Alfa-college

decanennieuwsbrief

april 2017

Bereid uw leerlingen goed voor op het mbo. Hier ontdekt u het laatste nieuws over onze opleidingen en andere belangrijke ontwikkelingen.
 • Informatieavond Hardenberg/Hoogeveen

  Donderdag 1 juni zijn uw leerlingen van harte welkom tijdens onze informatieavond Studiekeuze MBO!

  Hardenberg: LOC-gebouw, Parkweg 1A1
  Hoogeveen: Voltastraat 33 en locatie KARgo!, De Stroom 3. In Hoogeveen zijn er informatierondes om 19.15 en 20.15 uur. De opleidingen Motorvoertuigentechniek en Transport en Logistiek worden aangeboden op de locatie KARgo!

 • Last minute informatiemarkt Groningen

  Donderdag 1 juni is er in Groningen een last minute informatiemarkt. Deze is speciaal voor leerlingen die, om welke reden dan ook, nog geen keuze hebben gemaakt. Leerlingen en hun ouders zijn van harte welkom. En dat geldt natuurlijk ook voor uzelf! Ook kunnen leerlingen tijdens een afspraak een persoonlijk studieadvies krijgen. Deze afspraak vindt plaats tijdens de informatiemarkt aan de Admiraal de Ruyterlaan 2 in Groningen. Hiervoor is het nodig vooraf een afspraak te maken.

  Last minute infomarkt Groningen 1 juni

 • Nieuwe website

  Vanaf maandag 3 april heeft het Alfa-college een nieuwe website met een nieuwe, frisse look en een eenvoudig menu, waar je snel en makkelijk vindt wat je zoekt. We hopen dat u er net zo enthousiast over bent als wij! Speciale informatie voor decanen vindt u hier.

  homepagina nieuwe website

 • Tegemoetkoming schoolkosten

  Mbo-scholen willen dat jongeren een vrije keuze hebben welke opleiding zij willen volgen. De financiële situatie van de ouders mag hierbij geen belemmering zijn. Gezinnen met een laag inkomen kunnen een tegemoetkoming in de schoolkosten aanvragen. Het Ministerie van Onderwijs stelt budget beschikbaar om gezinnen met een laag inkomen te ondersteunen bij de aanschaf van leermiddelen voor hun kind. 
   
  Wanneer komt een gezin in aanmerking voor de regeling tegemoetkoming schoolkosten?
  Om in aanmerking te komen voor deze regeling, geldt:
  - de jongere is minderjarig (op 1 augustus 2016 nog geen 18 jaar);
  - de jongere volgt een BOL-opleiding (Beroeps Opleidende Leerweg);
  - ouders/verzorgers kunnen de kosten voor leermiddelen niet betalen. Het gezinsinkomen is onder 120% van de bijstandsnorm. Dit wordt gecheckt door Stichting Leergeld in de woonplaats.
  Als niet aan alle criteria wordt voldaan, kan er geen tegemoetkoming worden aangevraagd. Ouders/verzorgers kunnen dan wel een betalingsregeling met het Alfa-college afspreken zodat kosten niet in één keer betaald hoeven worden.
   
  Welke kosten vallen onder de regeling?
  De regeling betreft alle verplichte leermiddelen. Dit zijn leermiddelen die een student moet hebben om onderwijs te volgen en examen te doen, bijvoorbeeld boeken, een messenset, kappersbenodigdheden, een timmermanskist of een laptop. Ook gemaakte kosten aan het begin van het studiejaar kunnen ouders/verzorgers terugvragen. De regeling geldt niet voor kleding, lesgeld of reiskosten.

  Hoe aan te vragen?
  Ouders/verzorgers kunnen de mogelijkheden van de regeling tegemoetkoming schoolkosten bespreken tijdens het kennismakingsgesprek. Ook kunnen zij contact opnemen met het Loopbaancentrum op één van de locaties van het Alfa-college, of met een medewerker van Opleiding en Advies.

  Welke Studiekosten zijn er op het mbo?

 •  Maatschappelijke Zorg/Verzorgende IG

  In de vorige nieuwsbrief stond dat je tijdens het aanmelden voor deze combi-opleiding ziet dat je je aanmeldt voor de opleiding Verzorgende-IG. Vanaf nu zie je de naam van de nieuwe opleiding als je je aanmeldt, dus van de combi-opleiding Maatschappelijke Zorg/Verzorgende IG, niveau 3.

  Maatschappelijke zorg Verzorgende IG aanmelden

 •  Decanendag 11 mei

  De regionale Decanendag voor decanen uit de provincie Groningen en de decanenkring noord- en midden-Drenthe vindt donderdag 11 mei a.s. plaats in de Melkfabriek in Bunne. De ROC's Terra, ROC Menso Alting, Noorderpoort, Drenthe College en Alfa-college organiseren deze dag. U heeft de uitnodiging per mail ontvangen en kunt zich t/m 3 mei aanmelden.

  Regionale decanendag 11 mei

 • Open dag VAVO 27 juni

  Gezakte leerlingen kunnen alsnog hun diploma vmbo-tl, havo of vwo halen via VAVO.

  Welke leerlingen kunnen zich aanmelden voor VAVO?

  1. Sprintleerlingen met een volledig pakket (vmbo-tl, havo of vwo)
  2. Gezakte leerlingen op maximaal vier vakken (vmbo-tl, havo of vwo)
  3. Certificaatleerlingen: herprofileerders of leerlingen die in deeltijd over twee jaar verspreid een diploma willen halen (vmbo-tl, havo of vwo).

   
  Dinsdag 27 juni 2017 is er weer een Open dag VAVO, aan de Admiraal de Ruyterlaan 2 in Groningen. 

 • Studiekeuze info-uur 6 juli Hoogeveen

  Donderdag 6 juli is er van 17.00 tot 19.00 uur Studiekeuze info-uur aan de Voltastraat 33 in Hoogeveen. Dit is dé mogelijkheid om een persoonlijk en individueel gesprek te hebben met een adviseur van het Loopbaancentrum. Deze middag is bedoeld voor leerlingen die bijna klaar zijn met vmbo of havo, maar nog niet precies weten welke vervolgopleiding ze gaat doen. Ook leerlingen die graag meer willen weten over bijvoorbeeld studieduur, leerwerktrajecten, studiefinanciering, opleidingseisen, versnelde trajecten, aanmelden en/of stagemogelijkheden, zijn van harte welkom.

  Studiekeuze Infouur Hoogeveen 6 juli 

  Het Alfa-college vindt het belangrijk dat studenten de juiste opleiding kiezen. Studiekeuze info-uur is een extra mogelijkheid om buiten schooluren een adviseur van het Loopbaancentrum te spreken. We vragen leerlingen zich vooraf aan te melden via e-mail met hun naam, huidige opleiding, opleidingsvoorkeur en vraag.

 • Drie studenten podiumplaats Skills

  Drie studenten van het Alfa-college, Dani van der Veen, Rubina Redd en Erja de Weerd, hebben na hun zware driedaagse opdracht, een podiumplek veroverd tijdens de finales van de mbo-vakwedstrijden Skills Heroes. Dit evenement vond plaats van 16-18 maart in de Amsterdam RAI. Dani (Alfa-college/RTC Hardenberg) werd tweede in de wedstrijd Bouwtimmeren, Rubina nam zilver in ontvangst voor Verzorgende IG en Erja veroverde de derde plek voor Verkoopspecialist. Een prachtige prestatie waar ze trots op mogen zijn. De voorbereiding, waar ze soms maanden aan hebben besteed, werd beloond met een glanzende medaille en een zeer sterke toevoeging op het CV.

  Skills The Finals 2017 podiumplaatsen studenten Alfa-college

  Voor Erja de Weerd was meedoen een de ervaring die haar altijd bij zal blijven: “Het was een heel groots opgezet evenement dat ook erg leuk was voor bezoekers om mee te maken. De sfeer onderling was erg fijn, het voelde niet als concurreren.” Tijdens de opdracht, het uitvoeren van een marktonderzoek en een omgevingsanalyse, bracht Erja alles wat ze geleerd heeft in de praktijk: “Mijn opdracht was pittig en eigenlijk voor een niveau hoger bedoeld, maar daarom was het uitdagend en interessant. Ik ben best trots op mezelf!”

 • Creatieve opleidingen 10 jaar

  Deze zomer bestaan de creatieve opleidingen Interieurdesign en Game Architecture and Design alweer 10 jaar. Gestart in 2007 met een paar enthousiaste docenten en een kleine klas supergemotiveerde studenten, waaronder vast een paar van uw leerlingen, zijn deze opleidingen uitgegroeid tot twee van de grote creatieve opleidingen in Nederland. Beide opleidingen staan in de top 3 van het creatieve vakgebied in de Keuzegids MBO 2017: Interieurdesign op de tweede plaats en Game Architecture and Design heeft als topopleiding de 3e plaats. U begrijpt dat we enorm trots zijn!

  Creatieve opleidingen

 • Sport en bewegen 15 jaar

  Ook Sport en Bewegen viert dit schooljaar haar 15-jarig bestaan. Het energieke docententeam kijkt uit naar de het Kardingefestival van 17 t/m 19 mei. Drie dagen sportieve, informatieve en feestelijke activiteiten, georganiseerd door en voor studenten, docenten, alumni en relaties. Het thema van het festival is: Wat beweegt jou? Ook deze opleiding is in 15 jaar uitgegroeid tot een van de grootste Sport en Bewegen opleidingen in Nederland. In 2015 kreeg de opleiding de titel béste Sport en Bewegen opleiding in Nederland volgens de Keuzegids MBO en in 2016 en 2017 staat de opleiding nog steeds in de top 3 van Nederland.

  Kardingefestival 15 jaar Sport en bewegen

 • Zomerschool

  Voor gemotiveerde vmbo-eindexamenleerlingen die moeite hebben met rekenen en Nederlands, is er de Zomerschool. Twee weken lang aan de slag met docenten die met passie voor hun vak uw leerling het vertrouwen en plezier in taal en rekenen terug kunnen geven. Het programma is vooral gericht op de instroom van leerlingen op mbo-niveau 2. Ze krijgen tips en informatie zodat ze met meer motivatie, zelfvertrouwen en zin aan hun nieuwe opleiding beginnen. Er zijn geen kosten verbonden aan de Zomerschool. Is dit iets voor uw leerlingen?

  Zomerschool

  Aanmelden kan tot 1 juli 2017
  We ontvangen graag een mailtje met naam, geboortedatum, adres, postcode en telefoonnummer van uw leerling per e-mail. Meer informatie opvragen kan ook via dit mailadres. Na opgave ontvangt de leerling een bevestiging. Na 1 juli volgt een uitnodiging voor een kennismakingsbijeenkomst. Tijdens die bijeenkomst krijgen de leerlingen meer informatie over het programma en maken ze een instaptoets voor rekenen en taal.

  Zomerschool
  17 t/m 21 juli en 28 augustus t/m 1 september 2017
  Admiraal de Ruyterlaan 2 in Groningen

 • Mbo'ers: workshops zorg vmbo'ers
  Tweedejaars studenten van de opleiding Verzorgende-IG hebben donderdag 16 en 23 maart workshops gegeven aan leerlingen van het Roelof Van Echten College. Onder de noemer 'Zorg in Beeld' maakten de jongeren kennis met de zorgopleidingen en de daarbij behorende beroepen. De vmbo’ers luisterden aandachtig tijdens de uitleg over injecteren en het aan- en uittrekken van steunkousen. Amber Bolding is één van de begeleidende studenten: “Een veel voorkomende handeling in de zorg is helpen bij het aan- en uittrekken van steunkousen. We hebbende leerlingen uitleg gegeven over de soorten steunkousen, welke hulpmiddelen we hierbij gebruiken en waar de steunkousen voor dienen. Ook mochten ze zelf proberen steunkousen aan te trekken.”

  Workshops Zorg in beeld

  Verder stond er een workshop over het gebruik van een tillift (zie foto) op het programma en de jongeren hebben ervaren hoe het is om slechtziend te zijn. Met een duikbril op werden ze langs pionnen geleid. De workshop over het belang van handhygiëne was bijzonder: de leerlingen kregen speciaal poeder op hun handen en in een donkere kamer werden de handen opgelicht en kon iedereen precies zien hoeveel bacteriën er eigenlijk op handen zitten.

 • Succesvolle Techniekweek Hardenberg

  De Week van de Techniek was weer een groot succes. Honderden jongeren uit het Vechtdal maakten eind maart kennis met leren en werken in de techniek. Leerlingen van het Greijdanus College Hardenberg, Nieuwe Veste Hardenberg en Vechtdal College Hardenberg en Dedemsvaart waren dinsdag 28 of donderdag 30 maart te vinden bij verschillende technische bedrijven. Jolanda Overweg, adviseur Marketing, Communicatie en Voorlichting: “We hebben ontzettend veel enthousiaste reacties gekregen van zowel leerlingen, docenten en bedrijven. Daar doen we het voor! Hopelijk zijn er volgend jaar nog meer bedrijven uit de regio die willen deelnemen.”  De tweede- en derdejaars leerlingen kozen zelf twee bedrijven om te bezoeken. DRABO, Vogelzang Dakelementen, SCHURTER Industrial Graphics, bouwbedrijf Hulzebosch, Wildkamp Distributiecentrum, Eshuis Metaal, GML Instruments, PM-Bearings, loon- en transportbedrijf Veltink, Pacton Trailers en Krepla Trappen openden hun deuren. De jongeren kregen een rondleiding en uitleg over het bedrijf en de daarbij behorende beroepen en te volgen opleidingen. De vmbo-tl- en havo-leerlingen brachten ook nog een bezoek aan het Regionaal Techniek Centrum (RTC). De technische bbl-opleidingen van het Alfa-college worden via het RTC aangeboden.

 • Topcentrum meubelindustrie

  De opleiding Hout en Meubel van het Alfa-college bestaat nu vier jaar. In die vier jaar is gewerkt aan het ontwikkelen van een gedegen technische opleiding. We zijn erin geslaagd een heel aantal goede meubelmakers op te leiden, die hun weg hebben gevonden richting meubelbedrijven en interieurbouwers in de regio. Ook zijn er een aantal nieuwe bedrijfjes opgericht.

  De meubelbranche is erg in ontwikkeling. Na een aantal jaren waarin het economisch niet erg meezat, trekt de markt nu sterk aan en is er behoefte om te investeren in innovatie. Deze innovatie vindt plaats op het gebied van nieuwe, vaak duurzame materialen en de inzet van digitale technieken. De brancheorganisatie heeft samen met het kenniscentrum en vijf mbo-scholen verspreid over Nederland de samenwerking gezocht om deze ontwikkelingen ook vanuit het onderwijs te stimuleren. Resultaat is het samenwerkingsverband ‘Topcentrum Meubelindustrie’. We zijn er trots op dat we samen met het Hout en meubileringscollege Amsterdam en Rotterdam, het Summa college in Eindhoven en ROC van Twente in Almelo ‘koploperscholen’ voor het meubelonderwijs zijn in Nederland. Er is sprake van een hechte samenwerking en uitwisseling tussen deze scholen op het gebied van o.a. onderwijsontwikkeling en inrichting van de praktijkcentra.

  Hout en meubel 

  Tijdens het schooljaar 2017-2018 kunnen uw leerlingen de volgende opleidingen Hout en Meubel volgen:
  • Niveau 2 Meubelmaker(scheeps)interieurbouwer bol/bbl
  • Niveau 2 Machinaal houtbewerker Groningen bbl en Machinaal houtbewerker Hardenberg bbl
  • Niveau 3 Allround meubelmaker (scheeps) interieurbouwer bol/bbl
  • Niveau 3 Machinaal houtbewerker Hardenberg bbl
  • Niveau 4 Creatief vakman bol (eerst Ontwerpend meubelmaker)

  Volg de opleiding Hout en meubel nu ook via Instagram