Wil je toch toegelaten worden tot je gekozen opleiding?
Je kunt volgens de Wet Educatie en Beroepsonderwijs (art. 8.2.1 lid 6) een verzoek indienen om toch te worden toegelaten voor de opleiding van je keuze. Ben je jonger dan 18 jaar, dan verwijzen we je in eerste instantie terug naar je vmbo-school. Dit doen we om te voorkomen dat er veel nieuwe studenten zijn zonder diploma (op het juiste niveau).
Uitleg artikel 8.2.1 lid 6 (Wet Educatie en Beroepsonderwijs)
In art. 8.2.1 lid 6 van de WEB staat: “Het bevoegd gezag kan in bijzondere gevallen personen die niet voldoen aan de vooropleidingseis voor een basisberoepsopleiding, vakopleiding, middenkaderopleiding of specialistenopleiding, vrijstellen van die vooropleidingseis, indien zij bij een onderzoek hebben blijk gegeven van geschiktheid voor het desbetreffende onderwijs.”
- Bevoegd gezag: per onderwijsinstelling wordt er een toelatingscommissie ingesteld, die namens het bevoegd gezag beslist over de toelaatbaarheid van de aspirant-student. Het bevoegd gezag regelt de omvang, werkzaamheden en bevoegdheden van de toelatingscommissie (art. 8.1.1c WEB). Hoe dit wordt georganiseerd, centraal of decentraal, bepaalt de onderwijsinstelling zelf. De beslissing van de ene onderwijsinstelling wordt overgenomen door de andere onderwijsinstellingen als een aspirant-student zich daar voor dezelfde opleiding aanmeldt als waar het onderzoek op gericht was. De aspirant-student zorgt er zelf voor dat de nieuwe school de uitslag ontvangt. De uitslag is de verklaring van de school waar het onderzoek is uitgevoerd.
- Bijzondere gevallen: de toelatingsonderzoekprocedure is in eerste instantie gericht op aspirant-studenten vanaf 18 jaar die door diverse omstandigheden geen diploma hebben behaald of die het ooit behaalde diploma niet konden overleggen. Met de door hen opgebouwde levens- en werkervaring zijn ze veelal potentieel in staat om een opleiding op niveau 2, 3 of 4 te succesvol af te ronden.
- Geschiktheid: in het toelatingsonderzoek wordt meegenomen in hoeverre de hiaten/manco’s voor de gewenste opleiding relevant zijn. Bijvoorbeeld: voor de ene opleiding kan een student niet toelaatbaar zijn omdat hij een bepaald vak niet heeft behaald, terwijl hij voor een andere opleiding van hetzelfde niveau wel toelaatbaar zou kunnen zijn omdat hiervoor het ontbreken van dit vak niet relevant is.
- Het desbetreffende onderwijs: het toelatingsonderzoek is gericht op een bepaald kwalificatiedossier en een bepaald niveau en niet op een domein. Wil de aspirant-student een andere opleiding gaan volgen, dan vindt een nieuw onderzoek plaats waarbij informatie uit het eerdere onderzoek gebruikt kan worden. Dit nieuwe onderzoek kan daarom wellicht minder uitgebreid zijn. De aspirant-student kan de school ook verzoeken hem of haar voor meerdere opleidingen te testen.