Alfa-college
HARDENBERG, BOL, BBL, niveau 1, opleidingsduur 1 jaar

Assistent installatie- en constructietechniek (Entree Installatietechniek)

Tijdens de opleiding Assistent installatie- en constructietechniek (Entree Installatietechniek) leer je hoe je een vakman assisteert. Bijvoorbeeld bij het op maat maken en plaatsen van leidingen, kabels en kabelgoten. Of je helpt bij het monteren en aansluiten van elektrische-, verwarmings-, gas- en waterinstallaties en het testen of een installatie wel goed werkt. 

Welkom op Parkweg 1a1

Stap in je toekomst

Sluiten
Beste student, 

Wat leuk dat je begint aan een nieuwe opleiding op het Alfa-college in Hardenberg! Je bent van harte welkom bij ons op school en we hopen dat jouw mbotijd een groot succes wordt. Je staat aan het begin van een nieuw avontuur met een nieuwe school, nieuwe gezichten en een nieuwe omgeving: best spannend allemaal! Wat kun je verwachten en wat verwachten wij als school van jou?  

Deze locatiegids helpt jou wegwijs worden zodat je snel kunt wennen. De informatie in deze gids (en nog veel meer!) kun je ook vinden op AlfaConnect: de digitale leeromgeving van het Alfa-college. Op AlfaConnect vind je altijd de meest actuele informatie over meerdere onderwerpen. Tijdens de introductieweek krijg je ook een studiegids met specifieke informatie over jouw eigen opleiding. Deze wordt met je besproken door je coach. Bij jouw coach kun je het hele jaar terecht met alle vragen die te maken hebben met je opleiding. Maak daar gebruik van, want ze helpen je graag! 

We wensen je een heel leuke tijd toe op het Alfa-college in Hardenberg en natuurlijk heel veel succes! We hopen dat je over een tijdje met een diploma en een tevreden gevoel op zak de school weer verlaat: goed voorbereid op jouw toekomst! 

Namens alle medewerkers, 

Jurgen Grobbée  
Directeur Alfa-college Hardenberg 
 • Iets voor jou?

  - Je vindt techniek interessant
  - Je bent praktisch ingesteld en je werkt graag met je handen
  - Je knutselt in je vrije tijd (wel eens) met allerlei apparaten
  - Je kunt goed met mensen omgaan
  - Je kunt zelfstandig én in teamverband werken
  - Je hebt doorzettingsvermogen
  - Je bent flexibel

  Herken je jezelf hierin? Dan is de opleiding Assistent installatie- en constructietechniek (Entree Installatietechniek) iets voor jou.

 • De opleiding

  De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen

  Je leert onder meer:
  - buizen en elektrische leidingen aanleggen
  - het aanleggen van elektrische schakelingen zoals een hotelschakeling
  - hulpstukken en tussenstukken monteren voor de aanleg van koper, kunststof en stalen leidingen
  - het ophangen en aansluiten van radiatoren

  Je werkt en leert in kleine groepen. Je krijgt:
  - veel persoonlijke aandacht en intensieve begeleiding
  - een coach/stagebegeleider
  - school en stage

  BBL

  - een begeleider op school en op je werkplek.

  Competenties

  Je werkt tijdens je opleiding ook aan vaardigheden en eigenschappen, zoals:
  - zelfstandigheid
  - verantwoordelijkheid
  - initiatief nemen
  - omgaan en overleggen met collega's en klanten

 • Vakken

  Je volgt praktijklessen op het gebied van installatie- en elektrotechniek. Je leert ook veilig omgaan met gereedschappen en machines. Andere vakken zijn bijvoorbeeld:
  - VCA (veiligheid)
  - coaching
  - digitale vaardigheden
  - sport

  BBL

  - Werknemersvaardigheden: omgaan met collega’s, regels op je werkplek, ervaringen delen etc. 
  - Je wordt geholpen met het leren in de praktijk.
  - Je krijgt opdrachten mee om in de praktijk uit te voeren en hebt gesprekken over wat je in de week hebt gedaan en geleerd. 

  Algemene vakken

  Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands, Loopbaan en burgerschap en Rekenen. Dit zijn verplichte vakken, waarvoor je examen doet. Rekenen en Nederlands tellen nog niet mee voor je diploma.

  Keuzedelen

  Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, vakgebied of aangrenzend vakgebied. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt.

 • Leerweg

  BOL

  Tijdens de opleiding doe je praktijkervaring op bij een erkend leerbedrijf. Deze stage wordt ook wel beroepspraktijkvorming (BPV) genoemd. Op de Open dag krijg je meer informatie over stage bij de opleiding Assistent installatie- en constructietechniek (Entree Installatietechniek).

  Verdeling school en stage

  - 2 periodes van 10 weken: 5 dagen naar school
  - 2 periodes: 5 weken stage en 5 weken school

  BBL

  Bij de BBL-opleiding (beroepsbegeleidende leerweg) combineer je werken en leren. Je zoekt zelf een baan bij een erkend leerbedrijf en je gaat één dag per week naar school. Je doet dus alle praktijkervaring op in het bedrijf waar je werkt. Je werkt minimaal 18 uur per week.
 • Vooropleiding en toelating

  Je hebt geen diploma nodig, maar je moet wel 16 jaar zijn op 1 augustus. Na je aanmelding hebben we een kennismakingsgesprek.
  We kijken of de Entree-opleiding geschikt voor je is en welke richting (profielkeuze) het best bij je past.

  Is je Nederlands niet zo goed?

  Is je kennis van de Nederlandse taal nog niet goed genoeg (bijvoorbeeld omdat je nog niet zo lang in Nederland bent), dan is de opleiding Assistent installatie- en constructietechniek (Entree NT2) misschien iets voor jou.

 • Na je opleiding

  Verder leren

  Met je diploma  Assistent installatie- en constructietechniek (Entree Installatietechniek) kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 2. 

  Aan het werk

  Als assistent installatie- en constructietechniek ben je in de ruimste zin bezig met het installeren van technische installaties. Waar en op welke manier, kan erg verschillen.

  Je werkt bijvoorbeeld bij:
  - de kleine of middelgrote installateur die veel in woningen of kleine gebouwen werkzaam is
  - bij middelgrote tot grote installatiebureaus die alleen in grote gebouwen installeren, zoals fabrieken, ziekenhuizen en kantoorgebouwen

  BBL

  Met meer kennis en ervaring blijf je bij de werkgever waar je al werkzaam bent of ga je nu op zoek naar een baan in de installatie- en constructietechniek .

   

 • Meer informatie en aanmelden
  Voor deze opleiding kun jij je via onze website aanmelden. Kom je er niet helemaal uit? Bekijk de video of neem contact met ons op. We helpen jou hier graag bij.  Meer informatie of aanmelden kan bij rh.koppejan-kloosterboer@alfa-college.nl of telefonisch: 088-334 25 05.
 • Schoolkosten

  Voor je opleiding betaal je:

  • les- of cursusgeld
  • kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal (ongeveer 250 euro)
  • kosten voor extra activiteiten.

  Les- of cursusgeld

  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO.

  Meer info

  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. 

 • Studie in cijfers