Alfa-college
HOOGEVEEN, BOL, niveau 4, opleidingsduur 3 jaar

Assistent-manager internationale handel

Als Assistent-manager internationale handel buitendienst werk je in verschillende branches van de internationale handel. De buitendienst is vooral gericht op het onderzoeken van de buitenlandse markt: zijn er mogelijkheden om te kunnen exporteren?

Hier nemen ze de tijd voor je

Hier ga ik leuke uitdagingen aan

Sluiten
In eerste instantie had ik de verkeerde opleiding gekozen. Een student heeft mij gewezen op de opleiding Verkoopspecialist met als specialisatie mode. Zij dacht dat deze opleiding wel bij mij zou passen. Na een bezoek aan de jaarlijkse modeshow in De Tamboer was ik helemaal om. Studenten Business Fashion hadden voor dit modespektakel kledingstukken ontworpen en showden de nieuwste modecollecties van kledingzaken uit de regio.

Vooral het creatief bezig zijn spreekt mij enorm in de opleiding aan. Je ontwerpt bijvoorbeeld je eigen kledingstukken en maakt collages. Ook krijg ik stoffenleer. Zo weet ik nu dat een jas van stof meer wind tegenhoudt. Na het behalen van de opleiding ontvang ik ook een erkend diploma van het modebranche-instituut Detex. Zo’n diploma wordt extra gewaardeerd in de kledingbranche.

Bij het Alfa-college heb ik regelmatig gesprekken met mijn mentor/coach. De docenten nemen echt de tijd voor me. Vanwege mijn gezondheid kan ik niet altijd fysiek op school aanwezig zijn. Daar is begrip voor en er zijn maatregelen genomen. Zo kan ik vanuit huis de lessen volgen en dat is erg fijn.

Darline Koning
Student Business Fashion/ Verkoopspecialist
 • Iets voor jou?
  - Je bent commercieel
  - Je neemt graag het initiatief
  - Je hebt overtuigingskracht en bent doortastend
  - Je bent goed in talen
  - Je vindt het leuk om te presenteren
  - Je krijgt de kans om stage te lopen in het buitenland

  Herken jij jezelf hierin? Dan is de opleiding Assistent-manager internationale handel iets voor jou!
 • De opleiding
  De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen. Tijdens de opleiding Assistent-manager internationale handel leer je de buitenlandse markt te onderzoeken, hoe het verkooptraject eruit ziet en richt je daarbij ook relatiebeheer en klantenservice. Hierbij horen ook import- en exportactiviteiten. Je leert o.a. welke exportdocumenten er zijn en hoe je deze moet opstellen. Je gaat import- en exportorders begeleiden en zorgt voor de coördinatie van de verzending/het transport.

  Ook stel je een exportmarketingplan op. Je houdt je bezig met het in kaart brengen van exportmarkten, maakt hierbij een exportplan en assisteert bij de selectie van tussenpersonen.

  Ook krijg je internationale projecten
  Leerjaar 1 – projecten met een mbo-school in Duitsland. Je gaat hierbij de Duitse markt verkennen en doet dit in z.s.m. met studenten van een Duitse BBS-schule. Uiteraard breng je ook een bezoek aan deze school.

  Leerjaar 2 – het Export Marketing Plan: dit is een project met een bezoek van een week aan Martin in Slowakije. Daarnaast heb je in het 2e jaar het project “De Importkoffer”: via een digitaal leermiddel geef je het project vorm. Ook heb je een vaste coach en stagementor.

  Welke vaardigheden leer je?

  Je werkt tijdens je opleiding aan onder andere de volgende competenties:
  - zelfstandigheid
  - vakkennis
  - commercieel inzicht
  - leidinggevende capaciteiten
  - initiatief nemen
  - creativiteit
  - plannen/organiseren
  - verantwoording nemen
  - controleren.
 • Business School

  Bij de Business School leiden we je op tot ondernemer van je eigen toekomst. Je wordt namelijk breed opgeleid. In de opleiding krijg je verschillende gastlessen, zodat je je kunt oriënteren op de opleidingen en het werkveld.

  Uitstroomrichtingen

  De negen uitstroomrichtingen zijn:
  - B2HBO (niveau 4)
  - Business Administration (niveau 4)
  - Business Brood en banket (niveau 2, 3 en 4)
  - Business Culinair (niveau 2, 3 en 4)
  - Business Fashion (niveau 3 en 4)
  - Business Finance (niveau 4)
  - Business Recreatie & Evenementen (niveau 4)
  - Business Retail (niveau 3 en 4)
  - International Business (niveau 4)

  Studenten van de economische opleidingen, Business Culinair, Business Recreatie en Evenementen en Business Brood en Banket volgen het eerste half jaar een gezamenlijk programma. Na een half jaar kies je definitief voor een opleidingsrichting. Je krijgt op deze manier nog de kans om van opleiding switchen, zonder dat het je een schooljaar (of extra lesgeld) kost.

  Let op: Voor niveau 4-opleidingen geldt dat na een half jaar wordt gekeken of je de opleiding op niveau 4 gaat vervolgen of met niveau 3 verder gaat. Welk niveau je uiteindelijk gaat volgen is afhankelijk van de behaalde studiepunten.

  Haar- en Schoonheidsverzorging

  Ook deze opleidingen behoren tot de Business School. Deze zijn echter niet gekoppeld aan bovenstaande opleidingen en volgen hun eigen onderwijsprogramma.

 • Vakken

  Tijdens de opleiding Assistent-manager internationale handel volg je onder andere de vakken:
  - exportmarketing
  - exportcalculaties
  - douanezaken
  - inkopers en vormen van internationaal transport 

  Algemene vakken

  Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands Nederlands, Engels, Duits, Loopbaan en burgerschap, Projecten en economische vakken.

  De studenten van Business Fashion, Business Culinair, Business Recreatie en Evenementen en Business Brood en Banket volgen een deel van bovenstaande vakken. Deze studenten krijgen in het eerste half jaar meer beroepsgerichte vakken. 
  Daarnaast krijg je gastlessen en de mogelijkheid om je te oriënteren op het werkveld.

  Keuzedelen

  Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, je interesses, hobby’s en/of toekomstdromen. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt. Per opleiding, en soms ook per school, verschilt het aanbod in keuzevakken. Bij het kiezen van keuzedelen maakt de opleiding gebruik van configuraties. Bij elke opleiding kun je kiezen uit twee configuraties, waar twee of meerdere keuzedelen instaan. 

  Voor de opleiding Assistent-manager internationale handel bestaan de configuraties uit de volgende keuzedelen:
  - Configuratie A: Duits in de beroepscontext B1 en Ondernemerschap mbo
  - Configuratie B: Duits in de beroepscontext B1 en Internationale handel II: werken in het buitenland. 

 • Flexibel onderwijs
  Studenten van de economische en ambachtelijke opleidingen volgen een lesprogramma vol keuzevrijheid en flexibiliteit. Op bepaalde dagen kun je in overleg met je mentor/coach kiezen uit drie opties: Je kunt vakken volgen buiten je eigen opleiding (verbreding), of extra modules volgen uit je eigen vakgebied (verdieping). Ook kan het zo zijn dat je juist extra aandacht zou willen voor een vak zoals rekenen omdat je dat wat lastig vindt (remediërend). Jij kiest je eigen traject.
 • Leerweg

  Bij de BOL-opleiding (beroepsopleidende leerweg) ga je naar school en loop je (vanaf het tweede half jaar) stage bij een erkend leerbedrijf. Totaal loop je in 3 jaar zo’n 40 weken stage. Stage lopen in het buitenland komt in het derde jaar. 

 • Vooropleiding en toelating
  Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
  - vmbo-diploma kaderberoepsgerichte-, gemengde- of theoretische leerweg
  - overgangsbewijs van klas 3 naar klas 4 havo of vwo
  - mbo-diploma, niveau 2

  Iedere eerstejaars leerling komt in het basisjaar terecht, ook al heb je je opgegeven voor een specifieke opleiding. In de loop van het basisjaar geldt een puntensysteem. Je kunt pas toegelaten worden tot deze opleiding wanneer je het benodigde aantal punten hebt behaald.
 • Na je opleiding

  Verder leren

  Met een diploma op niveau 4 word je toegelaten tot de volgende hbo opleidingen:
  - Commerciële economie
  - Communicatie
  - Financiële en facilitaire dienstverlening
  - International business and language
  - Retailmanagement
  - Personeel en arbeid

  Liever een andere richting? Kies bijvoorbeeld voor de Pabo of een sportmanagementopleiding.

  Aan het werk

  Als gediplomeerd Assistent-manager Internationale Handel buitendienst ga je aan het werk bij bedrijven die zich bezighouden met export, maar ook de import. Bijvoorbeeld Groothandel, Productiebedrijven en sommige dienstverlenende bedrijven.
 • Schoolkosten

  Voor je opleiding betaal je:

  • les- of cursusgeld
  • kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  • kosten voor extra activiteiten.

  Les- of cursusgeld

  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO.

  Meer info

  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.

 • Studie in cijfers

  Studie in cijfers

  Studie in Cijfers: de studiebijsluiter voor het mbo.

  Studie in Cijfers geeft een paar belangrijke kenmerken van een opleiding weer. Informatie over je kans op een baan in jouw regio vind je op de website van Kans op werk.

Misschien ook interessant voor jou?