Alfa-college
HARDENBERG, BOL, BBL, niveau 1, opleidingsduur 1 jaar

Assistent bouwen, wonen en onderhoud (Entree Bouw)

De opleiding Entree Bouw is een richting binnen de opleiding Bouwen, wonen en onderhoud. Je wordt bijvoorbeeld metselaar of je assisteert de vakman in een bouwbedrijf. Denk ook aan werk bij de technische dienst van een woningbouwvereniging, bouwtoezicht bij de gemeente of verkoper bij een bouwmaterialenhandel.

Welkom op Parkweg 1a1

Stap in je toekomst

Sluiten
Beste student, 

Wat leuk dat je begint aan een nieuwe opleiding op het Alfa-college in Hardenberg! Je bent van harte welkom bij ons op school en we hopen dat jouw mbotijd een groot succes wordt. Je staat aan het begin van een nieuw avontuur met een nieuwe school, nieuwe gezichten en een nieuwe omgeving: best spannend allemaal! Wat kun je verwachten en wat verwachten wij als school van jou?  

Deze locatiegids helpt jou wegwijs worden zodat je snel kunt wennen. De informatie in deze gids (en nog veel meer!) kun je ook vinden op AlfaConnect: de digitale leeromgeving van het Alfa-college. Op AlfaConnect vind je altijd de meest actuele informatie over meerdere onderwerpen. Tijdens de introductieweek krijg je ook een studiegids met specifieke informatie over jouw eigen opleiding. Deze wordt met je besproken door je coach. Bij jouw coach kun je het hele jaar terecht met alle vragen die te maken hebben met je opleiding. Maak daar gebruik van, want ze helpen je graag! 

We wensen je een heel leuke tijd toe op het Alfa-college in Hardenberg en natuurlijk heel veel succes! We hopen dat je over een tijdje met een diploma en een tevreden gevoel op zak de school weer verlaat: goed voorbereid op jouw toekomst! 

Namens alle medewerkers, 

Jurgen Grobbée  
Directeur Alfa-college Hardenberg 
 • Iets voor jou?
  - Je wilt leren om technische kennis en inzicht in constructies te krijgen, bijvoorbeeld voor het lezen van tekeningen.
  - Je weet van aanpakken.
  - Je vindt buiten werken prettig.
  - Je werkt goed samen met anderen.

  Herken je jezelf hierin? Dan is de opleiding Entree Bouw iets voor jou!
 • De opleiding

  De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen. De opleiding Entree Bouw is een richting binnen de opleiding Bouwen, wonen en onderhoud. Tijdens je opleiding doe je ook ervaring op in andere richtingen van de opleidingen Bouwen, wonen en onderhoud, zoals timmeren en schilderen.
  Je werkt en leert in kleine groepen.

  Je krijgt:
  - veel persoonlijke aandacht en intensieve begeleiding
  - een coach/stagebegeleider
  - school en stage

  BBL

  - een begeleider op school en op je werkplek

 • Vakken

  Je volgt:
  - praktijklessen op het gebied van bouw en metselen
  - les in timmeren

  Andere vakken zijn bijvoorbeeld:
  - VCA (veiligheid)
  - Coaching
  - Digitale vaardigheden

  Ook leer je veilig omgaan met gereedschappen en machines.

  BBL:
  - Werknemersvaardigheden: omgaan met collega’s, regels op je werkplek, ervaringen delen etc. 
  - Je wordt geholpen met het leren in de praktijk.
  Je krijgt opdrachten mee om in de praktijk uit te voeren en hebt gesprekken over wat je in de week hebt gedaan en geleerd. 

  Algemene vakken

  Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands, Loopbaan en burgerschap en rekenen. Dit zijn verplichte vakken, waarvoor je examen doet. Rekenen telt nog niet mee voor je diploma.

  Keuzedelen

  Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, vakgebied of aangrenzend vakgebied. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt.

  Competenties

  Je werkt aan praktische vakkennis en vaardigheden, maar ook aan de volgende vaardigheden en eigenschappen:
  - verantwoordelijkheid
  - zelfstandigheid
  - initiatief nemen
 • Leerweg
  Tijdens de opleiding doe je praktijkervaring op bij een erkend leerbedrijf. Deze stage heet ook wel beroepspraktijkvorming (BPV). Op de Open dag en tijdens het kennismakingsgesprek krijg je meer informatie over stage tijdens de opleiding Assistent bouwen wonen en onderhoud (Entree Bouw).

  School en stage (BOL)

  In periode 1: ga je 4 dagen naar school en mogelijk 1 dag stage.
  In periode 2, 3 en 4: loop je 2 dagen per week stage, 1 dag voor profiel en 2 dagen naar school.

  Werken en leren (BBL)

  Bij de BBL-opleiding (beroepsbegeleidende leerweg) combineer je werken en leren. Je zoekt zelf een baan bij een erkend leerbedrijf en je gaat één dag per week naar school. Je doet dus alle praktijkervaring op in het bedrijf waar je werkt. Je werkt minimaal 18 uur per week.
 • Vooropleiding en toelating
  Je hebt geen diploma nodig, maar je moet wel 16 jaar zijn op 1 augustus. Na je aanmelding hebben we een kennismakingsgesprek. We kijken of de Entree-opleiding geschikt voor je is en welke richting (profielkeuze) het best bij je past.

  Is je Nederlands niet zo goed?

  Is je kennis van de Nederlandse taal nog niet goed genoeg (bijvoorbeeld omdat je nog niet zo lang in Nederland bent), dan is de opleiding Bouwen, Wonen en Onderhoud (Entree NT2) misschien iets voor jou.
 • Na je opleiding

  Verder leren

  Met je diploma Assistent Bouwen, wonen en onderhoud (Entree Bouw) kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 2. 

  Aan het werk

  Je werkt in de bouw, afbouw, hout- en meubelbranche of schilderbranche. Je helpt een vakman met het uitvoeren van allerlei werkzaamheden, zoals het inrichten en onderhouden van de bouwplaats. Veiligheid is hierbij erg belangrijk. Ook werk je mee met bijvoorbeeld het aanbrengen van hulpconstructies en bewerk je verschillende bouwmaterialen.

  Je hebt veel keus. Ga bijvoorbeeld aan de slag:
  - als metselaar
  - als assistent van de vakman in een bouwbedrijf
  - bij de technische dienst van een woningbouwvereniging
  - bij bouwtoezicht bij de gemeente
  - als verkoper bij een bouwmaterialenhandel

  BBL

  Met meer kennis en ervaring blijf je bij de werkgever waar je al werkzaam bent of ga je nu op zoek naar een baan in de richting bouwen, wonen en onderhoud.
 • Meer informatie en aanmelden
  Voor deze opleiding kun jij je via onze website aanmelden. Kom je er niet helemaal uit? Bekijk de video of neem contact met ons op. We helpen jou hier graag bij.  Meer informatie over de opleiding of aanmelden kun je vragen aan:
  e-mail: im.visschedijk@alfa-college.nl
  telefoon: 088-334 24 19
 • Schoolkosten

  Voor je opleiding betaal je:

  • les- of cursusgeld
  • kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal: ongeveer 185 euro; dit bedrag is een indicatie
  • kosten voor extra activiteiten.

  Les- of cursusgeld

  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO

  Meer info

  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming.

 • Studie in cijfers