Alfa-college
HOOGEVEEN, BOL, niveau 2, opleidingsduur 2 jaar

Medewerker secretariaat en receptie

Als medewerker secretariaat en receptie ben je klantgericht, werk je nauwkeurig en je vindt het fijn om andere mensen te ontvangen en te woord te staan. Je ondersteunt bij de correspondentie en je voert ook eenvoudige administratieve en facilitaire taken uit.

Ik wil leiding geven. Ambitieus, hè?

Ik wil leiding geven. Ambitieus, hè?

Sluiten
Afwisselend. Zo zou ik mijn opleiding omschrijven in één woord. De lessen op school zijn afwisselend, maar ook de stages. Zo heb ik al een stage achter de rug bij een leverancier van papiergrondstoffen en loop ik momenteel stage in een ziekenhuis. Heel verschillend, maar juist daardoor leg ik een brede basis. En dat wil ik graag, want ik wil alle kanten op kunnen.

Na mijn mbo-opleiding wil ik in deeltijd doorleren op het hbo. Ik wil later een leidinggevende rol. Ambitieus, hè? Hier op het Alfa-college word ik nu al klaargestoomd voor het hbo. Via school oriënteer ik me op hbo-opleidingen. Bepaalde vakken helpen me nu al om mij voor te bereiden op een vervolgopleiding, zoals bedrijfseconomie.

Dorien Aanen
student Secretariële opleidingen
 • Iets voor jou?

  - Je komt graag met verschillende mensen in contact
  - Je houdt van afwisselend werk
  - Je vindt het leuk om met de computer te werken
  - Je werkt nauwkeurig en netjes.

  Herken jij jezelf hierin? Dan is werken als medewerker secretariaat en receptie iets voor jou!

 • De opleiding
  De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen. Tijdens de opleiding Medewerker secretariaat en receptie werk je aan beroepstaken die je nodig hebt voor de praktijk. Denk aan ondersteuning bieden bij het verzorgen van de post, agendabeheer, maar ook aan het ontvangen van bezoekers en afhandelen van telefoongesprekken. Verder komen ook aan bod het plannen van werkzaamheden en het klaarmaken van ruimtes en correspondentie.

  Coach

  Je hebt een vaste coach die je vorderingen en voortgang in de opleiding met je bespreekt. Je resultaten worden bijgehouden in een rapportage, die je elke 10 weken met je coach bespreekt. Je laat in die gesprekken zien wat je al kunt en waar nog extra aandacht voor nodig is om te leren. Het gesprek is ook bedoeld om te ontdekken wat je mogelijkheden verder nog zijn
 • Dienstverlenende beroepen

  Het Alfa-college in Hoogeveen biedt zeven niveau 2-opleidingen aan onder de noemer ‘Dienstverlenende beroepen’. Je eerste leerjaar kent een brede oriëntatie. Je maakt kennis met alle zeven opleidingsrichtingen (Gastheer/-vrouw, Helpende zorg welzijn, Medewerker facilitaire dienstverlening, Medewerker secretariaat en receptie, Logistiek medewerker, Medewerker (financiële) administratie en Verkoper).

  In het tweede leerjaar specialiseer je je in het gekozen uitstroomprofiel. Zo ontwikkel jij je tot de breed inzetbare medewerker die bedrijven en instellingen vragen.


  Persoonlijke coach

  Zodra je start met de opleiding krijg je een coach toegewezen. In een rapportage houd je bij wat je allemaal leert en doet. Elke 10 weken bespreken jullie deze rapportage. Heb je ergens extra hulp bij nodig, dan staat je coach voor je klaar. Het gesprek is ook bedoeld om te ontdekken wat je mogelijkheden verder nog zijn.

 • Vakken

   Tijdens de opleiding krijg je onder andere de vakken:
  - Agendabeheer
  - Postverwerking
  - Administratieve gegevens verwerking
  - Telefoongesprekken
  - Correspondentie.

  Algemene vakken

  Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands, rekenen, loopbaan en burgerschap. Dit zijn verplichte vakken, waarvoor je examen doet. Rekenen telt nog niet mee voor je diploma.

  Keuzedelen

  Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, vakgebied of aangrenzend vakgebied. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt. Per opleiding, en soms ook per school, verschilt het aanbod in keuzevakken. De keuzevakken die voor jouw opleiding worden aangeboden zijn Engels, Duits en Digitale vaardigheden.
 • Leerweg
  Vanaf het eerste jaar doe je al praktijkervaring op in moderne schoollokalen, waar je veel met computers werkt. Daarnaast doe je praktijkervaring op tijdens je stage. Per locatie kunnen de stageperiode en stagemomenten anders zijn. In het eerste jaar ga je al een paar dagen per week op stage.
  Voor alle locaties geldt dat je in het tweede leerjaar stage loopt bij een bedrijf of instelling onder begeleiding van een bedrijfsmentor. Omdat elke organisatie secretariële medewerkers heeft, kun je op veel verschillende plekken stage lopen.
 • Vooropleiding en toelating

  Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
  - vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg
  - mbo-diploma, niveau 1 (Entree-opleiding).

 • Na je opleiding

  Verder leren

  Na het behalen van je diploma kun je doorstromen naar een niveau 3-opleiding. De opleiding Office assistant /Secretaresse in Groningen sluit goed aan.

  Aan het werk

  Als gediplomeerd Medewerker secretariaat en receptie heb je veel mogelijkheden op de arbeidsmarkt, zoals werken bij de receptie van productiebedrijven, scholen en overheidsinstanties.

  Je voert onder andere de volgende werkzaamheden uit:
  - Je verzorgt eenvoudige correspondentie
  - Je behandelt post
  - Je bergt informatie op in het archief
  - Je verwerkt allerlei gegevens, zoals de urenadministratie, ziekmeldingen en informatie over relaties
  - Je houdt bij wanneer kantoorspullen op zijn en aangevuld moeten worden
  - Je beantwoordt telefoontjes
  - In een klein bedrijf ontvang je bezoekers.
 • Schoolkosten

  Voor je opleiding betaal je:

  • les- of cursusgeld
  • kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  • kosten voor extra activiteiten.

  Les- of cursusgeld

  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO

  Meer info

  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal. 

 • Studie in cijfers

  Studie in cijfers

  Studie in Cijfers: de studiebijsluiter voor het mbo.

  Studie in Cijfers geeft een paar belangrijke kenmerken van een opleiding weer. Informatie over je kans op een baan in jouw regio vind je op de website van Kans op werk.

Misschien ook interessant voor jou?