Alfa-college
HOOGEVEEN, BOL, niveau 4, opleidingsduur 3 jaar

Klantmedewerker Bancaire Diensten

Als Klantmedewerker Bancaire Diensten werk je bij een bank of verzekeringskantoor. Je hebt veel contact met klanten. Je informeert klanten, beantwoordt hun vragen, adviseert, regelt financiële zaken en behandelt schades.

Heb plezier, dan volgt de rest vanzelf!

Heb plezier, dan volgt de rest vanzelf!

Sluiten

Gido van Velzen en Colin Smit hebben beide de opleiding Bank en verzekeringen op het Alfa-college gedaan en zijn nu de trotse eigenaren van een trendy herenkledingzaak in Hoogeveen. 

Gido:"Na mijn opleiding ben ik niet verder gegaan in de richting Bank en verzekeringen. Ik kon fulltime aan de slag bij een kledingzaak waar ik in de weekenden al werkte als verkoper. Het contact met de klanten vond ik toen al erg leuk. Het lijkt alsof kleding verkopen veraf staat van mijn opleiding, maar de overeenkomsten op het gebied van adviseren zijn er zeker. Mijn doel is iedere keer weer dat klanten met een goed gevoel de deur uitgaan. Vooral de commerciële kant van de opleiding heb ik goed kunnen gebruiken in de kledingbranche. Samen met Colin Smit heb ik een leuke winkel opgezet die goed bij ons past: De Jongens Hoogeveen. Ik ga elke dag met plezier naar mijn werk. Dat is volgens mij het belangrijkste: plezier hebben! De rest komt dan vanzelf. Mijn advies aan de studenten van het Alfa-college is dan ook: zorg dat je snel je opleiding haalt zodat je daarna iets kan gaan doen wat je écht heel leuk vindt. Of dit nu aansluit bij je opleiding of niet. Want plezier is de basis van alles!"

Colin vertelt over zijn tijd op het Alfa-college: "Het was een leuke tijd en ik denk er met plezier aan terug. Ik herinner me vooral docent van Veen. De kernvakken werden gegeven door goede docenten. Vooral aan de commerciële vakken heb ik veel gehad. Toen ik als weekendkracht in een kledingzaak werkte heb ik Gido leren kennen. Al voor ons afstuderen hebben we besloten om samen de kledingwinkel te gaan runnen. En nu is die droom uitgekomen: een eigen winkel met een eigen concept! Mijn tip voor (aankomende) studenten: Geniet van je schooltijd; achteraf gezien is het leuker dan je denkt!”

De Jongens Hoogeveen
alumni Bank en verzekeringen

 • Iets voor jou?

  - Je bent commercieel
  - Je gaat graag het gesprek aan met de klant
  - Je bent nauwkeurig
  - Je neemt initiatief
  - Je vindt het leuk om klanten te overtuigen

  Herken jij jezelf hierin, dan is de opleiding Klantmedewerker Bancaire Diensten iets voor jou!

 • De opleiding

  De opleiding Klantmedewerker bancaire diensten bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen. Je leert je als finance-professional de dienstverlening af te stemmen op de wensen en behoeften van de klant. Je weet alles van financiële producten als hypotheken en verzekeringen. Klantmedewerker Bancaire Diensten is gericht op het adviseren over verzekeringen, spaargeld, het openen van zakelijke en particuliere rekeningen, het afsluiten van leningen en andere bankzaken.  

  Tijdens de opleiding heb je een vaste coach en stagementor.

 • Business School

  Bij de Business School leiden we je op tot ondernemer van je eigen toekomst. Je wordt namelijk breed opgeleid. Na twee basisjaren ga je je in leerjaar 3 specialiseren. De rode draad is: jezelf ontwikkelen in ondernemen.

  Op het ondernemersplein werk je individueel en met studiegenoten aan opdrachten en projecten, altijd onder begeleiding van een studiecoach. Theorie volg je op het instructieplein. Je kiest zelf wanneer je welke instructie volgt. Gastcolleges en bedrijfsbezoeken zijn een belangrijk onderdeel in de opleiding, zo kun je breed kennis maken met een specifieke opleidingsrichting.

  Uitstroomrichtingen

  De uitstroomrichtingen zijn:
  - B2HBO (niveau 4)
  - Business Administration (niveau 4)
  - Business Brood en banket (niveau 2, 3 en 4)
  - Business Culinair (Horeca) - niveau 2, 3 en 4)
  - Business Recreatie & Evenementen (niveau 4)
  - Business Retail (niveau 3 en 4)
  - International Business (niveau 4)

  Haar- en Schoonheidsverzorging

  Ook deze opleidingen behoren tot de Business School. Deze zijn echter niet gekoppeld aan bovenstaande opleidingen en volgen hun eigen onderwijsprogramma.

 • Vakken
  Tijdens de opleiding Klantmedewerker Bancaire Diensten volg je onder andere de vakken: bankleer, assurantiën en BIT bank; een virtuele bank waarvoor je als medewerker allerlei bank en verzekeringswerkzaamheden moet uitvoeren. Onder andere gesprekstrainingen en het afhandelen van schades. Bij de vakken bankleer en assurantiën worden verschillende WFT-modules (Wet op het Financieel Toezicht) behandeld. Om in de financiële branche te mogen werken heb je zogenaamde WFT-diploma’s nodig. Dit zijn landelijk erkende diploma’s die iedere bankmedewerker moet halen om bijvoorbeeld een lening te mogen adviseren. Tijdens de opleiding doe je kennis op om een aantal van deze zeer belangrijke certificaten te halen.

  Algemene vakken

  Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands Nederlands, Engels, Duits, Loopbaan en burgerschap,
  Projecten en Economische vakken.

  De studenten van Business Fashion, Business Culinair, Business Recreatie en Evenementen en Business Brood en Banket volgen een deel van bovenstaande vakken. Deze studenten krijgen in het eerste half jaar meer beroepsgerichte vakken.

  Daarnaast krijg je gastlessen en de mogelijkheid om je te oriënteren op het werkveld.

  Keuzedelen

  Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, vakgebied of aangrenzend vakgebied. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt. Per opleiding, en soms ook per school, verschilt het aanbod in keuzevakken.
 • Flexibel onderwijs
  Studenten van de economische en ambachtelijke opleidingen volgen een lesprogramma vol keuzevrijheid en flexibiliteit. Op bepaalde dagen kun je in overleg met je mentor/coach kiezen uit drie opties: Je kunt vakken volgen buiten je eigen opleiding of extra modules volgen uit je eigen vakgebied. Ook kan het zo zijn dat je juist extra aandacht zou willen voor een vak zoals rekenen omdat je dat wat lastig vindt. Jij kiest je eigen traject.
 • Leerweg
  Tijdens de BOL-opleiding volg je een (buitenlandse) stage, de zogenaamde beroepspraktijkvorming. Deze stage is verdeeld over drie jaar. Het stagedeel neemt ongeveer 40% van de opleidingstijd in. 
 • Vooropleiding en toelating
  Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
  - vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  - overgangsbewijs van klas 3 naar klas 4 havo of vwo
  - mbo-diploma niveau 2
 • Na je opleiding

  Verder leren

  Met een diploma Klantmedewerker Bancaire Diensten word je toegelaten tot een hbo-opleiding. Denk bijvoorbeeld aan:

  - Financial Services Management
  - Bedrijfskunde MER
  - Vastgoed en Makelaardij

  Aan het werk

  Als je de opleiding met succes hebt afgerond kun je aan het werk bij een bank of verzekeringskantoor. Je hebt in dit vakgebied voldoende doorgroeimogelijkheden.
 • Schoolkosten

  Voor je opleiding betaal je:

  • les- of cursusgeld
  • kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  • kosten voor extra activiteiten.

  Les- of cursusgeld
  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO.

  Meer info
  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.

 • Studie in cijfers

  Studie in cijfers

  Studie in Cijfers: de studiebijsluiter voor het mbo.

  Studie in Cijfers geeft een paar belangrijke kenmerken van een opleiding weer. Informatie over je kans op een baan in jouw regio vind je op de website van Kans op werk.

Misschien ook interessant voor jou?