Alfa-college

Maak kennis met de locatie Admiraal de Ruyterlaan

Welkom bij het Alfa-college locatie Admiraal de Ruyterlaan

Sluiten
 • Iets voor jou?

  - Je ziet het bewerken van hout en plaatmateriaal als een uitdaging
  - Je hebt zin in aanpakken
  - Je interesseert je voor de natuurlijke grondstof hout en al zijn mogelijkheden 
  - Je hebt technisch inzicht, kunt nauwkeurig werken en je werkt graag met machines

  Herken je jezelf hierin? Dan is de opleiding tot machinaal houtbewerker misschien iets voor jou.

  Kijk op Instagram om te zien wat we doen en maken!

   

 • De opleiding

  De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen.

  Beroepsopleidende leerweg (BOL)

  Je kunt deze opleiding het eerste jaar  in de BOL doen. Het tweede jaar volg je hem in de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). In het eerste jaar kun je altijd overstappen van BOL naar BBL of omgekeerd.

  Beginnen wanneer je wilt in de BBL

  In de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) is tussentijdse instroom mogelijk. Je kunt dus op elk moment beginnen.

 • Vakken

  Praktijkvakken

  -Vaktheorie 
  -Tekenen en tekeninglezen 
  -Loopbaan en burgerschap

  Algemene vakken

  Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands en rekenen. Dit zijn verplichte vakken, waarvoor je examen doet. Rekenen telt nog niet mee voor je diploma.

  Keuzedelen

  Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, vakgebied of aangrenzend vakgebied. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt. Per opleiding, en soms ook per school, verschilt het aanbod in keuzevakken. Op de Open dag krijg je meer informatie over keuzedelen.

  Portfolio en Proeve van Bekwaamheid

  Je werkt aan een portfolio. Eigenlijk je eigen map met ‘bewijsstukken’ van je werk. Je opleiding sluit je af met een Proeve van Bekwaamheid. Je laat dan in de praktijk zien wat je hebt geleerd.
 • BOL/BBL
  Beroepsopleidende leerweg (BOL)
  Doe je een opleiding in de BOL, dan wissel je school en stage met elkaar af. Op school volg je theorie- en praktijkvakken. Tijdens je stages ga je vier dagen per week op stage bij een erkend leerbedrijf en heb je een dag per week theorie.
   
  Beroepsbegeleidende leerweg (BBL)
  Doe je de opleiding in de BBL, dan werk je 4 dagen in dienst van een erkend leerbedrijf en ga je één dag per week naar school voor de theorie. Je doet dus alle praktijkervaring op in het bedrijf waar je werkt. In de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) is tussentijdse instroom mogelijk. Je kunt dus op elk moment beginnen. Erkende leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. 
 • Vooropleiding en toelating

  Je wordt toegelaten tot de opleiding na een geslaagd kennismakingsgesprek en een succesvolle vaardigheidstest. In de vaardigheidstest laat je zien of je aanleg en talent hebt de ambachtelijke vaardigheden te leren binnen de daarvoor gestelde tijd.

  Verder heb je een van de volgende diploma’s of bewijzen nodig:
  - vmbo-bb, -kb, -gl of -tl
  - overgangsbewijs van klas 3 naar klas 4 havo of vwo
  - diploma Entree-opleiding.

 • Na je opleiding

  Verder leren

  Heb je een opleiding op niveau 2 afgerond, dan stroom je door naar een opleiding op niveau 3. Bij de opleiding tot allround machinaal houtbewerker op niveau 3, kies je uit twee richtingen: de timmerindustrie of de meubelindustrie.
   

  Aan het werk

  Binnen de houtverwerkende industrie wordt steeds meer met computers gewerkt. Een machinaal houtbewerker werkt dus ook vaak met computergestuurde houtbewerkingsmachines.

  Werken in de timmerindustrie

  De timmerindustrie maakt onderdelen voor de bouw, zoals kozijnen, ramen, deuren en trappen. De timmerindustrie maakt ook wanden, vloeren en daken voor houtskeletwoningen.

  Werken in de meubelindustrie en de (scheeps)interieurbouw

  De meubelindustrie en (scheeps)interieurbouw levert interieurbetimmeringen, balies, kasten, zitmeubelen en allerlei andere onderdelen voor de inrichting van woningen, winkels, kantoren en schepen.
  Werken in de houthandel De houthandel koopt hout en plaatmateriaal in en bewerkt het indien nodig voor klanten in de bouw, de timmerindustrie, de meubelindustrie, (scheeps)interieurbouwbedrijven en particulieren.

  - Bekijk filmpjes over beroepen op het YouTube-kanaal van Ontdek Hout.
  - Erkende leerbedrijven vind je op Stagemarkt
 • Schoolkosten

  Voor je opleiding betaal je:

  • les- of cursusgeld
  • kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  • kosten voor extra activiteiten.

  Les- of cursusgeld

  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO.

  Meer info

  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.

 • Studie in cijfers

  Studie in Cijfers is de studiebijsluiter voor het mbo. Hieronder vind je de belangrijkste cijfers voor de opleiding. 

  Informatie over je kans op een baan vind je op de website Kans op werk. 

Misschien ook interessant voor jou?