Alfa-college

Decanennieuwsbrief

Januari 2020

Bereid uw leerlingen goed voor op het mbo. Hier ontdekt u het laatste nieuws over onze opleidingen en andere belangrijke ontwikkelingen.
 • Open dag MBO alle locaties

  Van 22 t/m 25 januari 2020 heeft het Alfa-college Open dag op alle verschillende locaties. We hebben u/uw vmbo-school een informatiepakket met flyers en posters over de Open dagen gestuurd. Uw leerlingen zijn van harte welkom en hun ouders/verzorgers natuurlijk ook. Ze kunnen de sfeer proeven, in de praktijk kennismaken met onze opleidingen, docenten ontmoeten en vragen stellen aan onze studenten. We helpen hen graag de juiste keuze te maken. Voor uw leerlingen is het handig als ze zich vooraf aanmelden, dan kunnen ze op de Open dag direct doorlopen.

 • Toelating en numerus fixus
  Voor een klein aantal opleidingen is toelating beperkt (numerus fixus). Dit zijn voornamelijk opleidingen met een beperkt aantal stageplaatsen of met minder kans op een baan. Als er voor een opleiding met een numerus fixus meer aanmeldingen komen dan dat er beschikbare plaatsen zijn, wordt er een loting gehouden onder de aanmelders vóór 1 april. Na 1 april 2020 komen aanmelders voor deze opleidingen op een wachtlijst.

  Voor het schooljaar 2020-2021 is voor deze BOL-opleidingen een numerus fixus ingesteld:

  Groningen

  Hoogeveen

  Voor de meeste opleidingen heeft een leerling toelatingsrecht als hij zich vóór 1 april aanmeldt, de juiste vooropleiding heeft en deelneemt aan de verplichte kennismakingsactiviteiten voor de gekozen opleiding. Bij de kennismakingsactiviteit (een kennismakingsgesprek of bijeenkomst) kan de leerling kijken of de opleiding echt bij hem of haar past. Ook komen leerprestaties, houding, wederzijdse verwachtingen en motivatie voor de opleiding aan de orde. Zo zijn leerlingen verzekerd van een mooie start op het mbo.

  Instroombeperking en wachtlijst

  Als gedurende het schooljaar blijkt dat voor een bepaalde opleiding het aantal aanmeldingen te groot is, dan kan besloten worden om een wachtlijst in te stellen. Als dit het geval is, raden we je aan je óók aan te melden voor een andere opleiding.

  Geen plek meer bij een opleiding

  Helaas komt het ook wel eens voor dat er voor een opleiding zoveel aanmeldingen binnenkomen dat plaatsing helemaal niet meer mogelijk is, ook niet op een wachtlijst. Dit kan praktische, organisatorische of logistieke redenen hebben. Studenten die zich na 1 juni aanmelden voor een opleiding waarvoor dit geldt, krijgen dan het advies om een andere opleiding te kiezen. Ons team van OpleidingenenAdvies helpt je daar graag bij.

  Meer informatie:

  Hier vind je meer informatie over Numerus fixus en wachtlijst.

 • Nieuw: Medewerker Kinderopvang, Onderwijs en Bewegen

  Nieuw in Groningen: de opleiding Medewerker Kinderopvang, Onderwijs en Bewegen, niveau 4, BOL, 3 jaar. Tijdens de Open dagen zijn uw leerlingen welkom voor meer informatie over deze nieuwe opleiding op locatie Alfa-college Kardingerweg 48 en Kluiverboom 3 in Groningen.

  Deze nieuwe opleiding is de perfecte combinatie van werken met kinderen en de actie van sport en bewegen. Op steeds meer plekken in Nederland komen kinderopvang, onderwijs en bewegen samen in een Integraal Kind Centrum (IKC). Daardoor is er een groeiende vraag naar breed inzetbare medewerkers. Medewerkers die het leuk vinden om te bewegen met kinderen, te ondersteunen in de klas én als pedagogisch medewerker in de opvang te werken. In het schooljaar 2020-2021 start het Alfa-college in Groningen daarom als eerste in Nederland de nieuwe opleiding Medewerker Kinderopvang, Onderwijs en Bewegen.

  Tijdens de opleiding maken leerlingen kennis met het Integraal Kind Centrum. Het is een brede opleiding die ingaat op het werk voor, tijdens en na schooltijd. Natuurlijk leer je hoe je omgaat met kinderen van nul tot dertien jaar. Maar ook leer je alles over hun ontwikkeling en hoe je die kunt stimuleren. Daar horen uiteraard beweeg- en onderwijsactiviteiten bij.

  Met het diploma Medewerker Kinderopvang, Onderwijs en Bewegen kun je aan het werk in een Integraal Kind Centrum, de kinderopvang of het basisonderwijs. Je kunt ook doorstromen naar het hbo.


 • Nieuw: Commercieel energietechnicus

  Ook nieuw in Groningen: de opleiding Commercieel energietechnicus, BOL, niveau 4. Tijdens de Open dagen zijn uw leerlingen welkom voor meer informatie over deze nieuwe opleiding op locatie Alfa-college Admiraal de Ruyterlaan in Groningen.

  In augustus van dit jaar start het Alfa-college met de nieuwe opleiding Commercieel energietechnicus, die volledig in het teken staat van de energietransitie. Bekijk het filmpje over de opleiding. Studenten maken via deze studierichting kennis met nieuwe technieken op het gebied van duurzame energie. Met deze kennis zijn de studenten na afronding in staat om zowel bedrijven als particulieren te adviseren op het gebied van energie.  Onderzoek
  Om te komen tot deze opleiding, sloegen verschillende onderwijsteams, zoals bouwkunde en elektrotechniek, de handen ineen. Daarnaast werd onderzoek gedaan bij bedrijven uit ondermeer de energie- en bouwbranche over waar de lesinhoud aan zou moeten voldoen. 'Onze conclusie was "Als je alle specialisaties wilt behandelen, heb je veel verschillende opleidingen nodig. Daarom besloten we om één compleet nieuwe opleiding te ontwikkelen die uit al deze specialisaties bestaat", zegt Birgit Baumann, onderwijsontwikkelaar bij Fieldlab Practice van het Alfa-college.

  Toenemende vraag
  Met de opleiding speelt het Alfa-college in op de toenemende vraag naar technisch geschoold personeel binnen de energietransitie. Meer informatie.

 • Make a game dag Groningen

  Voor het zevende jaar op rij organiseren de opleidingen Game artist en Software developer (eerst: Gamedeveloper) een ‘Make a game dag’ voor vmbo-leerlingen. Woensdag 5 februari van 9.00 tot 14.00 uur zijn uw leerlingen van harte uitgenodigd om een 3D-game te maken op de onderwijslocatie aan de Protonstraat 2, t.o. het CBR-gebouw in Groningen. Bekijk uitnodiging en programma. Opgave graag per e-mail via Jasper Kooistra.  Coördinator Jasper Kooistra: “De Make a game dag is een mooie manier om kennis te maken met onze locatie, het vakgebied en onze opleidingen Game artist en Software developer. Veel scholieren vinden het leuk om te gamen en worden daardoor aangetrokken tot onze opleidingen. Maar gamen is iets heel anders dan zelf een game maken. Wat het dan wél is, ervaren ze tijdens deze dag.”