Alfa-college

Decanennieuwsbrief

september 2019

Bereid uw leerlingen goed voor op het mbo. Hier ontdekt u het laatste nieuws over onze opleidingen en andere belangrijke ontwikkelingen.
 • Nieuw voorlichtingsmateriaal!
  Beste decaan,
  Heeft u net als wij zin in dit nieuwe schooljaar en om uw eindexamenleerlingen op weg te helpen naar een vervolgopleiding? Vanaf volgende week ontvangt u per post een startpakket met nieuw voorlichtingsmateriaal van het Alfa-college. Het zijn de vertrouwde regionale opleidingsbrochures, posters en flyers met voorlichtingsdata. Extra exemplaren nodig? Stuur dan een mail naar info@alfa-college.nl om ze alsnog te bestellen.

 • Kom, kijk en kies: voorlichtingsdata

  Alle actuele data van de voorlichtingsmomenten en open dagen vindt u op de website onder Kom, kijk en kies.


 • Hoogeveen: eerste deel verbouwing klaar

  In Hoogeveen is Volta2020 in volle gang. Onder deze naam zijn we sinds februari bezig met de revitalisatie van het schoolgebouw aan de Voltastraat. Geen nieuwbouw dus, maar wel het up-to-date maken van de bestaande huisvesting. 

  Filmpje
  Kijk hoe de bouw verloopt, met mooie voorbeelden van circulair en duurzaam bouwen!  Al met al een flinke klus, ook logistiek, omdat het onderwijs altijd moet blijven doorgaan. De eerste fase is nu afgerond, het eerste nieuwe stukje school is in gebruik genomen. De studenten en medewerkers ervaren nu al de verbeterde klimaatbeheersing, het gezonde binnenklimaat (klasse B) en de nieuwe kleurstelling.

  De tweede bouwfase is in volle gang. Zo zal het doorgaan tot eind 2020, waarin behalve de onderwijsruimtes ook de centrale hal en het schoolrestaurant een grote metamorfose zullen ondergaan. Uniek aan dit bouwproject is dat er zoveel mogelijk duurzaam en circulair gebouwd wordt. Dat is te zien aan het hergebruik van vrijkomende materialen, het toepassen van milieuvriendelijke materialen en het refurbishen van de bestaande meubels. Daarnaast is het streven ook om het 30 jaar oude gebouw definitief gasloos te maken.


 • Interieuradviseur is verhuisd
  Het Alfa-college biedt meerdere creatieve opleidingen aan. Deze zijn nu verdeeld over verschillende locaties. Door de opleiding Interieuradviseur te verhuizen naar de Admiraal de Ruyterlaan kan de aansluiting worden gezocht met onder andere de opleiding Allround meubelmaker/interieurbouwer. Het is een absolute meerwaarde voor student en docent om deze opleidingen bij elkaar te brengen onder het cluster Meubel & Interieurdesign. De locatie biedt uitstekende faciliteiten en mooie praktijkruimtes. Wij verwachten dat de opleiding Interieuradviseur veel beter tot zijn recht komt op de nieuwe locatie.

 • Save the date: 12 december Groningen

  Save the date: de datum voor de jaarlijkse mentoren-/decanendag van het Alfa-college in Groningen is al bekend; donderdagmiddag 12 december. De uitnodiging en de te bezoeken schoollocaties krijgt u later in het jaar van ons. Deze studiemiddag kunt u alvast opnemen in uw jaarkalender van uw school.

 • Speelfilms techniek voor leerlingen

  Alfa-college en Noorderpoort hebben iets speciaals in de aanbieding: DEAL, een serie korte en vrolijke speelfilms die, niet alleen leuk zijn om te bekijken, maar ook gebruikt kunnen worden als ondersteunend onderwijsmiddel. Met deze films willen we op een treffende manier de negatieve en verkeerde aannames van jongeren over technische vakken kantelen: de wereld van de techniek is juist heel leuk!  Werken in de techniek is niet allemaal zwaar en vies, het is geen mannenwereld meer, er valt goed in te verdienen en kan je een sterk gevoel van eigenwaarde geven. Niet voor niets is 'zelfvertrouwen' het thema van deze serie speelfilms! De afleveringen van 30 minuten zijn bedoeld als reflectiemiddel. Samen kijken zorgt voor een levendig klassengesprek, zeker in combinatie met de making-of's waarin de impliciete boodschap van de afleveringen expliciet wordt gemaakt.

  De afleveringen zijn in de provincie Groningen gefilmd. Naast jonge talenten doen bekende acteurs als Martin van Waardenberg, Georgina Verbaan en Helmert Woudenberg mee.

  DEAL-films
  Hier staan alle films, making-of's, trailers en lesbrieven:
  Afl. 1. Tour de Force (duurzame mobiliteit)
  Afl. 2. Het Spijkerpaleis (duurzaam bouwen)
  Afl. 3 Eindbaas (langer zelfstandig thuis door slimme techniek)
  Website voor docenten met lesbrieven per aflevering: Deal de serie

  Volg DEAL
  Twitter: @DEALdeserie
  Facebook DEAL.de.serie

  Zo kunt u de bouw van een tiny house en een Gronings sprekende zorgrobot volgen. Deze projecten zijn thematisch verbonden aan de films. Ook de ontwikkelingen rondom de komende afleveringen delen we hier.

  DEAL-films als lesmateriaal
  De drie afleveringen zijn afzonderlijk van elkaar te bekijken. Docenten kunnen ze naar eigen inzicht inzetten via internet en indien gewenst zelfs downloaden. De voorbereiding is kort en er zijn GEEN KOSTEN aan verbonden. We wensen je dan ook veel plezier en inspiratie toe bij dit onorthodoxe en vrolijke onderwijsmiddel!