Alfa-college

Welkom op Parkweg 1a1

Stap in je toekomst

Sluiten
Beste student, 

Wat leuk dat je begint aan een nieuwe opleiding op het Alfa-college in Hardenberg! Je bent van harte welkom bij ons op school en we hopen dat jouw mbotijd een groot succes wordt. Je staat aan het begin van een nieuw avontuur met een nieuwe school, nieuwe gezichten en een nieuwe omgeving: best spannend allemaal! Wat kun je verwachten en wat verwachten wij als school van jou?  

Deze locatiegids helpt jou wegwijs worden zodat je snel kunt wennen. De informatie in deze gids (en nog veel meer!) kun je ook vinden op AlfaConnect: de digitale leeromgeving van het Alfa-college. Op AlfaConnect vind je altijd de meest actuele informatie over meerdere onderwerpen. Tijdens de introductieweek krijg je ook een studiegids met specifieke informatie over jouw eigen opleiding. Deze wordt met je besproken door je coach. Bij jouw coach kun je het hele jaar terecht met alle vragen die te maken hebben met je opleiding. Maak daar gebruik van, want ze helpen je graag! 

We wensen je een heel leuke tijd toe op het Alfa-college in Hardenberg en natuurlijk heel veel succes! We hopen dat je over een tijdje met een diploma en een tevreden gevoel op zak de school weer verlaat: goed voorbereid op jouw toekomst! 

Namens alle medewerkers, 

Jurgen Grobbée  
Directeur Alfa-college Hardenberg 
 • Iets voor jou?
  - Je vindt het leuk met financiële gegevens te werken
  - Je vindt het leuk duidelijke overzichten te maken
  - Je kunt goed rekenen
  - Je werkt heel nauwkeurig
  - Je bent betrouwbaar en integer

  Herken je jezelf hierin? Dan is werken als medewerker (financiële) administratie mogelijk iets voor jou!
 • De opleiding
  De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen. Bij deze opleiding is alles wat je leert, gericht op het uitvoeren van financieel administratieve werkzaamheden. Rekenen moet je leuk vinden. Je leert heel veel direct in de praktijk.

  Wat jij kunt en wilt, daar gaat het om

  Jouw kwaliteiten staan centraal. Reken dus op persoonlijke aandacht en begeleiding door een klein, vast team. Een docent is jouw persoonlijke coach en stagementor. Jullie praten regelmatig over hoe het met je studie gaat.

  Competenties

  - zelfstandig werken
  - beroepsvaardigheden
  - nauwkeurigheid
  - omgaan met bezoekers en cliënten
  - plannen en organiseren
  - verantwoordelijkheid nemen
  - controleren
 • Vakken
  Onderdelen van de opleiding zijn onder andere:
  - bedrijfsadministratie
  - kantoorpraktijk
  - archivering
  - computerkennis (MS Office en Exact online)
  - tekstverwerking

  Algemene vakken

  Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands en rekenen. Dit zijn verplichte vakken, waarvoor je examen doet. Rekenen telt nog niet mee voor je diploma.

  Keuzedelen

  Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, vakgebied of aangrenzend vakgebied. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt. Per opleiding, en soms ook per school, verschilt het aanbod in keuzevakken. Op de Open dag krijg je meer informatie over keuzedelen.
 • Leerweg
  Je wisselt school en stage af. Op school volg je theorie- en praktijkvakken. Bij de BOL-opleiding (beroepsopleidende leerweg) ga je 3 dagen naar school en loop je 2 dagen stage bij een erkend leerbedrijf.
 • Vooropleiding en toelating
  Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
  - vmbo basisberoepsgerichte leerweg
  - mbo niveau 1 (Entree-opleiding)
 • Na je opleiding

  Verder leren

  Na het afronden van de opleiding Medewerker (financiële) administratie kun je ervoor kiezen om door te leren en meer diploma’s te halen, bijvoorbeeld bedrijfsadministrateur op niveau 3.

  Aan het werk

  Als Medewerker (financiële) administratie werk je op de boekhoudafdeling of op de afdeling financiële administratie. Natuurlijk kan dit bij een administratie- of accountantskantoor zijn, maar ook bij een bouwbedrijf, een verzekeringskantoor, een bank, een gemeente, een school of bijvoorbeeld een ziekenhuis. Als je goed bent in dit werk, groei je gemakkelijk door naar een hogere functie.
 • Schoolkosten

  Voor je opleiding betaal je:

  • les- of cursusgeld
  • kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  • kosten voor extra activiteiten.

  Les- of cursusgeld

  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO.

  Meer info

  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.

 • Studie in cijfers

  Studie in cijfers

  Studie in Cijfers: de studiebijsluiter voor het mbo.

  Studie in Cijfers geeft een paar belangrijke kenmerken van een opleiding weer. Informatie over je kans op een baan in jouw regio vind je op de website van Kans op werk.

Misschien ook interessant voor jou?