Alfa-college

docent Ruth Lotterman

BBL’ers nemen een schat aan ervaring meeRuth Lotterman is docent en coach Welzijn en geeft les aan BOL- en BBL-studenten op het Alfa-college in Hoogeveen. Het leuke is dat zélf ook BBL-student is want Ruth volgt de opleiding Docent gezondheidszorg en welzijn. Ze weet dus als geen ander wat het betekent om te werken én te leren. Deze ervaring helpt haar bij de begeleiding van haar BBL’ers.

“BBL’ers nemen een schat aan ervaring mee wanneer ze weer in de schoolbanken stappen. Natuurlijk levenservaring, ze zijn vaak al wat ouder, en de meesten hebben ook al veel werkervaring opgedaan. Dat is een heel andere situatie dan bij de BOL-opleidingen, waar de studenten veelal net van de middelbare school komen.” vertelt Ruth. “Ik vind het voor mezelf heel leerzaam om aan beide groepen les te geven. Ik leer van beide.

“In de huidige groep BBL'ers zitten vooral switchers, zoals een kapster, postbode en metaalbewerker. Zo zie je dat een mens zich altijd blijft ontwikkelen en dat je altijd nieuwe keuzes kan maken. Belangrijk is dat je sociaal bent en graag met mensen wil werken.Je moet makkelijk een gesprek kunnen aangaan, enthousiast zijn én leergierig. Want er komt echt heel veel nieuws op je pad.

"Van de ene naar de andere baan en na jaren weer naar school gaan, dat is een enorme omschakeling. Ik noem de eerste tien weken dan ook wel de paniekweken. Studeren, werken, ritme vinden. Na 10 weken is er een ritme en is iedereen goed op gang. Als docententeam doen we er alles aan om die overstap zo goed mogelijk te laten verlopen. We besteden hier veel aandacht aan.”"In een BBL-groep zitten studenten van drie opleidingen: Pedagogisch werk, Onderwijsassistent en Maatschappelijk Zorg. Het eerste halfjaar krijgt iedereen namelijk dezelfde lesstof. Daarna gaan we specifieker per opleiding de diepte in. Maar er is veel overlap in lesaanbod, daarom kan deze samenstelling heel goed. Het is voor iedereen heel waardevol om de verhalen uit de praktijk te horen, dus vanuit de verschillende achtergrondenHet begeleiden van een basisschoolleerling is anders dan het begeleiden van een oudere. En tóch zijn er overeenkomsten.”

Het zoeken naar een BBL-werkplek

“Wanneer je je aanmeldt moet je ook een werkplek hebben. Er komen gelukkig steeds meer BBL-werkplekken beschikbaar. Via stagemarkt.nl kun je zelf op zoek naar werkplekken, maar ik raad iedereen aan ook zelf actie op zoek te gaan. Ga netwerken, laat iedereen weten wat je zoekt en probeer in gesprek te komen met scholen en instellingen.

Onlangs hoorde ik een begeleider van een instelling zeggen: De BBL-studenten zijn echt van toegevoegde waarde.Dat is toch geweldig om te horen? Zowel voor de studenten áls voor de werkgevers. En ook mij en ons team. We doen waardevol werk!Ruth Lotterman, docent en coach opleidingen welzijn, locatie Hoogeveen.

Meer weten over werken én leren in dit mooie vakgebied?
Lees dan verder op deze pagina en bekijk het opleidingsaanbod.

Let op: Instroom in februari 2022 is nog mogelijk! Neem contact met ons op voor meer informatie.