Alfa-college

KARgo! De Stroom 3

Kies je voor een opleiding Autotechniek, Bedrijfsautotechniek of Transport en Logistiek dan ga je naar de locatie KARgo! Een kleine locatie, waar iedereen elkaar kent. Kom eens langs! Je hart gaat vast sneller kloppen van de werkplaats met de modernste apparatuur en elektrische auto's.


Bezoekadres
De Stroom 3
7901 TG Hoogeveen
Telefoonnummer: 0528-287600
Ziekmeldnummer: 088-3342334
Opleiding & Advies: 0800-8100
Openingstijden

Maandag t/m vrijdag 8.00 tot 16.30 uur

Kom eens langs op onze locatie KARgo! De Stroom 3

welkom op KARgo!

Welkom op KARgo!

Sluiten
Wat leuk dat je begint aan een nieuwe opleiding op het Alfa-college in Hoogeveen! Je bent van harte welkom bij ons op school. Een nieuwe school, nieuwe gezichten, een nieuwe omgeving, best spannend allemaal! Om je wegwijs te maken bij ons op school, vindt je op deze pagina veel informatie over onze voorzieningen.

We hopen dat jouw mbo-tijd een groot succes wordt en dat jij over één, twee, drie of vier jaar met een diploma en een tevreden gevoel op zak de school verlaat. Goed voorbereid op jouw toekomst! Ik wens je een heel leuke tijd en heel veel succes op het Alfa-college.

Jan Berend van der Wijk
Directeur Alfa-college Hoogeveen

opleidingsvideo logistiek supervisor

Opleidingsvideo logistiek supervisor

Sluiten

Beste docent 2019

Een gezellige sfeer creëren, dat kan ik goed

Sluiten
Baltus van ’t Hof won begin april 2019 de verkiezing Beste docent van het Alfa-college, tijdens het evenement Alfa’s Goud. Hij viel bij de jury op vanwege zijn sterke vakmanschap en de ontwikkeling van een doorlopende leerlijn vmbo-mbo. Baltus is enorm blij met deze erkenning en vertelt vol enthousiasme over zijn visie op het onderwijs.

“Twaalf jaar ben ik nu docent, en ik geniet van mijn vak. Ik heb er nooit spijt van gehad dat ik de overstap van het bedrijfsleven naar het onderwijs heb gemaakt. Ik werkte als automonteur, maar wilde wel een overstap maken naar Technisch trainer, zoals ik had gezien op mijn werk. Ik begon aan de lerarenopleiding en werd al snel benaderd door iemand van het Alfa-college om les te komen geven. Dat bleek een succesvolle stap.

Vanuit mijn eigen schoolervaring wist ik: de sfeer in de groep is zo bepalend! De studenten moeten naar je willen luisteren en met plezier naar school gaan. En ik denk dat ik dat goed kan, een gezellige sfeer creëren. De jongens voelen zich dan snel op hun gemak. Mijn studenten weten precies wat ze aan me hebben. Ik mag graag ouwehoeren en grapjes maken. Ik durf alles te zeggen, alles te doen. Maar ik tolereer geen gevloek, gepest of discriminatie. Als het erop aankomt, ben ik consequent: een laatste waarschuwing is ook echt de laatste.
Mijn uitgangspunt is: we doen het samen en als we elkaar vertrouwen, kom je het verst.
En deze aanpak werkt blijkbaar, want mijn studenten hebben mij genomineerd voor Beste docent. Vanwege mijn duidelijke uitleg, geduld en mijn ‘coole’ auto, zo is mij verteld. Ik houd van veel pk’s. In mijn auto en mijn motor. Dat vind ik zelf te gek, maar mijn studenten ook! Zelf vind ik dat ik de titel ‘Beste Docent’ aan mijn team te danken heb. Het team zorgt ervoor dat ik met plezier naar het werk ga. Maar super natuurlijk, die waardering.

Samenwerking
Samen met een collega van het Roelof van Echten College (vmbo) werk ik aan een doorlopende leerlijn. Vmbo’ers van deze school met keuzevak in motorvoertuigentechniek kunnen op het mbo met vrijstellingen op bepaalde vakken versneld door de opleiding gaan. En mogelijk dus een versneld traject. Fijn om te zien dat we niet alleen dezelfde ambitie delen, maar dat we ook echt een goede relatie opbouwen. We hebben elkaar hierin echt gevonden.

Ook belangrijk is onze samenwerking met het bedrijfsleven.
We hebben elkaar nodig voor goed onderwijs.
Daarom organiseren we bijvoorbeeld leermeesteravonden, waarin we met praktijkopleiders ervaringen uitwisselen.

Daarnaast ben ik samen met mijn collega betrokken bij een onderzoek naar responsief duurzaam vakmanschap. Oud-collega Femke Bijker, inmiddels promovendus aan de Rijksuniversiteit Groningen doet hier onderzoek naar. Het is interessant om te ontdekken wat onze BOL niveau 2 -studenten doen na hun opleiding. Tijdens onze leermeesteravond was Femke ook aanwezig. Directe input van onze leermeesters: zo waardevol!

KARgo! zichtbaar maken

Ik vind het belangrijk om te laten zien wat we doen op KARgo!. Daarom heb ik een aantal jaren geleden een facebookpagina gemaakt, waarbij ik leerzame opdrachten wil laten zien. Het aantal volgers (nu zo’n 300) groeit! Met nieuwe studenten, maar ook ouders en alumni die het leuk vinden om betrokken te zijn.

Expertdocent
Naast mijn werk ben ik nog ouderling in de kerk. Volgend jaar loopt dat af. Ik denk erover na om dan een studie op te pakken. Een hbo master ‘Expertdocent beroepsonderwijs’ lijkt mij wel wat. Ik blijf lesgeven, dat is het mooiste vak dat bestaat!
 • Wegwijs op de locatie
  Het Servicepunt
  Bij het Servicepunt in de centrale hal van de Voltastraat kun je terecht voor de meest uiteenlopende vragen. Denk bijvoorbeeld aan administratieve vragen, informatie over lokalen of adreswijzigingen. In veel gevallen kunnen de Servicepuntmedewerkers je vraag direct beantwoorden.

  Het Servicepunt is geopend van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 16.30 uur en kun je bereiken via 0528-287600 of servicepunt.hgvn@alfacollege.nl.

  ICT-servicepunt
  Ben je je wachtwoord vergeten, heb je vragen over AlfaConnect of wil je een ICT-storing melden? Ga dan naar het ICT-servicepunt in de centrale hal of bel 088-3341234.

  Kluisjes
  Voor het opbergen van je persoonlijke spullen kun je een kluisje aanvragen bij de conciërge. Hieraan zijn geen kosten verbonden. Wel vragen we € 25,- borg welke je bij het inleveren van de sleutel weer terug krijgt. Bij verlies of diefstal kun je tegen betaling van € 10,- een nieuwe sleutel aanvragen.

  Het Alfa-college is niet verantwoordelijk voor schade aan of vermissing van goederen uit de kluisjes. Om er zeker van te zijn dat er geen verboden voorwerpen op school aanwezig zijn, zijn we bevoegd om kluisjes te controleren.

  Kantine
  De locatie KARgo! heeft een kantine met automaten waar koffie, thee, frisdrank, soep of iets lekkers uit gehaald kan worden.

  Het Alfa-college aan de Voltastraat heeft een gezonde schoolkantine. In het schoolrestaurant kun je terecht voor diverse belegde broodjes, salades en sapjes. De catering is van maandag tot en met donderdag open van 09.30 tot 18.00 uur en vrijdag tot 15.00 uur.

  Overige faciliteiten Voltastraat
  Het komt voor dat je ook les krijgt op onze onderwijslocatie aan de Voltastraat. De onderstaande faciliteiten zijn in verband met de verbouwing en verduurzaming mogelijk nog niet gereed bij de start van het nieuwe schooljaar.

  Ambiance
  Ambiance is het leerwerkrestaurant van onze school. Je vindt het restaurant in D0.01. Studenten van de opleiding Business Culinair runnen het restaurant met een internationale keuken en kaart. Op dinsdagavond is er restaurantavond. De studenten serveren dan heerlijke driegangendiners. Reserveren kan via restaurant.ambiance@alfa-college.nl.

  Petit Café
  Zin in een heerlijk kopje koffie? Probeer dan één van de koffiespecialiteiten van het Petit Café of geniet van croissants, diverse zoete lekkernijen of verse jus d’orange.

  Alfa Shop
  De Alfa Shop wordt gerund door studenten van de Business School. In de Alfa Shop worden onder andere lekkernijen van Business Brood en Banket verkocht, maar ook producten van de Hema of Sligro. De Alfa Shop is geopend van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 15.30 uur.

  Hair & Beautyplein
  Naar de kapper of een schoonheidsspecialist? Dat kan aan de Voltastraat! Studenten Haarverzorging runnen een professionele, duurzame kapsalon. Je kunt hier terecht voor diverse kleur- of knipbehandelingen die worden uitgevoerd met duurzame, groene producten. Vanaf 7 september is de kapsalon geopend op dinsdagavond (17.00 - 20.00 uur) en donderdagochtend (9.00 - 12.00 uur). Maak een afspraak op 1kapper.nl of loop bij ons langs.

  Ook in het Beautyplein is alles afgestemd op duurzaamheid. Je kunt hier terecht voor diverse schoonheidsbehandelingen. De salon wordt gerund door enthousiaste studenten onder begeleiding van docenten.
 • Wie is wie
  Regiodirecteur
  Jan Berend van der Wijk

  Opleidingsmanagers
  Leo Dercksen - KARgo! en Loopbaancentrum
  Chris Hengeveld - Assistenten gezondheidszorg en Dienstverlenende beroepen (niveau 2)
  Klaas Berends - Techniek en ICT
  Jan Voortman - Business School Ambachten en Business School Economie
  Winfred Voorstok - Entree-opleiding (niveau 1), Uniformberoepen en Talentencentrum
  Jeanette van Ommen - Zorg en Welzijn

  Loopbaanadviseurs
  Siebren Nijdam
  Jan Groen
  Gerald van der Bruggen

  Orthopedagogen
  Lizan van Dijk
  Liesje Venema
  Marion Boiten
  Marjolein Pieper

  Servicepunt
  Joke Ballast
  Henry Kuipers
  Astrid Steenbergen
  Yvonne van der Sluis- Booij
  Ina Vos
  Lisa Wessels

  Schoolpastor
  Jannie Postma

  Coördinator sociale veiligheid
  Karin Wullink

  Sportcoördinator
  Lars Drent

  Gebouwenbeheer

  Jerrel Stuger
  Bert Dekker
  Alfred Gruppen
  Hendrik Jan Kruijer
 • Wat heb je nodig

  Schoolkosten: boeken en licenties
  De boeken en licenties die je nodig hebt, staan op de website van Studers (was eerst Studieboekencentrale). Hier kun je al je boeken en licenties in één keer bestellen. Dit kan voordelig zijn omdat we prijs afspraken met Studers hebben gemaakt, maar je bent natuurlijk vrij om je boeken en licenties ergens anders te kopen.Houd bij het bestellen de ISBN-nummers van de boekenlijst van jouw opleiding aan.

  Bestellen bij Studers
  Om boeken en licenties te bestellen bij Studers, heb je je wachtwoord voor Studers en je studentnummer nodig. Je studentnummer staat bovenaan je onderwijsovereenkomst bij ‘id deelnemer’ en je wachtwoord vind je in de brief ‘Jouw persoonlijke toegangsgegevens voor Alfa-college’.

  Via ‘Start schooljaar’ op de website kun je zien wat je nog meer nodig hebt, zoals een laptop, kleding of andere benodigdheden.

 • Lestijden
  Aan het begin van je schooljaar krijg je je eigen lesrooster waar ook je pauzes in staan. Elke periode (van 10 weken) krijg je een nieuw rooster.
 • Opleidingen

  Op onze locatie KARgo! worden de opleidingsrichtingen Auto-, Bedrijfsautotechniek, Transport & Logistiek aangeboden.

 • GMTO-gecertificeerd
  De auto-, transport- en logistiekbranche verandert continue. KARgo! speelt in op deze ontwikkelingen, zodat onderwijs en bedrijfsleven goed op elkaar aan blijven sluiten. Zo leren studenten Auto- en Bedrijfsautotechniek om onderhoudswerkzaamheden, reparaties en storingen aan hybride en elektrische voertuigen uit te voeren.

  Om de veiligheid van studenten en docenten te garanderen is het Alfa-college sinds 2016 GMTO-gecertificeerd. Dit betekent dat de docenten Auto- en Bedrijfsautotechniek in het bezit zijn van alle certificaten om, samen met studenten, te werken aan hybride en elektrische voertuigen. Ook kennis van de steeds strengere veiligheids- en milieueisen in de branche is een belangrijk onderdeel van de opleidingen bij KARgo!
 • Loopbaancentrum

  We vinden het belangrijk dat je in een opleiding zit die is afgestemd op jouw wensen, persoonlijke omstandigheden en mogelijkheden. Het Loopbaancentrum kan jou hierbij helpen. Bij het Loopbaancentrum werken loopbaanadviseurs en orthopedagogen.

  Ondersteuning bij je studie

  Als je bij het Alfa-college een opleiding volgt, word je in eerste instantie begeleid door je mentor/coach. Mocht je (extra) begeleiding of ondersteuning nodig hebben dan kan het Loopbaancentrum je helpen.

  Wat doet het Loopbaancentrum?

  • Loopbaanbegeleiding: wanneer je van opleiding wilt of moet veranderen, wanneer je zonder diploma de school wilt verlaten of wanneer je door wilt stromen naar het hbo.
  • Begeleiding bij verzuim: contact met leerplicht/RMC, GGD en eventuele externe hulpverleners.
  • Ondersteuning bij vragen over studiefinanciering, les/cursusgeld en/of restitutie.
  • Faciliteiten regelen bij leerproblemen: bijvoorbeeld extra toetstijd vanwege dyslexie.
  • Ondersteunen bij problemen binnen de opleiding of stage. Dit gebeurt altijd samen met je coach. Bijvoorbeeld wanneer je dreigt vast te lopen of vertraging oploopt.
  • Afstemmen met externe hulpverlening wanneer je deze hebt en overleg belangrijk is.
  • Wanneer je problemen hebt die je niet met je coach wil bespreken, kun je een gesprek met de orthopedagoog aanvragen om te kijken naar passende stappen.

  Het Loopbaancentrum is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar van 08.00 tot 12.00 uur op 088-3342233of via loopbaancentrum.hgvn@alfa-college.nl.

 • AlfaDOET!
  In dienstencentrum AlfaDOET! steken eerste- en tweedejaarsstudenten van de opleiding Dienstverlenende beroepen hun handen uit de mouwen. Als student ontdek je via AlfaDOET! waar je interesse en kwaliteiten liggen. Ook lever je met je inzet een zinvolle bijdrage aan de Hoogeveense samenleving in en buiten de school.

  logo AlfaDOET
  Onze studenten gaan graag voor u aan de slag! Hebt u een leuk opdracht waarbij u hulp kunt gebruiken? Zoals: koffie drinken met ouderen, hulp bij het halen van boodschappen, vergaderruimtes klaarmaken of goodiebags samenstellen voor evenementen. Neem dan contact op met AlfaDOET! via alfadoet@alfa-college.nl of via 088-3342230 of 06-83159620 of vul direct dit formulier in.

  Dienstencentrum AlfaDOET! is een initiatief van het Alfa-college en SWW Hoogeveen.