
Machinaal houtbewerker GRONINGEN
- Locatie
- Admiraal de Ruyterlaan 2, GRONINGEN
- Type
- BBL
- Niveau
- 2
- Opleidingsduur
- 2 jaar
Wat deze opleiding bijzonder maakt
- Je werkt met (computergestuurde) machines en techniek
- Je leert terwijl je je handen uit de mouwen steekt
- Je maakt uiteenlopende houtproducten en plaatmaterialen
-
In het kortWaar anderen ‘gewoon een stuk hout’ zien, zie jij tientallen mogelijkheden. Als machinaal houtbewerker werk je in de timmerindustrie, meubelindustrie, (scheeps-)interieurbouw of houthandel.
Na je opleiding weet je alles van hout en plaatmaterialen, (hand)gereedschappen, maar vooral van machines. Jij bent actief bij het machinale deel van het productieproces. Je gebruikt hierbij ook computergestuurde machines voor de productie van producten in hout en plaatmateriaal.
Ben jij uit het juiste hout gesneden? -
Iets voor jou?
- Je wilt je opleiding combineren met een baan
- Je steekt je handen graag uit de mouwen
- Je ziet het bewerken van hout en plaatmateriaal als een prachtige uitdaging
- Je hebt goed inzicht en werkt nauwkeurig
- Je werkt graag met (digitale) techniek en machines
- Je houdt ervan om dingen te maken
-
De opleidingJe theorievakken en praktijklessen volg je op het Alfa-college aan de Admiraal de Ruyterlaan 2 in Groningen. Hier hebben we werkplaatsen met verschillende soorten machines waarmee je leert werken.
Leerjaar 1Het eerste jaar kun je deze opleiding in BOL of BBL volgen. Kies je voor BOL? Dan ga je naar school en loop je stage bij een erkend leerbedrijf.
Leerjaar 2
Het tweede jaar van de opleiding is altijd BBL. Je zoekt dan een baan bij een erkend leerbedrijf en gaat 1 dag in de week naar school.
Heb je al een baan bij een erkend leerbedrijf in de houtbewerking? In de BBL kun je beginnen wanneer je wilt.
Portfolio en Proeve van Bekwaamheid
Tijdens de opleiding houd je een portfolio bij. Dat is een map waarin je verslag doet van wat je tijdens je opleiding en werkplek hebt geleerd en beleefd. Je sluit de 2-jarige opleiding af met een Proeve van Bekwaamheid. Bij het maken van dit eindwerkstuk laat je zien dat je de skills in huis hebt van een machinaal houtbewerker. -
Vakken
Praktijkvakken
- Vaktheorie
- Tekenen en tekening lezen
Algemene vakken
- Nederlands
- Rekenen
- Loopbaan en burgerschap.
Keuzedelen
Je kiest zelf nog enkele extra vakken om je als professional verder te ontwikkelen. Voor de opleiding Allround meubelmaker/(scheeps-)interieurbouwer zijn er allerlei keuzevakken, waarvan sommigen verdiepend zijn en andere verbredend.
-
Leerweg
Kies je ervoor om de opleiding in de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) te volgen, dan werk je 4 dagen in de week bij een erkend leerbedrijf in loondienst. Eén dag in de week ga je naar school voor de theorievakken. Je doet dus alle praktijkervaring op bij het bedrijf waar je werkt.
Goed om te weten
Met de opleiding in de BBL kun je op elk moment van het jaar beginnen.
Erkende leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt.nl.
-
Vooropleiding en toelating
Je hebt voor deze opleiding een van de volgende diploma’s of bewijzen nodig:
- vmbo-diploma basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
- overgangsbewijs van klas 3 naar klas 4 havo of vwo
- mbo-diploma Entree-opleiding (niveau 1) of hoger
Na je aanmelding nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek en om een vaardigheidstest te doen. Met de vaardigheidstest laat je zien of je aanleg en talent hebt voor deze opleiding. Verloopt het gesprek goed en slaag je voor de test, dan word je toegelaten.
-
Na je opleiding
Verder leren?
Heb je deze opleiding op niveau 2 afgerond, dan kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 3 binnen Afbouw, hout en onderhoud of een andere mbo niveau 3 opleiding. In sommige gevallen kun je ook van niveau 2 doorstromen naar niveau 4. Per opleiding kunnen de eisen voor vooropleiding en toelating verschillen. .
Aan het werk?
- In de timmerindustrie maak je onderdelen voor de bouw: kozijnen, deuren en trappen en zelfs complete wanden, vloeren en daken voor houtskeletwoningen
- In de meubelindustrie of de (scheeps)interieurbouw maak je interieurbetimmeringen, balies, kasten, zitmeubelen en allerlei andere onderdelen voor de inrichting van woningen, winkels, kantoren en schepen
- Kies je voor de houthandel dan koop je hout en plaatmateriaal in voor klanten in de bouw, timmerindustrie, meubelindustrie en particulieren
- Neem een kijkje op de website Meubelmakerworden.nl voor meer informatie
-
Schoolkosten
Ben je 18 jaar of ouder, dan betaal je lesgeld (BOL) of cursusgeld (BBL). Daarnaast zijn er kosten voor onderwijsbenodigdheden.
Lesmateriaal
Voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal zijn de kosten ongeveer 500 euro voor de gehele opleiding.
Overige kosten
- boeken voor de keuzedelen
- aanschaf laptop (geen Chromebook; een Office-pakket met Word, Excel en PowerPoint krijg je gratis via school)
Meer informatie over schoolkosten op het Alfa-college
MBO-studentenfonds
Als je een opleiding bij ons gaat volgen, dan kun je in aanmerking komen voor een bijdrage uit het MBO Studentenfonds als er bepaalde financiële belemmeringen zijn. Kijk hier voor meer informatie over het MBO-studentenfonds.
-
Studie in cijfers