De opleiding Handhaver toezicht en veiligheid (HTV) bestaat uit een
basisdeel, profieldelen en keuzedelen.
Je begint in een algemeen eerste jaar, waarna je in het tweede leerjaar kiest voor één van de volgende uitstroomprofielen:
- Openbare ruimte
- Milieu, welzijn en infrastructuur (MWI)
- Openbaar vervoer
- Generieke opsporing (justitiële inrichtingen, politie, douane, marechaussee) Je leert tijdens de opleiding HTV veel over relevante wets- en rechtskennis, hoe je moet surveilleren en handhavend moet optreden. Daar hoort ook bij dat je leert hoe je een bekeuringsgesprek voert en hoe je een bekeuring uitschrijft. De maatschappij verhardt en fysiek en verbaal geweld nemen toe. Hier leer je tijdens de opleiding mee om te gaan.
We bieden tijdens de opleiding extra mogelijkheden die goed aansluiten bij je toekomstige beroep. Zo krijg je tijdens je opleiding de volgende gecertificeerde diploma’s die van pas komen in je loopbaan:
- BHV-opleiding, eerste hulp, reanimatie, brandbestrijding en ontruiming
- BOA (Buitengewoon opsporingsambtenaar)
- Certificaat verkeersregelaar
Je doet niet alleen examen op het Alfa-college, maar je legt ook landelijke theorie-¬ en praktijkexamens af, zoals BOA, Wettelijke Kaders 1 en 2. Voor al deze examens moet je slagen om je diploma en wettelijke opsporingsbevoegdheid te kunnen krijgen. Voor het BOA-examen geldt dat dit tevens een overgangseis is.
Virtual reality
Tijdens het vak ‘praktijk’ leer je alles over dienstverlening en hoe je moet optreden bij calamiteiten. Ook leer je bekeuringen schrijven Door rollenspellen te doen met acteurs en met behulp van virtual reality beleef je bijvoorbeeld een bekeuringssituatie alsof het echt is. Op deze manier bereiden we studenten voor op praktijkexamens.
Oefenen in de praktijk
Er zijn regelmatig mensen en instanties uit de wereld van justitie en veiligheid te gast op school. Zo maak je bijvoorbeeld kennis met de verschillende politiediensten, bezoek je de rechtbank en het arrestantencomplex van de politie. Je doet ook mee aan oefeningen van de politie en ME en je werkt mee aan evenementen zoals de 4 Mijl van Groningen en voorstellingen in de Oosterpoort.
Evenementen
In het geval van evenementen is het zo dat er voor de meeste opleidingen een deelnameverplichting van 180 uur in het eerste leerjaar geldt. De eventuele kosten voor het reizen van en naar deze evenementen worden NIET door de opleiding vergoed.