Alfa-college
HOOGEVEEN, BOL, niveau 4, opleidingsduur 2 jaar

(Junior) accountmanager B2HBO

Als (junior) accountmanager ben je de schakel tussen klanten/ accounts en jouw bedrijf. Je doet veel aan relatiebeheer en bent commercieel ingesteld. Je bezoekt klanten en bent veel onderweg. De opleiding (Junior) accountmanager is een versneld traject van 2 jaar. Deze opleiding is bedoeld voor jongeren die naar het hbo willen.

Gewoon doen! daar leer je veel van 

Gewoon doen! Daar leer je veel van

Sluiten
“Ik koos voor de opleiding B2HBO omdat het geen opleiding is zoals alle anderen. Mijn vader en mijn oom hebben een eigen bedrijf in de zonwering en ik zag mijzelf in de toekomst ook wel iets doen op het gebied van ondernemen. Daarom koos ik voor een economische opleiding. B2HBO sloot perfect aan op mijn wensen.

Het was voor mij wel een uitdaging om de benodigde punten in het eerste half jaar te halen, maar als dit niet lukte, was er nog de mogelijkheid om een andere opleiding binnen de Business School te volgen die daarop aansloot. Maar het is gelukt!

Nadat ik in 2017 geslaagd ben voor mijn opleiding B2HBO ben ik naar Groningen gegaan. Daar ben ik gaan studeren op de Hanzehogeschool Groningen aan de opleiding Ondernemerschap & Retail Management. De overgang van het mbo naar het hbo verliep goed. De vakken die ik nu krijg, sluiten naadloos aan op de stof die ik op het Alfa-college heb geleerd.

Naast het studeren ben ik op dit moment werkzaam bij Kroezon Zonwering in Assen en heb ik in de loop der jaren twee bedrijfjes opgestart. Het begon bij het verkopen van schepijs op feesten en evenementen en nu maak ik social media content voor bedrijven via mijn eigen onderneming SUBBS. Tot nu toe gaat alles nog goed en ben ik dik tevreden met de studiekeuzes die ik gemaakt heb.

Wat ik momenteel terug zie van mbo in mijn werk, is voornamelijk het overtuigen van de klant en het gedeelte sales. Verder komen ook veel begrippen die ik geleerd heb met marketing terug in het werkveld. Als je interesse ligt op het gebied van marketing, sales en economie, dan is B2HBO een goede keuze!Mijn tip voor jongeren is: Op het moment dat je het voor je ziet om nog een aantal jaren te studeren en je hebt veel met marketing, verkopen of economie dan is de opleiding B2HBO ideaal. Daarnaast zou ik zeggen: Heb je een leuk idee voor een product of wil je door middel van het verkopen van een product wat bijverdienen? Dan zou ik het gewoon doen! Zo kom je er direct achter of het ondernemen iets voor je is en bouw je vroegtijdig al een netwerk op.”

Damian Kroezen, 21 jaar

Damian behaalde in 2017 zijn diploma voor de opleiding Junior accountmanager, B2HBO.
 • Iets voor jou?
  - Je bent commercieel
  - Je bent goed in talen
  - Je legt gemakkelijk contact
  - Je maakt potentiele klanten enthousiast
  - Je hebt een goed inlevingsvermogen

  Herken jij jezelf hierin? Dan is de opleiding (Junior) accountmanager (B2HBO) iets voor jou!

  Kijk op Instagram en krijg alvast een indruk van de opleiding.
 • De opleiding
  De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen.  Afhankelijk van jou eigen inzet en prestaties kun je worden toegelaten tot de versnelde opleiding: B2hbo, Junior Accountmanager. Mocht dit niet haalbaar zijn, kun je het reguliere opleidingstraject tot Junior Accountmanager volgen.

  Wat leer je?

  Je leert onder andere:
  - marktonderzoek verrichten
  - verkoopplannen maken
  - presenteren
  - offertes opstellen
  - relaties met klanten onderhouden
  - onderhandelen en verkopen

  Je hebt een vaste coach en stagementor.

  Competenties

  Je werkt tijdens je opleiding aan onder andere de volgende competenties:

  - zelfstandigheid
  - vakkennis
  - commercieel inzicht
  - leidinggevende capaciteiten
  - initiatief nemen
  - creativiteit
  - plannen/organiseren
  - verantwoording nemen
  - controleren 
 • Business School

  Bij de Business School leiden we je op tot ondernemer van je eigen toekomst. Je wordt namelijk breed opgeleid. Na twee basisjaren ga je je in leerjaar 3 specialiseren. De rode draad is: jezelf ontwikkelen in ondernemen.

  Op het ondernemersplein werk je individueel en met studiegenoten aan opdrachten en projecten, altijd onder begeleiding van een studiecoach. Theorie volg je op het instructieplein. Je kiest zelf wanneer je welke instructie volgt. Gastcolleges en bedrijfsbezoeken zijn een belangrijk onderdeel in de opleiding, zo kun je breed kennis maken met een specifieke opleidingsrichting.

  Uitstroomrichtingen

  De uitstroomrichtingen zijn:
  - B2HBO (niveau 4)
  - Business Administration (niveau 4)
  - Business Brood en banket (niveau 2, 3 en 4)
  - Business Culinair (Horeca) - niveau 2, 3 en 4)
  - Business Recreatie & Evenementen (niveau 4)
  - Business Retail (niveau 3 en 4)
  - International Business (niveau 4)

  Haar- en Schoonheidsverzorging

  Ook deze opleidingen behoren tot de Business School. Deze zijn echter niet gekoppeld aan bovenstaande opleidingen en volgen hun eigen onderwijsprogramma.

 • Vakken
  Tijdens de opleiding (Junior) accountmanager volg je onder andere de vakken: Marketing, Accountmanagement, Sales, Bedrijfseconomie, Offertes, Marktbewerking, Duits en Cultuur.

  Algemene vakken

  Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands, Engels, Duits, Loopbaan en burgerschap, Projecten en Economische vakken.

  Daarnaast krijg je gastlessen en de mogelijkheid om je te oriënteren op het werkveld.

  Keuzedelen

  Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, vakgebied of aangrenzend vakgebied. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt. Je kunt onder andere kiezen uit:

  Mode Retail
  Heb je interesse in de retail en fashion? Dan is het keuzedeel Mode Retail iets voor jou!
  In dit keuzedeel leer je meer over specialistische werkzaamheden in de mode branche, zoals visual merchandise (etalage en winkelinrichting) en Trends en Styling. Je gaat aan de slag met naaimachinetechniek in de vorm van restyle en vermaak werkzaamheden, handig als je duurzaam met je kleding om wilt gaan. Je gevoel voor ondernemen en de ontwikkelingen in de modebranche leg je vast in je portfolio.

  Oriëntatie op ondernemerschap
  In dit keuzedeel word je uitgedaagd! Wil jij een eigen bedrijf starten of wil jij je eerst oriënteren? Je gaat aan de slag met een echt of fictief bedrijf. Je leert door te doen. Je brengt een product of dienst op de markt waarmee je geld kan verdienen. Je voert marktonderzoek uit en je leert over marketing. Ondernemers uit de regio verzorgen gastlessen.

  Als ondernemer moet je voorbereid zijn en anticiperen op trends en ontwikkelingen in de maatschappij, zoals technologische ontwikkelingen en individualisering. Dat vraagt om ondernemende competenties, zoals de regie nemen, flexibel zijn, creativiteit en marktgericht inzicht.
 • Flexibel onderwijs
  Als student van de economische en ambachtelijke opleidingen volg je een lesprogramma vol keuzevrijheid en flexibiliteit. Op bepaalde dagen kun je in overleg met je mentor/coach kiezen uit drie opties: Je kunt vakken volgen buiten je eigen opleiding of extra modules volgen uit je eigen vakgebied. Ook kan het zo zijn dat je juist extra aandacht zou willen voor een vak zoals rekenen omdat je dat wat lastig vindt. Jij kiest je eigen traject.

  Tijdens de 'flexuren' is het mogelijk om wft-certificaten te halen. Met het halen van wft-certificaten bewijs je dat je professioneel advies kunt en mag geven over financiële producten. Je kunt met het wft-certificaat dus aan de slag bij een bank of verzekeringsmaatschappij.
 • Leerweg
  Je gaat naar school en loopt (vanaf het tweede half jaar) stage bij een erkend leerbedrijf. Op school volg je theorie- en praktijkvakken. Aan het einde van het eerste jaar loop je 10 weken stage. In het laatste jaar ga je 20 weken op stage. Denk aan een stageplaats bij een commerciële of dienstverlenende afdeling van een groothandel, bank, verzekeringskantoor, contactcenter of uitzendbureau.
 • Vooropleiding en toelating
  Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
  - vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  - overgangsbewijs van klas 3 naar klas 4 havo of vwo
  - mbo-diploma niveau 2
 • Na je opleiding

  Verder leren

  Met een diploma van deze versnelde opleiding word je direct toegelaten tot een hbo-opleiding. Denk bijvoorbeeld aan:
  - Commerciële economie
  - Communicatie
  - Financiële en Facilitaire dienstverlening
  - International business and language
  - Retailmanagement
  - Personeel en arbeid

  Aan het werk

  Als gediplomeerd Junior Accountmanager ga je aan het werk als beginnend accountmanager bij een commercieel bedrijf. Dit kan in allerlei verschillende branches zijn, zoals bij groothandels, (logistieke) dienstverleners en productiebedrijven.
 • Schoolkosten

  Voor je opleiding betaal je: 

  • les- of cursusgeld
  • kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  • kosten voor extra activiteiten.

  Les- of cursusgeld
  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO

  Meer info
  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal. 

 • Studie in cijfers

  Studie in cijfers

  Studie in Cijfers: de studiebijsluiter voor het mbo.  

  Studie in Cijfers geeft een paar belangrijke kenmerken van een opleiding weer. Informatie over je kans op een baan in jouw regio vind je op de website van Kans op werk.

Misschien ook interessant voor jou?