Alfa-college

Begeleider maatschappelijke zorg GRONINGEN

Begeleider maatschappelijke zorg GRONINGEN

Kies voor welke type opleiding je wilt aanmelden

School en stage (BOL)

Bij een BOL-opleiding (beroepsopleidende leerweg) combineer je school met een stage bij een erkend leerbedrijf. Stage neemt ongeveer 20-60 procent van de tijd in.

Meld je aan voor de BOL-opleiding

Werken en leren (BBL)

Bij een BBL-opleiding (beroepsbegeleidende leerweg) combineer je leren met een betaalde baan bij een erkend leerbedrijf. Meestal werk je vier dagen in de week en ga je één of twee dagdelen naar school.

Meld je aan voor de BBL-opleiding
Last minute info-avond Meer info en aanmelden
Meelopen Mbo Meer info en aanmelden
Studiekeuze gesprek
Locatie
Kluiverboom 3, GRONINGEN
Type
BBL, BOL
Niveau
3
Opleidingsduur
3 jaar

Wat deze opleiding bijzonder maakt

 • Je helpt zorgvragers zo zelfstandig mogelijk te leven
 • Je leert zorgvragers activeren, ondersteunen, verzorgen en coachen
 • Je kunt gaan werken als activiteitenbegeleider in de ouderenzorg, gehandicaptenzorg en GGZ

Fijn dat school je klaarstoomt voor de praktijk

Daniek vertelt

Sluiten
Mijn droom is een baan waarin ik veel kan betekenen voor anderen. Ik weet nog niet precies wat, maar wel iets met maatschappelijke zorg.

Al heel jong wist ik dat ik later in de maatschappelijke zorg wilde werken. We kregen een gezinsbegeleider in huis toen ik ongeveer 8 jaar was, omdat mijn broer een beperking heeft. Deze begeleider heeft mij en ons gezin enorm geholpen en vanaf toen wist ik: dit wil ik later ook doen! Ik heb verschillende scholen bezocht. Op de locatie Kluiverboom worden de vakken muziek, drama, spel en beeldend gegeven. Deze expressievakken gaven voor mij de doorslag, want creatief bezig zijn vind ik erg leuk!

Via deze gecombineerde opleiding word je voorbereid op een vervolgopleiding of werken in de maatschappelijke zorg of als verzorgende-IG. Mijn toekomst vind ik belangrijk en daarom is het fijn dat school je klaarstoomt voor de praktijk. In het eerste leerjaar ga je meteen een groot deel van het schooljaar op stage. Je gaat zelf op zoek naar een stageadres. Mijn tip is daar op tijd mee te beginnen, zodat je geen achterstanden op loopt in je studieprogramma. Je maakt tijdens stage en op andere momenten kennis met verschillende doelgroepen. Denk aan werken met ouderen, kinderen of mensen met een beperking. Ik doe nu ervaring op in de gehandicaptenzorg en heb gemerkt dat je veel kunt leren door te observeren. Zo weet ik inmiddels dat een cliënt boos kan zijn als iets anders loopt dan gepland of verwacht. Structuur en regelmaat zijn heel belangrijk voor mensen met een beperking.

Daniek Blok
Student Maatschappelijk verzorgende-IG
 • In het kort
  Als begeleider maatschappelijke zorg help je mensen met een hulpvraag op lichamelijk, verstandelijk of sociaal gebied. Je begeleidt ouderen of zorgvragers met een lichamelijke of verstandelijke beperking bij het doen van activiteiten.

  Ben jij sociaal, behulpzaam en geschikt voor dit beroep?
 • Iets voor jou?
  • Je helpt mensen graag zodat ze zoveel mogelijk zelf kunnen doen
  • Je vindt het een uitdaging om uit te zoeken wat de mogelijkheden van iemand met een beperking zijn
  • Je bent geduldig en oplettend
  • Je vindt het leuk om te communiceren met veel verschillende mensen
  • Je kan samenwerken in en met een team
  • Je vindt het leuk om mensen te begeleiden bij activiteiten
 • De opleiding
  De opleiding volg je op het Alfa-college aan de Kluiverboom 3 in Groningen.

  Studieloopbaanbegeleider
  Tijdens de opleiding word je begeleid door een studieloopbaan begeleider (SLB’er). Deze helpt jou met keuzes maken, plannen en organiseren en heeft regelmatig gesprekken met jou over hoe jij de opleiding ervaart. Samen zorgen zij ervoor dat jij de juiste kennis en vaardigheden opdoet en na de opleiding als beginnend beroepsbeoefenaar aan de slag kan.

  Diplomamogelijkheden
  Met het diploma Begeleider Maatschappelijke Zorg kan jij zorgvragers ondersteunen en begeleiden door het aanbieden van activiteiten. Je richt je hierbij op een brede doelgroep van ouderen en kinderen, maar ook zorgvragers met een lichamelijke of verstandelijke beperking.

  Behalve het diploma Begeleider maatschappelijke zorg, kun je ook een tweede diploma halen: Verzorgende individuele gezondheidszorg (IG). Je leert hier alles over de verzorgende kant van de hulp die je biedt. Denk daarbij aan persoonlijke verzorging en het uitvoeren van verpleegtechnische handelingen. Wil je graag beide diploma’s in drie jaar tijd halen? Dat kan! Meld je dan aan voor de combi-opleiding Maatschappelijk Verzorgende IG.

  Flexibele opleidingsmogelijkheden
  Er zijn verschillende maatwerktrajecten mogelijk om je opleiding te volgen. Bespreek gerust jouw leervraag met ons tijdens het kennismakingsgesprek. Samen met jou kijken we dan wat het beste bij je past.
 • Vakken
  Je leert onder andere over:

  • Begeleiden bij wonen en dagbesteding
  • Persoonlijke zorg
  • Expressie (drama, beeldende vorming, spel en muziek)
  • Communicatie
  • Gehandicaptenzorg en ouderenzorg
  • Samenwerken in de zorg
  • EHBO

  Generieke vakken
  Daarnaast volg je Nederlands, rekenen en loopbaan en burgerschap. 

  Keuzedelen
  Je kiest zelf nog enkele extra vakken. Deze zogenaamde keuzedelen helpen jou om je vaardigheden als Begeleider maatschappelijke zorg verder te verdiepen en te verbreden. We hebben als opleiding een breed aanbod aan keuzedelen, waar je gedurende de opleiding uit kunt kiezen.
 • Leerweg

  BOL

  In de beroepsopleidende leerweg (BOL) combineer je school en stage.
  • Jaar 1: 1 dag in de week werkveldoriëntatie, de andere 4 dagen ga je naar school
  • Jaar 2: 2 dagen in de week loop je stage, de andere 3 dagen ga je naar school
  • Jaar 3 (examenjaar): 3 dagen in de week loop je stage, de andere 2 dagen ga je naar school

  BBL

  Je kunt deze opleiding ook volgen in de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). De opleiding duurt dan 2 jaar. Je combineert je opleiding met een betaalde baan bij een erkend leerbedrijf. Je doet dus alle praktijkervaring op in de organisatie waar je werkt. Je zoekt zelf een betaalde baan voor minimaal 16 uur in de week bij een erkend leerbedrijf en je gaat 2 dagdelen per week naar school.
  Een onbetaalde stageplek voor minimaal 16 uur is ook mogelijk. Je hebt dan wel een vaste werkbegeleider en examinator nodig. Overleg met je persoonlijke coach of jouw stageplek voldoet aan deze eis.
 • Vooropleiding en toelating
  Je hebt voor deze opleiding een van de volgende diploma’s of bewijzen nodig:

  • Vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • Overgangsbewijs van klas 3 naar klas 4 havo of vwo
  • Mbo niveau 2 van een verwante opleiding

  Kennismaking
  Na je aanmelding nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek. In het gesprek gaat het over jouw motivatie, wat jij van ons verwacht en wat wij van jou verwachten. Ook is het mogelijk om te kijken hoe we de opleiding op maat kunnen maken voor jouw optimale leervraag.
 • Na je opleiding

  Verder leren?

  Heb je deze opleiding op niveau 3 afgerond, dan kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 4 binnen Zorg en welzijn of een andere mbo niveau 4 opleiding. Per opleiding kunnen de eisen voor vooropleiding en toelating verschillen.

  Aan het werk?

  Met je diploma begeleider maatschappelijke zorg kun je werken als woonbegeleider in woonvormen voor ouderen of mensen met een beperking. Je biedt bijvoorbeeld een dagprogramma aan voor dementerende ouderen of begeleidt zorgvragers op een zorgboerderij.
 • Schoolkosten

  Ben je 18 jaar of ouder, dan betaal je lesgeld (BOL) of cursusgeld (BBL). Daarnaast zijn er kosten voor onderwijsbenodigdheden. Houd rekening met zo’n €1.040,- euro aanschafkosten voor boeken en online licenties voor de hele opleiding. Op Studers.nl vind je de bestellijsten van boeken en lesmateriaal.

  Overige kosten:
  • Laptop
  • Sportkleding en sportschoenen voor Fit for Life

  Meer informatie over schoolkosten op het Alfa-college.

  Mbo-studentenfonds

  Als je een opleiding bij ons gaat volgen, dan kun je in aanmerking komen voor een bijdrage uit het Mbo-studentenfonds als er bepaalde financiële belemmeringen zijn. Kijk hier voor meer informatie over het Mbo-studentenfonds.
 • Studie in cijfers
  Studie in Cijfers is de studiebijsluiter voor het mbo. Hieronder vind je de belangrijkste cijfers voor de opleiding Begeleider maatschappelijke zorg.

  Informatie over je kans op een baan vind je op de website Kans op werk.

Wil je een vraag stellen over deze opleiding?

Ga in gesprek met onze opleidingsadviseurs over deze opleiding en het Alfa-college.

Aanmelden

Aanmelden duurt ongeveer tien minuten. Klik op onderstaande knop "Meld je aan voor deze opleiding". Daarna kun je je gegevens invullen. Elke stap begint op een nieuw scherm. Voor het aanmelden heb je DigiD nodig.

Wat je hebt ingevuld, wordt bewaard zolang je de internetbrowser open hebt staan. Tussendoor kun je dus je gegevens wijzigen.

Kies voor welke type opleiding je wilt aanmelden

School en stage (BOL)

Bij een BOL-opleiding (beroepsopleidende leerweg) combineer je school met een stage bij een erkend leerbedrijf. Stage neemt ongeveer 20-60 procent van de tijd in.

Meld je aan voor de BOL-opleiding

Werken en leren (BBL)

Bij een BBL-opleiding (beroepsbegeleidende leerweg) combineer je leren met een betaalde baan bij een erkend leerbedrijf. Meestal werk je vier dagen in de week en ga je één of twee dagdelen naar school.

Meld je aan voor de BBL-opleiding

Misschien vind je deze opleidingen ook leuk

Pedagogisch medewerker kinderopvang
GRONINGEN
Pedagogisch medewerker kinderopvang
Verzorgende IG
GRONINGEN
Verzorgende IG