Alfa-college
HOOGEVEEN, BOL, niveau 4, opleidingsduur 3 jaar

Assistent-manager internationale handel

Als Assistent-manager internationale handel buitendienst werk je in verschillende branches van de internationale handel. De buitendienst is vooral gericht op het onderzoeken van de buitenlandse markt: zijn er mogelijkheden om te kunnen exporteren?

tijdens mijn stage heb ik veel geleerd

Tijdens mijn stage heb ik veel geleerd

Sluiten
Op stage in het buitenland leer je om onafhankelijk te zijn. En je komt in contact met heel andere culturen. Juist vanwege de cultuur sprak een stage in China mij wel aan.
Een cultuurshock heb ik niet gehad, maar anders is het wel. Vooral de kleine dingen, zoals het eten met stokjes!

Het Alfa-college heeft connecties met de school in Shanghai, de Hutong school. En via hen heb ik mijn stagebedrijf gevonden. Een bedrijf wat voedingsmiddelen zoals Toblerone en Côte d'Or en speciaal bieren importeert.

Op stage, in het salesteam, werd voornamelijk Engels gesproken. Ik hielp mee met een onderzoek naar een nieuw ijsmerk om te importeren, maakte presentaties en zocht beeldmateriaal bij producten. Ook heb ik in verschillende supermarkten gelopen om te kijken of de producten daar netjes in de schappen liggen. Dat was erg leuk, want daardoor ben ik op plekken geweest waar je als toerist nooit zou komen.

Het leukst van mijn periode in Shanghai zijn de mensen die ik heb ontmoet.

Met de andere buitenlandse studenten die ik via de Hutong school leerde kennen was het erg gezellig. We deden leuke dingen samen, zoals een weekend naar de Yellow Mountains (bekend van de film Avatar!), de Chinese Muur in Beijing, het terracottaleger in Xi’an.

Via WeChat (soort whatsapp) houden we contact. Met deze app kun je in China trouwens ook overal betalen, super handig!

Marnik Schonewille
Student Assistent manager internationale handel
Juni 2019
 • Iets voor jou?
  - Je bent commercieel
  - Je neemt graag het initiatief
  - Je hebt overtuigingskracht en bent doortastend
  - Je bent goed in talen
  - Je vindt het leuk om te presenteren
  - Je krijgt de kans om stage te lopen in het buitenland

  Herken jij jezelf hierin? Dan is de opleiding Assistent-manager internationale handel iets voor jou!
 • De opleiding
  De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen. Tijdens de opleiding Assistent-manager internationale handel leer je de buitenlandse markt te onderzoeken, hoe het verkooptraject eruit ziet en richt je daarbij ook relatiebeheer en klantenservice. Hierbij horen ook import- en exportactiviteiten. Je leert o.a. welke exportdocumenten er zijn en hoe je deze moet opstellen. Je gaat import- en exportorders begeleiden en zorgt voor de coördinatie van de verzending/het transport.

  Ook stel je een exportmarketingplan op. Je houdt je bezig met het in kaart brengen van exportmarkten, maakt hierbij een exportplan en assisteert bij de selectie van tussenpersonen.

  Ook krijg je internationale projecten
  Leerjaar 1 – projecten met een mbo-school in Duitsland. Je gaat hierbij de Duitse markt verkennen en doet dit in z.s.m. met studenten van een Duitse BBS-schule. Uiteraard breng je ook een bezoek aan deze school.

  Leerjaar 2 – het Export Marketing Plan: dit is een project met een bezoek van een week aan Martin in Slowakije. Daarnaast heb je in het 2e jaar het project “De Importkoffer”: via een digitaal leermiddel geef je het project vorm. Ook heb je een vaste coach en stagementor.

  Welke vaardigheden leer je?

  Je werkt tijdens je opleiding aan onder andere de volgende competenties:
  - zelfstandigheid
  - vakkennis
  - commercieel inzicht
  - leidinggevende capaciteiten
  - initiatief nemen
  - creativiteit
  - plannen/organiseren
  - verantwoording nemen
  - controleren.
 • Business School

  Bij de Business School leiden we je op tot ondernemer van je eigen toekomst. Je wordt namelijk breed opgeleid. Na twee basisjaren ga je je in leerjaar 3 specialiseren. De rode draad is: jezelf ontwikkelen in ondernemen.

  Op het ondernemersplein werk je individueel en met studiegenoten aan opdrachten en projecten, altijd onder begeleiding van een studiecoach. Theorie volg je op het instructieplein. Je kiest zelf wanneer je welke instructie volgt. Gastcolleges en bedrijfsbezoeken zijn een belangrijk onderdeel in de opleiding, zo kun je breed kennis maken met een specifieke opleidingsrichting.

  Uitstroomrichtingen

  De uitstroomrichtingen zijn:
  - B2HBO (niveau 4)
  - Business Administration (niveau 4)
  - Business Brood en banket (niveau 2, 3 en 4)
  - Business Culinair (Horeca) - niveau 2, 3 en 4)
  - Business Recreatie & Evenementen (niveau 4)
  - Business Retail (niveau 3 en 4)
  - International Business (niveau 4)

  Haar- en Schoonheidsverzorging

  Ook deze opleidingen behoren tot de Business School. Deze zijn echter niet gekoppeld aan bovenstaande opleidingen en volgen hun eigen onderwijsprogramma.

 • Vakken

  Tijdens de opleiding Assistent-manager internationale handel volg je onder andere de vakken:
  - exportmarketing
  - exportcalculaties
  - douanezaken
  - inkopers en vormen van internationaal transport 

  Algemene vakken

  Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands Nederlands, Engels, Duits, Loopbaan en burgerschap, Projecten en economische vakken.

  Keuzedelen

  Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, vakgebied of aangrenzend vakgebied. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt. Voor de opleiding Assistent-manager internationale handel kun je kiezen uit:

  Duits in de beroepscontext B1 en Internationale handel II: werken in het buitenland.

  Voor alle opleidingen van de Business School zijn de onderstaande keuzedelen beschikbaar:

  Mode Retail
  Heb je interesse in de retail en fashion? Dan is het keuzedeel Mode Retail iets voor jou!
  In dit keuzedeel leer je meer over specialistische werkzaamheden in de mode branche, zoals visual merchandise (etalage en winkelinrichting) en trends en styling. Je gaat aan de slag met naaimachinetechniek in de vorm van restyle en vermaak werkzaamheden, handig als je duurzaam met je kleding om wilt gaan. Je gevoel voor ondernemen en de ontwikkelingen in de modebranche leg je vast in je portfolio.

  Oriëntatie op ondernemerschap
  In dit keuzedeel word je uitgedaagd! Wil jij een eigen bedrijf starten of wil jij je eerst oriënteren? Je gaat aan de slag met een echt of fictief bedrijf. Je leert door te doen. Je brengt een product of dienst op de markt waarmee je geld kan verdienen. Je voert marktonderzoek uit en je leert over marketing. Ondernemers uit de regio verzorgen gastlessen.

  Als ondernemer moet je voorbereid zijn en anticiperen op trends en ontwikkelingen in de maatschappij, zoals technologische ontwikkelingen en individualisering. Dat vraagt om ondernemende competenties, zoals de regie nemen, flexibel zijn, creativiteit en marktgericht inzicht.

 • Flexibel onderwijs
  Als student van de economische en ambachtelijke opleidingen volg je een lesprogramma vol keuzevrijheid en flexibiliteit. Op bepaalde dagen kun je in overleg met je mentor/coach kiezen uit drie opties: Je kunt vakken volgen buiten je eigen opleiding of extra modules volgen uit je eigen vakgebied. Ook kan het zo zijn dat je juist extra aandacht zou willen voor een vak zoals rekenen omdat je dat wat lastig vindt. Jij kiest je eigen traject.

  Tijdens de 'flexuren' is het mogelijk om wft-certificaten te halen. Met het halen van wft-certificaten bewijs je dat je professioneel advies kunt en mag geven over financiële producten. Je kunt met het wft-certificaat dus aan de slag bij een bank of verzekeringsmaatschappij.
 • Leerweg

  Bij de BOL-opleiding (beroepsopleidende leerweg) ga je naar school en loop je (vanaf het tweede half jaar) stage bij een erkend leerbedrijf. Totaal loop je in 3 jaar zo’n 40 weken stage. Stage lopen in het buitenland komt in het derde jaar. 

 • Vooropleiding en toelating
  Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
  - vmbo-diploma kaderberoepsgerichte-, gemengde- of theoretische leerweg
  - overgangsbewijs van klas 3 naar klas 4 havo of vwo
  - mbo-diploma, niveau 2

  Iedere eerstejaars leerling komt in het basisjaar terecht, ook al heb je je opgegeven voor een specifieke opleiding. In de loop van het basisjaar geldt een puntensysteem. Je kunt pas toegelaten worden tot deze opleiding wanneer je het benodigde aantal punten hebt behaald.
 • Na je opleiding

  Verder leren

  Met een diploma op niveau 4 word je toegelaten tot de volgende hbo opleidingen:
  - Commerciële economie
  - Communicatie
  - Financiële en facilitaire dienstverlening
  - International business and language
  - Retailmanagement
  - Personeel en arbeid

  Liever een andere richting? Kies bijvoorbeeld voor de Pabo of een sportmanagementopleiding.

  Aan het werk

  Als gediplomeerd Assistent-manager Internationale Handel buitendienst ga je aan het werk bij bedrijven die zich bezighouden met export, maar ook de import. Bijvoorbeeld Groothandel, Productiebedrijven en sommige dienstverlenende bedrijven.
 • Schoolkosten

  Voor je opleiding betaal je:

  • les- of cursusgeld
  • kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  • kosten voor extra activiteiten.

  Les- of cursusgeld

  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO.

  Meer info

  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.

 • Studie in cijfers

  Studie in cijfers

  Studie in Cijfers: de studiebijsluiter voor het mbo.  

  Studie in Cijfers geeft een paar belangrijke kenmerken van een opleiding weer. Informatie over je kans op een baan in jouw regio vind je op de website van Kans op werk.

Misschien ook interessant voor jou?