Alfa-college
HARDENBERG, BOL, BBL, niveau 1, opleidingsduur 1 jaar

Assistent dienstverlening en zorg (Entree Zorg)

Na de opleiding Assistent dienstverlening en zorg (Entree Zorg) werk je als assistent in verpleeg- en verzorgingstehuizen, thuiszorg, kleinschalige woonvormen, instellingen voor gehandicapten. Je helpt mensen bij dingen als eten, boodschappen doen, afwassen, de was doen, een spelletje of handwerken.

Als ik mensen blij kan maken, dan voel ik me goed

Als ik mensen blij kan maken, dan voel ik me goed

Sluiten

De twintigjarige Kara Zuidema volgde praktijkonderwijs op het Gomarus College en koos daarna voor de Entree-opleiding Dienstverlening en Zorg op het Alfa-college in Groningen. Een logische keuze: “Ik wilde in de zorg werken, voor mensen zorgen. Want als ik mensen blij kan maken, dan voel ik me goed.”

Kara verhuisde 8 jaar geleden met haar familie vanuit Canada naar Nederland. Omdat Nederlands haar tweede taal is én ze dyslectisch is, gaat het leren Kara niet makkelijk af. Tóch baande zij zich zonder veel begeleiding een weg door de opleiding. Kara: “De opleiding bestond uit drie stagedagen en twee dagen theorie. Ik ken nu de verschillende methodes over reinigen en hoe je moet wassen. Maar ook wat de juiste lichaamshouding is, zodat je geen last krijgt van je rug. Ook is mijn Nederlands en het rekenen stukken verbeterd.”

Nadat ze haar diploma behaald had wilde Kara zo snel mogelijk aan het werk. De jobcoach wees Kara op de mogelijkheid van het werken in de horeca. Ze solliciteerde bij het Hampshire Hotel, waar ze vrijwel direct een baan aangeboden kreeg als ontbijtmedewerker. “Wat mijn werk inhoudt? Ik zorg er voor dat de gasten een goed en verzorgd ontbijt kunnen nuttigen. Dat betekent dat het buffet steeds goed gevuld is en dat alles netjes en schoon is. De tafels ruim ik af en na afloop is er natuurlijk de afwas!”.

Kara kijkt vooruit: “Als het kan, wil ik naast mijn baan heel graag een vervolgopleiding of cursus in de horeca volgen. Ik wil echt graag verder in deze richting. Want ook hier geldt voort mij, als ik mensen blij kan maken, dan voel ik me goed.”

Kara Zuidema
student Entree Dienstverlening en Zorg • Iets voor jou?
  - Je helpt graag andere mensen, jong en oud.
  - Je werkt graag met anderen samen.
  - Je legt gemakkelijk nieuwe contacten.
  - Je bent handig.
  - Je kunt goed tegen spanning.
  - Je bent gezond.
  - Je staat stevig in je schoenen.

  Herken je jezelf hierin? Dan is de opleiding Assistent dienstverlening en zorg (Entree Zorg) iets voor jou.
 • De opleiding
  De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen. Entree Zorg is onderdeel van de opleiding Assistent dienstverlening en zorg. Je leert tijdens je opleiding mensen verzorgen van allerlei leeftijden en met verschillende achtergronden.
  Je werkt en leert in kleine groepen.

  Je krijgt:
  - veel persoonlijke aandacht en intensieve begeleiding
  - een coach/stagebegeleider
  - school en stage

  BBL

  - een begeleider op school en op je werkplek

  Competenties

  Je betekent veel voor een ander. Dit vraagt van jou als assistent dat je je goed kunt inleven en communicatief vaardig bent. Verdere vaardigheden en eigenschappen waaraan je werkt, zijn:
  - verantwoordelijkheid
  - zelfstandigheid
  - initiatief nemen
  - omgaan en overleggen met collega's en cliënten
 • Vakken
  Je krijgt les in:
  - praktijk op het gebied van huishoudkunde en voeding (zoals: wassen, strijken, schoonmaken, helpen bij het bereiden van maaltijden)
  - sport en spel
  - andere creatieve vakken

  BBL

  - Werknemersvaardigheden: omgaan met collega’s, regels op je werkplek, ervaringen delen etc. 
  - Je wordt geholpen met het leren in de praktijk.
  - Je krijgt opdrachten mee om in de praktijk uit te voeren en hebt gesprekken over wat je in de week hebt gedaan en geleerd.
   

  Algemene vakken

  Naast praktijklessen op het gebied van zorg, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands, Loopbaan en burgerschap en rekenen. Dit zijn verplichte vakken, waarvoor je examen doet. Rekenen telt nog niet mee voor je diploma.

  Keuzedelen

  Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, vakgebied of aangrenzend vakgebied. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt.
 • Leerweg

  BOL

  Stage loop je in een verzorg- of verpleeghuis, de dagopvang, een wijkleercentrum, bij facilitaire diensten of in de gehandicaptenzorg.

  In periode 1: ga je 4 dagen naar school en mogelijk 1 dag stage.
  In periode 2, 3 en 4: loop je 2 dagen per week stage, 1 dag voor profiel en 2 dagen naar school.

  Je taken op stage/bij de mensen thuis zijn:

  - werkzaamheden in de huiskamer (schoonmaken, koffie/thee serveren)
  - bij de dagopvang (ondersteunen bij activiteiten) en op de afdeling
  - op verschillende afdelingen van de facilitaire dienst (zoals linnenkamer, restaurant en keuken)

  BBL

  Bij de BBL-opleiding (beroepsbegeleidende leerweg) combineer je werken en leren. Je zoekt zelf een baan bij een erkend leerbedrijf en je gaat één dag per week naar school. Je doet dus alle praktijkervaring op in het bedrijf waar je werkt. Je werkt minimaal 18 uur per week.
 • Vooropleiding en toelating
  Je hebt geen diploma nodig, maar je moet wel 16 jaar zijn op 1 augustus. Na je aanmelding hebben we een kennismakingsgesprek. We kijken of de Entree-opleiding geschikt voor je is en welke richting (profielkeuze) het best bij je past.

  Is je Nederlands niet zo goed?

  Is je kennis van de Nederlandse taal nog niet goed genoeg (bijvoorbeeld omdat je nog niet zo lang in Nederland bent), dan is de opleiding Assistent dienstverlening en zorg (Entree NT2) misschien iets voor jou.
 • Na je opleiding

  Verder leren

  Met je diploma Assistent dienstverlening en zorg (Entree Zorg) kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 2.

  Aan het werk

  Je helpt mensen bij hun dagelijkse bezigheden, zoals eten, boodschappen doen, afwassen en de was doen. Ook help je bij het uitvoeren van gezellige of leerzame doe-activiteiten zoals een spelletje of handwerken.

  Er is veel vraag naar mensen die willen werken in de zorg. Als zorghulp werk je bijvoorbeeld:
  - in de thuiszorg
  - in een verzorgings- of verpleeghuis
  - instelling voor gehandicapten
  - kleinschalige woonvorm
  - op een peuterspeelzaal
  - bij een kinderdagverblijf

  Andere mogelijkheden zijn: zwembaden, sportverenigingen, kinderopvang, onderwijs of de schoonmaakbranche.

  BBL

  Met meer kennis en ervaring blijf je bij de werkgever waar je al werkzaam bent of ga je nu op zoek naar een baan in de zorg.
 • Meer informatie en aanmelden

  Voor deze opleiding kun jij je via onze website aanmelden. Kom je er niet helemaal uit? Bekijk de video of neem contact met ons op. We helpen jou hier graag bij.
  Meer informatie of aanmelden kan bij im.visschedijk@alfa-college.nl of telefonisch: 088-334 24 19.

 • Schoolkosten

  Voor je opleiding betaal je:

  • les- of cursusgeld
  • kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  • kosten voor extra activiteiten.

  Les- of cursusgeld

  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO.

  Meer info

  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen.