Alfa-College inverted
GRONINGEN, BOL, BBL, niveau 4, opleidingsduur 3 jaar

Managementassistent/ directiesecretaresse

Organiseren, coördineren, communiceren. Zijn dat woorden die jou aanspreken? Word dan managementassistent/directiesecretaresse! De BOL-opleiding duurt 3 jaar en de BBL-opleiding is een versneld traject van 2 jaar. Vanaf januari 2019 verandert de opleidingsnaam in Management assistant.

Ik wil leiding geven. Ambitieus, hè?

Ik wil leiding geven. Ambitieus, hè?

Sluiten
Afwisselend. Zo zou ik mijn opleiding omschrijven in één woord. De lessen op school zijn afwisselend, maar ook de stages. Zo heb ik al een stage achter de rug bij een leverancier van papiergrondstoffen en loop ik momenteel stage in een ziekenhuis. Heel verschillend, maar juist daardoor leg ik een brede basis. En dat wil ik graag, want ik wil alle kanten op kunnen.

Na mijn mbo-opleiding wil ik in deeltijd doorleren op het hbo. Ik wil later een leidinggevende rol. Ambitieus, hè? Hier op het Alfa-college word ik nu al klaargestoomd voor het hbo. Via school oriënteer ik me op hbo-opleidingen. Bepaalde vakken helpen me nu al om mij voor te bereiden op een vervolgopleiding, zoals bedrijfseconomie.

Dorien Aanen
student Secretariële opleidingen
 • Iets voor jou?

  Managementassistent/directiesecretaresse iets voor jou?
  - Je vindt het leuk om dingen te regelen.
  -
  Je kunt goed communiceren zowel schriftelijk als mondeling.
  - Je bent veelzijdig, zorgvuldig en zelfstandig.
  - Je kunt goed tegen stress.
  - Je neemt initiatief.
  - Je bent klantgericht.
  - Je kunt leiding geven.

  Herken je jezelf hierin? Dan is de opleiding Managementassistent/Directiesecretaresse iets voor jou!


 • De opleiding

  De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen. Vanaf het eerste jaar doe je al praktijkervaring op in een modern schoolgebouw, waar je veel met computers werkt. Praktijkervaring doe je daarnaast op tijdens je stage of werk.

  Je leert

  - organiseren, coördineren en communiceren;
  - informatie beheren en archiveren;
  - brieven en e-mails schrijven en beantwoorden;
  - telefoneren.

  Je leert niet alleen in het Nederlands te communiceren, maar ook in het Engels en in een tweede vreemde taal.

  Wat jij kunt en wilt, daar gaat het om

  Jouw kwaliteiten staan centraal. Reken dus op persoonlijke aandacht en begeleiding door een klein, vast team. Een docent is jouw persoonlijke coach en begeleidt jou op je stageplek. Jullie praten regelmatig over hoe het met jou en met je studie gaat.

 • Vakken
  Tijdens deze opleiding volg je onder andere de vakken:
  - vergaderen en notuleren
  - timemanagement
  - Microsoft Office (Word, Excel, PowerPoint, Outlook)
  - bedrijfssimulatie


  Algemene vakken

  Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands, Engels, rekenen, loopbaan en burgerschap. Dit zijn verplichte vakken.

  Keuzedelen

  Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, vakgebied of aangrenzend vakgebied. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt. Per opleiding, en soms ook per school, verschilt het aanbod in keuzevakken. De keuzedelen voor de BOL-opleiding zijn onder andere:

  - Spaans
  - Duits
  - ondernemend gedrag
  - internationalisering
  - medisch secretariaat

 • Leerweg

  Beroepsopleidende leerweg (BOL) 3 jaar

  Bij de BOL-opleiding (beroepsopleidende leerweg) ga je naar school en loop je stage bij een erkend leerbedrijf. Je gaat alle leerjaren op stage. Hoeveel dagen per week je stage loopt, verschilt per leerjaar. Stages moeten plaatsvinden bij een erkend leerbedrijf waar een deskundige praktijkopleider je begeleidt.Bij de BOL-opleiding (beroepsopleidende leerweg) ga je naar school en loop je stage bij een erkend leerbedrijf. In de tweede helft van het eerste leerjaar ga je twee dagen per week op stage. Ook in leerjaar 2 ga je twee dagen per week op stage en in leerjaar 3 drie dagen per week.  Je wordt begeleid door een deskundige praktijkopleider.

  Beroepsbegeleidende leerweg (BBL) 2 jaar

  Het BBL-traject is een versneld traject van 2 jaar. Bij de BBL-opleiding (beroepsbegeleidende leerweg) combineer je werken en leren. Je zoekt zelf een baan bij een erkend leerbedrijf en je gaat één dag per week naar school. Alle praktijkervaring doe je op in het bedrijf waar je werkt. Je werkt minimaal 20 uur per week.

 • Vooropleiding
  - vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  - overgangsbewijs van klas 3 naar klas 4 havo of vwo
  - mbo-diploma niveau 2
 • Na je opleiding

  Verder leren

  Je kunt doorstromen door naar verschillende hbo-opleidingen, zoals:
  - Bedrijfseconomie
  - Communicatie
  - Facilitaire dienstverlening

  Ook Human Resource Management, hbo-rechten en Maatschappelijk werk en dienstverlening zijn mogelijk. Net als heel andere richtingen, zoals Pabo of Sociaal pedagogische hulpverlening.


  Aan het werk

  Je werkt heel zelfstandig en hebt veel afwisselende taken, zoals:
  - de agenda opstellen;
  - vergaderingen notuleren;
  - lunches en zakenreizen regelen;
  - de correspondentie van het management verzorgen.
  Ook plan je het werk van andere secretariële medewerkers. Als managementassistent of directiesecretaresse geef je leiding aan secretaresses van niveau 2 en 3.
 • Studiekosten

  Voor je opleiding betaal je:
  - les- of cursusgeld
  - kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  - vrijwillige bijdrage voor extra faciliteiten

  Les- of cursusgeld

  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over eventuele studiefinanciering en lesgeld (alleen BOL) zie de site van DUO. Voor overige informatie over kosten, zie: studiekosten

  Meer info

  De kosten voor lesmateriaal en de vrijwillige bijdrage zijn voor de totale opleiding. Tijdens het kennismakingsgeprek vertellen we je alles wat je nog wilt weten over Studers
 • Studie in cijfers

  Studie in cijfers

  Studie in Cijfers: de studiebijsluiter voor het mbo

  Studie in Cijfers geeft een paar belangrijke kenmerken van een opleiding weer. Zo vind je snel informatie die belangrijk kan zijn als je moet kiezen voor een opleiding. Je kunt zo ook gemakkelijk opleidingen met elkaar vergelijken. Studie in Cijfers wordt ook vaak de studiebijsluiter genoemd.

  Informatie over je kans op een baan in jouw regio vind je op de website van Kans op werk.

Misschien ook interessant voor jou?