Alfa-college
GRONINGEN, BOL, niveau 4, opleidingsduur 3 jaar

Medewerker kinderopvang, onderwijs en bewegen

Deze nieuwe brede opleiding is de perfecte combinatie van werken met kinderen en de actie van sport en bewegen. Dit diploma staat voor drie waardevolle pedagogische opleidingen in één. Deze opleiding vindt plaats op twee locaties, namelijk Kardingerweg en Kluiverboom. De locaties bevinden zich op loopafstand van elkaar. Als je je aanmeldt, zie je de locatie Kardingerweg in beeld.

 
 • Iets voor jou?

  Kinderopvang in beweging
  Op steeds meer plekken in Nederland komen kinderopvang, onderwijs en bewegen samen in een Integraal Kind Centrum (IKC). Daardoor is er een groeiende vraag naar breed inzetbare medewerkers. Medewerkers die het leuk vinden om te bewegen met kinderen, te ondersteunen in de klas én als pedagogisch medewerker in de opvang te werken. In het schooljaar 2020-2021 zijn wij daarom als eerste in Nederland de nieuwe opleiding Medewerker Kinderopvang, Onderwijs en Bewegen gestart.

  Een Medewerker Kinderopvang, Onderwijs en Bewegen is:

  • enthousiast en gemotiveerd om te werken met kinderen
  • sportief en actief
  • nieuwsgierig en creatief
  • een goede teamplayer
  • sociaal vaardig.
 • De opleiding

  Deze brede opleiding gaat in op het werk voor, tijdens en na schooltijd. Je maakt kennis met het Integraal Kind Centrum. Natuurlijk leer je hoe je omgaat met kinderen van nul tot dertien jaar, maar ook leer je alles over hun ontwikkeling en hoe je die kunt stimuleren. Daar horen uiteraard beweeg- en onderwijsactiviteiten bij.

  Bekijk hier de flyer.

  Eigen YouTubekanaal
  Neem ook eens een kijkje op het eigen YouTubekanaal van de opleiding.

 • Student aan het woord
  Naam: Joanne Posthouwer 
  Vooropleiding: VMBO TL 
  Opleiding: Medewerker kinderopvang, onderwijs bewegen 


  Joanne Posthouwer heeft deze opleiding gekozen door een meeloopdag te doen en ze heeft gekeken op de site. “Ik zat eerst te twijfelen tussen sport en bewegen en uiteindelijk kwam ik de opleiding Medewerker kinderopvang, onderwijs en bewegen tegen en ik vond dat perfect bij mij passen! Ik vind het een superleuke opleiding, ook omdat het een brede opleiding is. Je krijgt bij deze opleiding snel door wat je leuk vindt en wat je minder leuk vindt. Ik ervaar de opleiding tot nu toe erg goed, omdat er een sportkant aan zit en je met kinderen werkt. 

  ‘’Wees creatief” 
  Ik leer met deze opleiding echt met kinderen werken van 0 tot 12 jaar oud, ik leer heel veel met sport en lesgeven. Op pedagogisch gebied leer ik heel veel over verschillende ziektes en aandoeningen bij kinderen. Ik krijg qua opdrachten verslagen, ik krijg opdrachten hoe ik les moet geven aan kinderen en stage-opdrachten. Het is natuurlijk nu wel wat moeilijker door corona om veel activiteiten te doen.  

  Stage
  Ik loop nu stage in Zuidlaren bij de basisschool genaamd Jonglaren en daar ben ik in de eerste periode stage gaan lopen bij gym van groep 3 tot groep 8. De tweede periode heb ik stagegelopen bij de kinderopvang die daar ook op school zit. Dat is een groot belangrijk deel van de opleiding, dat is een IKC waar iedereen bij elkaar komt. Op dit moment in mijn derde periode sta ik al voor de klas in groep 1 en 2 wat ik erg leuk vind! 

  Welke personen passen bij deze opleiding?
  Bij deze opleiding passen personen die het erg leuk vinden om met kinderen te werken, je moet sportief zijn dat is ook erg belangrijk. Je moet zelf ook meesporten, dus als je niet van sporten houdt is het niets voor jou. Je moet voor de klas durven te staan, je wordt daar ook bij geholpen. Je hoeft het niet gelijk te kunnen, maar het is wel belangrijk dat je het uiteindelijk durft. De begeleiding van mijn coach is erg goed, ze benadrukt ook echt dat als er wat is je gewoon naar haar toe moet komen. Mijn coach staat altijd open voor vragen

  Mijn doel
  Mijn doel is dat ik later echt graag iets met kinderen wil gaan doen, ik weet nog niet precies wat. Ik heb zelf voor de sportkant van de opleiding een beetje uitgeschreven wat ik wel erg leuk vind om te doen, maar ik zit zelf na te denken om iets in het ziekenhuis te doen met kinderen. Het is natuurlijk een hele brede opleiding, dus ik kan nog alle kanten op.

   
 • Video van de opleiding

  Bekijk hieronder de video van de opleiding.

   

  Eigen YouTubekanaal
  Neem ook eens een kijkje op het eigen YouTubekanaal van de opleiding.

 • Vakken

  Hieronder vind je de vakken die aan bod komen. Naast beroepsspecifieke onderdelen zijn er ook algemeen vormende onderdelen. Die zijn net zo belangrijk  voor het behalen van je diploma.
   
  Beroepsspecifieke vakken

  - Pedagogiek
  - Ontwikkelingspsychologie
  - Methodiek
  - Didactiek
  - Sport en spel
  - Expressie
  - SLB-uren.

  Algemene vakken
  Daarnaast volg je ook lessen Nederlands, Engels, rekenen, loopbaan en burgerschap. Dit zijn verplichte vakken waarvoor je examen doet. 

  Keuzedelen
  Je kiest daarnaast drie keuzedelen die passen bij jouw vakgebied, persoonlijkheid en interesses. Deze extra keuzedelen versterken jouw kwaliteiten en maken je flexibeler op de snel veranderende arbeidsmarkt.

 • Leerweg
  De opleiding Medewerker Kinderopvang, Onderwijs en Bewegen volg je als BOL-opleiding (dagopleiding): je wisselt school en stage af. Op school volg je theorie- en praktijkvakken.

  Tijdens je stage doe je praktijkervaring op. 
  Je loopt stage binnen alle disciplines van een Integraal Kind Centrum. In overleg met je stagegever bepaal je in welke periode je aan de slag gaat met welke discipline. De opleiding wijst de stageplaatsen toe. Een sollicitatieprocedure hoort bij de plaatsing.

  Je stagedagen:
  - eerste leerjaar 1 dag per week
  - twee leerjaar 2 dagen per week
  - derde leerjaar 3 dagen per week.
 • Vooropleiding en toelating
  Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s of overgangsbewijzen nodig:
  - vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  - overgangsbewijs van klas 3 naar klas 4 havo of vwo
  - mbo-diploma niveau 2, 3 of 4.

  Na je aanmelding krijg je een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek of een kennismakingsactiviteit. Tijdens deze kennismaking ontdek je of de opleiding goed bij jou past. Ook komen je leerprestaties, houding, wederzijdse verwachtingen en je motivatie voor deze opleiding aan bod.

  Let op: Voor de opleiding Medewerker Kinderopvang, onderwijs en bewegen is een numerus fixus ingesteld. We bieden 90 opleidingsplaatsen vanwege een beperkt aantal stageplaatsen voor deze opleiding. Als er voor een opleiding met een numerus fixus meer aanmeldingen zijn dan beschikbare plaatsen, wordt er een loting gehouden onder degenen die zich tijdig hebben aangemeld  of komen de aanmelders op een wachtlijst.
   
 • Na je opleiding
  Met het diploma Medewerker Kinderopvang, Onderwijs en Bewegen kun je aan het werk in een Integraal Kind Centrum, de kinderopvang of het basisonderwijs. Je kunt ook doorstromen naar het hbo.
 • Schoolkosten

  Wij zorgen als school ervoor dat onze praktijklokalen beschikken over alle gereedschappen en materialen die je nodig hebt om de praktijklessen te volgen. Er zijn ook kosten voor jou als student. Voor je opleiding betaal je:

  • les- of cursusgeld
  • kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  • kosten voor extra activiteiten

  Voor je opleiding betaal je verder:


  • kosten voor de aanschaf van een laptop.

  Les- of cursusgeld

  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO

  Meer info
  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.