Alfa-college

Je past de theorie echt toe in de praktijk

Je past de theorie echt toe in de praktijk

Sluiten
Op deze opleiding leer je erg veel! We krijgen vakken zoals bedrijfsadministratie, bedrijfseconomie en financiële bedrijfseconomie. Maar ook Engels, Duits, Nederlands en burgerschap.

De docenten geven je goede ondersteuning en begeleiding. Vorig jaar heb ik zwangerschapsverlof gehad en toen ik terug kwam heb ik dankzij mijn docenten alle gemiste lesstof in korte periode kunnen inhalen.

De opleiding is leuk, maar ik vind het nog leuker om stage te lopen. Je leert hier echt de theorie toepassen. Je snapt dan waarom je bepaalde dingen moet doen. Op de afdeling financiële administratie houd ik me bezig met de inkoop, verkoop en samen met collega’s bereken ik de omzet.

Je moet in dit vak dus nauwkeurig kunnen werken en goed kunnen samenwerken. En je moet het leuk vinden om veel achter de computer te zitten.

Later wil ik wel mijn eigen bedrijf. Maar ik wil eerst alle financiële zaken goed weten, dus na mijn opleiding ga ik eerst een paar jaar ervaring opdoen.

Aala Al-Sunbuli
Student opleiding Bedrijfsadministratie
 • Iets voor jou?
  - Je vindt het leuk om met financiële gegevens te werken
  - Je bent goed in rekenen
  - Je werkt nauwkeurig
  - Je bent zelfstandig
  - Je hebt gevoel voor geldzaken
  - Je maakt graag duidelijke overzichten

  Herken jij jezelf hierin, dan is de opleiding Bedrijfsadministrateur iets voor jou!
 • De opleiding
  De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen.
  Belangrijke eigenschappen en vaardigheden voor een bedrijfsadministrateur zijn:
  - Omgaan met bezoekers en cliënten
  - Plannen/organiseren
  - Controleren
  - Vakkennis
  - Zelfstandigheid
  - Initiatief nemen
  - Creativiteit
  - Nauwkeurigheid
  - Verantwoordelijkheid nemen

  Wat jij kunt en wilt, daar gaat het om

  Jouw kwaliteiten staan centraal. Reken dus op persoonlijke aandacht en begeleiding door een klein, vast team. Een docent is jouw persoonlijke coach en stagementor. Jullie praten regelmatig over hoe het met je studie gaat.
 • Business School

  Bij de Business School leiden we je op tot ondernemer van je eigen toekomst. Je wordt namelijk breed opgeleid. Na twee basisjaren ga je je in leerjaar 3 specialiseren. De rode draad is: jezelf ontwikkelen in ondernemen.

  Op het ondernemersplein werk je individueel en met studiegenoten aan opdrachten en projecten, altijd onder begeleiding van een studiecoach. Theorie volg je op het instructieplein. Je kiest zelf wanneer je welke instructie volgt. Gastcolleges en bedrijfsbezoeken zijn een belangrijk onderdeel in de opleiding, zo kun je breed kennis maken met een specifieke opleidingsrichting.

  Uitstroomrichtingen

  De uitstroomrichtingen zijn:
  - B2HBO (niveau 4)
  - Business Administration (niveau 4)
  - Business Brood en banket (niveau 2, 3 en 4)
  - Business Culinair (Horeca) - niveau 2, 3 en 4)
  - Business Recreatie & Evenementen (niveau 4)
  - Business Retail (niveau 3 en 4)
  - International Business (niveau 4)

  Haar- en Schoonheidsverzorging

  Ook deze opleidingen behoren tot de Business School. Deze zijn echter niet gekoppeld aan bovenstaande opleidingen en volgen hun eigen onderwijsprogramma.

 • Vakken
  Bij deze opleiding volg je de volgende vakken op hoog niveau:
  - Bedrijfseconomie
  - Administratieve en financiële zaken
  - Fiscale zaken
  - Management
  - Marketing en informatica
  - Arbeidszaken en arbeidsverhoudingen

  Algemene vakken

  Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands, Engels, Duits, Loopbaan en burgerschap, Projecten en Economische vakken.

  Keuzedelen

  Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, vakgebied of aangrenzend vakgebied. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt. Je kunt onder andere kiezen uit diverse keuzedelen, waaronder:

  Mode Retail
  Heb je interesse in de retail en fashion? Dan is het keuzedeel Mode Retail iets voor jou!
  In dit keuzedeel leer je meer over specialistische werkzaamheden in de mode branche, zoals visual merchandise (etalage en winkelinrichting) en trends en styling. Je gaat aan de slag met naaimachinetechniek in de vorm van restyle en vermaak werkzaamheden, handig als je duurzaam met je kleding om wilt gaan. Je gevoel voor ondernemen en de ontwikkelingen in de modebranche leg je vast in je portfolio.

  Oriëntatie op ondernemerschap
  In dit keuzedeel word je uitgedaagd! Wil jij een eigen bedrijf starten of wil jij je eerst oriënteren? Je gaat aan de slag met een echt of fictief bedrijf. Je leert door te doen. Je brengt een product of dienst op de markt waarmee je geld kan verdienen. Je voert marktonderzoek uit en je leert over marketing. Ondernemers uit de regio verzorgen gastlessen.

  Als ondernemer moet je voorbereid zijn en anticiperen op trends en ontwikkelingen in de maatschappij, zoals technologische ontwikkelingen en individualisering. Dat vraagt om ondernemende competenties, zoals de regie nemen, flexibel zijn, creativiteit en marktgericht inzicht.
 • Flexibel onderwijs
  Studenten van de economische en ambachtelijke opleidingen volgen een lesprogramma vol keuzevrijheid en flexibiliteit. Op bepaalde dagen kun je in overleg met je mentor/coach kiezen uit drie opties: Je kunt vakken volgen buiten je eigen opleiding of extra modules volgen uit je eigen vakgebied. Ook kan het zo zijn dat je juist extra aandacht zou willen voor een vak zoals rekenen omdat je dat wat lastig vindt. Jij kiest je eigen traject.
 • Leerweg

  BOL

  Vanaf het eerste jaar doe je al praktijkervaring op in moderne schoollokalen, waar je veel met computers werkt. Je wisselt school en stage af. Op school volg je theorie- en praktijkvakken.
 • Vooropleiding en toelating
  Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
  - vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  - overgangsbewijs van klas 3 naar klas 4 havo of vwo
  - mbo-diploma niveau 2
 • Na je opleiding

  Verder leren

  Met je bedrijfsadministrateur diploma op niveau 4 word je toegelaten tot onder andere de volgende hbo-opleidingen:
  • Bedrijfseconomie
  • Communicatie
  • Financiële en Facilitaire dienstverlening
  • Personeel en arbeid
  • Recht
  • Maatschappelijk werk en dienstverlening.

  Aan het werk

  Als bedrijfsadministrateur werk je op bijvoorbeeld de:
  - Boekhoudafdeling
  - Afdeling financiën
  - Afdeling administratie

  Dit kan bij een administratie- of accountantskantoor zijn, maar ook bij een bouwbedrijf, een verzekeringskantoor, een bank, een gemeente, een school of bijvoorbeeld een ziekenhuis. Ben je goed in je werk, dan groei je gemakkelijk door naar een hogere functie. Of begin je eigen administratiekantoor.
 • Schoolkosten

  Voor je opleiding betaal je:

  • les- of cursusgeld
  • kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  • kosten voor extra activiteiten.

  Les- of cursusgeld

  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO.

  Meer info

  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.


 • Studie in cijfers

  Studie in cijfers

  Studie in Cijfers: de studiebijsluiter voor het mbo.  

  Studie in Cijfers geeft een paar belangrijke kenmerken van een opleiding weer. Informatie over je kans op een baan in jouw regio vind je op de website van Kans op werk.

Misschien ook interessant voor jou?