Alfa-college
GRONINGEN, BOL, BBL, niveau 3, opleidingsduur 3 jaar

Allround meubelmaker/ (scheeps)interieurbouwer

Als allround meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer bedenk en maak je constructies met hout. Na je opleiding weet je alles van hout en plaatmaterialen, (hand)gereedschappen en machines.
 • Vragen? We helpen graag
 • Studiekeuze-advies gesprek
 • Kies voor welke type opleiding je wilt aanmelden

  School en stage (BOL)

  Bij een BOL-opleiding (beroepsopleidende leerweg) combineer je school met een stage bij een erkend leerbedrijf. Stage neemt ongeveer 20-60 procent van de tijd in.

  Meld je aan voor de BOL-opleiding

  Werken en leren (BBL)

  Bij een BBL-opleiding (beroepsbegeleidende leerweg) combineer je leren met een betaalde baan bij een erkend leerbedrijf. Meestal werk je vier dagen in de week en ga je één of twee dagdelen naar school.

  Meld je aan voor de BBL-opleiding
Locatie
Admiraal de Ruyterlaan 2, GRONINGEN

producten ontwerpen en maken is fantastisch

Producten ontwerpen en maken is fantastisch

Sluiten
Op het vmbo leerde ik al in de richting techniek. Maar welke opleiding ik op het mbo wilde gaan doen, wist ik zelf niet. Mijn zwager wist het wel. Hij vond dat ik iets met mijn handen moest gaan doen. Hij zei: “Je bent thuis toch altijd bezig met reparaties, klusjes en technische dingen.” 

Nu doe ik dezelfde opleiding als mijn zwager: Meubel en Interieur. Ik vind het fantastisch! We leren zelf producten te ontwerpen, te maken en in de markt te zetten. Naast mijn studie heb ik nu al een beginnend bedrijf met mijn zwager. We maken tafels, stoelen, kasten, eigenlijk alles wat de klant wenst, als het maar van hout is. Na deze opleiding ga ik verder met ons eigen bedrijf. Het gaat nu al zo goed dat ik dat verder wil gaan uitwerken.

Henk-Jan Riepema
student Meubel en Interieur
 • Iets voor jou?
  - Je ziet het bewerken van hout en plaatmateriaal als een uitdaging
  - Je hebt zin in aanpakken
  - Je interesseert je voor de natuurlijke grondstof hout en al zijn mogelijkheden 
  - Je hebt technisch inzicht, kunt nauwkeurig werken en je werkt graag met machines 

  Herken je jezelf hierin? Dan is de opleiding tot allround meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer mogelijk iets voor jou.

  Kijk op Instagram om te zien wat we doen en maken!
 • De opleiding

  De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelenTijdens de opleiding leer je alles over het werken met hout en plaatmaterialen, het gebruik van (hand)gereedschappen en machines en het bedenken en maken van constructies. Verder leer je georganiseerd werken, ook in samenwerking met anderen.

  Tussentijdse instroom
  Bij deze opleiding is tussentijdse instroom mogelijk. Je kunt dus op elk moment beginnen.

  Girls on techtour

  Vaak zijn vrouwelijke studenten bij techniekopleidingen in de minderheid in de klas. Reden genoeg om ze eens in het zonnetje te zetten. Dit jaar ging een groep van onze techniekstudenten een dag erop uit. Een dag vol bedrijfsbezoeken en rondleidingen, om te leren, elkaar te ontmoeten en inspiratie op te doen.

 • Vakken

  - Tekening lezen, gereedschapsleer, materialen en technieken
  - Rekenen
  - Nederlands
  - Loopbaan en burgerschap

  Je werkt ook aan een portfolio. Eigenlijk je eigen map met ‘bewijsstukken’ van je werk. Je opleiding sluit je onder meer af met een Proeve van Bekwaamheid. Je laat dan in de praktijk zien wat je hebt geleerd.

  Algemene vakken
  Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands en rekenen. Dit zijn verplichte vakken, waarvoor je examen doet. Sommige opleidingen hebben ook Engels als verplicht vak. Rekenen en Engels tellen nog niet mee voor je diploma.

  Keuzedelen
  Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, je interesses, hobby’s en/of toekomstdromen. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt. Per opleiding, en soms ook per school, verschilt het aanbod in keuzevakken. Op de Open dag krijg je meer informatie over keuzedelen.
 • BOL/BBL
  Beroepsopleidende leerweg (BOL)

  Doe je een opleiding in de BOL, dan wissel je school en stage met elkaar af. Op school volg je theorie- en praktijkvakken. Tijdens je stages ga je vier dagen per week op stage bij een erkend leerbedrijf en heb je een dag per week theorie.

  Beroepsbegeleidende leerweg (BBL)

  Doe je de opleiding in de BBL, dan werk je 4 dagen in dienst van een erkend leerbedrijf en ga je één dag per week naar school voor de theorie. Je doet dus alle praktijkervaring op in het bedrijf waar je werkt. In de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) is tussentijdse instroom mogelijk. Je kunt dus op elk moment beginnen. Erkende leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt.

 • Stage
  Je loopt stage bij een erkend leerbedrijf. Daar leer je het vak in de praktijk. Twee stagebedrijven vertellen over hun ervaring met studenten van het Alfa-college en leggen uit wat je als student doet tijdens de stageperiode. Bekijk de video’s en weet wat je kunt verwachten tijdens je stageperiode.

  Stagebedrijf HPG
  Bekijk video

  Stagebedrijf Doorrood Design
  Bekijk video
 • Vooropleiding en toelating

  Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
  • vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
  • vmbo-gemengde leerweg
  • vmbo-theoretische leerweg of mavo
  • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4
  • mbo-basisberoepsopleiding (niveau 2)

 • Na je opleiding

  Verder leren

  Heb je een opleiding op niveau 3 afgerond, dan kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 4.  

  Aan het werk

  Jij bent degene die het productieproces op de werkplaats in de gaten houdt en die aanspreekpunt is voor collega’s en werkvoorbereiders. Je bent volledig zelfstandig werkzaam en legt verantwoording af aan de directie of de bedrijfsleiding.

  Werken in de timmerindustrie

  Je maakt onderdelen voor de bouw, zoals kozijnen, ramen, deuren en trappen. De timmerindustrie maakt ook wanden, vloeren en daken voor houtskeletwoningen.

  Werken in de meubelindustrie en de (scheeps)interieurbouw

  Je maakt interieurs voor winkels, restaurants, kantoren of schepen. Het zijn vaak unieke producten, op maat gemaakt. De vormgeving en het materiaal zijn daarbij belangrijk. Je werkt veel met machines en handgereedschappen. Daarmee maak je de onderdelen in de werkplaats. Op locatie worden de interieurs geplaatst. Je hebt verstand van verschillende materialen die verwerkt kunnen worden in interieurs. Denk aan:
  - houtsoorten
  - verschillende plaatmaterialen 
  - kunststof, glas en metaal.

  Werken in de houthandel

  Je koopt hout en plaatmateriaal in en bewerkt het indien nodig voor klanten in de bouw, de timmerindustrie, de meubelindustrie, (scheeps)interieurbouwbedrijven en particulieren.  

  Bekijk filmpjes over beroepen en zoek erkende leerbedrijven via de website van het Expertisecentrum Meubel (ECM)

 • Schoolkosten

  Voor je opleiding betaal je:

  • les- of cursusgeld
  • kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  • kosten voor extra activiteiten.

  Les- of cursusgeld

  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO.

  Meer info

  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.

 • Studie in cijfers

  Studie in Cijfers is de studiebijsluiter voor het mbo. Hieronder vind je de belangrijkste cijfers voor de opleiding. 

  Informatie over je kans op een baan vind je op de website Kans op werk.