Alfa-college
HOOGEVEEN, BOL, BBL, niveau 1, opleidingsduur 1 jaar

Assistent installatie- en constructietechniek (Entree Installatietechniek)

Na de opleiding Assistent installatie- en constructietechniek kan je in de sector techniek werken bij verschillende bedrijven, bijvoorbeeld in de elektrotechniek, werktuigbouwkunde en werktuigkunde (installatietechniek).

Je assisteert de vakman met productiewerk. Bijvoorbeeld bij het op maat maken en plaatsen van leidingen, kabels en kabelgoten. Of je helpt bij het monteren en aansluiten van elektrische-, verwarmings-, gas- en waterinstallaties en het testen of een installatie wel goed werkt.

Ik mag op mijn stageplek blijven werken

Ik mag op mijn stageplek blijven werken

Sluiten
In mijn opleiding heb ik een vaste klas en aardige docenten. Ik krijg ICT-les en leer computerprogramma’s zoals Powerpoint en Excel. En bij Burgerschap krijg ik het solliciteren onder de knie.

Samenwerken met mijn klasgenoten gaat goed. Samen is makkelijker dan alleen, vind ik. Met mijn klasgenoot heb ik een examen gedaan in sociale media. In de presentatie bespraken we de voor- en nadelen. Je kunt online makkelijk contact leggen, maar het is bijvoorbeeld minder geschikt voor kinderen.

Mijn stage heb ik gelopen bij Mondzorg Drenthe in Beilen. Dat vond ik erg leuk. Ik mocht daar zelfstandig taken uitvoeren zoals gips afhalen bij modellen en schoonmaken. Ook het contact met mensen sprak mij aan. Het is fijn dat ik daar in de vakantie mag blijven werken.

Volgend jaar ga ik een administratieopleiding volgen op niveau 2. En daarna wil ik doorleren zodat ik later in de mondzorg kan werken.

Omar Kalash
student Entree Assistent dienstverlening en zorg
 • Iets voor jou?
  - Je vindt techniek interessant
  - Je werkt graag met je handen
  - Je knutselt in je vrije tijd (wel eens) met allerlei apparaten
  - Je kunt goed met mensen omgaan
  - Je kunt zelfstandig én in teamverband werken
  - Je bent flexibel

  Herken jij jezelf hierin? Dan is de opleiding Assistent installatie- en constructietechniek iets voor jou.
 • De opleiding
  De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen. Tijdens je opleiding leer je met welke werkzaamheden en welke materialen je de vakman kunt assisteren. Je kunt ook ondersteunend technisch werk doen. Bij dit werk horen ook enkele administratieve handelingen.

  Je werkt en leert in kleine groepen. Je krijgt:
  - veel persoonlijke aandacht en intensieve begeleiding
  - een coach/stagebegeleider
  - school en stage

  Competenties

  Als assistent installatie- en constructietechniek voer je opdrachten stipt en secuur uit. Verdere vaardigheden en eigenschappen waaraan je werkt, zijn:
  - verantwoordelijkheid
  - zelfstandigheid
  - initiatief nemen
  - omgaan en overleggen met collega's en klanten
 • Vakken

  Algemene vakken

  Praktijkervaring doe je op in je stage op het gebied van installatie- en constructietechniek. Op school krijg je algemene vakken, zoals Nederlands, Loopbaan en Burgerschap en rekenen. Dit zijn verplichte vakken, waarvoor je examen doet. Rekenen telt nog niet mee voor je diploma.

  Keuzedelen

  Tijdens je opleiding kies je een aantal keuzedelen. Een keuzedeel is een aanvulling op je diploma. Een keuzedeel kan een verbreding of verdieping zijn van de opleiding. Ook kan je een keuzedeel gericht zijn op een voorbereiding naar een andere opleiding van een hoger niveau. Rond je het examen van een keuzedeel met een voldoende af, dan komt het op je diploma te staan. Zo heb je zelf invloed op de waarde van je diploma.

 • Leerweg

  BOL

  In de eerste periode ga je vier dagen in de week naar school. Vanaf de tweede periode ga je drie dagen in de week naar school en loop je tweede dagen in de week stage.
 • Vooropleiding en toelating
  Voor de opleidingen op niveau 1 heb je geen diploma nodig. Maar je moet op 1 augustus wel 16 jaar of ouder zijn. Je hebt geen (v)mbo diploma. Na de aanmelding volgt een kennismakingsgesprek waarin wordt bekeken of de opleiding geschikt voor je is en welke profielkeuze het best bij jou past.

  Is je Nederlands nog niet goed genoeg?

  Is je kennis van de Nederlandse taal nog niet goed genoeg (bijvoorbeeld omdat je nog niet zo lang in Nederland bent), dan is de opleiding Assistent installatie- en constructietechniek NT2 misschien iets voor jou.
 • Na je opleiding

  Verder leren

  Je kunt doorstomen naar een opleiding op niveau 2. Een opleiding op het gebied van techniek sluit het best aan. Denk bijvoorbeeld aan:
  Autotechnicus of bedrijfsautotechnicus
  - Constructiewerker
  - Installatietechniek

  Aan het werk

  Als assistent installatie- en constructietechniek ben je in de ruimste zin bezig met het installeren van technische installaties. Waar en op welke manier, kan erg verschillen.
 • Hulp bij aanmelden
  Voor deze opleiding kun jij je via onze website aanmelden. Kom je er niet helemaal uit? Bekijk de video of neem contact met ons op. We helpen jou hier graag bij.

 • Schoolkosten
  Voor je opleiding betaal je:
  - les- of cursusgeld
  - kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  - vrijwillige bijdrage voor extra faciliteiten (circa € 25)

  Les- of cursusgeld

  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld kijk je op de website van DUO.

  Meer info

  De kosten voor lesmateriaal en de vrijwillige bijdrage zijn voor de totale opleiding. Tijdens je kennismakingsgesprek vertellen we je alles wat je nog wilt weten over Studers.