Alfa-college

Decanennieuwsbrief

Februari 2020

Bereid uw leerlingen goed voor op het mbo. Hier ontdekt u het laatste nieuws over onze opleidingen en andere belangrijke ontwikkelingen.
 • Groningen en Assen 12 maart

  *UPDATE: OPEN DAG 12 MAART GRONINGEN|ASSEN GAAT NIET DOOR*

  Donderdag 12 maart is er een Studiekeuze MBO infoavond in Groningen en Assen van 17.00-20.00 uur. Leerlingen kunnen meekijken met alle opleidingen, sfeer proeven, studenten ontmoeten en al hun vragen stellen aan de docenten en loopbaanadviseurs. Natuurlijk zijn ouders of verzorgers ook van harte welkom! Leerlingen kunnen zich alvast aanmelden voor de infoavond. Met het entreeticket dat ze krijgen, kunnen ze snel doorlopen.

 • Hardenberg en Hoogeveen 26 maart

  *UPDATE: OPEN DAG 26 MAART HOOGEVEEN|HARDENBERG GAAT NIET DOOR*

  Donderdag 26 maart is er Open dag in Hardenberg en Hoogeveen van 16.00-20.00 uur. Leerlingen kunnen meekijken met alle opleidingen, sfeer proeven, studenten ontmoeten en al hun vragen stellen aan de docenten en loopbaanadviseurs. Natuurlijk zijn ouders of verzorgers ook van harte welkom! Hier kunnen leerlingen zich alvast aanmelden voor de Open dag. Met het entreeticket dat ze krijgen, kunnen ze snel doorlopen.

 • Aanmelden voor 1 april

  Als een leerling een mbo-opleiding wil gaan volgen, moet hij of zij zich uiterlijk op 1 april hebben aangemeld. Alleen dan heeft een leerling recht op toelating voor de opleiding van zijn of haar keuze. Meer informatie over van aanmelding tot student.

 • Toelating en numerus fixus
  Voor sommige opleidingen is de toelating beperkt en geldt een numerus fixus. Dit zijn vooral opleidingen met een beperkt aantal stageplaatsen of minder kans op een baan. Als er voor een opleiding met een numerus fixus meer aanmeldingen zijn dan beschikbare plaatsen, vindt er een loting plaats onder de aanmelders van vóór 1 april. Na 1 april 2020 komen aanmelders voor deze opleidingen op een wachtlijst.

  Numerus fixus schooljaar 2020-2021

  Er geldt een numerus fixus voor deze BOL-opleidingen:

  Groningen

  Hoogeveen

  Toelating

  Voor de meeste opleidingen heeft een leerling toelatingsrecht als hij of zij zich vóór 1 april aanmeldt, de juiste vooropleiding heeft en deelneemt aan de verplichte kennismakingsactiviteit(en) voor de gekozen opleiding. Bij de kennismakingsactiviteit (een kennismakingsgesprek of -bijeenkomst) kan de leerling kijken of de opleiding echt bij hem of haar past. Ook komen leerprestaties, houding, wederzijdse verwachtingen en motivatie voor de opleiding aan de orde. Zo zijn aankomende studenten verzekerd van een goede start op het mbo.

  Instroombeperking en wachtlijst

  Als gedurende het schooljaar blijkt dat voor een bepaalde opleiding het aantal aanmeldingen te groot is, dan kan besloten worden om een wachtlijst in te stellen. Als dit het geval is, raden we leerlingen aan zich óók aan te melden voor een andere opleiding.

  Geen plek meer bij opleiding

  Helaas komt het ook wel eens voor dat er voor een opleiding zoveel aanmeldingen zijn dat plaatsing helemaal niet meer mogelijk is, ook niet op een wachtlijst. Dit kan praktische, organisatorische of logistieke redenen hebben. Studenten die zich na 1 juni aanmelden voor een opleiding waarvoor dit geldt, krijgen het advies om een andere opleiding te kiezen. Onze medewerkers van OpleidingenenAdvies helpt je hier graag bij.

  Meer informatie

  Hier vind je meer informatie over Numerus fixus en wachtlijst.
 • Beroepenfeest On Stage Hoogeveen

  Op 25 februari vond de derde editie van het Beroepenfeest van Hoogeveen On Stage plaats. Bijna 800 leerlingen van het Roelof van Echten College en RSG Wolfsbos konden in theater de Tamboer kennismaken met 250 beroepsbeoefenaren. In de aanloop naar het beroepenfeest is er op school al het nodige aan voorbereiding gedaan. Zo hebben netwerktrainers de leerlingen voorbereid op de gesprekken, het maken van een visitekaartje (wie ben ik en wat wil ik?) en beroepenoriëntatie. Over twee weken is het vervolg: de Doedag. Leerlingen bezoeken dan het bedrijf/de instelling om de medewerker te ontmoeten met wie er een match was. Ze maken dan ook kennis met het werkveld en de beroepen. 

  De gemeente Hoogeveen is de eerste gemeente in Drenthe waar On Stage wordt georganiseerd. Het Alfa-college was één van de initiatiefnemers. On Stage draagt bij aan een goede beroeps- en studieoriëntatie en dit vindt het Alfa-college belangrijk. Bovendien zijn en het onderwijs én het bedrijfsleven hierbij betrokken. Er zijn plannen om ook in de regio Assen een On Stage te gaan organiseren. VMBO On Stage bestaat sinds 2007. Landelijk zijn er al 125 Beroepenfeesten gehouden, waarbij circa 125.000 jongeren en 25.000 beroepsbeoefenaren betrokken waren. Meer info op onderwijsonstage.nl.

 • Girlsday Groningen

  Donderdag 2 april organiseren Alfa-college en Noorderpoort de jaarlijkse Girlsday voor meiden op het vmbo. Graag nodigen wij jouw girls uit klas 1 of 2 met begeleiders uit op één van de vier locaties in Groningen, Delfzijl of Stadskanaal. De dag start om 9.00 uur en duurt tot uiterlijk 15.30 uur. We laten de meiden kennismaken met techniek/ICT en brengen een bezoek aan een bedrijf. Voor meer informatie zie de uitnodiging en girlsday.nlOpgave graag vóór 10 maart. We hopen een groot aantal girls te mogen verwelkomen op een van onze locaties!

 • Creatieve presentatie Profielen

  Leerlingen van RSG Wolfsbos presenteerden 6 februari hun profielwerkstukken aan docenten en ouders op de locatie Voltastraat. Ze hebben vier keer op het Alfa-college gewerkt aan de profielwerkstukken, waarbij ze door de mbo-docenten werden begeleid. Op feestelijke wijze en zo creatief mogelijk werden de profielwerkstukken getoond. Ze presenteerden o.a. duurzame bouwmaterialen, er was een pop-up restaurant, er lagen onderdelen van een motorblok uitgestald en er werden zelfs biggetjes de school in gebracht.

  Ouders en daarnaast docenten van het Alfa-college en RSG Wolfsbos beoordeelden de presentatie van de profielwerkstukken. Ook de inhoud kwam aan bod: wat heb je geleerd, hoe heb je onderzoek gedaan en zijn je vragen beantwoord? Binnenkort wordt eenzelfde presentatie gehouden door de leerlingen van het Roelof van Echten College.


 • Nieuw: Commercieel energietechnicus

  In augustus dit jaar start het Alfa-college in Groningen met de nieuwe opleiding Commercieel energietechnicus, die volledig in het teken staat van de energietransitie. Bekijk het filmpje over de opleiding. Studenten maken kennis met nieuwe technieken op het gebied van duurzame energie. Hiermee zijn ze na afronding in staat om zowel bedrijven als particulieren te adviseren op het gebied van energie. Met de opleiding speelt het Alfa-college in op de toenemende vraag naar technisch geschoold personeel binnen de energietransitie. Meer informatie.

  Leerlingen kunnen langskomen op 12 maart voor meer informatie of zich aanmelden voor de meeloopdag van woensdag 4 maart van 10.00–12.30 uur.

 • Nieuw: Servicemedewerker gebouwen

  Nieuw: de opleiding Servicemedewerker gebouwen, niveau 2, start ook in Groningen in augustus 2020. Een servicemedewerker gebouwen werkt bijvoorbeeld bij een woningbouwcorporatie, onderhoudsbedrijf, zorginstelling of bij technische dienst. De werkzaamheden variëren van installatie- tot elektrotechniek, maar ook bouwtechnische werkzaamheden kunnen aan bod komen. Kortom, deze opleiding is ideaal voor leerlingen die van afwisselende werkzaamheden houden en een hands on-mentaliteit hebben.