Alfa-college

decanennieuwsbrief

Januari 2017

Bereid uw leerlingen goed voor op het mbo. Hier ontdekt u de laatste nieuwtjes over onze opleidingen en andere belangrijke ontwikkelingen.

 • Gaming verhuist naar Atoomweg

  Of je nu van mobile games, PC-games of consolegames houdt, gaming en gamedesign is hot. Steeds meer studenten kiezen ervoor om een carrière in de game-industrie te beginnen. Het Alfa-college heeft daarom besloten om een nieuwe locatie, speciaal voor de opleiding Gaming, aan de Atoomweg in Groningen te openen. Met mooie nieuwe faciliteiten is het een opleiding om warm voor te lopen.

  Atoomweg

 • Educatie naar Hoendiep

  Het Alfa-college is een brede school. Naast natuurlijk het mbo-onderwijs, doen we veel met volwassenenonderwijs, bedrijfsopleidingen op maat, cursussen en inburgeringstrajecten. Omdat het aantal inburgeraars sinds 2015 verdrievoudigd is, tot 500 mannen en vrouwen met verschillende achtergronden, openden we op 10 januari een nieuwe locatie aan het Hoendiep 1 in Groningen. Hier gaan honderd studenten, zeven docenten en tien vrijwilligers beginnen aan het tweejarige inburgeringsprogramma.
  Marcel Werkman en Rudi Knol, managers van Educatie en Inburgering zijn erg enthousiast over de nieuwe locatie en de inburgeraars van het Alfa-college. Marcel Werkman: “Ik zie veel jonge mensen met een enorme leergierigheid en drive. Ze willen snel aan de studie, de Nederlandse taal leren en onderdeel uitmaken van onze samenleving”. Hij vervolgt: “Wij zien dat ze hun leven vaak snel weer willen oppakken. Als je ziet hoe goed onze inburgeraars de taal spreken na één jaar, dan ben ik daar erg trots op. Vooral als je bedenkt dat wij als autochtone Nederlanders hier op de basisschool acht jaar over mogen doen”.

  Hoendiep

 • OV-kaart voor mbo'ers jonger dan 18

  Met de invoering van de gratis ov-kaart voor mbo-studenten jonger dan 18 jaar, is geen opleiding of school meer echt ver weg. Mbo-studenten die nog geen 18 jaar zijn en voltijds een BOL-opleiding volgen, kunnen sinds 1 januari reizen met de gratis ov-kaart. Meer informatie.

  Bereikbaar
 • Tegemoetkoming schoolkosten

  MBO-scholen willen dat jongeren de vrije keuze hebben welke mbo-opleiding zij willen doen. De financiële situatie van de ouders mag daarbij geen belemmering zijn. Gezinnen met een laag inkomen kunnen een tegemoetkoming in de schoolkosten aanvragen. Het ministerie van onderwijs stelt voor 2016 en 2017 budget beschikbaar.
  In het Noorden worden de krachten gebundeld: 8 mbo-scholen hebben in samenwerking met Stichting Leergeld eenzelfde regeling afgesproken. Dit maakt het voor (ouders van) minderjarige studenten duidelijk en overzichtelijk hoe een tegemoetkoming aan te vragen. De 8 mbo-instellingen zijn: Friesland College, Friese Poort, Nordwin College, Drenthe College, Menso Alting en Noorderpoort, Terra en Alfa-college.

  Schoolkosten

 • Elf topopleidingen in Keuzegids

  Met maar liefst 11 top-opleidingen volgens de Keuzegids mbo 2017 is het Alfa-college het 3e beste ROC van Nederland. Hiermee is het ook voor de tweede keer op rij het beste grote ROC van Noord-Nederland te noemen! De topopleidingen zijn: Sport en bewegen, Onderwijsassistent, Media, Publieke beveiliging, Verpleging, Medisch assistenten, Kapper, Logistiek, Bouw en Voertuigentechniek.

  Keuzegids topzegel 2017

 • Uitnodiging decanenmiddag 11 mei
  Donderdag 11 mei is er een decanendag voor de regio Groningen. Houd deze datum dus vrij in uw agenda. Tijdens de decanendag heeft u de kans om te netwerken en te spreken met andere decanen uit de regio. Het programma belooft interessant en inspirerend te worden. Meer informatie volgt nog.