Alfa-college
HARDENBERG, BOL, niveau 1, opleidingsduur 1 jaar

Assistent bouwen, wonen en onderhoud (Entree Hout & Meubel)

De opleiding Entree Hout & Meubel is een richting binnen de opleiding Bouwen, wonen en onderhoud. De opleiding geeft je nog veel te kiezen. Ga bijvoorbeeld aan de slag als assistent van een timmerman, de vakman in een bouwbedrijf of timmerfabriek of in de meubelindustrie en (scheeps-)interieurbouw.
 • Iets voor jou?
  - Je wilt technische kennis en inzicht in constructies krijgen, om tekeningen te kunnen lezen bijvoorbeeld.
  - Je kunt goed met anderen samenwerken.
  - Je weet van aanpakken.
  - Je vindt buiten werken geen probleem.

  Herken je jezelf hierin? Dan is de Entree-opleiding Hout en Meubel iets voor jou!

 • De opleiding

  De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen

  Je werkt en leert in kleine groepen. Je krijgt:
  - veel persoonlijke aandacht en intensieve begeleiding
  - een coach/stagebegeleider
  - school en stage

  Tijdens je opleiding doe je ook ervaring op in andere richtingen van de opleiding Bouwen, wonen en onderhoud, zoals metselen en schilderen. 

  Competenties

  Je werkt tijdens deze opleiding aan praktische vakkennis en vaardigheden, maar ook aan de volgende vaardigheden en eigenschappen: 
  - verantwoordelijkheid
  - zelfstandigheid
  - initiatief nemen

 • Vakken
  Je volgt:
  - praktijklessen op het gebied van timmeren
  - les in schilderen en metselen

  Andere vakken zijn bijvoorbeeld:
  - VCA (veiligheid)
  - Coaching
  - Digitale vaardigheden
  - Sport

  Ook leer je veilig omgaan met gereedschappen en machines. 


  Algemene vakken

  Naast praktijklessen op het gebied van timmeren en bouwtechniek, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands, Loopbaan en burgerschap en rekenen. Dit zijn verplichte vakken, waarvoor je examen doet. Rekenen telt nog niet mee voor je diploma. 


  Keuzedelen

  Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, vakgebied of aangrenzend vakgebied. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt. Per opleiding, en soms ook per school, verschilt het aanbod in keuzevakken. Op de Open dag krijg je meer informatie over keuzedelen.
 • Leerweg
  Je wisselt school en stage af. Op school volg je theorie- en praktijkvakken.
  Tijdens je stages loop je gemiddeld 2 dagen per week stage bij een erkend leerbedrijf.
  In je stageperiode heb je 1 dag per week theorie op school.
 • Vooropleiding en toelating
  Je hebt geen diploma nodig, maar je moet wel 16 jaar zijn op 1 augustus. Na je aanmelding hebben we een kennismakingsgesprek. We kijken of de Entree-opleiding geschikt voor je is en welke richting het beste bij je past.  


  Is je Nederlands niet zo goed?

  Is je kennis van de Nederlandse taal nog niet goed genoeg (bijvoorbeeld omdat je nog niet zo lang in Nederland bent), dan is de opleiding Entree Bouwen, Wonen en Onderhoud NT2 misschien iets voor jou.
 • Na je opleiding

  Verder leren

  Je stroomt door naar een opleiding op niveau 2. Een opleiding op het gebied van bouwtechniek sluit het best aan. Denk aan:
  - timmerman
  - machinaal houtbewerker
  - meubelinterieurbouwer 
  - metselaar 


  Aan het werk

  Je werkt in de bouw, afbouw, hout- en meubelbranche of schilderbranche. Je helpt een vakman met het uitvoeren van allerlei werkzaamheden op het gebied van timmeren. Veiligheid is hierbij erg belangrijk. In de meubelindustrie en (scheeps-)interieurbouw help je bij het maken van balies, kasten, zitmeubelen en allerlei onderdelen voor de inrichting van woningen, winkels, kantoren en schepen.

 • Meer informatie en aanmelden

  Voor deze opleiding kun jij je via onze website aanmelden. Kom je er niet helemaal uit? Bekijk de video of neem contact met ons op. We helpen jou hier graag bij.  Voor meer informatie over de opleiding en/of aanmelden kun je contact opnemen met Esther van den Berg, em.vandenberg@alfa-college.nl, 088-334 10 50.

 • Schoolkosten

  Voor je opleiding betaal je:

  • les- of cursusgeld
  • kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  • kosten voor extra activiteiten.

  Les- of cursusgeld

  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO.

  Meer info

  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.