Alfa-college
HOOGEVEEN, BOL, BBL, niveau 1, opleidingsduur 1 jaar

Assistent horeca, voeding of voedingsindustrie (Entree Horeca)

Na de opleiding Assistent horeca, voeding of voedingsindustrie kan je in verschillende sectoren een het werk, bijvoorbeeld de voedings- en mengvoederindustrie, horeca en brood- en banket.

Je assisteert bij de productie, verwerking en verpakking van voedingsmiddelen in een restaurant, een cateringbedrijf of in de keuken van een (zorg)instelling. Je voert voorbereidend werk uit en helpt bij de bediening en uitgifte van eten.

Ik mag op mijn stageplek blijven werken

Ik mag op mijn stageplek blijven werken

Sluiten
In mijn opleiding heb ik een vaste klas en aardige docenten. Ik krijg ICT-les en leer computerprogramma’s zoals Powerpoint en Excel. En bij Burgerschap krijg ik het solliciteren onder de knie.

Samenwerken met mijn klasgenoten gaat goed. Samen is makkelijker dan alleen, vind ik. Met mijn klasgenoot heb ik een examen gedaan in sociale media. In de presentatie bespraken we de voor- en nadelen. Je kunt online makkelijk contact leggen, maar het is bijvoorbeeld minder geschikt voor kinderen.

Mijn stage heb ik gelopen bij Mondzorg Drenthe in Beilen. Dat vond ik erg leuk. Ik mocht daar zelfstandig taken uitvoeren zoals gips afhalen bij modellen en schoonmaken. Ook het contact met mensen sprak mij aan. Het is fijn dat ik daar in de vakantie mag blijven werken.

Volgend jaar ga ik een administratieopleiding volgen op niveau 2. En daarna wil ik doorleren zodat ik later in de mondzorg kan werken.

Omar Kalash
student Entree Assistent dienstverlening en zorg
 • Iets voor jou?
  - Verantwoordelijkheid nemen past bij je
  - Je steekt graag je handen uit de mouwen
  - Je vindt het niet erg om op onregelmatige tijden te werken
  - Je kunt goed met mensen omgaan
  - Je doet graag afwisselend werk
  - Je maakt het mensen graag naar de zin

  Herken jij jezelf hierin? Dan is de opleiding Assistent horeca, voeding of voedingsindustrie iets voor jou!
 • De opleiding
  De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen. Tijdens de opleiding leer je hand- en spandiensten te verlenen in een restaurant, bij een cateringbedrijf of in een instellingskeuken.

  Je werkt en leert in kleine groepen. Je krijgt:
  - veel persoonlijke aandacht en intensieve begeleiding
  - een coach/stagebegeleider
  - school en stage

  Competenties

  Je werkt tijdens je opleiding ook aan vaardigheden en eigenschappen, zoals:
  - verantwoordelijkheid
  - zelfstandigheid
  - initiatief nemen
  - omgaan en overleggen met collega's en gasten
 • Vakken

  Algemene vakken

  Praktijkervaring doe je op in je stage op het gebied van horeca, voeding of voedingsindustrie. Op school krijg je algemene vakken, zoals Nederlands, Loopbaan en Burgerschap en rekenen. Dit zijn verplichte vakken, waarvoor je examen doet. Rekenen telt nog niet mee voor je diploma.

  Keuzedelen

  Tijdens je opleiding kies je een aantal keuzedelen. Een keuzedeel is een aanvulling op je diploma. Een keuzedeel kan een verbreding of verdieping zijn van de opleiding. Ook kan je een keuzedeel gericht zijn op een voorbereiding naar een andere opleiding van een hoger niveau. Rond je het examen van een keuzedeel met een voldoende af, dan komt het op je diploma te staan. Zo heb je zelf invloed op de waarde van je diploma.
 • Leerweg

  BOL

  In de eerste periode ga je vier dagen in de week naar school. Vanaf de tweede periode ga je drie dagen in de week naar school en loop je tweede dagen in de week stage.

 • Vooropleiding en toelating
  Voor de opleidingen op niveau 1 heb je geen diploma nodig. Maar je moet op 1 augustus wel 16 jaar of ouder zijn. Je hebt geen (v)mbo diploma. Na de aanmelding volgt een kennismakingsgesprek waarin wordt bekeken of de opleiding geschikt voor je is en welke profielkeuze het best bij jou past.

  Is je Nederlands niet zo goed?

  Is je kennis van de Nederlandse taal nog niet goed genoeg (bijvoorbeeld omdat je nog niet zo lang in Nederland bent), dan is de opleiding Assistent dienstverlening en zorg (Entree NT2) misschien iets voor jou.
 • Na je opleiding

  Verder leren

  Je kunt doorstomen naar een opleiding op niveau 2. Een opleiding op het gebied van horeca sluit het best aan. Denk aan:
  - Dienstverlenende beroepen
  - Kok
  - Gastheer/-vrouw
  Uitvoerend bakker

  Aan het werk

  Je kunt verschillende werkzaamheden uitvoeren in een restaurant, een hotel, een zalencomplex, in de catering of kiosk, café of bakkerij.
 • Hulp bij aanmelden
  Voor deze opleiding kun jij je via onze website aanmelden. Kom je er niet helemaal uit? Bekijk de video of neem contact met ons op. We helpen jou hier graag bij.

 • Schoolkosten

  Voor je opleiding betaal je:

  • les- of cursusgeld
  • kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  • kosten voor extra activiteiten.

  Les- of cursusgeld

  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld kijk je op de website van DUO.

  Meer info

  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.