Alfa-College inverted
 • Iets voor jou?
  - Je ziet het bewerken van hout en plaatmateriaal als een uitdaging
  - Je hebt zin in aanpakken
  - Je interesseert je voor de natuurlijke grondstof hout en al zijn mogelijkheden 
  - Je hebt technisch inzicht, kunt nauwkeurig werken en je werkt graag met machines 

  Herken je jezelf hierin? Dan is de opleiding tot allround meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer mogelijk iets voor jou.

  Kijk op Instagram om te zien wat we doen en maken!

 • De opleiding

  De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelenTijdens de opleiding leer je alles over het werken met hout en plaatmaterialen, het gebruik van (hand)gereedschappen en machines en het bedenken en maken van constructies. Verder leer je georganiseerd werken, ook in samenwerking met anderen.

  Tussentijdse instroom
  Bij deze opleiding is tussentijdse instroom mogelijk. Je kunt dus op elk moment beginnen.

 • Vakken

  - Tekening lezen, gereedschapsleer, materialen en technieken
  - Rekenen
  - Nederlands
  - Loopbaan en burgerschap

  Je werkt ook aan een portfolio. Eigenlijk je eigen map met ‘bewijsstukken’ van je werk. Je opleiding sluit je onder meer af met een Proeve van Bekwaamheid. Je laat dan in de praktijk zien wat je hebt geleerd.

  Algemene vakken
  Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands en rekenen. Dit zijn verplichte vakken, waarvoor je examen doet. Sommige opleidingen hebben ook Engels als verplicht vak. Rekenen en Engels tellen nog niet mee voor je diploma.

  Keuzedelen
  Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, je interesses, hobby’s en/of toekomstdromen. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt. Per opleiding, en soms ook per school, verschilt het aanbod in keuzevakken. Op de Open dag krijg je meer informatie over keuzedelen.
 • Leerweg

  Tijdens de BBL-opleiding ben je 4 dagen per week in dienst van een bedrijf en ga je één dag naar school voor de theorie. 

 • Vooropleiding
  Je wordt toegelaten tot de opleiding na een geslaagd kennismakingsgesprek en een succesvolle vaardigheidstest. In de vaardigheidstest laat je zien of je aanleg en talent hebt de ambachtelijke vaardigheden te leren binnen de daarvoor gestelde tijd.

  Verder heb je een van de volgende diploma's nodig:
  - vmbo-kb, vmbo-gl of vmbo-tl
  - overgangsbewijs van klas 3 naar klas 4 havo of vwo
  - mbo-diploma niveau 2.
 • Na je opleiding

  Verder leren

  Heb je een opleiding op niveau 3 afgerond, dan kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 4.  

  Aan het werk

  Jij bent degene die het productieproces op de werkplaats in de gaten houdt en die aanspreekpunt is voor collega’s en werkvoorbereiders. Je bent volledig zelfstandig werkzaam en legt verantwoording af aan de directie of de bedrijfsleiding.

  Werken in de timmerindustrie

  Je maakt onderdelen voor de bouw, zoals kozijnen, ramen, deuren en trappen. De timmerindustrie maakt ook wanden, vloeren en daken voor houtskeletwoningen.

  Werken in de meubelindustrie en de (scheeps)interieurbouw

  Je maakt interieurs voor winkels, restaurants, kantoren of schepen. Het zijn vaak unieke producten, op maat gemaakt. De vormgeving en het materiaal zijn daarbij belangrijk. Je werkt veel met machines en handgereedschappen. Daarmee maak je de onderdelen in de werkplaats. Op locatie worden de interieurs geplaatst. Je hebt verstand van verschillende materialen die verwerkt kunnen worden in interieurs. Denk aan:
  - houtsoorten
  - verschillende plaatmaterialen 
  - kunststof, glas en metaal.

  Werken in de houthandel

  Je koopt hout en plaatmateriaal in en bewerkt het indien nodig voor klanten in de bouw, de timmerindustrie, de meubelindustrie, (scheeps)interieurbouwbedrijven en particulieren.  

  Bekijk filmpjes over beroepen en zoek erkende leerbedrijven via de website van de Stichting Hout en meubel.
 • Studiekosten
  Voor je opleiding betaal je: 
  - les- of cursusgeld
  - kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal 
  - basisset gereedschap. De prijs hiervan is afhankelijk van wat je zelf al hebt.


  Les- of cursusgeld

  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld kijk je op de site van DUO.

  Meer info

  De kosten voor lesmateriaal en de vrijwillige bijdrage zijn voor de totale opleiding. Tijdens je kennismakingsgesprek vertellen we je alles wat je nog wilt weten over de studiekosten.

 • Studie in cijfers

  Studie in cijfers

  Studie in Cijfers: de studiebijsluiter voor het mbo

  Studie in Cijfers geeft een paar belangrijke kenmerken van een opleiding weer. Zo vind je snel informatie die belangrijk kan zijn als je moet kiezen voor een opleiding. Je kunt zo ook gemakkelijk opleidingen met elkaar vergelijken. Studie in Cijfers wordt ook vaak de studiebijsluiter genoemd.

  Informatie over je kans op een baan in jouw regio vind je op de website van Kans op werk.

Misschien ook interessant voor jou?