Alfa-college
HOOGEVEEN, BOL, BBL, niveau 1, opleidingsduur 1 jaar

Assistent bouwen, wonen en onderhoud (Entree Bouw)

Na de opleiding Assistent bouwen, wonen en onderhoud kan je bij verschillende soorten bedrijven aan het werk. Denk bijvoorbeeld aan werken bij een hout- en meubelbedrijf, afbouwbedrijf of schilders- en onderhoudsbedrijf.

Je werkt veel op locatie, zowel binnen als buiten. In sommige branches heb je te maken met werk op hoogte. Dan moet je goed om kunnen gaan met klimmateriaal. Je werkt onder toezicht, samen met een collega of in een team.

Ik mag op mijn stageplek blijven werken

Ik mag op mijn stageplek blijven werken

Sluiten
In mijn opleiding heb ik een vaste klas en aardige docenten. Ik krijg ICT-les en leer computerprogramma’s zoals Powerpoint en Excel. En bij Burgerschap krijg ik het solliciteren onder de knie.

Samenwerken met mijn klasgenoten gaat goed. Samen is makkelijker dan alleen, vind ik. Met mijn klasgenoot heb ik een examen gedaan in sociale media. In de presentatie bespraken we de voor- en nadelen. Je kunt online makkelijk contact leggen, maar het is bijvoorbeeld minder geschikt voor kinderen.

Mijn stage heb ik gelopen bij Mondzorg Drenthe in Beilen. Dat vond ik erg leuk. Ik mocht daar zelfstandig taken uitvoeren zoals gips afhalen bij modellen en schoonmaken. Ook het contact met mensen sprak mij aan. Het is fijn dat ik daar in de vakantie mag blijven werken.

Volgend jaar ga ik een administratieopleiding volgen op niveau 2. En daarna wil ik doorleren zodat ik later in de mondzorg kan werken.

Omar Kalash
student Entree Assistent dienstverlening en zorg
 • Iets voor jou?
  - Je weet van aanpakken
  - Je werkt graag buiten
  - Je werkt goed samen met anderen
  - Je wilt leren om technische kennis en inzicht in constructies te krijgen, bijvoorbeeld voor het lezen van eenvoudige plattegronden en tekeningen

  Herken jij jezelf hierin? Dan is de opleiding Assistent bouwen, wonen en onderhoud iets voor jou!
 • De opleiding
  De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen.

  Je werkt en leert in kleine groepen. Je krijgt:
  - veel persoonlijke aandacht en intensieve begeleiding
  - een coach/stagebegeleider
  - school en stage.

  Competenties

  Je werkt aan praktische vakkennis en vaardigheden zoals:
  - verantwoordelijkheid
  - zelfstandigheid
  - initiatief nemen
  - samenwerken.
 • Vakken

  Algemene vakken

  Praktijkervaring doe je op in je stage op het gebied van Bouwen, wonen en onderhoud. Op school krijg je algemene vakken, zoals Nederlands, Loopbaan en Burgerschap en rekenen. Dit zijn verplichte vakken, waarvoor je examen doet. Rekenen telt nog niet mee voor je diploma.

  Keuzedelen

  Tijdens je opleiding kies je een aantal keuzedelen. Een keuzedeel is een aanvulling op je diploma. Een keuzedeel kan een verbreding of verdieping zijn van de opleiding. Ook kan je een keuzedeel gericht zijn op een voorbereiding naar een andere opleiding van een hoger niveau. Rond je het examen van een keuzedeel met een voldoende af, dan komt het op je diploma te staan. Zo heb je zelf invloed op de waarde van je diploma.
 • Leerweg

  BOL

  In de eerste periode ga je vier dagen in de week naar school. Vanaf de tweede periode ga je drie dagen in de week naar school en loop je tweede dagen in de week stage.
 • Vooropleiding en toelating
  Voor de opleidingen op niveau 1 heb je geen diploma nodig. Maar je moet op 1 augustus wel 16 jaar of ouder zijn. Je hebt geen (v)mbo diploma. Na de aanmelding volgt een kennismakingsgesprek waarin wordt bekeken of de opleiding geschikt voor je is en welke profielkeuze het best bij jou past.

  Is je kennis van de Nederlandse taal nog niet goed genoeg (bijvoorbeeld omdat je nog niet zo lang in Nederland bent), dan is de opleiding Entree Bouwen, Wonen en Onderhoud NT2 misschien iets voor jou.

 • Na je opleiding

  Verder leren

  Je kunt doorstomen naar een opleiding op niveau 2. Een opleiding op het gebied van de bouw sluit het best aan. Denk aan:
  - Timmerman
  - Metselaar
  - Voeger
  - Sloper.

  Aan het werk

  Je kunt bij verschillende bedrijven aan het werk. Bijvoorbeeld in de bouw, hout- en meubelbedrijven, afbouwbedrijf of schilders- en onderhoudsbedrijf, een bedrijf op het gebied van afval, milieu, beheer en onderhoud openbare ruimte of een bedrijf in de bouw of in de infra

  Je helpt een vakman met het uitvoeren van allerlei werkzaamheden, zoals het inrichten en onderhouden van de bouwplaats. Veiligheid is hierbij erg belangrijk. Ook werk je mee met bijvoorbeeld het aanbrengen van hulpconstructies en bewerk je verschillende bouwmaterialen.
 • Hulp bij aanmelden

  Voor deze opleiding kun jij je via onze website aanmelden. Kom je er niet helemaal uit? Bekijk de video of neem contact met ons op. We helpen jou hier graag bij.

 • Schoolkosten

  Voor je opleiding betaal je:

  • les- of cursusgeld
  • kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  • kosten voor extra activiteiten.

  Les- of cursusgeld

  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO.

  Meer info

  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.