Alfa-college

Vavo

Welkom op de locatie wegwijspagina van het Voortgezet algemeen volwassenen onderwijs  (VAVO). Op deze pagina vind je onder andere de lestijden, de gedragsregels en de voorzieningen die het Alfa-college te bieden heeft.

Bezoekadres
Admiraal de Ruyterlaan 2
9726 GR Groningen
Telefoonnummer: 050-5973400
Opleiding & Advies: 0800-8100
Openingstijden

maandag t/m vrijdag 8:00 - 17:00 uur

Welkom bij de locatie

Sluiten
Beste VAVO leerling.

Van harte welkom op onze school. We hopen dat je je snel thuis zult voelen ondanks het feit dat je zult moeten wennen aan een nieuw schoolgebouw, nieuwe docenten en een andere opzet van het schooljaar.

We gaan een jaar in waarin het doel duidelijk is; je diploma halen. Wij zullen als VAVO team alles op alles zetten om je daarbij zo goed mogelijk te ondersteunen. Om van dit jaar een succes te maken zijn jouw eigen inzet en doorzettingsvermogen noodzakelijk. Door samen te werken moet het doel te halen zijn.

Juist daarom is het van het grootste belang om goed met elkaar te overleggen, van tevoren problemen aan te zien komen om ze op te lossen, en geen (onaangename) verrassingen te veroorzaken. Communicatie tussen jou en de school is daarin erg belangrijk.

In deze gids willen we een aantal zaken aan de orde laten komen. Daarbij wordt duidelijk wat je van ons kunt verwachten en wat wij van jou verwachten. Via AlfaConnect, de digitale leeromgeving van het Alfa-college, kun je al deze informatie vinden.

Op AlfaConnect vind je ook de informatie voor het programma dat je gaat volgen. Dat staat niet allemaal in deze gids maar in je PTA (Programma van Toetsing en Afsluiting). Dit PTA wordt ook tijdens de introductie met je doorgenomen.

We wensen je een heel goede tijd toe op de locatie Admiraal de Ruyterlaan van het Alfa-college!

Namens alle medewerkersWolbert van Wageningen

Opleidingsmanager VAVO, Alfa-college Groningen
 • Wegwijs op de locatie

  Het servicepunt
  Als je het gebouw binnenstapt via de hoofdingang, zie je meteen het servicepunt. Hier kun je terecht voor de meest uiteenlopende vragen. Denk bijvoorbeeld aan het huren van een kluisje, lokalen of adreswijzigingen. Het Servicepunt verwerkt ook de persoonsgegevens en inschrijfdocumenten van alle studenten, registreert nieuwe aanmeldingen en levert gegevens van ingeschreven studenten aan overheidsinstellingen. In veel gevallen kunnen de medewerkers je vraag direct beantwoorden. Lukt dit niet? Dan krijg je binnen enkele dagen een antwoord per mail.

  Het Servicepunt is geopend van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 16.30 uur en kun je bereiken via 050-5973400 of servicepunt.ruyt@alfa-college.nl.

  Locker

  Er is een beperkt aantal lockers beschikbaar op de begane grond zodat je waardevolle spullen veilig kunt opbergen. Om er zeker van te zijn dat er geen verboden voorwerpen op school aanwezig zijn, zijn we bevoegd om de lockers hierop te controleren.

  Kluisjes
  Voor het opbergen van je persoonlijke spullen kun je een kluisje aanvragen bij het Servicepunt. Hieraan zijn geen kosten verbonden. Wel vragen we € 25,- borg welke je bij het inleveren van de sleutel weer terug krijgt. Bij verlies of diefstal kun je tegen betaling van € 10,- een nieuwe sleutel aanvragen bij het Servicepunt.

  ICT-servicepunt
  Ben je je wachtwoord vergeten, heb je vragen over AlfaConnect of wil je een ICT-storing melden? Ga dan naar hetICT-servicepunt in de centrale hal of bel 088-3341234

  Bereikbaarheid

  Openbaar vervoer
  Wanneer je reist met het openbaar vervoer, stap je uit de bus bij de halte Paterswoldseweg. Vanaf hier is het ruim 10 minuten lopen naar de school. Lopen vanaf het station is ook een goede optie. Dit kost ongeveer 15 minuten. Kijk voor meer informatie op 9292.nl.

  Fiets en brommers/scooters
  Aan de voorzijde van het gebouw is een brommer en scooterstalling. De fietsenstalling vind je achter de school.

  Auto
  Kom je met de auto? Dan kun je die parkeren bij onze locatie aan de Protonstraat. Vanaf hier is het ruim 10 minuten lopen naar de school. Let op: parkeer je in de wijk? Dit is betaald parkeren. 

  Aanwezigheid en ziekmelding
  Je bent verplicht om aanwezig te zijn bij alle lessen en andere onderwijsactiviteiten zoals die in je rooster staan en bij alle kennismakingsdagen e.d. die door je opleiding georganiseerd worden. Daarnaast moet je op tijd in de juiste ruimte aanwezig zijn. Als je je daar niet aan houdt, dan kunnen we de onderwijsovereenkomst verbreken.

  Te laat
  Als je maximaal 15 minuten te laat in de les komt, dan moet je je in het OLC op de tweede verdieping melden voor een ‘te laat briefje’. Ben je meer dan 15 minuten te laat? Dan mag je de klas niet meer in en ga je in het OLC bezig met werk voor school. 

  Ben je ziek?
  Meld je dan ’s ochtends voor lestijd ziek, via de mail: absentievavo@alfa-college.nl.

  Als je jonger bent dan 18 jaar, dan moet een van je ouders/verzorgers je ziek melden of verlof aanvragen. Vraag voor het bezoek aan een arts, ziekenhuis, tandarts etc. op tijd verlof aan bij het secretariaat. Probeer echter deze bezoekjes zoveel mogelijk buiten schooltijd te plannen. Voor bijzondere gebeurtenissen (b.v. voor het bijwonen van een huwelijk) moet je van tevoren vrij vragen. Dit die je door het invullen van een aanvraagformulier bijzonder verlof. Dit formulier kun je vinden op AlfaConnect. Als het erop lijkt dat je langer afwezig zult zijn wegens ziekte, bijvoorbeeld bij een operatie, dan neem je zelf en/of je ouders/verzorgers contact op met jouw mentor in verband met afspraken over de studievoortgang.

  Afmelden tijdens normale lesweken:
  Meld je af voordat de lessen beginnen en geef hierbij de reden door.

  Afmelden tijdens toetsweken:
  Meld je iedere dag waarop je een toets hebt af voor die dag, voordat de toets(en) beginnen. Dit kan via absentievavo@alfa-college.nl


 • Voorzieningen specifiek VAVO

  Stilte ruimte
  De stilteruimte is een plek waar je even los kunt komen van de hectiek van de dag. Een plek om je even terug te trekken, waar ruimte is voor rust, bezinning en/of gebed. Je kunt de ruimte gebruiken op een manier die voor jou past en geeft ruimte voor wat jou beweegt; verdriet, vreugde of gewoon even niets. Je vind de stilteruimte op de 3e etage van de D-vleugel.

  Schoolrestaurant/ Meet &Eat
  In het schoolrestaurant kun je iedere dag tussen 8.00 en 15.00 uur terecht voor bijvoorbeeld belegde broodjes, soep, salades en sapjes. In het restaurant vind je ook een gratis watertappunt.  

  Op maandag tot en met donderdag is het mogelijk om, op aanvraag, een warme maaltijd te bestellen. De maaltijd wordt rond 17 uur geserveerd. Is de catering niet aanwezig? Dan kun je altijd nog terecht bij de automaten in de hal!


  Kolfruimte

  Wanneer je borstvoeding geeft is het heel belangrijk dat je een rustige plek vindt om te kunnen kolven. In de school is een kolfruimte met koelkast aanwezig. Wil je hiervan gebruik maken? Je kunt dit aangeven bij het Servicepunt • Lestijden

  • Lesblok 1: 08.30 09.10 uur 
  • Lesblok 2: 09.10 09.50 uur 

  • Lesblok 3: 09.50 10.30 uur 

  • PAUZE 10.30 11.00 uur 

  • Lesblok 4: 11.00 11.40 uur 

  • Lesblok 5: 11.40 12.20 uur 

  • Lesblok 6: 12.20 13.00 uur 

  • PAUZE 13.00 13.30 uur 

  • Lesblok 7: 13.30 14.10 uur 

  • Lesblok 8: 14.10 14.50 uur 

  • Lesblok 9: 14.50 15.30 uur 

  • PAUZE 15.30 15.45 uur 

  • Lesblok 10: 15.45 16.25 uur 

  • Lesblok 11: 16.25 17.05 uur 

  • Lesblok 12: 17.05 17.45 uur
   

 • Opleidingen overzicht

  Bij het Alfa-college kun je terecht voor verschillende dagopleidingen in voltijd of in deeltijd voor Voortgezet Algemeen Volwassenen Onderwijs (VAVO): 

  • eenjarige vmbo theoretische leerweg 
  • eenjarige havo tweede fase 

  • eenjarige vwo tweede fase

  Het VAVO biedt alleen bovenbouwopleidingen aan. 

    

  Je kunt drie groepen leerlingen bij het VAVO onderscheiden: 

  1. Sprintleerlingen met een volledig pakket (vmbo-tl, havo of vwo)
  2. Gezakte leerlingen voor maximaal vier vakken (vmbo-tl, havo of vwo) 
  3. Certificaatleerlingen: herprofileerders of leerlingen die in deeltijd over twee jaar verspreid een diploma willen halen (vmbo-tl, havo of vwo).
 • Ondersteuning en begeleiding VAVO

  Open Leer Centrum 

  Het OLC bevindt zich op de tweede verdieping. Hier kun je terecht om individueel of in groepsverband aan opdrachten voor school te werken. Het OLC is iedere dag geopend van 08.30 - 16.30 uur. Tijdens de toetsweken wordt het OLC gebruikt als toetsruimte en kun je er niet terecht om je voor te bereiden op je toetsen. Je kunt dan plaatsnemen in het OLC op de eerste verdieping van de A-vleugel. 


  Het Zorg Advies Team (ZAT)  

  Extra ondersteuning en begeleiding tijdens je opleiding. Lukt het je maar niet om beter te plannen? Vind je het moeilijk om overzicht te krijgen? Heb je vaak last van stress? Kijk je op tegen de Centraal Examens? Maak een afspraak bij het ZAT.  

    

  Je kunt bij ons terecht voor o.a.:  

  • Tips en adviezen m.b.t. het verbeteren van studievaardigheden, zoals plannen.  

  • Leren omgaan met of ondersteuning krijgen rondom problemen van persoonlijke aard/omstandigheden 

  • Leren omgaan of ondersteuning krijgen rondom problematiek zoals dyslexie, autisme, faalangst etc.  

  • Doorverwijzen naar externe hulpverlening 

  • Doorverwijzen naar VO-WIJ medewerker die kan begeleiden/ondersteunen op het gebied van financiĆ«n en/of huisvesting 

   

  Wij kunnen jou extra ondersteuning bieden. Loop eens langs of maak een afspraak. Wij denken graag met je mee.  

   

  Medewerkers ZAT VAVO (kamer D2.05): 

  • Mathilde Grootveld, Trajectbegeleider: m.grootveld@alfa-college.nl 
  • Akke van der Veer, Orthopedagoog: a.vanderveer@alfa-college.nl  

  • Annemieke Nap, Orthopedagoog: a.nap@alfa-college.nl 

  • Wilma van der Wal, Orthopedagoog: wa.vanderwal@alfa-college.nl 

  Decanaat 

  Voor al je vragen over studiekeuze, vervolgopleiding, studiefinanciering, tussenjaarmogelijkheden etc. kun je terecht bij de decaan Pauline van der Linden: pe.vanderlinden@alfa-college.nl.

 • Bekostiging VAVO

  VO-leerlingen (Rutte-leerlingen) 

  Word jij als leerling uitbesteed door je school voor VO? Dan geldt de wet op het VO. Hierdoor heb je recht op gratis schoolboeken. Ben je jonger dan 18 jaar? Dan hebben je ouders recht op kinderbijslag. Ben je 18 jaar of ouder? Dan heb je recht op de tegemoetkoming VO 18+. Het maakt niet uit of je voltijd of deeltijd studeert. 

  Uitwonend: € 268,67 per maand
  Thuiswonend: € 115,27 per maand 

    

  VA-leerlingen   

  Ben je een VA-leerling? Dan moet je zelf je boeken kopen of huren. 

   

  Voltijdleerlingen 

  Als VA-leerling voltijd betaal je lesgeld aan DUO. Je betaalt lesgeld als je op 1 augustus van het cursusjaar 18 jaar of ouder bent en een voltijdopleiding in het volwassenenonderwijs (VAVO) volgt. Dit is voor het schooljaar 2020-2021 € 1.202,--  Voltijdleerlingen VAVO hebben recht op de tegemoetkoming VO 18+. Dat betekent dat je € 273,26 per maand krijgt als je niet meer thuis woont en dat je € 117,20 per maand krijgt als je nog wel thuis woont. 

    

  Deeltijdleerlingen 

  Deeltijdleerlingen betalen het wettelijke cursusgeld aan de school. Je betaalt cursusgeld als je eendeeltijdopleiding in het volwassenenonderwijs volgt. Dit is voor het schooljaar 2020-2021 € 0,79 per 45 minuten onderwijs.  

    

  Als deeltijd VAVO-leerling heb je recht op de tegemoetkoming voor deeltijders: 

  • Aantal lesminuten per week Tegemoetkoming in het cursusgeld 

  • Tegemoetkoming in de schoolkosten 

  • Vanaf 540 lesminuten € 379,20 € 325,71

  • Vanaf 270 tot 540 lesminuten € 252,80 € 219,44  

  • Minder dan 270 lesminuten € 0,- € 0,-Minder dan 270 lesminuten € 0,- € 0,- 

   

  Opleidingskosten 

  Naast het les- en cursusgeld zijn er ook specifieke opleidingskosten. Denk bijvoorbeeld aan boeken. Meer informatie hierover krijg je via de opleiding. 

    

  Studieboeken en/of lesmateriaal 

  Als je een VO-leerling bent, bestelt de school de boeken. De boeken worden afgeleverd op jouw huisadres. Met uitzondering van woordenboeken, examenbundels, Binas informatieboeken, Bosatlassen, rekenmachines, etc. Deze moet je zelf aanschaffen. 

  Als je een VA leerling bent, kun je je boeken direct bestellen bij Van Dijk (www.vandijk.nl). Kies als plaats ‘Groningen’ en kies vervolgens als school ‘Alfa-college VAVO 2020-2021’. 

    

  Verzekeringen/Aansprakelijkheid 

  Het kan voorkomen dat je (per ongeluk) iets beschadigt in of aan het schoolgebouw. Dan moeten we jou (of jouw ouders/verzorgers, als je nog geen 18 jaar bent) hiervoor aansprakelijk stellen en moet je de schade vergoeden. Daarnaast zijn we als school niet aansprakelijk als je een eigendom verliest of als deze beschadigd raakt. Wil je meer weten? Of een schadeformulier downloaden? Kijk dan op AlfaConnect.


 • Gedragsregels

  Belangrijkste gedragsregels

  We zijn met elkaar verantwoordelijk voor het samen leven in een verzorgd en schoon gebouw. Het uitgangspunt hierbij is altijd ‘respect voor elkaar, respect voor jezelf en respect voor de werksfeer en werkomgeving’.

  Afval 

  Gooi je afval in de daarvoor  bestemde afvalbakken. 

  Alcohol

  Het nuttigen van alcoholische dranken is alleen toegestaan bij opleidingsspecifieke onderwijsdoeleinden of evenementen.

   

  Dieren
  Alleen hulphonden zijn welkom in het schoolgebouw.

    

  Eigendommen
  Je bent persoonlijk verantwoordelijk voor je eigendommen. Bij beschadiging, verlies of diefstal is het Alfa-college niet aansprakelijk. Het is niet toegestaan om zonder toestemming goederen van het Alfa-college mee te nemen.

  Eten, drinken, catering en evenementen
  Eten en drinken is toegestaan in het restaurant en op de hiervoor geschikte pauzeplekken of (lounge)ruimten in de gangen. In lokalen mag je zoveel water drinken als je wilt.

    

  Gewenst gedrag
  Zorg er voor dat een ander ongestoord kan werken of studeren, prbeer geluidsoverlast te voorkomen en breng geen schade toe aan de eigendommen van het Alfa-college of die van iemand anders. Bij ernstige ordeverstoring kunnen maatregelen worden getroffen,  op grond van de bepalingen in de algemene voorwaarden behorend bij  de onderwijsovereenkomst.

    

  Informatiebeveiliging en integriteit
  Bij het verlaten van een werkplek vergrendel je je computer. 

   

  Kledingvoorschrift
  Sinds 1 augustus 2019 geldt de wettelijke regeling m.b.t. gezichtsbedekkende kleding in gebouwen en op terreinen van de overheid, de zorg, het onderwijs en het openbaar vervoer. Dit betekent dat studenten, medewerkers en bezoekers in de schoolgebouwen, op de schoolterreinen en tijdens onderwijsactiviteiten op school of bij een leerbedrijf geen geheel gezichtsbedekkende kleding of kleding waarbij alleen de ogen zichtbaar zijn, mogen dragen. Het dragen van een mondkapje in verband met het coronavirus valt buiten deze wettelijke regeling.

   

  Lockergebruik
  Vraag een locker aan via het Servicepunt. Lockers kunnen preventief en op verdenking worden gecontroleerd.

   

  Openingstijden
  Het gebouw is van maandag t/m vrijdag geopend van 07.30 tot 18.00 uur. Voor enkele locaties gelden uitgebreidere openingstijden, waaronder avondopenstelling. 

    

  Parkeren voertuigen en rijwielen
  Zet je fiets, scooter of parkeer je auto of motor op de hiervoor bestemde plaatsen.

  Posters en flyers
  Het plakken van posters, pamfletten, briefjes e.d. is alleen toegestaan op de daarvoor bestemde plekken  (publicatieborden en magneetwanden).

  Rookvrije schoolomgeving
  Onze school heeft een rookvrij  schoolterrein. 

   

  Toegang gebruikers
  De Alfa-pas moet zorgvuldig gebruikt worden. Het is niet toegestaan om persoonlijk verstrekte sleutels en/of toegangspassen door te geven aan derden en/of te dupliceren. Als passen of sleutels zijn verloren of zoekgeraakt, moet je het Servicepuntvan de Admiraal de Ruyterlaan hier onmiddellijk van op de hoogte stellen.

  Veiligheid en calamiteiten
  In verband met de veiligheid worden vluchtwegen en nooduitgangen vrijgehouden. Op deze plaatsen mogen geen voorwerpen worden geplaatst. Zet geen brand- en rookwerende deuren vast in geopende stand.  

  Verlaat het gebouw als het ontruimingssignaal klinkt of wanneer daartoe opdracht gegeven wordt door de security host, bedrijfshulpverleners, brandweer- of politiemedewerkers.

  Zorg dat je weet waar je naartoe moet bij een calamiteit. Op iedere verdieping hangen plattegronden waarop de vluchtroutes en de plaats van blusapparatuur vermeld zijn.  

  Bij calamiteiten bel je zo snel mogelijk het interne noodnummer 088-334 1300.


  Calamiteiten
  Het Alfa-college wil een veilige school zijn voor iedereen. Daar doen we ons uiterste best voor. Toch kan er soms iets mis gaan. Een ongeval, brand,  explosie of zelfs een bommelding.  

  Net als andere organisaties, moet het Alfa-college voorbereid zijn op dat soort noodgevallen. Hieronder lees je wat jij dan moet doen. Stel, je ziet iets naars gebeuren. Iemand raakt gewond, of er ontstaat brand, of een ruzie loopt uit de hand.   

   

  Als er géén medewerker of docent bij is, dan meld jij het noodgeval via het interne noodnummer 088-334 1300.

   

  Wat meld je?

  • Noem je naam en het nummer van het toestel waarmee je belt
  • Noem de plaats in het gebouw van het noodgeval
  • Beschrijf het soort noodgeval
  • Vermeld het tijdstip van het  noodgeval
  • Beschrijf de toestand van het  slachtoffer en/of de situatie
  • Vertel welke actie is of wordt  ondernomen
  • Geef aan of er mensen in gevaar zijn. Zo ja, hoeveel?
  • Schat in welke externe hulp er nodig is.

  Bedrijfshulpverlening
  Op alle locaties zijn bedrijfshulpverleners aanwezig (BHV’ers). Je herkent ze aan gele hesjes. Bij een noodgeval komen zij als eerste helpen. Als deBHV’ers het nodig vinden, kunnen ze het gebouw geheel of gedeeltelijk laten ontruimen. Als dat gebeurt, volg je de instructies hieronder op.

  Ontruiming
  Een ontruiming vindt plaats als het noodgeval gevaar oplevert voor studenten of medewerkers. Denk aan brand, een bommelding, of een incident vlakbij het schoolgebouw. Elke locatie van het Alfa-college heeft een eigen ontruimingsplan. Luister bij een ontruiming goed naar de BHV’ers en volg hun instructies op. Blijf kalm. Volg de vluchtwegen en blijf bij je klasgenoten en je docent. Laat je  spullen achter. Alleen bij ontruiming vanwege een bommelding neem je je persoonlijke spullen mee naar de verzamelplaats. Dit maakt het voor externe deskundigen gemakkelijker om te zoeken naar een eventuele bom.

   

  Instructies
  Tijdens calamiteiten moet iedereen zich houden aan de volgende stappen:

  1. Kom gedisciplineerd de instructies van de docent na.
  2. Blijf als klas/groep zo veel mogelijk bij elkaar onder leiding van de docent.
  3. Loop rechts en niet te hard (raak niet in paniek) en houd je  aan de  aangegeven vluchtroute.
  4. Help eventuele gehandicapte klasgenoten.
  5. Voeg je bij de groep op de  verzamelplaats en blijf daar ter controle van de docent/ verzamelleider.
  6. Bij sterke rookontwikkeling: loop gebukt en houd een  kledingstuk voor  je neus en mond.
  7. Het gebruik van de lift is ten strengste verboden!
  8. Houd je aan de instructies van de BHV’er en de professionele  hulpverleners (brandweer e.d.).
  9. Verlaat de verzamelplaats nooit zonder toestemming.
  10. Neem bij een bommelding je persoonlijke eigendommen mee.

  Wapens en drugs

  Verdovende middelen en wapens zijn verboden. In iedere vorm en hoeveelheid.


 • Locatiewegwijzer
  Bekijk hier de Locatiewegwijzer.