Alfa-college
HOOGEVEEN, BOL, niveau 4, opleidingsduur 3 jaar

Junior assistent-accountant

Als junior assistent-accountant werk je bij een accountantskantoor. Je helpt klanten met hun financiële administratie. Jij weet alles van boekhouding. Ben jij goed in economie en met cijfers? Dan is deze opleiding iets voor jou!
 • Iets voor jou?
  - Je vindt het leuk om met financiële gegevens te werken
  - Je bent goed in rekenen
  - Je werkt nauwkeurig
  - Je bent zelfstandig
  - Je maakt graag duidelijke overzichten

  Herken jij jezelf hierin, dan is werken als Junior assistent-accountant iets voor jou!
 • De opleiding
  De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen. De opleiding Junior assistent-accountant is vrijwel gelijk aan die van Bedrijfsadministrateur. Het verschil is dat je extra bagage meekrijgt om goed uit de voeten te kunnen op een accountantskantoor. Je volgt ook een vakspecifieke stage.

  Persoonlijke aandacht

  Jouw kwaliteiten staan centraal. Reken dus op persoonlijke aandacht en begeleiding door een klein, vast team. Een docent is jouw persoonlijke coach en stagementor. Jullie praten regelmatig over hoe het met je studie gaat.

  Competenties

  Je werkt tijdens je opleiding aan onder andere de volgende competenties:
  - Zelfstandigheid
  - Vakkennis
  - Initiatief nemen
  - Creativiteit
  - Nauwkeurigheid
  - Omgaan met bezoekers en cliënten
  - Plannen/organiseren
  - Verantwoordelijkheid nemen
  - Controleren
 • Business School

  Bij de Business School leiden we je op tot ondernemer van je eigen toekomst. Je wordt namelijk breed opgeleid. Na twee basisjaren ga je je in leerjaar 3 specialiseren. De rode draad is: jezelf ontwikkelen in ondernemen.

  Op het ondernemersplein werk je individueel en met studiegenoten aan opdrachten en projecten, altijd onder begeleiding van een studiecoach. Theorie volg je op het instructieplein. Je kiest zelf wanneer je welke instructie volgt. Gastcolleges en bedrijfsbezoeken zijn een belangrijk onderdeel in de opleiding, zo kun je breed kennis maken met een specifieke opleidingsrichting.

  Uitstroomrichtingen

  De uitstroomrichtingen zijn:
  - B2HBO (niveau 4)
  - Business Administration (niveau 4)
  - Business Brood en banket (niveau 2, 3 en 4)
  - Business Culinair (Horeca) - niveau 2, 3 en 4)
  - Business Recreatie & Evenementen (niveau 4)
  - Business Retail (niveau 3 en 4)
  - International Business (niveau 4)

  Haar- en Schoonheidsverzorging

  Ook deze opleidingen behoren tot de Business School. Deze zijn echter niet gekoppeld aan bovenstaande opleidingen en volgen hun eigen onderwijsprogramma.

 • Vakken
  Tijdens de opleiding Junior assistent-accountant houd jij je bezig met:

  - Bedrijfseconomie
  - Administratieve en financiële zaken
  - Fiscale zaken
  - Management
  - Marketing en informatica

  Alle vakken volg je op hoog niveau. Je leert ook veel over arbeidszaken en arbeidsverhoudingen.

  Algemene vakken

  Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands, Engels, Duits, Loopbaan en burgerschap, Projecten en Economische vakken.

  Daarnaast krijg je gastlessen en de mogelijkheid om je te oriënteren op het werkveld.

  Keuzedelen

  Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, vakgebied of aangrenzend vakgebied. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt. Je kunt onder andere kiezen uit:

  Mode Retail
  Heb je interesse in de retail en fashion? Dan is het keuzedeel Mode Retail iets voor jou!
  In dit keuzedeel leer je meer over specialistische werkzaamheden in de mode branche, zoals visual merchandise (etalage en winkelinrichting) en trends en styling. Je gaat aan de slag met naaimachinetechniek in de vorm van restyle en vermaak werkzaamheden, handig als je duurzaam met je kleding om wilt gaan. Je gevoel voor ondernemen en de ontwikkelingen in de modebranche leg je vast in je portfolio.

  Oriëntatie op ondernemerschap
  In dit keuzedeel word je uitgedaagd! Wil jij een eigen bedrijf starten of wil jij je eerst oriënteren? Je gaat aan de slag met een echt of fictief bedrijf. Je leert door te doen. Je brengt een product of dienst op de markt waarmee je geld kan verdienen. Je voert marktonderzoek uit en je leert over marketing. Ondernemers uit de regio verzorgen gastlessen.

  Als ondernemer moet je voorbereid zijn en anticiperen op trends en ontwikkelingen in de maatschappij, zoals technologische ontwikkelingen en individualisering. Dat vraagt om ondernemende competenties, zoals de regie nemen, flexibel zijn, creativiteit en marktgericht inzicht.
 • Flexibel onderwijs
  Studenten van de economische en ambachtelijke opleidingen volgen een lesprogramma vol keuzevrijheid en flexibiliteit. Op bepaalde dagen kun je in overleg met je mentor/coach kiezen uit drie opties: Je kunt vakken volgen buiten je eigen opleiding of extra modules volgen uit je eigen vakgebied. Ook kan het zo zijn dat je juist extra aandacht zou willen voor een vak zoals rekenen omdat je dat wat lastig vindt. Jij kiest je eigen traject.
 • Leerweg

  BOL

  Je wisselt school en stage af. Op school volg je theorie- en praktijkvakken. Je loopt een aantal dagen in de week stage bij een erkend leerbedrijf.
 • Vooropleiding en toelating
  Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
  - vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  - overgangsbewijs van klas 3 naar klas 4 havo of vwo
  - mbo-diploma niveau 2
 • Na je opleiding

  Verder leren

  Je stroomt door naar verschillende hbo-opleidingen, zoals:
  - Bedrijfseconomie
  - Communicatie
  - Financiële dienstverlening
  - Facilitaire dienstverlening

  Ook Personeel en arbeid, Recht en Maatschappelijk werk en dienstverlening zijn mogelijk. Net als heel andere richtingen, zoals PABO of Sociaal pedagogische hulpverlening.

  Aan het werk

  Je werkt op de boekhoudafdeling of op de afdeling financiële administratie. Je kunt bij veel verschillende bedrijven en instellingen aan de slag. Bijvoorbeeld bij een:
  - Administratie- of accountantskantoor
  - Bouwbedrijf
  - Verzekeringskantoor
  - Bank
  - Gemeente
  - School
  - Ziekenhuis

  Ben je goed in dit werk, dan stroom je gemakkelijk door naar een hogere functie.
 • Schoolkosten

  Voor je opleiding betaal je:

  • les- of cursusgeld
  • kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  • kosten voor extra activiteiten.

  Les- of cursusgeld
  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO.

  Meer info
  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.

 • Studie in cijfers

  Studie in cijfers

  Studie in Cijfers: de studiebijsluiter voor het mbo.  

  Studie in Cijfers geeft een paar belangrijke kenmerken van een opleiding weer. Informatie over je kans op een baan in jouw regio vind je op de website van Kans op werk.

Misschien ook interessant voor jou?