Alfa-college
HOOGEVEEN, BOL, niveau 4, opleidingsduur 3 jaar

Klantmedewerker Schadeverzekeringen

Als Klantmedewerker Schadeverzekeringen werk je bij een verzekeraar of een bank. Je richt je op particuliere en zakelijke klanten. Centraal staat de behoefte van de klant om zich in te dekken tegen de financiële gevolgen van schade met betrekking tot waardevolle zaken.

Heb plezier, dan volgt de rest vanzelf!

Heb plezier, dan volgt de rest vanzelf!

Sluiten

Gido van Velzen en Colin Smit hebben beide de opleiding Bank en verzekeringen op het Alfa-college gedaan en zijn nu de trotse eigenaren van een trendy herenkledingzaak in Hoogeveen. 

Gido:"Na mijn opleiding ben ik niet verder gegaan in de richting Bank en verzekeringen. Ik kon fulltime aan de slag bij een kledingzaak waar ik in de weekenden al werkte als verkoper. Het contact met de klanten vond ik toen al erg leuk. Het lijkt alsof kleding verkopen veraf staat van mijn opleiding, maar de overeenkomsten op het gebied van adviseren zijn er zeker. Mijn doel is iedere keer weer dat klanten met een goed gevoel de deur uitgaan. Vooral de commerciële kant van de opleiding heb ik goed kunnen gebruiken in de kledingbranche. Samen met Colin Smit heb ik een leuke winkel opgezet die goed bij ons past: De Jongens Hoogeveen. Ik ga elke dag met plezier naar mijn werk. Dat is volgens mij het belangrijkste: plezier hebben! De rest komt dan vanzelf. Mijn advies aan de studenten van het Alfa-college is dan ook: zorg dat je snel je opleiding haalt zodat je daarna iets kan gaan doen wat je écht heel leuk vindt. Of dit nu aansluit bij je opleiding of niet. Want plezier is de basis van alles!"

Colin vertelt over zijn tijd op het Alfa-college: "Het was een leuke tijd en ik denk er met plezier aan terug. Ik herinner me vooral docent van Veen. De kernvakken werden gegeven door goede docenten. Vooral aan de commerciële vakken heb ik veel gehad. Toen ik als weekendkracht in een kledingzaak werkte heb ik Gido leren kennen. Al voor ons afstuderen hebben we besloten om samen de kledingwinkel te gaan runnen. En nu is die droom uitgekomen: een eigen winkel met een eigen concept! Mijn tip voor (aankomende) studenten: Geniet van je schooltijd; achteraf gezien is het leuker dan je denkt!”

De Jongens Hoogeveen
alumni Bank en verzekeringen

 • Iets voor jou?
  - Je bent commercieel
  - Je gaat graag het gesprek aan met de klant
  - Je bent nauwkeurig
  - Je neemt initiatief
  - Je vindt het leuk om klanten te overtuigen

  Herken jij jezelf hierin, dan is werken als Klantmedewerker Schadeverzekeringen iets voor jou.

 • De opleiding

  De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen. Je leert je als finance-professional de dienstverlening af te stemmen op de wensen en behoeften van de klant. Klantmedewerker Schadeverzekeringen is gericht op het adviseren van particuliere en zakelijke klanten over passende schadeverzekeringen en het bespreken van maatregelen om schade te voorkomen. Tijdens de opleiding heb je een vaste coach en stagementor.

 • Business School

  Bij de Business School leiden we je op tot ondernemer van je eigen toekomst. Je wordt namelijk breed opgeleid. Na twee basisjaren ga je je in leerjaar 3 specialiseren. De rode draad is: jezelf ontwikkelen in ondernemen.

  Op het ondernemersplein werk je individueel en met studiegenoten aan opdrachten en projecten, altijd onder begeleiding van een studiecoach. Theorie volg je op het instructieplein. Je kiest zelf wanneer je welke instructie volgt. Gastcolleges en bedrijfsbezoeken zijn een belangrijk onderdeel in de opleiding, zo kun je breed kennis maken met een specifieke opleidingsrichting.

  Uitstroomrichtingen

  De uitstroomrichtingen zijn:
  - B2HBO (niveau 4)
  - Business Administration (niveau 4)
  - Business Brood en banket (niveau 2, 3 en 4)
  - Business Culinair (Horeca) - niveau 2, 3 en 4)
  - Business Recreatie & Evenementen (niveau 4)
  - Business Retail (niveau 3 en 4)
  - International Business (niveau 4)

  Haar- en Schoonheidsverzorging

  Ook deze opleidingen behoren tot de Business School. Deze zijn echter niet gekoppeld aan bovenstaande opleidingen en volgen hun eigen onderwijsprogramma.

 • Vakken

  Tijdens de opleiding Klantmedewerker Schadeverzekeringen volg je onder andere de vakken: bankleer, assurantiën en BIT bank; een virtuele bank waarvoor je als medewerker allerlei bank en verzekeringswerkzaamheden moet uitvoeren. Onder andere gesprekstrainingen en het afhandelen van schades. Bij de vakken bankleer en assurantiën worden verschillende WFT-modules (Wet op het Financieel Toezicht) behandeld. Om in de financiële branche te mogen werken heb je zogenaamde WFT-diploma’s nodig. Dit zijn landelijk erkende diploma’s die iedere bankmedewerker moet halen om bijvoorbeeld een lening te mogen adviseren. Tijdens de opleiding doe je kennis op om een aantal van deze zeer belangrijke certificaten te halen.

  Algemene vakken

  Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands Nederlands, Engels, Duits, Loopbaan en burgerschap,
  Projecten en Economische vakken.

  De studenten van Business Fashion, Business Culinair, Business Recreatie en Evenementen en Business Brood en Banket volgen een deel van bovenstaande vakken. Deze studenten krijgen in het eerste half jaar meer beroepsgerichte vakken.

  Daarnaast krijg je gastlessen en de mogelijkheid om je te oriënteren op het werkveld.

  Keuzedelen

  Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, vakgebied of aangrenzend vakgebied. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt. 
 • Flexibel onderwijs
  Studenten van de economische en ambachtelijke opleidingen volgen een lesprogramma vol keuzevrijheid en flexibiliteit. Op bepaalde dagen kun je in overleg met je mentor/coach kiezen uit drie opties: Je kunt vakken volgen buiten je eigen opleiding of extra modules volgen uit je eigen vakgebied. Ook kan het zo zijn dat je juist extra aandacht zou willen voor een vak zoals rekenen omdat je dat wat lastig vindt. Jij kiest je eigen traject.
 • Leerweg
  Bij de BOL-opleiding (beroepsopleidende leerweg) ga je naar school en loop je (vanaf het tweede half jaar) stage bij een erkend leerbedrijf. Bij deze opleiding loop je elk jaar stage. Tijdens je stage (beroepspraktijkvorming) word je gecoacht door een de docent van de opleiding. Op je stage adres krijg je begeleiding van een praktijkopleider van het betreffende bedrijf. Je voert de taken uit die je worden opgedragen, maar je beheert wel de stage opdrachten die je samen met je coach opstelt. Neem dus initiatief als je om welke reden dan ook niet aan bepaalde werkzaamheden toekomt.

  Voordat je toelaatbaar bent in de beroepspraktijkvorming moet je een aantal studie - onderdelen voldoende afsluiten. Zo mag je pas aan je laatste stage periode beginnen als je WFT basis hebt behaald.
 • Vooropleiding en toelating
  Voor de opleiding Klantmedewerker schadeverzekeringen heb je één van de volgende diploma’s nodig:
  - vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde, of theoretische leerweg
  - overgangsbewijs van klas 3 naar klas 4 havo of vwo
  - mbo-diploma niveau 2
 • Na je opleiding

  Verder leren

  Met een diploma Klantmedewerker schadeverzekering word je toegelaten tot een hbo-opleiding. Denk bijvoorbeeld aan:

  - Financial Services Management
  - Bedrijfskunde MER
  - Vastgoed en Makelaardij

  Aan het werk

  Je wordt tijdens de opleiding voorbereid op het werken als bancair adviseur op het gebied van betalen, sparen en lenen of je gaat aan de slag als verzekeringsadviseur. Met name in en rond Hoogeveen bevinden zich veel bedrijven die in de verzekeringsbranche actief zijn. Binnen dit vakgebied heb je voldoende doorgroeimogelijkheden.

  Je wordt voorbereid op het halen van diploma's waarmee je wettelijk bevoegd bent om adviezen te geven over de producten: sparen en betalen, schadeverzekeringen particulier en producten voor vermogensopbouw en bijbehorende (levens)verzekeringen. 

 • Schoolkosten

  Voor je opleiding betaal je:

  • les- of cursusgeld
  • kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  • kosten voor extra activiteiten.

  Les- of cursusgeld
  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO.

  Meer info
  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.

 • Studie in cijfers

  Studie in cijfers

  Studie in Cijfers: de studiebijsluiter voor het mbo.

  Studie in Cijfers geeft een paar belangrijke kenmerken van een opleiding weer. Informatie over je kans op een baan in jouw regio vind je op de website van Kans op werk.

Misschien ook interessant voor jou?