Alfa-college

Decanennieuwsbrief

Maart 2018

Bereid uw leerlingen goed voor op het mbo. Hier ontdekt u het laatste nieuws over onze opleidingen en andere belangrijke ontwikkelingen.
 • Mbo Informatiemarkt Groningen

  Donderdag 15 maart van 18.00-20.30 uur zijn leerlingen en hun ouders/verzorgers van harte welkom op de informatiemarkt Studiekeuze mbo, Admiraal de Ruyterlaan 2 in Groningen. Leerlingen kunnen zelf in gesprek gaan met docenten van alle opleidingen in Groningen. Ook zijn de loopbaanadviseurs aanwezig om te helpen met een opleiding kiezen die bij hen past.

  Opleidingen in Groningen
  Bekijk de flyer voor meer informatie over de opleidingen in Groningen of vind een opleiding via de opleidingenzoeker.

 • Studiekeuze MBO zuid

  Donderdag 22 maart van 19.00-21.00 uur ben je van harte welkom op de informatieavond Studiekeuze mbo in Hardenberg en Hoogeveen.
  Proef de sfeer, maak kennis met onze opleidingen, docenten en studenten. Onze loopbaanadviseurs staan ook klaar om jou te helpen om een opleiding te kiezen die bij jou past.

  Opleidingen in Hardenberg en Hoogeveen
  Bekijk de flyer voor meer info. Zoek je een bepaalde opleiding? Kijk in de opleidingenzoeker.

   

  Nieuw in Hoogeveen: alle opleidingen geven om 19.30 uur een presentatie. Daarvoor én daarna is er voor de bezoekers alle gelegenheid om met de docenten én de studenten in gesprek te gaan. Het is mogelijk om meerdere opleidingen te bezoeken.

  De locaties aan de Stroom 3 (KARGO!) en aan de Voltastraat presenteren de opleidingen in de vaklokalen, zodat bezoekers een goed beeld krijgen van de school.

  In de hal zijn de loopbaanadviseurs aanwezig om alle vragen rond studiekeuze te beantwoorden. Ook kan men zich hier direct digitaal aanmelden.

 • Geslaagde TechniekExperience Stad en Esch
  Bijna 60 derdejaars vmbo-leerlingen van Stad en Esch uit Meppel en Diever bezochten 22 februari het Alfa-college in Hoogeveen voor de TechniekExperience. Een middag die in het teken stond van oriënteren op de wereld van techniek en mogelijke technische vervolgstudies.

  In het informatieve deel werd leerlingen verteld over het brede aanbod van technische opleidingen waaruit zij kunnen kiezen na het behalen van hun vmbo-diploma. Ook de beroepsmogelijkheden werden besproken. Hierna gingen de leerlingen zelf aan de slag. Op de locatie KARgo! aan de Stroom volgden ze workshops Motorvoertuigentechniek en Transport & Logistiek en aan de Voltastraat gingen ze aan de slag bij de overige technische opleidingen.

  Bij ICT ontwierpen ze een website en studenten Bouwkunde begeleidden de leerlingen bij het ontwerpen van een droomhuis, tijdens de workshop 3d ontwerpen. Bij Werktuigbouw maakten de jongeren met behulp van diverse machines en gereedschappen een memohouder. Ook bij Elektro- en Installatietechniek werden de handen uit de mouwen gestoken met onder andere solderen.

  Decanen, docenten en leerlingen van Stad en Esch én onze docenten en studenten waren enthousiast over de middag. Uit een reactie van één van de decanen: “… een duidelijk strak georganiseerd programma met informatie en praktisch bezig zijn. Dat is hartstikke goed.” Met de ook genoemde tips kunnen we de volgend edities van TechniekExperience verbeteren. Deze zullen zijn op 26 april, 31 mei en 21 juni 2018.

  Meer informatie via Hetty Luppes, ha.luppes-hup@alfa-college.nl.

 • Meeloopdag 10 april Groningen

  Alfa-college Groningen organiseert op dinsdag 10 april van 09.00 tot 11.30 uur de laatste meeloopdag van dit schooljaar. Deze ochtend is vooral bedoeld voor derdejaars vmbo-leerlingen die zich alvast willen oriënteren op ons opleidingenaanbod. Meestal zijn er naast docenten ook studenten aanwezig om vragen te beantwoorden. Aanmelden kan via de website bezoekmbo.nl.

 • MBO Topacademie: 20 toppers gaan ervoor!

  Half februari zijn de eerste ambitieuze studenten gestart met de MBO Topacademie. Dit is speciaal voor studenten die meer willen dan alleen een diploma halen. Met masterclasses en werksessies krijgen de studenten alle mogelijkheden om het maximale uit zichzelf te halen. Twee topdocenten van het Alfa-college, Tabitha Schnater en Alfons Brink, begeleiden hen daarbij.
  Bij de kickoff van MBO Topacademie vertelde burgemeester van Groningen, Peter den Oudsten, over zijn loopbaan en stimuleerde hij studenten het beste uit zichzelf te halen: “Sta open voor uitdagingen en kansen.”
  Alfa-college is het tweede ROC in Nederland met een MBO Topacademie. Het is één van de onderdelen van het Excellentie-programma.

 • Open Bedrijvendag Hardenberg

  De Open Bedrijven Dagen komen er aan: zaterdag 17 maart in Hardenberg en zaterdag 7 april in Balkbrug en Dedemsvaart. Dit is voor studenten een unieke kans om eens een kijkje te nemen bij bedrijven in de buurt, die geïnteresseerden graag laten zien welke mooie bedrijven in de regio Vechtdal zitten en wat ze doen. Studenten krijgen de gelegenheid om te kijken wat er allemaal binnen het bedrijf gebeurt. Bijvoorbeeld hoe het productieproces eruit ziet en met welke ontwikkelingen het bedrijf bezig is. Uiteindelijk willen de bedrijven nieuw personeel, stagiaires, afstudeerders en vooral toekomstig personeel werven! Er rijden de hele dag gratis bussen die studenten van bedrijf naar bedrijf brengen. 

  - 17 maart 2018, Hardenberg, Zwedenweg 17 (Heuver Banden) en Kruiwiel 15 (Gemeentewerf)
  - 7 april 2018, Dedemsvaart, De Rollepaal 13 (Machinefabriek de Rollepaal)

  Dagprogramma
  - 10:00 uur Welkom en openingshandeling
  - 10:15 uur Start
  - 15:00 uur Afsluiting

 • Hoogeveen On Stage

  Donderdag 15 maart vindt de eerste editie van het Beroepenfeest van Hoogeveen On Stage plaats. 800 vmbo’ers maken die dag in Theater de Tamboer kennis met 250 beroepen.

  De gemeente Hoogeveen is de eerste gemeente in Drenthe waar On Stage wordt georganiseerd en is een uitwerking vanuit het project Hoogeveen Werkt aan Werk, waarin de scholen RSG Wolfsbos, Roelof van Echten College en het Alfa-college hebben gezocht naar nieuwe vormen van LOB, waarbij het onderwijs én bedrijfsleven betrokken zijn.

  Wat is On Stage?
  Hoogeveen On Stage biedt een podium voor beroepsoriëntatie voor Vmbo-leerlingen. Tijdens het Beroepenfeest op 15 maart maken ze twee matches met beroepsbeoefenaren bij wie ze tijdens de Doe Dag, twee weken later, praktijkervaring opdoen.
  Hiermee faciliteert Hoogeveen On Stage een nieuw, duurzaam, persoonlijk en lokaal ondernemersnetwerk voor jongeren van het vmbo en draagt bij aan kans gelijkheid, toekomstperspectief, beroepsoriëntatie en ondernemersvaardigheden.

  Juiste studiekeuze
  Het Alfa-college is één van de initiatiefnemers geweest voor Hoogeveen On Stage. Het is belangrijk dat de leerlingen een juiste keuze maken voor hun vervolgopleiding. Dat voorkomt teleurstellingen tijdens de opleiding, het switchen van opleiding en mogelijk schooluitval..

  Meer informatie is te vinden op hoogeveenonstage.nl en onderwijsonstage.nl.

 • Nieuwe Koers is verschenen!

  We willen als Alfa-college graag laten zien aan welke mooie onderwijsprojecten studenten en docenten werken in samenwerking met lokale en regionale bedrijven en organisaties (regionaal co-makership). In het magazine Koers belichten wij vanuit een thema steeds een aantal van deze projecten.
  Onlangs is Koers weer verschenen, ditmaal met het thema Energie & Duurzaamheid. Wilt u meer weten over wat het Alfa-college doet met tiny houses, elektrische bakfiets, sociaal ondernemerschap, Gas 2.0, Goud Grunn, Dutch Techzone en het centrum van Hardenberg?

  Lees dan de digitale versie van Koers of vraag via info@alfa-college.nl een papieren exemplaar. We sturen u die graag toe.

   

 • Unieke activiteiten Hardenberg Week Zorg en Welzijn

  Van 12 t/m 18 maart 2018 vindt de Week van Zorg en Welzijn plaats. In Hardenberg gebeurt iets unieks. Hardenbergse zorg- en welzijnsinstellingen en het onderwijs hebben de handen ineen geslagen en bieden de hele week een gevarieerd programma aan om te laten zien en te ervaren hoe leuk en gevarieerd werken in deze branches is. Gedurende de week is er een pop-up winkel aan de Voorstraat 55 (schuin tegenover oude postkantoor) ingericht om te ervaren en te horen hoe het is om te werken in de zorg en welzijn. De winkel is de gehele week open, iedere opleiding en organisatie draagt bij aan het programma. Alle vmbo scholieren uit de regio zijn uitgenodigd om een kijkje te nemen in de winkel van de Zorg en Welzijn.

  Klik op de afbeelding voor het programma