Alfa-college
HARDENBERG, BBL, niveau 3, opleidingsduur 3 jaar

Allround montagemedewerker houttechniek

Als Allround montagemedewerker werk je op de montageafdeling van een timmerfabriek waar voornamelijk gevelelementen (kozijnen, ramen en deuren) en houtskeletbouwelementen gemaakt worden. Om deze gevelelementen te maken, moet je precies en maatvast kunnen werken. Nauwkeurigheid, netheid en concentratie zijn bij je werkzaamheden van groot belang. 

Je bent verantwoordelijk voor het eindresultaat van je eigen werkzaamheden en over het eindresultaat van de medewerkers die jij begeleidt. Bij de uitvoering van de werkzaamheden volg je de juiste procedures en zorg je ervoor dat de (veiligheids)voorschriften en bedrijfsrichtlijnen die van toepassing zijn nagestreefd worden.

Welkom op Parkweg 1a1

Stap in je toekomst

Sluiten
Beste student, 

Wat leuk dat je begint aan een nieuwe opleiding op het Alfa-college in Hardenberg! Je bent van harte welkom bij ons op school en we hopen dat jouw mbotijd een groot succes wordt. Je staat aan het begin van een nieuw avontuur met een nieuwe school, nieuwe gezichten en een nieuwe omgeving: best spannend allemaal! Wat kun je verwachten en wat verwachten wij als school van jou?  

Deze locatiegids helpt jou wegwijs worden zodat je snel kunt wennen. De informatie in deze gids (en nog veel meer!) kun je ook vinden op AlfaConnect: de digitale leeromgeving van het Alfa-college. Op AlfaConnect vind je altijd de meest actuele informatie over meerdere onderwerpen. Tijdens de introductieweek krijg je ook een studiegids met specifieke informatie over jouw eigen opleiding. Deze wordt met je besproken door je coach. Bij jouw coach kun je het hele jaar terecht met alle vragen die te maken hebben met je opleiding. Maak daar gebruik van, want ze helpen je graag! 

We wensen je een heel leuke tijd toe op het Alfa-college in Hardenberg en natuurlijk heel veel succes! We hopen dat je over een tijdje met een diploma en een tevreden gevoel op zak de school weer verlaat: goed voorbereid op jouw toekomst! 

Namens alle medewerkers, 

Jurgen Grobbée  
Directeur Alfa-college Hardenberg 
 • Iets voor jou?
  - Hout is jouw favoriete materiaal om mee te werken.
  - Je bent verantwoordelijk.
  - Je wilt graag een team begeleiden.
  - Je vindt het belangrijk om nauwkeurig te werken.
  - Je volgt de juiste procedures en kent de veiligheidsvoorschriften.
  - Je vindt het leuk om verschillende machines te leren bedienen.

  Herken jij jezelf hierin? Dan is de opleiding Allround montagemedewerker houttechniek iets voor jou
 • De opleiding
  Deze opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen

  - Je leert veilig, milieubewust en klantvriendelijk te werken. 
  - Je maakt kennis met de verschillende werkzaamheden van een montagemedewerker houttechniek 

  Je sluit de opleiding af met:
  - een vakvaardigheidstoets bij een door SH&M erkende examenlocatie 
  - een Proeve van Bekwaamheid bij je leerbedrijf

  Binnen de kaders van het competentiegericht opleiden word je theoretisch en praktisch opgeleid tot allround montagemedewerker houttechniek.
 • Vakken
  Vakonderdelen
  - Zagen
  - Schaven
  - Frezen
  - Boren
  - Assembleren
  - Kozijnen maken
  - Daken maken
  - Wanden maken

  Algemene vakken
  Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands en rekenen. Dit zijn verplichte vakken, waarvoor je examen doet. Sommige opleidingen hebben ook Engels als verplicht vak. In dat geval telt Engels ook mee voor het diploma. Rekenen telt nog niet mee voor je diploma. 

  Keuzedelen
  Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, vakgebied of aangrenzend vakgebied. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt. Per opleiding, en soms ook per school, verschilt het aanbod in keuzevakken. Op de Open dag krijg je meer informatie over keuzedelen.
 • Regionaal Techniek Centrum
  Technische vakmensen opleiden, dat is wat het RTC doet! Volg een mbo-opleiding volgens de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Een combinatie van werken en leren. Door een goede samenwerking met regionale bedrijven kun jij in de regio aan het werk. Bekijk welke opleiding het beste bij jou past.
 • Leerweg
  Jaar 1
   - de ene week 2 dagen theorie en 3 dagen praktijkscholing op het RTC
   - de andere week werk je 5 dagen bij een timmerbedrijf 

  Jaar 2
  - 1 dag per week theorie
   - de andere 4 dagen werk je bij een timmerbedrijf

   Het timmerbedrijf is een door de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) erkend leerbedrijf. 

  Dienstverband opleidingsbedrijf
  Je krijgt een arbeidsovereenkomst aangeboden bij één van de opleidingsbedrijven binnen het RTC. Tijdens je opleiding verdien je een salaris dat vastgelegd is in de bedrijfstak-cao.

   Jouw voordelen:
   - baangarantie voor de duur van de opleiding
   - werken en leren in de regio
   - goede contacten met het bedrijfsleven
   - kleinschaligheid
   - goede begeleiding door erkende praktijkopleiders
 • Vooropleiding en toelating
  Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s of bewijzen nodig:
   - diploma Entree
   - diploma vmbo-bb
   - diploma vmbo-kb
   - diploma vmbo-tl
   - diploma vmbo-gl
   - diploma mavo
   - overgangsbewijs havo/vwo 3 naar 4
 • Na je opleiding
  Verder leren
  Als gediplomeerd allround machinaal houtbewerker niveau 4 kun je meteen aan het werk, of je kiest ervoor om verder te leren. 

  Meteen aan het werk
  Als gediplomeerd allround machinaal houtbewerker ga je aan de slag in:
   - de timmerindustrie 
   - de meubelindustrie 
   - (scheeps)interieurbouw 
   - de houthandel
 • Schoolkosten
  Voor je opleiding betaal je:
  - les- of cursusgeld
   - kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
   - kosten voor extra activiteiten 

  In de verschillende CAO’s is vastgelegd wat de werkgever (het RTC) moet verstrekken en wat de werknemer (student) zelf moet aanschaffen. Bij de start van de opleiding krijg je hier informatie over. Op de website van het RTC vind je meer informatie hierover.

  Les- of cursusgeld
  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO

  Meer info
  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.
 • Studie in cijfers

  Studie in cijfers

  Studie in Cijfers: de studiebijsluiter voor het mbo.  

  Studie in Cijfers geeft een paar belangrijke kenmerken van een opleiding weer. Informatie over je kans op een baan in jouw regio vind je op de website van Kans op werk.