Alfa-college

Decanennieuwsbrief

Oktober 2018

Bereid uw leerlingen goed voor op het mbo. Hier ontdekt u het laatste nieuws over onze opleidingen en andere belangrijke ontwikkelingen. Studiekeuze events 2018-2019.

 • Hallo MBO 1 november Groningen

  1 november Hallo MBO informatieavond alle schoollocaties Groningen

  De voorlichters van Hallo MBO bezoeken in de maand september of oktober uw 4e jaars leerlingen in de klas. Het eerste keuze-evenement dat we voor hen organiseren, is de Hallo MBO Informatieavond op donderdag 1 november in Groningen. Nieuw is dat alle schoollocaties in Groningen open zijn van 17.00-20.00 uur. Uw leerlingen en hun ouders of verzorgers kunnen de sfeer van de locatie proeven en meekijken bij de opleidingen. Ook zijn er loopbaanadviseurs voor advies over de juiste studiekeuze en leerlingen kunnen zich meteen aanmelden. 

  Hallo mbo Informatieavond 1 november

 • Studiekeuze MBO 29 november

  Donderdag 29 november tussen 19.00-21.00 uur zijn uw leerlingen en ouders of verzorgers van harte welkom tijdens onze eerste informatieavond Studiekeuze MBO!

  Hardenberg: LOC-gebouw, Parkweg 1A1.
  Hoogeveen: Voltastraat 33 en locatie KARgo!, De Stroom 3. De opleidingen Motorvoertuigentechniek en Transport en Logistiek worden aangeboden op de locatie KARgo! 


  Tijdens onze informatieavond Studiekeuze MBO staan studenten en docenten klaar om uw leerlingen te informeren over de opleidingen, het onderwijs, stages, etc. Ook is er gelegenheid de vaklokalen te bekijken. De Loopbaanadviseurs geven advies over specifieke vragen over oriënteren en kiezen, hulp bij studeren en begeleiding bij persoonlijke problemen.

 • Nieuwe naam Secretaresse-opleidingen

  De opleidingen Secretaresse, Managementassistent en Directiesecretaresse heten vanaf januari 2019 Office- en managementsupport. Ook de opleidingen op niveau 3 en 4 krijgen vanaf die datum een nieuwe naam: Managementassistent wordt dan Office assistant en Directiesecretaresse wordt Management assistant.

 • Opening Game-opleidingen

  Sinds twee jaar zijn onze opleidingen Game artist en Gamedeveloper gehuisvest in The Rock aan de Atoomweg 6b in Groningen. We geven ons onderwijs vorm met opdrachtgevers en regionale partners. Om dat nog beter vorm te geven hebben we de loods naast The Rock verbouwd. We willen de opening graag met u vieren op woensdag 10 oktober van 15.30 tot 18.00 uur. U kunt zich vooraf aanmelden via opening.atoomweg@alfa-college.nl.   

 • Opleiding Mediavormgever 4 jaar

  De opleiding Mediavormgever van het Alfa-college wordt met ingang van schooljaar 2019-2020 aangeboden als vierjarig traject. Op deze manier sluit de opleiding beter aan op de arbeidsmarkt en is er meer ruimte voor de ontwikkeling van zowel technische als persoonlijke vaardigheden van studenten. Uit recent onderzoek door het team is gebleken dat docenten, bedrijven, maar ook studenten en alumni zelfs de voorkeur geven aan het veranderen van de opleidingsduur van drie naar vier jaar.

 • Technicus Engineering flink gegroeid

  De piepjonge opleiding Technicus Engineering Installatie- en Elektrotechniek is sinds de start in september 2017 flink gegroeid. Op onze locatie Admiraal de Ruyterlaan begonnen vorig jaar 27 studenten met deze opleiding en dit schooljaar zijn dat er 42.

  Waarschijnlijk is er zoveel belangstelling omdat onze opleiding is ontstaan vanuit de vraag van het bedrijfsleven en ook samen met bedrijven wordt ingevuld. Technicus Engineering I&E spreekt mensen ook aan omdat het een brede vakopleiding is met aandacht voor coaching en met goede beroepskansen.


  De behoefte aan technisch geschoolde vakmensen neemt toe en de technologische ontwikkelingen volgen elkaar in snel tempo op. Het Alfa-college probeert deze ontwikkelingen bij te houden om aan de vraag vanuit de praktijk te kunnen voldoen. Hiervoor is een grote betrokkenheid van het bedrijfsleven bij het onderwijs essentieel. Met de opleiding Technicus Engineering I&E, willen we ons profileren als toekomstgericht ROC en Noord-Nederland op de kaart zetten met betrekking tot toekomstbestendig technisch vakmanschap.

  Voor de ontwikkeling van de opleiding werd de projectgroep Toekomstbestendig Technisch Vakmanschap in het leven geroepen. In deze groep zaten vertegenwoordigers van de betrokken organisaties zoals Strukton Worksphere, Energiewacht Assen, ENGIE Services, Eekels Technology, InstallatieWerk Noord, Oost & Flevoland, OTIB en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Door samen te werken kon deze projectgroep een opleiding ontwikkelen die optimaal aansluit bij de vraag vanuit het bedrijfsleven; technische vakmensen met kennis van ICT en goede communicatieve vaardigheden. De lessen worden gegeven door docenten van het Alfa-college en de praktijkopleiders van de aangesloten bedrijven. Studenten gaan vaak op een werkplek bij een installatiebedrijf of technische dienstverlener aan de slag zodat theorie en praktijk perfect op elkaar aansluiten.

 • Opening praktijklokaal warmtepompen

  Minister Eric Wiebes opende 4 september het eerste praktijklokaal warmtepompen in Nederland op onze locatie Admiraal de Ruyterlaan. Dit lokaal is tot stand gekomen dankzij de Green Deal tussen overheid, bedrijfsleven en onderwijs. Minister Wiebes volgde ook een minicollege over warmtepompen.

  Nieuwste technieken leren
  In het praktijklokaal staan zes verschillende warmtepompen van verschillende merken. Per jaar kunnen ongeveer 50 van onze studenten trainen met de nieuwste technieken op het gebied van warmtepompen. Daarnaast leidt Installatiewerk Nederland in het centrum honderden medewerkers op uit de installatiebranche. De aardbevingen in Groningen zorgen voor een versnelde opkomst van de warmtepomp. De komende jaren zullen dan ook duizenden cv-ketels vervangen worden door warmtepompen, zonneboilers en andere duurzame energiebronnen. Er zullen veel warmtepompmonteurs nodig zijn om deze klus te klaren.
  Met het openen van het praktijklokaal benadrukte Wiebes het belang van goed opgeleide mensen om de energietransitie mogelijk te maken. De overheid wil vernieuwende, duurzame initiatieven uit de samenleving de ruimte geven om zo samen te werken aan een nieuwe, duurzame economie.

  Het filmpje van RTV Oog over de opening

 • Start AlfaDOET! in Hoogeveen

  Op 8 oktober zal wethouder Gert Vos de officiële opening verrichten van AlfaDOET!. Eerste- en tweedejaarsstudenten van de opleiding Dienstverlenende beroepen, niveau 2, runnen dit dienstencentrum.

  Zij kunnen helpen bij activiteiten waarbij men handen tekort komt. Dat kan van alles zijn: koffie drinken met ouderen, hulp bij het halen van boodschappen, goodiebags samenstellen voor evenementen, meehelpen bij het inrichten van een feestelijke zaal of een vergaderruimte, kinderen voorlezen, assisteren bij de ontvangst van gasten. 
  De studenten ontdekken via AlfaDOET! waar hun interesse en kwaliteiten liggen en leveren met hun inzet een zinvolle bijdrage aan de Hoogeveense samenleving binnen en buiten de school.


  Het kantoor en de balie van AlfaDOET! zijn gevestigd in de hal van de school. De studenten nemen zelf  per telefoon of per e-mail de nieuwe opdrachten aan en daarna plannen ze de medestudenten in voor de opdrachten. 

  Heeft u een leuk opdracht waarbij u hulp kunt gebruiken? Onze studenten gaan graag voor u aan de slag! Neem contact op met AlfaDOET! via alfadoet@alfa-college.nl of via 088-3342230. Dienstencentrum AlfaDOET! is een initiatief van het Alfa-college en SWW Hoogeveen.
 • Demolition day: opleiding Sloper centraal

  Onze studenten van de BBL-opleiding Sloper waren in Hoogeveen actief voor Bork Groep tijdens Demolition Day, de dag van de sloop. Meer dan 2.000 bezoekers zagen hoe het oude Menso Alting College en later het Roelof van Echten College, stukje bij beetje werd gesloopt. Voor velen was het een weemoedig moment, maar niet voor onze studenten. Met hun collega’s van Bork Groep verrichtten ze hun werk met nauwkeurige precisie. Bij slopen wordt duurzaamheid en hergebruik van materialen steeds belangrijker. Het draait niet alleen om machtige machines, maar ook om mensenwerk. Een vak apart.


  Sinds een paar jaar bieden we in Hoogeveen de opleiding Sloper aan, op verzoek van en in samenwerking met Veras Branchevereniging voor sloopaannemers en asbestverwijderingsbedrijven. Ryan Beugels is één van de studenten: “Het is goed dat er een opleiding voor sloper is gestart. Iedereen denkt dat het niet zo moeilijk is, maar als ’t niet goed gaat, dan gaat het ook goed fout. Ik vind het een mooi vak. Het is afwisselend; je werkt steeds aan verschillende projecten en ik kan er goed m’n energie in kwijt.

  Informatie over de opleiding

 • Reünie MTS/Alfa-college Hoogeveen

  Meer dan 400 oud-leerlingen en oud-medewerkers troffen elkaar in ‘hun’ oude MTS, de christelijke Middelbare Technische School en voorloper van het huidige Alfa-college aan de Voltastraat in Hoogeveen. Met de naderende sloop van een deel van het markante MTS-deel van het huidige gebouw, zullen het aangezicht en het inpandige van de school ingrijpend veranderen.

  De oud MTS’ers konden nog één keer hun oude school bezoeken. Maar het ging vooral ook om het weerzien van ex-jaargenoten en ex-collega’s. Het werd een feest van herkenning, verhalen en anekdotes. De heer Folkert Herlaar, docent Werktuigbouwkunde, was met 93 jaar de oudste aanwezige. Dana Streutker was oud-leerling, maar komt nog elke dag op de school: "Ik begon met nog drie meisjes in 1990 aan de opleiding Werktuigbouwkunde. Nu geef ik hier zelf les, ook nog in lokalen van het oude MTS-gedeelte en ik heb drie collega’s van wie ik vroeger les had. En nog leuker is dat ik nu twee kinderen van oud-klasgenoten in mijn klas heb."

   


  Jan Berend van der Wijk, regiodirecteur: “Al vanaf de zestiger jaren bieden we in Hoogeveen hoogwaardig technisch onderwijs. In 2020 staat hier een ‘nieuw’ gebouw waarin we optimaal onderwijs uit kunnen voeren dat past bij deze tijd. Ik heb vanavond ondernemers ontmoet die terugkijken op een fantastische schooltijd en samen met ons de uitdaging aan willen gaan om het technisch onderwijs in deze regio op hetzelfde hoge peil te houden. Wij zijn gewend om intensief met het bedrijfsleven samen te werken en daarin maken we voortdurend nieuwe stappen. We maken als het ware ons onderwijs sámen met het bedrijfsleven, het zogenaamde ‘co-makership’. Juist nu, met de huidige personeelstekorten in de technische sector zijn we ervan overtuigd dat die alleen aangepakt kan door die intensieve samenwerking.”