Alfa-college
GRONINGEN, BOL, BBL, niveau 2, opleidingsduur 2 jaar

Servicemedewerker gebouwen

Als Servicemedewerker gebouwen werk je bijvoorbeeld bij een woningbouwcorporatie, onderhoudsbedrijf, zorginstelling of bij een technische dienst. Je werkzaamheden variëren van installatie- en elektrotechniek tot bouwtechnische werkzaamheden. Je hebt oog voor service en kwaliteit. Als Servicemedewerker gebouwen heb je een afwisselende baan, geen dag is hetzelfde.

Maak kennis met de locatie Admiraal de Ruyterlaan

Maak kennis met de locatie Admiraal de Ruyterlaan

Sluiten
 • Iets voor jou?

  - Vind je techniek interessant
  - Ben je praktisch ingesteld, flexibel en oplossingsgericht
  - Ben je nauwkeurig en ga je uitdagingen niet uit de weg
  - Ga je graag met mensen om en hebt een dienstverlenende instelling
  - Heb je oog voor veiligheid voor jezelf en je omgeving
  - Wil je van klussen je beroep maken 

  Herken jij jezelf hierin? Dan is werken als Servicemedewerker gebouwen iets voor jou! 

   

 • De opleiding

  De tweejarige opleiding Servicemedewerker gebouwen bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen. In de opleiding Servicemedewerker gebouwen staan praktijk en veiligheid centraal. Je leert de basisvaardigheden van installatie- en elektrotechniek, maar ook van bouwkunde.

  Het is een zeer gevarieerde opleiding waar je een groot gedeelte volgt binnen een leerbedrijf. De docent op school en de leermeester van het leerbedrijf begeleiden je tijdens de hele opleiding.

 • Vakken

  Competenties
  Je werkt aan verschillende vaardigheden en eigenschappen:
  - Technische en algemene kennis en vaardigheden
  - Hoe ga je met mensen om en hoe spreek je hen aan, hoe communiceer je

  Theorie en praktijk
  Het vak leer je vooral in de praktijk. De vaktheorie uit de installatie-, elektrotechniek en bouwkunde leer je in groepsverband.

  Tijdens de opleiding Servicemedewerker krijg je ook Nederlands, rekenen en loopbaan & burgerschap en je volgt één of meer keuzedelen. Met een keuzedeel kun je je opleiding verbreden en je richten op doorstroommogelijkheden. In overleg met bedrijven uit de regio ontwikkelen we per opleiding de keuzedelen. Hierdoor sluit de opleiding nog beter aan op de vraag vanuit de arbeidsmarkt.

 • Opleiding in beeld

   

    

 • Leerweg

  Beroepsopleidende leerweg (BOL)
  Bij de BOL ga je naar school en loop je stage bij een erkend leerbedrijf. Na een semester volgt meestal al een stageperiode. De stagebedrijven zoek je zelf met behulp van een landelijke database waarmee je praktijkdocent je helpt.

  Beroepsbegeleidende leerweg (BBL)
  Bij de BBL combineer je werken en leren. Je zoekt zelf een baan bij een erkend leerbedrijf. Je werkt 4 dagen (minimaal 20 uur per week) en gaat 1 dag naar school voor theorie. Je volgt verder precies dezelfde vakken als in de BOL-opleiding. 

 • Vooropleiding en toelating
  Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
  • vmbo-basisberoepsgerichte leerweg
  • vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
  • vmbo-gemengde leerweg
  • vmbo-theoretische leerweg of mavo
  • mbo-entreeopleiding (niveau 1)
  • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4
 • Na je opleiding

  Verder leren
  Je stroomt door naar een soortgelijke opleiding op niveau 3.

  Aan het werk
  Als Servicemedewerker gebouwen kom je allerlei verschillende klussen tegen in en rond bijvoorbeeld woongebouwen, kantoren en ziekenhuizen. Je werkt aan gebouwonderdelen en voorzieningen van woningen en utiliteit - bijvoorbeeld hotels, zorginstellingen, recreatieparken, winkelbedrijven, buurthuizen, scholen, defensiegebouwen, musea, theaters, zalencentra, kantoren en dierentuinen - in de vakgebieden elektrotechnische installaties, werktuigkundige installaties, houtbewerking, metselwerk, tegelwerk, stucwerk en schilderwerk.

  Je voert de werkzaamheden uit volgens opdracht en richtlijnen en het is belangrijk dat je opmerkzaam bent op allerlei mogelijke achterliggende storingen en gebreken. Je houdt de planning goed in de gaten en je stemt de werkzaamheden af met betrokkenen zoals leidinggevende, collega’s en specialisten. 

 • Schoolkosten

  Voor je opleiding betaal je:

  · les- of cursusgeld
  · kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  · kosten voor extra activiteiten.

  Les- of cursusgeld
  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO.

  Meer info
  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.

 • Studie in cijfers

  Studie in cijfers

  Studie in Cijfers: de studiebijsluiter voor het mbo.  

  Studie in Cijfers geeft een paar belangrijke kenmerken van een opleiding weer. Informatie over je kans op een baan in jouw regio vind je op de website van Kans op werk.

Misschien ook interessant voor jou?