Alfa-college
HOOGEVEEN, BBL, niveau 3, opleidingsduur 2 jaar

Allround timmerman (verkort)

Als Allround timmerman ben je in staat om vanaf een tekening zelfstandig bouwconstructies te maken. Op de opleiding leer je veilig, milieubewust en zorgvuldig te werken, zowel zelfstandig als in teamverband.

Schoollocatie voor lessen:
Bouwmensen, Kloosterstraat 12 te Ruinen
 • Iets voor jou?
  - Je bent creatief
  - Je werkt graag met hout
  - Je helpt graag mee aan de bouw van woningen
  - Je hebt bouwkundig en technisch inzicht
  - Je kunt nauwkeurig en veilig werken
  - Je vindt het leuk om samen te werken met anderen
  - Je vindt het leuk om te plannen en te organiseren

  Herken jij jezelf hierin, dan is de opleiding Allround Timmerman iets voor jou!
 • De opleiding
  De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen. Je leert veel over werkorganisatie, maar ook profielen en kozijnen stellen, uitzetten van complexe bouwwerken, complexe betonconstructies, tijdelijke ondersteuningsconstructie, complex dakwerk, scheidingswanden en plafonds. Ook ga je aan de slag met het monteren en afhangen van deuren en ramen.
 • Vakken
  Tijdens de opleiding Allround timmerman volg je onder andere de vakken: toegepaste wiskunde, natuurkunde, mechanica, vaktheorie, vaktekenen en projectietekenen.

  Algemene vakken

  Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands, rekenen, loopbaan en burgerschap. Dit zijn verplichte vakken, waarvoor je examen doet. Rekenen telt nog niet mee voor je diploma.

  Keuzedelen

  Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, vakgebied of aangrenzend vakgebied. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt. De keuzedelen zijn: Arbo, kwaliteitszorg en hulpverlening, duurzaamheid in het beroep en Duits in de beroepscontext of Arbo, kwaliteitszorg en hulpverlening, duurzaamheid in het beroep en oriëntatie op ondernemerschap.
 • BBL (Beroepsbegeleidende Leerweg)

  Tijdens je opleiding doe je al veel praktijkervaring op op school, maar ook op je werkplek.  

  Bij de BBL-opleiding (beroepsbegeleidende leerweg) combineer je werken en leren. Het Alfa-college in Hoogeveen biedt samen met Bouwmensen de BBL-opleiding Allround Timmerman aan. Je gaat 1 dag in de week naar school.

  Je meldt je zowel bij het Alfa-college als bij Bouwmensen aan. Je wordt uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek op het Alfa-college en een sollicitatiegesprek met de praktijkopleider van Bouwmensen. 

 • Vooropleiding en toelating

  Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
  - vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  - overgangsbewijs van klas 3 naar klas 4 havo of vwo
  - mbo-diploma, niveau 2

  Met het mbo-diploma niveau 2 Timmerman is het mogelijk deze opleiding verkort te volgen.

 • Na je opleiding
  Als gediplomeerd Allround timmerman kun je direct aan het werk of doorstuderen.

  Verder leren

  Na de opleiding Allround Timmerman, niveau 3, word je toegelaten tot de BBL-opleiding Uitvoerder bouw/infra op niveau 4 of de BOL-opleiding Middenkaderfunctionaris Bouw op niveau 4.

  Aan het werk

  Als gediplomeerd Allround timmerman werk je bij kleine-, middelgrote of grote bouwbedrijven. Je werkt aan nieuwbouwprojecten of de verbouw/renovatie van gebouwen.
 • Schoolkosten

  Voor je opleiding betaal je:

  • les- of cursusgeld
  • kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  • kosten voor extra activiteiten.

  Les- of cursusgeld

  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO.

  Meer info

  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.


 • Studie in cijfers

  Studie in cijfers

  Studie in Cijfers: de studiebijsluiter voor het mbo.  

  Studie in Cijfers geeft een paar belangrijke kenmerken van een opleiding weer. Informatie over je kans op een baan in jouw regio vind je op de website van Kans op werk.

Misschien ook interessant voor jou?