Alfa-college

NU DOE IK WAT IK ECHT LEUK VIND

Nu doe ik wat ik echt leuk vind

Sluiten
Op de havo ben ik twee keer blijven zitten. Met een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 is het gelukkig mogelijk om een mbo-opleiding op niveau 4 te volgen. Na gesprekken met mijn ouders en het afstruinen van internet heb ik mij aangemeld voor de opleiding Middenkaderfunctionaris Bouw. Ik heb nog geen moment spijt gehad van deze beslissing. Nu doe ik wat ik echt leuk vind.

Ik ga met veel plezier naar school! Vooral tekenen in Autocad vind ik heel erg leuk om te doen. Zo heb ik op basis van een programma van eisen een vakantiewoning ontworpen en samen met klasgenoten een zogenaamd vlekkenplan voor meerdere woningen op het vakantiepark gemaakt. Het ontwerpen is een creatief proces; aan de hand van voorbeelden van docenten probeer ik problemen in woningen op te lossen, zonder dat ik het hele ontwerp hoef te veranderen.

Op het Alfa-college word ik uitgedaagd. Mijn docenten begrijpen dat ik het allemaal nog moet leren en dat is fijn. Ik krijg goede begeleiding. Bij mijn stageadres zat ik niet op mijn plek. Mijn mentor had het gelijk al door en heeft me geholpen aan een nieuwe stage. Hij is erg betrokken en kan zich goed in mij verplaatsen.

Bart Zuidema
Student opleiding Middenkaderfunctionaris Bouw
 • Iets voor jou?

  - Je vindt het leuk om te ontwerpen
  - Je vindt het leuk om samen met anderen te werken aan één project
  - Uitdagende/complexe bouwwerken voor te bereiden
  - Om mensen aan te sturen

  Herken jij jezelf hierin, dan is de opleiding Middenkaderfunctionaris Bouw iets voor jou!

  Kijk op Facebook en Instagram om te zien wat we doen op de opleiding.

 • De opleiding

  De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen. Je wordt opgeleid tot Middenkaderfunctionaris in de bouw. Bij deze opleiding leer je veel over:
  - Basiskennis bouwkunde
  - Seriematige woningbouw
  - Vernieuwbouw
  - Utiliteitsbouw
  - Ontwerp, uitvoering of beheer

  Wie wil doorstromen naar een hbo-opleiding, kan extra wis- en natuurkunde lessen volgen.

  In de competentiegerichte bouwtechnische opleidingen werk je aan taken die lijken op praktijksituaties. Je werkt in een groep van acht, met z’n drieën of alleen. Je mentor begeleidt je hierbij. Daarnaast volg je theorielessen. In de praktijkuren oefen je je technische vaardigheden.

  AC Duurzaam

  AC Duurzaam is het project- en adviesbureau van de technische opleidingen van het Alfa-college in Hoogeveen. Derde- en vierdejaarsstudenten werken twee dagen in de week aan echte praktijkopdrachten van bedrijven. Dat doen ze op school, maar ook bij de bedrijven zelf. De meeste projecten staan in het teken van Energie en Duurzaamheid.

 • Vakken

  Tijdens de opleiding middenkaderfunctionaris bouw volg je onder andere de vakken:
  - Sterkteleer
  - Constructieleer
  - Materialenleer
  - Bedrijfskunde
  - Bouwfysica
  - Practicum
  - Praktijk

  Algemene vakken

  Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands, Engels en rekenen. Dit zijn verplichte vakken, waarvoor je examen doet. Rekenen telt nog niet mee voor je diploma.


  Keuzedelen

  Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, vakgebied of aangrenzend vakgebied. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt. Per opleiding, en soms ook per school, verschilt het aanbod in keuzevakken.
 • BOL (Beroepsopleidende Leerweg)
  Bij de BOL-opleiding (beroepsopleidende leerweg) ga je naar school en loop je stage bij een erkend leerbedrijf. De laatste vijf weken van het eerste schooljaar ga je op stage. Van het tweede jaar wordt de stage uitgebreid naar zeven weken. En in leerjaar drie en vier ga je twintig weken op stage. Ook vijf dagen in de week.
 • Vooropleiding en toelating
  Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s of bewijzen nodig:
  - vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  - overgangsbewijs van klas 3 naar klas 4 havo of vwo
  - mbo niveau 2
 • Na je opleiding

  Verder leren

  Na de Middenkaderopleiding Bouw word je toegelaten tot alle hbo-opleidingen. Je kunt voor de hbo-opleiding Bouwkunde zelfs een verkort leertraject volgen.

  Aan het werk

  Als gediplomeerd Middenkader functionaris bouw werk je als tekenaar bij een architectenbureau, uitvoerder bij een bouwbedrijf of werkvoorbereider bij een bouwbedrijf of woningbouwcorporatie. Ook is het mogelijk om op de afdeling Bouw- en woningtoezicht van een gemeente te gaan werken.
 • Schoolkosten

  Voor je opleiding betaal je:

  • les- of cursusgeld
  • kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  • kosten voor extra activiteiten.

  Les- of cursusgeld

  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO.

  Meer info

  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.


 • Studie in cijfers

Misschien ook interessant voor jou?