Alfa-college

Decanennieuwsbrief

januari 2018

Bereid uw leerlingen goed voor op het mbo. Hier ontdekt u het laatste nieuws over onze opleidingen en andere belangrijke ontwikkelingen.
 • Open dag MBO

  24 januari Hardenberg en Hoogeveen, 25 januari Assen, 26-27 januari Groningen

  Van 24 t/m 27 januari 2018 heeft het Alfa-college Open dag op verschillende locaties. Als leerlingen willen weten welke opleiding bij hen past, zijn ze dan van harte welkom. Ze kunnen de sfeer proeven, in de praktijk kennis maken met onze opleidingen, docenten ontmoeten en  vragen stellen aan onze studenten. We helpen leerlingen graag de juiste keuze te maken.

  Nieuw is dat ze zich vooraf digitaal kunnen aanmelden zodat ze direct bij binnenkomst kunnen doorlopen.

 • Numerus fixus opleidingen

  Overzicht opleidingen met numerus fixus voor aanmelding schooljaar 2018-2019

  Vanwege een beperkt aantal beschikbare stageplaatsen, geldt voor deze opleidingen een numerus fixus:
  - Handhaver toezicht en veiligheid, BOL, niveau 3, Groningen, 55 plaatsen
  Interieurdesign, BOL, niveau 4, Groningen, 50 plaatsen
  Mediavormgever, BOL, niveau 4, Groningen, 64 plaatsen
  Medewerker ICT, BOL, niveau 2, Groningen, 50 plaatsen
  Beveiliger, BOL, niveau 2, Hoogeveen, 56 plaatsen
  Handhaver Toezicht en Veiligheid, BOL, niveau 3, Hoogeveen, 24 plaatsen
  Apothekersassistent, BOL, niveau 4, Hoogeveen, 30 plaatsen
  Doktersassistent, BOL, niveau 4, Hoogeveen, 30 plaatsen
  Tandartsassistent, BOL, niveau 4, Hoogeveen, 28 plaatsen

  Voor alle numerus fixus-opleidingen geldt: aanmelden vóór 1 april. We raden leerlingen aan zich aan te melden voor een alternatieve opleiding en begin april vindt de loting plaats.

 • Alfa-college beste ROC Noord-Nederland

  Het Alfa-college staat, volgens de Keuzegids mbo 2018, opnieuw in de top van beste ROC’s in Nederland. Met de zesde plaats op de ranglijst van brede mbo-scholen is het Alfa-college het beste ROC van Noord-Nederland. Op zeven vakgebieden krijgt het Alfa-college de naam Topopleiding.

  Topopleidingen
  De opleidingen Sport & Bewegen, Apothekers-, Tandarts- en Doktersassistent en Kapper krijgen voor het vierde jaar op rij het zegel van Topopleiding. De opleiding Logistiek in Hoogeveen en Hardenberg staat al zes jaar op nummer 1 in de Keuzegids. Andere topopleidingen (met 75 punten of meer in de Keuzegids) zijn: Media, Publieke beveiliging en Kapper.

  Op een aantal vakgebieden staat het Alfa-college op nummer 1 in de ranglijst. Naast Logistiek, is dat voor de vakgebieden Kapper en Handel en Ondernemen.

  De jaarlijkse Keuzegids beschrijft, vergelijkt en beoordeelt het opleidingsaanbod in het mbo. Er wordt gekeken naar het studentenoordeel op basis van de JOB-monitor, het studiesucces en de bevindingen van de Onderwijsinspectie. Voor decanen, scholieren en hun ouders is de Keuzegids een goed middel om zich te oriënteren op een vervolgopleiding in het mbo.

   
   
   
   
   
   
   
   
 • Dienstverlenende beroepen Hoogeveen
  Vorig schooljaar is in Hoogeveen gestart met het aanbieden van een clustering van drie niveau 2-opleidingen: Helpende Zorg en Welzijn, Medewerker sport en recreatie en Medewerker facilitaire dienstverlening. Dit concept bleek al snel succesvol en is inmiddels uitgebreid met vier nieuwe opleidingen: Medewerker secretariaat en receptie, Medewerker (financiële) administratie, Verkoper en Gastheer/-vrouw. Zo'n 100 studenten volgen hier nu een opleiding waar ze worden opgeleid tot breed inzetbare dienstverleners. Velen kiezen ook voor een vervolgopleiding op niveau 3. Vanwege de geringe belangstelling voor de uitstroom Medewerker sport en recreatie is besloten deze te beëindigen. Studenten kunnen deze opleiding vervolgen op onze locatie in Assen. Nieuw is dat de opleiding Logistiek medewerker volgend schooljaar aan de clustering wordt toegevoegd.

 • Make a Game dag Atoomweg, Groningen

  Voor het vijfde jaar op rij organiseert de opleiding Game Architecture and Design (opleidingen Game artist en Gamedeveloper) een ‘Make a Game dag’. Op woensdag 7 februari van 9.00 tot 14.00 uur zijn uw leerlingen van harte uitgenodigd om een 3D-game te maken op de Atoomweg 6B in Groningen. Opgave graag via e-mail.

  Coördinator Jasper Kooistra: “De Make a Game dag is een mooie manier om kennis te maken met onze locatie, het vakgebied en onze opleidingen Game artist en Gamedeveloper.” Hij vervolgt: “Veel scholieren vinden het leuk om te gamen en worden daardoor aangetrokken tot onze opleidingen. Maar gamen is iets heel anders dan zelf een game maken. Wat het dan wél is, ervaren ze tijdens deze dag.”

 • Mbo+ in Hardenberg

  Studenten die zichzelf willen uitdagen, kunnen in Hardenberg voor mbo+ kiezen. Dit zijn extra certificaten naast de opleiding. Ook krijgen ondernemende studenten de kans een eigen onderneming te starten, waarbij oriënteren en experimenteren centraal staan. Vraag gerust naar de mogelijkheden.

 • LOB: Zorg in Beeld en Techniek Experience

  Binnenkort informeren we decanen in de regio Drenthe en Noord-Overijssel over twee mooie projecten die goed passen in de LOB-programma’s. Leerlingen krijgen de kans in Hoogeveen een ochtend of middag nader kennis te maken met alle facetten van Techniek en Zorg. Studenten helpen met het voorbereiden en uitvoeren van de programma’s en workshops.

  Techniek Experience
  Derdejaars leerlingen met interesse in techniek worden uitgenodigd voor de Techniek Experience. Ze volgen twee workshops, waarbij keuze is uit de opleidingen Werktuigbouwkunde, Installatietechniek, ICT, Elektrotechniek en Bouwkunde. Wie geïnteresseerd is in Transport & Logistiek en Auto- en Bedrijfsautotechniek gaat naar de locatie KARGo!.

  Op donderdag 22 februari zullen leerlingen van Stad en Esch uit Meppel en Diever de spits afbijten. Voor donderdag 22 maart, 26 april, 31 mei en 21 juni 2018 is er nog voldoende ruimte.

  Zorg in Beeld
  Het interactieve programma Zorg in Beeld geeft jongeren een goed beeld van de zorg en de wereld van de zorg en onze zorgopleidingen. Wat houdt werken in de zorg in? En wat leer je tijdens de opleiding?
  Jaarlijks volgen leerlingen van het Roelof van Echten College deze workshopochtend. Nu is het ook voor andere scholen mogelijk aan te sluiten. Onderwerpen die worden behandeld en waarmee de leerlingen actief aan de slag gaan zijn: handen wassen/desinfecteren, passieve en actieve tilliften, steunkousen, begeleiden van blinden en injecteren.

  Impressie ZIB 2017:

  Vragen
  Neem contact op met Hetty Luppes, e-mail of bel 06-10824726.

 • Nieuw: opleiding HRM in Groningen

  Dit schooljaar is de opleiding Medewerker human resource management (HRM), niveau 4, gestart op de Boumaboulevard in Groningen. Het is een driejarige opleiding waarbij studenten het eerste anderhalf jaar hetzelfde programma volgen als de opleiding Juridisch-administratief dienstverlener en daarna definitief kiezen. Een medewerker HRM is te vinden op de personeelsafdeling van bedrijven en organisaties, maar kan ook aan de slag bij een uitzendbureau. Jongeren leren alles over de werving en selectie van personeel, de wetgeving hierover en medewerkers voorlichten over zaken die voor hen van belang zijn.

   
   
   
   
   
   
   
   
 • ICT Connecting Hardenberg

  Na de opleiding direct aan het werk? Versneld een hbo-opleiding volgen? Dat kan door ICT Connecting in Hardenberg. ICT Connecting is een samenwerking met de ICT-bedrijven, Alfa-college en NHL Stenden Hogeschool. Tijdens je opleiding loop je stage bij vooraanstaande, innovatieve bedrijven. Leerlingen kunnen versneld hun opleiding halen vanwege de samenwerking met NHL Stenden Hogeschool.

 • Medewerker evenementenorganisatie

  In verband met arbeidsmarktperspectief en het aantal aanmeldingen, heeft het Alfa-college, in goed overleg met het Noorderpoort, besloten de opleiding Medewerker evenementenorganisatie niet meer aan te bieden in Groningen vanaf komend schooljaar (2018-2019). Elementen van deze opleiding zitten wel in de opleiding Medewerker marketing en communicatie, die wordt gegeven op de locatie Boumaboulevard in Groningen.

 • Praktijklessen Bakkerij Stad & Esch

  Stad & Esch in Meppel heeft op dit moment niet de juiste faciliteiten om het volledige onderwijsprogramma voor Bakkerij uit te kunnen voeren. Er is contact gezocht met onze locatie in Hoogeveen om te bekijken of er mogelijkheden zijn om de lessen daar te laten plaatsvinden. Sinds enkele weken stappen daarom iedere donderdag vierdejaars leerlingen met het profiel Horeca, Bakkerij en Recreatie op de bus naar Hoogeveen, waar ze les krijgen van docenten Brood en banket van het Alfa-college. Onderzocht wordt of we ook voor andere opleidingen gaan samenwerken.

 • Sla je vleugels uit met Alfa-travel

  Is een buitenlands avontuur alleen weggelegd voor hbo-studenten? Absoluut niet! Bij het Alfa-college gaan jaarlijks vele mbo-studenten voor hun stage naar het buitenland. In Hardenberg is er Alfa-travel, een reisbureau gerund door studenten. Alfa-travel regelt jaarlijks buitenlandse reizen voor honderden studenten. Dit kunnen zowel individuele stages als cursussen of groepsreizen zijn. Een buitenlandse ervaring doet iemand groeien en dat is geweldig om te zien. Daarom stimuleert het Alfa-college iedere student en medewerker om de stoute schoenen aan te trekken en deze uitdaging aan te gaan. Samen met het Alfa-travel team zorgen we ervoor dat iedereen een buitenlandervaring kan opdoen!