Alfa-college
 • Iets voor jou
  - Je hebt belangstelling voor techniek
  - Je werkt graag buiten
  - Je bent een harde werker
  - Je kunt goed samenwerken
  - Je bent handig met gereedschappen, machines en materialen.

  Herken jij jezelf hierin? Dan is de opleiding tot Voeger iets voor jou!
 • De opleiding
  De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen.

  Goede startpositie op de arbeidsmarkt

  Bedrijven in de grond-, weg- en waterbouw hebben behoefte aan gemotiveerd, vakbekwaam en zelfstandig personeel. Met het diploma voeger heb je als beginnend beroepsbeoefenaar een goede startpositie op de arbeidsmarkt.
 • Vakken
  Tijdens de opleiding Voeger heb je zeven beroepstaken die je zowel in de theorie als in de praktijk moet leren en examineren. Je volgt onder andere de vakken: toegepaste wiskunde, natuurkunde, mechanica, vaktheorie, vaktekenen.

  Algemene vakken

  Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands, rekenen, loopbaan en burgerschap. Dit zijn verplichte vakken, waarvoor je examen doet. Rekenen telt nog niet mee voor je diploma.

  Keuzedelen

  Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, vakgebied of aangrenzend vakgebied. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt.
  De keuzedelen zijn: 
  - Inspelen op innovaties en Duits in beroepscontext
  - Inspelen op innovaties en inspelen op Arbo, kwaliteitszorg en hulpverlening.

 • Leerweg

  Bij de BOL-opleiding (beroepsopleidende leerweg) ga je 3 dagen naar school en loop je 2 dagen stage bij een erkend leerbedrijf. Bij de BBL-opleiding (beroepsbegeleidende leerweg) combineer je werken en leren. Je zoekt zelf een baan bij een erkend leerbedrijf en je gaat één dag naar school.

 • Vooropleiding en toelating
  Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
  - vmbo basisberoepsgerichte leerweg
  - mbo niveau 1 (Entree-opleiding).
 • Na je opleiding

  Aan het werk

  Als gediplomeerd voeger werk je bij een voeg- of metselbedrijf in de bouw. De opdrachtgevers zijn vaak particulieren en aannemers, maar ook woningcorporaties. Bedrijven in het voegwerk hebben behoefte aan gemotiveerde, vakbekwame mensen. Een gediplomeerd voeger heeft als beginnend beroepsbeoefenaar een goede startpositie op de arbeidsmarkt.
 • Schoolkosten

  Voor je opleiding betaal je:

  • les- of cursusgeld
  • kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  • kosten voor extra faciliteiten.

  Verder betaal je voor je opleiding:

  • kosten voor onder andere aanschaf gereedschap, werkkleding en werkschoenen.

  Les- of cursusgeld

  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO.

  Meer info

  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.

 • Studie in cijfers

Misschien ook interessant voor jou?

Sloper

HOOGEVEEN
 • BBL
Niveau 2