
Monteur elektrotechnische installaties GRONINGEN
Kies voor welke type opleiding je wilt aanmelden
School en stage (BOL)
Bij een BOL-opleiding (beroepsopleidende leerweg) combineer je school met een stage bij een erkend leerbedrijf. Stage neemt ongeveer 20-60 procent van de tijd in.
Meld je aan voor de BOL-opleidingWerken en leren (BBL)
Bij een BBL-opleiding (beroepsbegeleidende leerweg) combineer je leren met een betaalde baan bij een erkend leerbedrijf. Meestal werk je vier dagen in de week en ga je één of twee dagdelen naar school.
Meld je aan voor de BBL-opleiding- Locatie
- Admiraal de Ruyterlaan 2, GRONINGEN
- Type
- BBL, BOL
- Niveau
- 2
- Opleidingsduur
- 2 jaar
Wat deze opleiding bijzonder maakt
- Je assisteert bij de aanleg van elektrotechnische installaties bij echte projecten
- Geen dag en geen project is hetzelfde
- Wat je leert op school, kun je direct toepassen in de praktijk
-
In het kortAls monteur elektrotechnische installaties assisteer je bij de aanleg van elektrotechnische installaties in woningen, bedrijven en gebouwen waar mensen wonen en verblijven. Ook voer je kleine elektrotechnische reparaties uit.
Je takenpakket is divers. De ene keer maak je de elektrotechnische installatie voor een nieuwbouwproject, de andere keer vervang je schakelmateriaal bij klanten thuis. Of je plaatst in een nieuw te bouwen kantoorpand de wandgoten en de LED-armaturen. Kortom: afwisselend werk.
Wil jij met je handen werken en biedt deze opleiding de spanning die jij zoekt? -
Iets voor jou?
- Je hebt interesse in elektrotechniek
- Je wilt met je handen werken
- Je bent praktisch ingesteld
- Je ziet graag direct resultaat
- Je werkt nauwkeurig en zorgvuldig
- Je kunt goed met verschillende mensen omgaan
-
De opleidingDe opleiding Monteur elektrotechnische installaties volg je op het Alfa-college aan de Admiraal de Ruyterlaan 2 in Groningen. Daarnaast loop je tijdens je tweejarige opleiding stage bij een erkend elektrotechnisch leerbedrijf.
Leren in de praktijk
In de opleiding Monteur elektrotechnische installaties staan praktijk en veiligheid centraal. Je leert verschillende vaardigheden om elektrotechnische installaties in woningen, bedrijven en gebouwen samen met je collega’s werkend op te leveren.
Studieplanning
De vaktheorie van de elektrotechniek leer je in groepsverband. Je gebruikt een studieplanner voor de theorie. Je bent zelf verantwoordelijk voor je leerproces. De docenten en je coach staan voor je klaar om je verder te helpen. -
Vakken
Praktijkvakken
- Elektropraktijk
- Practicum meten
- Elektrotheorie
- Materiaalleer
- Gereedschapsleer
Algemene vakken
- Nederlands
- Rekenen
- Loopbaan en Burgerschap
Keuzedelen
Je kiest zelf nog enkele extra vakken om je als monteur verder te ontwikkelen. Samen met je mentor bepaal je aan de hand van de keuzedelengids welke keuzedelen het beste bij jou passen qua algemene interesse of aansluiten bij je huidige opleiding.
-
Opleiding in beeld
-
Leerweg
BOL
Met deze opleiding in de beroepsopleidende leerweg (BOL) ga je naar school en loop je stage bij een erkend leerbedrijf. Je mentor helpt je om een stage te vinden.
Met deze opleiding in de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) combineer je werken en leren. Je gaat één dag in de week naar school. De andere 4 dagen werk je (minimaal 20 uur per week). Je zoekt zelf een baan bij een erkend leerbedrijf. Heb je nog geen werkgever, dan kan school je natuurlijk advies geven hoe je het beste kunt zoeken. Dit bespreken we tijdens het kennismakingsgesprek met je.
BBL -
Vooropleiding en toelating
Voor het volgen van deze opleiding heb je een van de volgende diploma’s of bewijzen nodig:
- vmbo-diploma basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
- overgangsbewijs van klas 3 naar klas 4 van havo of vwo
- mbo-diploma niveau 1 (Entree)
- Heb je al een diploma van de opleiding Monteur elektrotechnische installaties op niveau 2. Dan is er een mogelijkheid om voor Eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen voor het eerste jaar vrijstelling te krijgen.
-
Na je opleiding
Verder leren?
Heb je deze opleiding op niveau 2 afgerond, dan kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 3 binnen Techniek en procesindustrie of een andere mbo niveau 3 opleiding. In sommige gevallen kun je ook van niveau 2 doorstromen naar niveau 4. Per opleiding kunnen de eisen voor vooropleiding en toelating verschillen.
Aan het werk?
Het komt regelmatig voor dat studenten via de stage een vaste werkplek vinden, maar als gediplomeerd monteur elektrotechnische installaties kun je ook solliciteren bij andere installatiebedrijven en onderhoudsbedrijven. Als installatiemonteur kom je in woningen, kantoren, ziekenhuizen en fabrieken. -
Schoolkosten
Ben je 18 jaar of ouder, dan betaal je lesgeld (BOL) of cursusgeld (BBL). Daarnaast zijn er kosten voor onderwijsbenodigdheden.
In leerjaar 1 betaal je ongeveer 485 euro aan lesmaterialen en online licenties. In leerjaar 2 is het bedrag voor boeken en licenties ongeveer 200 euro.
Overige kosten- laptop (een Office-pakket met Word, Excel en PowerPoint krijg je gratis via school)
- lesmateriaal voor de keuzedelen
- examen VCA (ca. 80 euro)
- veiligheidsschoenen type S3
Meer informatie over schoolkosten op het Alfa-college
Mbo-studentenfonds
Als je een opleiding bij ons gaat volgen, dan kun je in aanmerking komen voor een bijdrage uit het Mbo-studentenfonds als er bepaalde financiële belemmeringen zijn. Kijk hier voor meer informatie over het Mbo-studentenfonds.
-
Studie in cijfers