Alfa-college

Decanennieuwsbrief

maart 2017

Bereid uw leerlingen goed voor op het mbo. Hier ontdekt u de laatste nieuwtjes over onze opleidingen en andere belangrijke ontwikkelingen.
 • Dienstverlenende beroepen Hoogeveen
  Het Alfa-college in Hoogeveen biedt met ingang van volgend schooljaar zes opleidingen op niveau 2 aan onder de noemer Dienstverlenende beroepen. “We spelen in op de veranderende arbeidsmarkt”, vertelt opleidingsmanager Chris Hengeveld. “Op deze manier zijn studenten breder inzetbaar en hebben ze meer kansen op de arbeidsmarkt.”

  Dienstverlenende beroepen
  Leerlingen schrijven zich in voor één van onderstaande opleidingen op niveau 2. Het eerste jaar maken ze kennis met alle opleidingsrichtingen en de daarbij behorende dienstverlenende beroepen. Ook doen ze basiskennis en -vaardigheden op, die je als werknemer nodig hebt. Ze krijgen een gevarieerd programma, waarin veel aandacht is voor praktijkgericht leren. Na een jaar kiezen de studenten definitief voor een opleiding en gaan zij zich specialiseren. Dienstverlenende beroepen bestaat uit de huidige opleidingen Dienstverlening. Dit zijn: Helpende zorg en welzijn, Medewerker sport en recreatie, Medewerker facilitaire dienstverlening en Medewerker secretariaat en receptie, Medewerker (financiële) administratie en Verkoper.

 • Wetenschap en Technologiemarkt 

  Pabo Emmen, dé Wetenschap & Technologie Pabo, organiseert in samenwerking met het Alfa-college Hardenberg, woensdag 29 maart van 14.00-17.00 uur de inloopmarkt Wetenschap & Technologie in het LOC-gebouw aan de Parkweg 1A1. Graag heten wij u welkom om inspiratie op te doen voor Wetenschap & Technologie onderwijs. Studenten met als profilering Wetenschap & Technologie geven demonstraties. Maak kennis met het assortiment lesmateriaal. Bedrijven geven demonstraties en er zijn diverse activiteiten. U kunt diverse lesideeën opdoen met experimenten van ledlampjes tot droogijs. Programmeren & Robotica van 3 tot 99 jaar, beleef het mee!

  Wetenschap en technologiemarkt Hardenberg 29 maart

 • Leerlingen bezoeken TechniekExperience

  Oriëntatie op technische vervolgstudie

  Zo’n 70 derdejaars leerlingen vmbo van Stad en Esch uit Meppel bezochten de TechniekExperience. De derdejaars hebben allemaal een technische profielkeuze gemaakt en vanuit het LOB verdiepten zij zich hier in mogelijke vervolgopleidingen op het MBO. De gemotiveerde en enthousiaste jongeren  volgden op de locatie KARgo! workshops Motorvoertuigentechniek en Transport & Logistiek. Aan de Voltastraat ging men aan de slag bij de overige technische opleidingen: Bouwkunde, Elektrotechniek, Werktuigbouw, Installatietechniek en ICT. Ook bezochten ze PIT (Praktijk in Techniek), waar ze kennismaakten met industriële automatisering. In deze 'reality' leeromgeving staat onder meer een afvulinstallatie voor waterflessen, waarmee de mbo-studenten leren werken met geautomatiseerde productieprocessen.

  Dit schooljaar organiseren we nog een aantal keer een TechniekExperience. Hierover krijgt u nog informatie.

  TechniekExperience Hoogeveen

 • Leerafdeling 'De Schutse' Coevorden

  Dertien studenten van de opleidingen Verzorgende-IG, Verpleegkundige en Maatschappelijke zorg, gaan stage lopen op de nieuwe leerafdeling van woonwijkcentrum ‘De Schutse’ in Coevorden. Maandag 13 februari werd de leerafdeling officieel gemaakt met het ondertekenen van het werkdocument.

  Studenten Hardenberg leerafdeling Treant

   
   
   
   
   
   
   
   

  De stages vinden plaats op een afdeling voor kleinschalig wonen. De bewoners hebben veelal psychogeriatrische zorg nodig. Ook wonen er cliënten met somatische en psychiatrische zorgproblemen. De studenten vormen samen een vast team in de huiskamer van de afdeling. Na een inwerkperiode gaan ze aan de slag met werkzaamheden als familiegesprekken, artsenvisites, bijstellen van zorgleefplannen, verpleegtechnische handelingen en dagbesteding. “Hier krijgen de studenten de mogelijkheid om in reële werkomstandigheden te ervaren hoe het er in de praktijk aan toegaat. Ze leren omgaan met verantwoordelijkheid, continuïteit van zorg, werkdruk en samenwerken”, vertelt praktijkopleider Marjan Evers.

 •  Week van de Techniek maart Hardenberg

  In 7 jaar tijd is de Week van de Techniek van 450 basisschoolleerlingen gegroeid naar ruim 1.500 leerlingen. Deze leerlingen komen van de basisscholen en het voorgezet onderwijs. Samen met de bedrijven uit de regio hopen wij er weer een succes van te maken. Wij hebben de bedrijven gevraagd opnieuw de deuren  open te stellen voor de werknemers van de toekomst.

  Het is belangrijk techniek een plek te geven in het onderwijs! Dit kan alleen door leerlingen kennis te laten maken met techniek in de praktijk. Helaas kunnen veel techniekactiviteiten niet op school uitgevoerd worden. Juist het beleven in de praktijk maakt techniek extra interessant. Ook krijgen de leerlingen uitleg over de opleidingsmogelijkheden die bij deze bedrijfsrichting passen.

  Leerlingen maken nu twee dagdelen kennis met de praktijk. Bedrijven hebben dan meer tijd om ze van alles te laten zien en leerlingen kunnen dan ook zelf aan de slag:

  Dinsdag 28 maart:       9.00 – 11.00 uur     150 plaatsen
                                        13.30 – 15.30 uur     150 plaatsen
  Donderdag 30 maart:  9.00 – 11.00 uur     169 plaatsen
                                        13.30 – 15.30 uur     169 plaatsen

  Week van de techniek Hardenberg

  Nieuwe bedrijven
  Dit jaar hebben ook nieuwe bedrijven zich aangemeld: installatiebedrijf Balt Dedemsvaart, Duport Dedemsvaart (leverancier van landbouwmachines) en Friesland Campina in Balkbrug. Om bij Friesland Campina binnen te komen moet een leerling 16 jaar of ouder zijn.

 • Wat vindt u van onze opleidingsmagazines

  Het Alfa-college is benieuwd naar uw mening over onze opleidingsmagazines. Daarom vragen we u een korte online enquête van vier vragen in te vullen. Met uw feedback kunnen we onze magazines waar nodig verbeteren. Klik hier om naar de enquête te gaan. Alvast hartelijk bedankt voor uw medewerking.

  Regiomagazines 2016