Alfa-College inverted
GRONINGEN, BBL, BOL, niveau 4, opleidingsduur 3 jaar

Juridisch-administratief dienstverlener

Een juridisch-administratief dienstverlener werkt met mensen, wetten en regels. Je verzamelt en registreert gegevens voor vervolgprocedures en stelt juridische, financiële en/of fiscale documenten op. Je doet administratief werk bij bijvoorbeeld een notaris- of advocatenkantoor, een deurwaarderskantoor of de Kamer van Koophandel. De BOL-opleiding duurt 3 jaar en de BBL-opleiding is een versneld traject van 2 jaar. 

Hier heb ik mijn plek gevonden

Hier heb ik mijn plek gevonden

Sluiten
Bij de opleiding Juridisch-administratief dienstverlener heb ik mijn plek gevonden. Ik ben theoretisch ingesteld en dat komt bij deze opleiding helemaal tot zijn recht. In eerste instantie had ik de verkeerde opleidingskeuze gemaakt. Na diverse coachgesprekken ben ik naar de open dag van de Juridische opleidingen gegaan. Ik raakte op de Boumaboulevard in gesprek met iemand die ik kende. Zij heeft me alle ins en outs over de opleiding verteld en daar heb ik mijn keuze op gebaseerd. Nog geen moment spijt van gehad!

Ik leer van alles over de wet- en regelgeving in Nederland. Vakken als sociale zekerheid en familie- en erfrecht vind ik super interessant. Nu weet ik bijvoorbeeld wat de gevolgen van trouwen zijn, hoe een testament wordt opgesteld, wanneer mensen recht hebben op een uitkering of toeslag. Nauwkeurig, accuraat en zelfstandig werken is bij deze opleiding erg belangrijk. Dat moet je leuk vinden; net als de vele administratie werkzaamheden en dagelijks werken met een computer. In leerjaar twee ga ik stagelopen. Ik zit zelf te denken aan een gemeente, maar er zijn ook studenten die stagelopen bij de Kredietbank, een bewindsvoerderskantoor of het OM.

Mijn docenten zijn vriendelijk en helpen waar nodig. Wekelijks hebben we een coachuur op het lesrooster staan. Dit kan een klassikaal gesprek zijn, maar ook één op één. Daarnaast vind ik de Boumaboulevard een prettig en rustgevend gebouw en niet geheel onbelangrijk: de locatie is goed bereikbaar met de bus, trein en fiets.

Jorien ten Berge
Student Juridisch-administratief dienstverlener
 • Iets voor jou?
  - Je werkt graag met mensen. 
  - Je interesseert je voor wat in de maatschappij gebeurt. 
  - Je kunt dingen voor jezelf houden/Je bent integer. 
  - Je werkt graag zelfstandig en bent nauwkeurig. 
  - Je bent oprecht geïnteresseerd in wetten, regels en procedures. 
  - Je wilt graag heel veel weten van allerlei soorten recht. 

  Herken je jezelf hierin? Dan is werken als juridisch-administratief dienstverlener mogelijk iets voor jou! 
 • De opleiding

  De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen.

  Juridisch-administratief dienstverlener is een driejarige opleiding waarbij je het eerste jaar dezelfde vakken volgt als de opleiding Medewerker HRM. Daarna kies je definitief. Tijdens deze opleiding doe je veel kennis op van de verschillende rechtsgebieden. Vanaf het eerste jaar doe je al praktijkervaring op door simulaties en projecten te volgen. Na anderhalf jaar ga je op stage.

  Wat jij kunt en wilt, daar gaat het om. 
  Het team juridische dienstverlening stelt hoge eisen aan de studenten. Je zult hard moeten werken. Tijdens de opleiding staan jij en jouw persoonlijke kwaliteiten centraal. Je krijgt goede begeleiding, maar we verwachten van jou een goede studiehouding en de wil om te leren. Elk jaar heb je een vast coach die regelmatig je studievoortgang met je bespreekt. 

  Dit leer je 
  Belangrijke eigenschappen en vaardigheden voor een juridisch-administratief dienstverlener zijn de volgende:
  - Zelfstandigheid
  - Vakkennis 
  - Initiatief nemen 
  - Creativiteit 
  - Nauwkeurigheid/Integriteit 
  - Goed omgaan met bezoekers en cliënten 
  - Plannen en organiseren 
  - Taalvaardig 
  - Verantwoordelijkheid nemen 
  - Controleren 

 • Vakken

  Je krijgt onder andere de volgende vakken:

  - personen-, familie- en erfrecht
  - bestuursrecht
  - staatsrecht
  - goederen- en verbintenissenrecht
  - statistiek
  - communicatieve vaardigheden
  - sociale vaardigheden

  Algemene vakken

  Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands, Engels, rekenen, loopbaan en burgerschap. Dit zijn verplichte vakken, waarvoor je examen doet.

  Keuzedelen

  Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, vakgebied of aangrenzend vakgebied. In het eerste jaar kun je kiezen tussen Duits en algemene economie. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt. 
   

 • Leerweg

  BOL
  De opleiding duurt drie jaar waarbij je school en stage afwisselt. Op school volg je theorie- en praktijkvakken. Na anderhalf jaar loop je een jaar stage bij een erkend leerbedrijf. 

  BBL 
  De BBL-opleiding duurt twee jaar. Je werkt deze twee jaar minimaal 20 uren in de week in een juridische werkomgeving. Daarnaast ga je één dag in de week naar school. 

 • Vooropleiding

  Voor de opleiding Juridisch-administratief dienstverlener heb je één van de volgende diploma’s of bewijzen nodig:
  - vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  - overgangsbewijs van klas 3 naar klas 4 havo of vwo
  - mbo-diploma van een verwante vakgerichte opleiding op niveau 2

  Toelatingsprocedure
  We nodigen je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Tijdens deze kennismaking kun je kijken of de opleiding ook echt bij je past. Ook komen je leerprestaties, je houding, de wederzijdse verwachtingen en je motivatie voor de opleiding aan de orde. Let op: meld je aan vóór 1 april.

 • Na je opleiding

  Verder leren

  Je kunt doorstroom naar verschillende hbo-opleidingen. Denk bijvoorbeeld aan:
  - Recht
  - Personeel en Arbeid
  - Sociaal Juridische Dienstverlening
  - Opleiding tot deurwaarder 
  - Veiligheidskunde
  - Bestuursrecht

  Ook andere opleidingen zoals Communicatie, Commerciële economie, Management, Economie en recht, Facilitaire dienstverlening, Pabo of lerarenopleiding zijn mogelijk.

  Aan het werk

  Als juridisch-administratief dienstverlener werk je bijvoorbeeld een gemeente, de schuldhulpverlening of rechtbank/OM.

  Het is belangrijk dat je klantvriendelijk, integer en communicatief vaardig bent. Je bent de schakel tussen je leidinggevende en de klant. Je geeft klanten informatie en advies of verwijst hen door.

 • Studiekosten
  Voor je opleiding betaal je het volgende:
  - Les- of cursusgeld
  - Kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal 
  - Vrijwillige bijdrage voor extra faciliteiten  

  Les- of cursusgeld

  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over eventuele studiefinanciering en lesgeld (alleen BOL) zie de site van DUO. Voor overige informatie over kosten, zie: studiekosten.

  Meer info

  De kosten voor lesmateriaal en de vrijwillige bijdrage zijn voor de totale opleiding. Tijdens je kennismakingsgesprek vertellen we je alles wat je nog wilt weten over de studiekosten. Kijk voor details over kosten voor lesmateriaal op de site van Studers
 • Studie in cijfers

  Studie in cijfers

  Studie in Cijfers: de studiebijsluiter voor het mbo

  Studie in Cijfers geeft een paar belangrijke kenmerken van een opleiding weer. Zo vind je snel informatie die belangrijk kan zijn als je moet kiezen voor een opleiding. Je kunt zo ook gemakkelijk opleidingen met elkaar vergelijken. Studie in Cijfers wordt ook vaak de studiebijsluiter genoemd.

  Informatie over je kans op een baan in jouw regio vind je op de website van Kans op werk.

Misschien ook interessant voor jou?