Alfa-college
GRONINGEN, BOL, niveau 1, opleidingsduur 1 jaar

Assistent dienstverlening en zorg (Entree Zorg)

Na de opleiding Assistent dienstverlening en zorg (Entree Zorg) werk je als assistent in verpleeg- en verzorgingstehuizen, thuiszorg, kleinschalige woonvormen, instellingen voor gehandicapten of in een ziekenhuis. Je helpt mensen bij dingen als eten, boodschappen doen, afwassen, de was doen, een spelletje of handwerken.

Als ik mensen blij kan maken, dan voel ik me goed

Als ik mensen blij kan maken, dan voel ik me goed

Sluiten

De twintigjarige Kara Zuidema volgde praktijkonderwijs op het Gomarus College en koos daarna voor de Entree-opleiding Dienstverlening en Zorg op het Alfa-college in Groningen. Een logische keuze: “Ik wilde in de zorg werken, voor mensen zorgen. Want als ik mensen blij kan maken, dan voel ik me goed.”

Kara verhuisde 8 jaar geleden met haar familie vanuit Canada naar Nederland. Omdat Nederlands haar tweede taal is én ze dyslectisch is, gaat het leren Kara niet makkelijk af. Tóch baande zij zich zonder veel begeleiding een weg door de opleiding. Kara: “De opleiding bestond uit drie stagedagen en twee dagen theorie. Ik ken nu de verschillende methodes over reinigen en hoe je moet wassen. Maar ook wat de juiste lichaamshouding is, zodat je geen last krijgt van je rug. Ook is mijn Nederlands en het rekenen stukken verbeterd.”

Nadat ze haar diploma behaald had wilde Kara zo snel mogelijk aan het werk. De jobcoach wees Kara op de mogelijkheid van het werken in de horeca. Ze solliciteerde bij het Hampshire Hotel, waar ze vrijwel direct een baan aangeboden kreeg als ontbijtmedewerker. “Wat mijn werk inhoudt? Ik zorg er voor dat de gasten een goed en verzorgd ontbijt kunnen nuttigen. Dat betekent dat het buffet steeds goed gevuld is en dat alles netjes en schoon is. De tafels ruim ik af en na afloop is er natuurlijk de afwas!”.

Kara kijkt vooruit: “Als het kan, wil ik naast mijn baan heel graag een vervolgopleiding of cursus in de horeca volgen. Ik wil echt graag verder in deze richting. Want ook hier geldt voort mij, als ik mensen blij kan maken, dan voel ik me goed.”

Kara Zuidema
student Entree Dienstverlening en Zorg • Iets voor jou?

  - Je helpt graag andere mensen, jong en oud
  - Je werkt graag met anderen samen
  - Je legt gemakkelijk nieuwe contacten
  - Je bent handig
  - Je kunt goed tegen spanning
  - Je bent gezond
  - Je staat stevig in je schoenen

  Herken je jezelf hierin? Dan is de opleiding Assistent dienstverlening en zorg (Entree Zorg) iets voor jou. 

 • De opleiding
  De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen.

  Entree Zorg is onderdeel van de opleiding Assistent dienstverlening en zorg. Je leert tijdens je opleiding mensen verzorgen van allerlei leeftijden en achtergronden.

  Je werkt en leert in kleine groepen. Je krijgt:
  - veel persoonlijke aandacht en intensieve begeleiding
  - een coach/stagebegeleider
  - school en stage

  Competenties

  Voor deze opleiding is het belangrijk dat je gezond bent en dat je stevig in je schoenen staat. Je betekent veel voor een ander. Dit vraagt van jou als assistent dat je je goed kunt inleven en communicatief vaardig bent. Verdere vaardigheden en eigenschappen waar je aan werkt, zijn:
  - verantwoordelijkheid
  - zelfstandigheid
  - initiatief nemen
  - omgaan en overleggen met collega's en cliënten

 • Vakken

  Je krijgt les in:
  - praktijk op het gebied van huishoudkunde en voeding, zoals wassen, strijken, schoonmaken, helpen bij het bereiden van maaltijden
  - sport en spel
  - andere creatieve vakken

  Algemene vakken

  Naast praktijklessen op het gebied van zorg, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands, Loopbaan en burgerschap en rekenen. Dit zijn verplichte vakken, waarvoor je examen doet. Rekenen telt nog niet mee voor je diploma.

  Keuzedelen

  Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, vakgebied of aangrenzend vakgebied. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt. Per opleiding, en soms ook per school, verschilt het aanbod in keuzevakken. Op de Open dag krijg je meer informatie over keuzedelen.

 • Leerweg
  Stage loop je bij:
  - WijkLeerbedrijf Selwerd
  - WijkLeerbedrijf Winsum (zorgcentrum Winkheem)
  - het ZINNgilde
  Je krijgt hier je theorie en praktijklessen.

  Loop je ergens anders stage, dan krijg je de theorielessen op school. Dit bespreken we met je als je begint met je opleiding.

  De opleiding volgen op school

  - Je bent van maandag tot en met woensdag van 8:30 uur tot 16:00 uur op school. Je krijgt verschillende vakken (Nederlands, rekenen, koken, projecten en praktijklessen).
  - Op de donderdag en vrijdag loop je stage (bijvoorbeeld op een kinderdagverblijf, peuterspeelzaal, bij gastgezinnen of een facilitair bedrijf).
 • WijkLeerbedrijf

  WijkLeerbedrijf Groningen- Selwerd en WijkLeerbedrijf Winsum (zorgcentrum Winkheem)

  In de wijkSelwerd in Groningen is het leerhome van het WijkLeerbedijf Groningen. In Winsum is het leerhome bij het zorgcentrum Winkheem. Je bent hier van maandag tot vrijdag van 8:30 uur tot 16:00 uur. Je start en eindigt elke dag op het leerhome. Je krijgt er les en maakt er je huiswerk. Ook werk je elke dag 4 uur bij mensen thuis, die in de wijk wonen.

  Taken op stage/bij de mensen thuis

  (10.00 -12.00 uur en 13.00 -15.00 uur):
  - huishoudelijk werk (afwassen, schoonmaken, wassen, strijken, bed opmaken, planten water geven)
  - activiteiten binnenshuis (zoals spelletje spelen, krant voorlezen, samen de maaltijd voorbereiden en koken)
  - activiteiten buitenshuis (bijvoorbeeld boodschappen doen, samen een wandeling maken of de hond uitlaten)

  De gezinnen

  Je helpt gezinnen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Sommige gezinnen hebben meerdere keren in de week hulp nodig en bij andere ben je één keer in de week. Je komt daardoor bij verschillende gezinnen thuis.

 • Het ZINNgilde

  Het ZINNgilde

  Je volgt de opleiding Assistent dienstverlening en zorg (Entree Zorg) in het zorgcentrum Patrimonium in Groningen. Het is een onderdeel van zorgorganisatie ZINN. Je bent van maandag tot en met vrijdag in het zorgcentrum Patrimonium. Je begint en eindigt elke dag in het leerhome, waar je leeractiviteiten voorbereid, praktijkopdrachten uitwerkt en huiswerk maakt.
  De stagetijden wisselen. Je loopt stage tot 14:30 uur of tot 20:00 uur.

  Je taken op stage/bij de mensen thuis zijn:

  - werkzaamheden in de huiskamer (schoonmaken, koffie/thee serveren)
  - bij de dagopvang (ondersteunen bij activiteiten) en op de afdeling
  - op verschillende afdelingen van de facilitaire dienst (zoals bij de linnenkamer, restaurant en keuken)
 • Vooropleiding

  Je hebt geen diploma nodig, maar je moet wel 16 jaar zijn op 1 augustus. Na je aanmelding nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek en/of bijeenkomst. Tijdens deze kennismaking kun je kijken of deze opleiding ook echt bij je past.
  Ook komen je leerprestaties, je houding, de wederzijdse verwachtingen en je motivatie voor de opleiding aan de orde. Let op: meld je aan voor 1 april.

  Is je Nederlands niet zo goed?

  Is je kennis van de Nederlandse taal nog niet goed genoeg (bijvoorbeeld omdat je nog niet zo lang in Nederland bent), dan is de opleiding Assistent dienstverlening en zorg (Entree NT2) misschien iets voor jou. Voor meer informatie over de opleiding Entree NT2 en/of aanmelden neem je contact op met Marionne van de Rijt: mfc.vdrijt-manders@alfa-college.nl, 088-334 14 93.

 • Na je opleiding

  Verder leren

  Met je diploma Assistent dienstverlening en zorg (Entree Zorg) stroom je door naar een opleiding op niveau 2. De opleiding Helpende zorg en welzijn sluit het best aan. Ook kun je denken aan de opleiding tot:
  - medewerker sport en recreatie 
  - facilitair medewerker

  Aan het werk
  Je helpt mensen met dagelijkse bezigheden, zoals eten, boodschappen doen, afwassen en de was doen. Ook help je bij het uitvoeren van gezellige of leerzame doe-activiteiten zoals een spelletje of handwerken.  

  Er is veel vraag naar mensen die willen werken in de zorg. Als zorghulp werk je bijvoorbeeld:
  - in de thuiszorg
  - in een verzorgings- of verpleeghuis
  - instelling voor gehandicapten
  - kleinschalige woonvormen
  - op een peuterspeelzaal
  - bij een kinderdagverblijf

  Andere mogelijkheden zijn zwembaden, sportverenigingen, kinderopvang, onderwijs of de schoonmaakbranche.

 • Meer informatie en aanmelden
  Voor meer informatie over de opleiding en/of aanmelden kun je contact opnemen met Marco de Lang: m.delang@alfa-college.nl.
 • Schoolkosten

  Voor je opleiding betaal je:

  • les- of cursusgeld
  • kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  • kosten voor extra activiteiten.

  Les- of cursusgeld

  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO.

  Meer info

  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.

 • Studie in cijfers