Alfa-college

producten ontwerpen en maken is fantastisch

Producten ontwerpen en maken is fantastisch

Sluiten
Op het vmbo leerde ik al in de richting techniek. Maar welke opleiding ik op het mbo wilde gaan doen, wist ik zelf niet. Mijn zwager wist het wel. Hij vond dat ik iets met mijn handen moest gaan doen. Hij zei: “Je bent thuis toch altijd bezig met reparaties, klusjes en technische dingen.”

Nu doe ik dezelfde opleiding als mijn zwager: Meubel en Interieur. Ik vind het fantastisch! We leren zelf producten te ontwerpen, te maken en in de markt te zetten. Naast mijn studie heb ik nu al een beginnend bedrijf met mijn zwager. We maken tafels, stoelen, kasten, eigenlijk alles wat de klant wenst, als het maar van hout is. Na deze opleiding ga ik verder met ons eigen bedrijf. Het gaat nu al zo goed dat ik dat verder wil gaan uitwerken.


Henk-Jan Riepema

student Meubel en Interieur

 • Iets voor jou?
  - Je bent creatief en onderzoekend ingesteld.
  - Je wilt een vakman worden, een ‘ambachtsman’.
  - Je bent nieuwsgierig naar nieuwe ontwikkelingen in je vakgebied en ook daarbuiten.
  - Je werkt graag met hout en moderne materialen.
  - Je hebt gevoel voor techniek en kunt nauwkeurig werken.
  - Je denkt klantgericht en conceptueel.
  - Je bent een organisatietalent.
  - Samenwerken vind je belangrijk en leuk.

  Herken je jezelf hierin? Dan is de opleiding tot creatief vakman misschien iets voor jou!

  Kijk op Instagram om te zien wat we doen en maken!

 • De opleiding

  De opleiding bestaat uit eenbasisdeel en keuzedelen.

  Je maakt in een werkplaats met behulp van machines en handgereedschappen producten en meubelen. Materialen die je gebruikt zijn: massief hout, plaatmaterialen en moderne materialen. Tijdens de opleiding leer je het traditionele vakmanschap en ook het werken met nieuwe (digitale) technieken.
  Als creatief vakman werk je vaak als zelfstandig ondernemer. Je maakt producten in opdracht of bedenkt en maakt vanuit eigen initiatief producten en zet deze op de markt.

  Daarom leer je:
  - werken met de fasen binnen een ontwerpproces
  - digitaal tekenen en het presenteren van je ontwerp
  - schetsen en proefmodellen maken
  - productievoorbereiding en productiebegeleiding
  - werken met hout, plaat- en moderne materialen
  - gereedschappen en machines gebruiken
  - communiceren met klanten, leveranciers en collega-vakmensen
  - je eigen bedrijf runnen en promoten

  Girls on techtour

  Vaak zijn vrouwelijke studenten bij techniekopleidingen in de minderheid in de klas. Reden genoeg om ze eens in het zonnetje te zetten. Dit jaar ging een groep van onze techniekstudenten een dag erop uit. Een dag vol bedrijfsbezoeken en rondleidingen, om te leren, elkaar te ontmoeten en inspiratie op te doen. 

 • Vakken
  - Praktijklessen; het werken met gereedschap en machines (ook computergestuurde)
  - Vaktheorie op het gebied van producten, materialen, technieken en werkmethoden
  - Handtekenen, schetsen en tekeningen lezen
  - Computertekenen in 2d en 3d
  - Ontwerplessen en stijlleer
  - Digitale technieken en productievoorbereiding
  - Experimenteren met materialen en technieken
  - Persoonlijke werkvoorbereiding
  - Ondernemersvaardigheden (CE Ondernemerschap)
  - Wiskunde en rekenen
  - Nederlands en Engels
  - Loopbaan en Burgerschap

  Tijdens de opleiding werk je aan je persoonlijke portfolio. Dit is je eigen map met ‘bewijsstukken’ van de projecten waaraan je gewerkt hebt tijdens je opleiding. Aan het eind van je opleiding laat je in de Proeve van Bekwaamheid zien wat je in praktijk geleerd hebt.

  Algemene vakken

  Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands en rekenen. Dit zijn verplichte vakken, waarvoor je examen doet. Rekenen telt nog niet mee voor je diploma.

  Keuzedelen

  Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, je interesses, hobby’s en/of toekomstdromen. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt. Per opleiding, en soms ook per school, verschilt het aanbod in keuzevakken.
 • Beroepsopleidende leerweg (BOL)
  Je wisselt school en stage af. Tijdens je stages in de BOL-opleiding ga je vier dagen per week bij een bedrijf op stage. Je volgt in deze periode een dag per week theorie op de opleiding. Stages in de BOL-opleiding moeten plaatsvinden bij een erkend leerbedrijf.
 • Stage
  Je loopt stage bij een erkend leerbedrijf. Daar leer je het vak in de praktijk. Twee stagebedrijven vertellen over hun ervaring met studenten van het Alfa-college en leggen uit wat je als student doet tijdens de stageperiode. Bekijk de video’s en weet wat je kunt verwachten tijdens je stageperiode.

  Stagebedrijf HPG
  Bekijk video

  Stagebedrijf Doorrood Design
  Bekijk video
 • Vooropleiding en toelating

  Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
  • vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
  • vmbo-gemengde leerweg
  • vmbo-theoretische leerweg of mavo
  • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4
  • mbo-basisberoepsopleiding (niveau 2)
  • mbo-vakopleiding (niveau 3)

  Aanvullende toelatingseisen
  Voor deze opleiding gelden aanvullende toelatingseisen. Na aanmelding krijg je een uitnodiging voor een testdag. Deze dag is bedoeld om te kijken of de opleiding goed bij je past en of je over voldoende creatief talent en motivatie beschikt om het diploma te halen.


 • Na je opleiding

  Verder leren

  Na de opleiding kun je kiezen voor een vervolgopleiding in het hbo. Bijvoorbeeld:
  - Ruimtelijke Vormgeving
  - Bouwkunde
  - Industrieel Productontwerpen
  - verschillende commerciële opleidingen

  Aan het werk in een meubelmakerij

  Je ontwerpt kasten, stoelen, tafels, bedden, bureaus en nog veel meer voor particulieren en bedrijven. De ene keer gaat het om maatwerk, een uniek product, de andere keer om meubelen in series. Je bent betrokken bij het ontwerptraject, het klantencontact en bij de vervaardiging.

  Aan het werk in een interieurbouwbedrijf

  Je ontwerpt de complete inrichting en het meubilair voor bijvoorbeeld restaurants, winkels of kantoorruimtes. Binnen de interieurbouw werk je veel met plaatmateriaal. Soms ook met kunststoffen, metaal of glas. Je kunt betrokken worden bij het ontwerptraject , het klantencontact, de productievoorbereiding en de productie. De onderdelen worden in de werkplaats gemaakt en op locatie geplaatst.

  Aan het werk als zelfstandig ondernemer

  Na enkele jaren praktijkervaring bij een bedrijf kun je als creatief vakman voor jezelf aan de slag. Je biedt je eigen producten aan. Het gaat dan om unieke of kleine series. Ook kun je maatwerk leveren voor grotere opdrachtgevers, waarbij het draait om jouw creatieve inbreng. Dan is het logisch dat je de branche goed kent, reclame voor je bedrijf maakt, offertes schrijft en offertes beoordeelt.
 • Schoolkosten

  Voor je opleiding betaal je:

  • les- of cursusgeld
  • kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  • kosten voor extra activiteiten.

  Les- of cursusgeld

  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO.

  Meer info

  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.


 • Studie in cijfers

  Studie in cijfers

  Studie in Cijfers: de studiebijsluiter voor het mbo.

  Studie in Cijfers geeft een paar belangrijke kenmerken van een opleiding weer. Informatie over je kans op een baan in jouw regio vind je op de website van Kans op werk.