Alfa-college

Decanennieuwsbrief

Januari 2019

Bereid uw leerlingen goed voor op het mbo. Hier ontdekt u het laatste nieuws over onze opleidingen en andere belangrijke ontwikkelingen. Bekijk hier de Studiekeuze events.
 • Open dag MBO alle locaties

  Van 23 t/m 26 januari 2019 heeft het Alfa-college Open dag op alle verschillende locaties. Uw leerlingen zijn van harte welkom en hun ouders/verzorgers natuurlijk ook. Ze kunnen de sfeer proeven, in de praktijk kennismaken met onze opleidingen, docenten ontmoeten en vragen stellen aan onze studenten. We helpen leerlingen graag de juiste keuze te maken. Voor uw leerlingen is het handig als ze zich vooraf aanmelden, dan kunnen ze op de Open dag direct doorlopen.

  Open dag MBO Alfa-college 2019

 • Toelating en numerus fixus

  Numerus fixus

  Voor een klein aantal opleidingen is toelating beperkt (numerus fixus). Dit zijn voornamelijk opleidingen met een beperkt aantal stageplaatsen of met minder kans op een baan. Als er voor een opleiding met een numerus fixus meer aanmeldingen komen dan dat er beschikbare plaatsen zijn, wordt er een loting gehouden onder de aanmelders vóór 1 april. Na 1 april komen aanmelders voor deze opleidingen op een wachtlijst.

  Voor het schooljaar 2019-2020 is voor deze BOL-opleidingen een numerus fixus ingesteld:

  Groningen
  - Handhaver Toezicht en Veiligheid, niveau 3
  - Interieuradviseur, niveau 4
  - Mediavormgever, niveau 4
  - Game artist, niveau 4

  Hoogeveen
  - Handhaver Toezicht en Veiligheid, niveau 3

  Voor de meeste opleidingen heeft een leerling toelatingsrecht als hij zich vóór 1 april aanmeldt, de juiste vooropleiding heeft en deelneemt aan de verplichte kennismakingsactiviteiten voor de gekozen opleiding. Bij de kennismakingsactiviteit (een kennismakingsgesprek of bijeenkomst) kan de leerling kijken of de opleiding echt bij hem of haar past. Ook komen leerprestaties, houding, wederzijdse verwachtingen en motivatie voor de opleiding aan de orde. Zo zijn leerlingen verzekerd van een mooie start op het mbo.

  Wachtlijst

  Als een aanmelder niet wordt ingeloot, komt hij op een wachtlijst te staan. Mocht er iemand uitvallen, dan wordt de eerstvolgende van de wachtlijst uitgenodigd voor een gesprek. We raden daarom aan dat leerlingen zich ook aanmelden voor een andere opleiding, om zo teleurstelling te voorkomen.
 • Lesgeld en schoolkosten

  We proberen de kosten voor de opleidingen zo laag mogelijk te houden. Wij zorgen ervoor dat onze praktijklokalen beschikken over alle gereedschappen of materialen die nodig zijn om de praktijklessen te volgen. Er zijn dus gereedschappen, instrumenten en computers met software op school. Er zijn ook kosten voor de student. Als een student 18 jaar of ouder is, betaalt hij ieder schooljaar lesgeld. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. DUO geeft meer informatie over studiefinanciering en lesgeld. Daarnaast zijn er kosten voor leermiddelen en gereedschappen die de student zelf moet kopen, bijvoorbeeld boeken, licenties, computerprogramma’s, een laptop of werkkleding. Kijk bij Schoolkosten voor meer informatie over de schoolkosten, de boekenlijsten en over de mogelijkheid van tegemoetkoming in de schoolkosten (MBO Studentenfonds) als de student jonger dan 18 jaar is.

  Lesmaterialen scharen

 • Mentoren- en decanendag 7 maart

  Na het succes van de vorige edities, organiseert het Alfa-college ook dit jaar een studiemiddag voor vmbo-mentoren. Op donderdag 7 maart zijn uw mentoren vanaf 13.00 uur van harte welkom op onze locatie Boumaboulevard in Groningen. Hier kunnen de volgende opleidingen bezocht worden: Commerciële opleidingen, Detailhandel/Logistiek, ICT, Interieuradviseur, Marketing en Communicatie, Mode, Mediavormgever, Financiële- en Juridische opleidingen, Office- en Managementsupport (Secretariële opleidingen), Ondersteunende administratieve beroepen en Toerisme niveau 2. Uw mentoren maken kennis met de opleidingen, ontmoeten (oud)studenten en krijgen informatie over het beroepsbeeld, stages en de intakeprocedure. Een van de reacties op de vorige mentorendag; “Een soort van exclusieve open dag maar dan op een doordeweekse donderdag.” Uiteraard zijn decanen ook van harte welkom en binnenkort ontvangt u meer informatie.

  Bouma bijna voorkant


 • Nieuwe naam Secretaresse-opleidingen

  De opleidingen Secretaresse, Managementassistent en Directiesecretaresse heten vanaf 2019 Office- en managementsupport. Ook de opleidingen op niveau 3 en 4 krijgen vanaf die datum een nieuwe naam: Managementassistent wordt dan Office assistant en Directiesecretaresse wordt Management assistant.

 • MBO-XL Hardenberg

  Brain & Bootcamp, Skills Heroes, Eigen baas, Persoonlijk talent en Eigen baas zijn de vijf excellentietrajecten van het MBO-XL-programma van het Alfa-college in Hardenberg. Studenten die méér aankunnen dan het reguliere programma kunnen een extra programma volgen, dat is gericht op het ontwikkelen van excellent vakmanschap of persoonlijke ontwikkeling. Elke student kan uitblinken als hij of zij op de juiste manier gestimuleerd en ondersteund wordt.
  Excelleren kan binnen het vakgebied of als verbreding van het vak of de interesses van de student. Dat kan in een individueel traject of een gezamenlijk traject met andere excellerende studenten van andere opleidingen en niveaus. De student voert zelf de regie over zijn leerproces. Tijdens de Open dag woensdag 23 januari 2019, vertellen studenten die deelnemen van het MBO-XL programma, aankomende studenten over hun eigen ervaringen van het MBO-XL programma.

  WInnaars Skills heroes

 • Make a game dag  30 januari
  Voor het zesde jaar op rij organiseren de opleidingen Game artist en Gamedeveloper een ‘Make a game dag’ voor vmbo-leerlingen. Op woensdag 30 januari van 9.30 tot 15.00 uur zijn uw leerlingen van harte uitgenodigd om een 3D-game te maken op de nieuwe onderwijslocatie aan de Atoomweg 6B in Groningen. Bekijk hier uitnodiging en programma. Opgave graag per e-mail via Jasper Kooistra.

  Coördinator Jasper Kooistra: “De Make a game dag is een mooie manier om kennis te maken met onze locatie, het vakgebied en onze opleidingen Game artist en Gamedeveloper. Veel scholieren vinden het leuk om te gamen en worden daardoor aangetrokken tot onze opleidingen. Maar gamen is iets heel anders dan zelf een game maken. Wat het dan wél is, ervaren ze tijdens deze dag.”

  Make a game dag
 • Nieuw Logistiek supervisor Hardenberg

  Met ingang van 1 september 2019 start in Hardenberg de opleiding Logistiek supervisor, niveau 4, BOL. Voor studenten die graag initiatief nemen of dingen organiseren is dit de juiste opleiding in de logistieke wereld. Studenten leren het logistiek proces aansturen, personeelsbeleid uitvoeren en zakelijke contacten onderhouden. Ook leren ze voorstellen doen voor een afdelingsplan en afdelingsbudget. Verder ziet de student toe op de verdeling van het werk en zorgt dat alles veilig gebeurt. Ook onderhoudt de logistiek supervisor contacten met leveranciers, klanten en transportbedrijven. Voor deze opleiding hebben leerlingen één van de volgende diploma’s nodig: vmbo-diploma kaderberoepsgerichte-, gemengde- of theoretische leerweg of een overgangsbewijs van klas 3 naar klas 4 havo of vwo.

 • Veel keus in Excellentietrajecten

  Er is genoeg keuze: voor alle studenten die iets meer willen naast hun opleiding, hebben we tal van excellentieprogramma’s. Deze variëren van trajecten voor persoonlijke ontwikkeling - MBO Topacademie, ondernemerschap, vakwedstrijden zoals Skills Heroes tot taalcursussen. In ons magazine Koers (nr. 8) vertellen studenten en docenten over hun ervaringen met de excellentieprogramma’s bij het Alfa-college. Koers is online te lezen op onze site.

  Heeft u liever een papieren exemplaar? Neem dan contact op met een van de medewerkers van Opleiding en Advies:
  tel. 0800-8100
  WhatsApp 06-57524052 (geen telefonisch contact)
  e-mail: info@alfa-college.nl

  Cambridge English