Alfa-College inverted
HOOGEVEEN, BOL, niveau 4, opleidingsduur 3 jaar

Assistent-manager internationale handel

Als Assistent-manager internationale handel buitendienst werk je in verschillende branches van de internationale handel. De buitendienst is vooral gericht op het onderzoeken van de buitenlandse markt: zijn er mogelijkheden om te kunnen exporteren?

Hier ga ik leuke uitdagingen aan

Hier ga ik leuke uitdagingen aan

Sluiten
Bij de opleiding International Business werken we in kleine groepen aan ons stageproject. We hebben veel contact met onze docent en stagebegeleider. Elke week kijken we samen hoe ver we zijn en krijgen we tips aangereikt.

Mijn opleiding is gericht op internationale handel. Daarom krijgen we veel les in talen. Ik spreek Nederlands, Engels en Duits. Dat is handig voor onze stagereizen naar het buitenland. Ik ben zelf een week in Slowakije geweest om onze producten te presenteren. We gaan de uitdaging aan om typisch Hollandse producten aan de man te brengen, zoals stroopwafels en drop.

Na deze mbo-opleiding wil ik doorstuderen op het hbo. Daarna wil ik vertegenwoordiger worden. Ik hou van contact met mensen.

Mike
student International Business
 • Iets voor jou?
  - Je bent commercieel
  - Je neemt graag het initiatief
  - Je hebt overtuigingskracht en bent doortastend
  - Je bent goed in talen
  - Je vindt het leuk om te presenteren
  - Je krijgt de kans om stage te lopen in het buitenland

  Herken jij jezelf hierin? Dan is de opleiding Assistent-manager internationale handel iets voor jou!
 • De opleiding
  De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen. Tijdens de opleiding Assistent-manager internationale handel leer je de buitenlandse markt te onderzoeken, hoe het verkooptraject eruit ziet en richt je daarbij ook relatiebeheer en klantenservice. Hierbij horen ook import- en exportactiviteiten. Je leert o.a. welke exportdocumenten er zijn en hoe je deze moet opstellen. Je gaat import- en exportorders begeleiden en zorgt voor de coördinatie van de verzending/het transport.

  Ook stel je een exportmarketing op. Je houdt je bezig met het in kaart brengen van exportmarkten, maakt hierbij een exportplan en assisteert bij de selectie van tussenpersonen.

  Ook krijg je internationale projecten:
  leerjaar 1 – projecten met een mbo-school in Duitsland. Je gaat hierbij de Duitse markt verkennen en doet dit in z.s.m. met studenten van een Duitse BBS-schule. Uiteraard breng je ook een bezoek aan deze school.

  leerjaar 2 - het Export Marketing Plan, dit is een project met een bezoek van een week aan Martin (Slowakije). Daarnaast heb je in het 2e jaar het project “De Importkoffer”. Je gaat hier doormiddel van een digitaal leermiddel het project vorm geven. Ook heb je een vaste coach en stagementor.

  Welke vaardigheden leer je?

  Je werkt tijdens je opleiding aan onder andere de volgende competenties:
  - Zelfstandigheid
  - Vakkennis
  - Commercieel inzicht
  - Leidinggevende capaciteiten
  - Initiatief nemen
  - Creativiteit
  - Plannen/organiseren
  - Verantwoording nemen
  - Controleren

 • Business School

  Bij de Business School leiden we je op tot ondernemer van je eigen toekomst. Je wordt namelijk breed opgeleid. In de opleiding krijg je verschillende gastlessen, zodat je je kunt oriënteren op de opleidingen en het werkveld.

  Uitstroomrichtingen

  De negen uitstroomrichtingen zijn:
  - B2HBO (niveau 4)
  - Business Administration (niveau 4)
  - Business Brood en banket (niveau 2, 3 en 4)
  - Business Culinair (niveau 2, 3 en 4)
  - Business Fashion (niveau 3 en 4)
  - Business Finance (niveau 4)
  - Business Recreatie & Evenementen (niveau 4)
  - Business Retail (niveau 3 en 4)
  - International Business (niveau 4)

  Studenten van de economische opleidingen, Business Culinair, Business Recreatie en Evenementen en Business Brood en Banket volgen het eerste half jaar een gezamenlijk programma. Na een half jaar kies je definitief voor een opleidingsrichting. Je krijgt op deze manier nog de kans om van opleiding switchen, zonder dat het je een schooljaar (of extra lesgeld) kost.

  Let op: Voor niveau 4-opleidingen geldt dat na een half jaar wordt gekeken of je de opleiding op niveau 4 gaat vervolgen of met niveau 3 verder gaat. Welk niveau je uiteindelijk gaat volgen is afhankelijk van de behaalde studiepunten.

  Haar- en Schoonheidsverzorging

  Ook deze opleidingen behoren tot de Business School. Deze zijn echter niet gekoppeld aan bovenstaande opleidingen en volgen hun eigen onderwijsprogramma.

 • Vakken

  Tijdens de opleiding Assistent-manager internationale handel volg je onder andere de vakken:
  - exportmarketing
  - exportcalculaties
  - douanezaken
  - inkopers en vormen van internationaal transport 

  Algemene vakken

  Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands Nederlands, Engels, Duits, Loopbaan en burgerschap,
  Projecten en Economische vakken.

  De studenten van Business Fashion, Business Culinair, Business Recreatie en Evenementen en Business Brood en Banket volgen een deel van bovenstaande vakken. Deze studenten krijgen in het eerste half jaar meer beroepsgerichte vakken.

  Daarnaast krijg je gastlessen en de mogelijkheid om je te oriënteren op het werkveld.

  Keuzedelen

  Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, je interesses, hobby’s en/of toekomstdromen. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt. Per opleiding, en soms ook per school, verschilt het aanbod in keuzevakken. Bij het kiezen van keuzedelen maakt de opleiding gebruik van configuraties. Bij elke opleiding kun je kiezen uit twee configuraties, waar twee of meerdere keuzedelen instaan. 

  Voor de opleiding Assistent-manager internationale handel bestaan de configuraties uit de volgende keuzedelen:
  - Configuratie A: Duits in de beroepscontext B1 en Ondernemerschap mbo
  - Configuratie B: Duits in de beroepscontext B1 en Internationale handel II: werken in het buitenland. 

 • Leerweg

  Bij de BOL-opleiding (beroepsopleidende leerweg) ga je naar school en loop je (vanaf het tweede half jaar) stage bij een erkend leerbedrijf. Totaal loop je in 3 jaar zo’n 40 weken stage. Stage lopen in het buitenland komt in het derde jaar. 

 • Vooropleiding
  Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
  - vmbo-diploma kaderberoepsgerichte-, gemengde- of theoretische leerweg
  - overgangsbewijs van klas 3 naar klas 4 havo of vwo
  - mbo-diploma, niveau 2

  Iedere eerstejaars leerling komt in het basisjaar terecht, ook al heb je je opgegeven voor een specifieke opleiding. In de loop van het basisjaar geldt een puntensysteem. Je kunt pas toegelaten worden tot deze opleiding wanneer je het benodigde aantal punten hebt behaald.
 • Na je opleiding

  Verder leren

  Met een diploma op niveau 4 word je toegelaten tot de volgende hbo opleidingen:
  - Commerciële economie
  - Communicatie
  - Financiële en facilitaire dienstverlening
  - International business and language
  - Retailmanagement
  - Personeel en arbeid

  Liever een andere richting? Kies bijvoorbeeld voor de Pabo of een sportmanagementopleiding.

  Aan het werk

  Als gediplomeerd Assistent-manager Internationale Handel buitendienst ga je aan het werk bij bedrijven die zich bezighouden met export, maar ook de import. Bijvoorbeeld Groothandel, Productiebedrijven en sommige dienstverlenende bedrijven.
 • Studiekosten
  Voor je opleiding betaal je:
  - Les- of cursusgeld
  - Kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  - Vrijwillige bijdrage voor extra faciliteiten (circa €25,-)

  Les- of cursusgeld

  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO.

  Meer info

  De kosten voor lesmateriaal en de vrijwillige bijdrage zijn voor de totale opleiding. Tijdens het kennismakingsgesprek vertellen we je alles wat je nog wilt weten over Studers.  
 • Studie in cijfers

  Studie in cijfers

  Studie in Cijfers: de studiebijsluiter voor het mbo

  Studie in Cijfers geeft een paar belangrijke kenmerken van een opleiding weer. Zo vind je snel informatie die belangrijk kan zijn als je moet kiezen voor een opleiding. Je kunt zo ook gemakkelijk opleidingen met elkaar vergelijken. Studie in Cijfers wordt ook vaak de studiebijsluiter genoemd.

  Informatie over je kans op een baan in jouw regio vind je op de website van Kans op werk.

Misschien ook interessant voor jou?