Alfa-college

Geloof in jezelf en vertrouw op wat je doet

Geloof in jezelf en vertrouw op wat je doet

Sluiten

Michael Steenbergen begon in 2006 met de opleiding Detailhandel bij het Alfa-college in Hoogeveen. In 2009 stoomde hij met zijn mbo-diploma door naar het HBO en inmiddels werkt hij en heeft hij een eigen bedrijf. Hij vertelt...

“Ik heb het altijd erg naar mijn zin gehad op school. We deden veel projecten; lekker praktisch, daar houd ik van. Het winkelproject met medestudenten was wat dat betreft wel één van de hoogtepunten. Dat geldt ook voor de buitenlandstage op Malta. En de stage bij Autoprofi in Hoogeveen, heeft enorm bijgedragen aan mijn ontwikkeling. Ik heb er veel geleerd. 

Achteraf kijk je natuurlijk anders tegen je schooltijd aan. Ik kan nu zeggen dat ik op het mbo voor het eerst echt kennis heb gemaakt met de arbeidsmarkt. Je ervaart wat het betekent als je een eigen bedrijf hebt. Want wat is werken eigenlijk? Ik merkte al snel dat als je je inzet op je stageplek, je best doet en goede resultaten weet te behalen, je dan als volwaardig medewerker wordt gezien. Je hoort dan echt bij het personeel bij het bedrijf waar je stage loopt. Dat voelt erg goed.

Na het behalen van mijn diploma ben ik Commerciële economie gaan studeren aan het hbo. De overgang van mbo naar hbo was goed te doen, maar ik moest eraan wennen dat de focus aan het begin van de opleiding meer op de theorie ligt in plaats van de praktijk. We werkten veel in projectgroepen en er werd meer zelfstandigheid verwacht. 

Nu werk ik in het bedrijf van mijn vader, Steenbergen Scootmobielen Hoogeveen, waar ik alles doe met betrekking tot marketing. Al tijdens de opleiding kreeg ik steeds meer interesse in marketing. Inmiddels heb ik onder mijn naam ook een eigen bedrijfje opgestart. Hier houd ik mij bezig met videoproducties en videomarketing. Ik maak bedrijfsvideo’s, waarbij ik probeer het bedrijf op een originele manier in beeld te brengen. Afwijken van wat standaard is; daar gaat het om.

Waar ik over 15 jaar sta? Tja, mijn vader zal dan tegen z’n pensioen aan lopen. Hoe groot het bedrijf dan zal zijn, dat is nu nog niet in te schatten. Ik hoop dan een ideale combinatie te hebben met het bedrijf van mijn vader en mijn eigen videobedrijf. Als je maar gelooft in jezelf en vertrouwen hebt in wat je doet, stuur je jezelf sowieso al de goede kant op!”

Michael Steenbergen
alumnus Detailhandel

 

opleidingsvideo retail

Video opleiding manager/ondernemer retail

Sluiten
 • Iets voor jou?
  - Je bent een commerciële denker
  - Je kunt goed organiseren
  - Je bent resultaatgericht
  - Je bent ondernemend
  - Je kunt mensen motiveren
  - Je vindt het leuk om leiding te geven
  - Je bewaakt de reputatie en de (financiële) doelen die door het hoofdkantoor zijn bepaald.
  - Je hebt regelmatig contact met klanten en zakenrelaties.

  Herken jij jezelf hierin, dan is werken als manager retail iets voor jou!
 • De opleiding
  De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen en duurt 3 jaar.

  Tijdens de opleiding Manager retail leer je van alles over het detailhandelvak. Je werkt individueel of in groepsverband aan verschillende opdrachten zoals verslagen, rollenspellen en praktijkopdrachten. 

  Wat ga je leren:
  - In- en verkoop
  - Productkennis
  - Productpresentatie
  - Marketing
  - Management
  - Financiële administratie

  Je specialiseert je in een bepaalde branche/productgroep:
  - Levensmiddelen
  - Doe-het-zelf
  - Sport-
  - Kleding
  - Schoenen
 • Business School

  Bij de Business School leiden we je op tot ondernemer van je eigen toekomst. Je wordt namelijk breed opgeleid. In de opleiding krijg je verschillende gastlessen, zodat je je kunt oriënteren op de opleidingen en het werkveld.

  Uitstroomrichtingen

  De negen uitstroomrichtingen zijn:
  - B2HBO (niveau 4)
  - Business Administration (niveau 4)
  - Business Brood en banket (niveau 2, 3 en 4)
  - Business Culinair (Horeca) - niveau 2, 3 en 4)
  - Business Fashion (niveau 3 en 4)
  - Business Finance (niveau 4)
  - Business Recreatie & Evenementen (niveau 4)
  - Business Retail (niveau 3 en 4)
  - International Business (niveau 4)

  Studenten van de economische opleidingen, Business Culinair, Business Recreatie en Evenementen en Business Brood en Banket volgen het eerste half jaar een gezamenlijk programma. Na een half jaar kies je definitief voor een opleidingsrichting. Je krijgt op deze manier nog de kans om van opleiding switchen, zonder dat het je een schooljaar (of extra lesgeld) kost.

  Let op: Voor niveau 4-opleidingen geldt dat na een half jaar wordt gekeken of je de opleiding op niveau 4 gaat vervolgen of met niveau 3 verder gaat. Welk niveau je uiteindelijk gaat volgen is afhankelijk van de behaalde studiepunten.

  Haar- en Schoonheidsverzorging

  Ook deze opleidingen behoren tot de Business School. Deze zijn echter niet gekoppeld aan bovenstaande opleidingen en volgen hun eigen onderwijsprogramma.

 • Flexibel onderwijs
  Studenten van de economische en ambachtelijke opleidingen volgen een lesprogramma vol keuzevrijheid en flexibiliteit. Op bepaalde dagen kun je in overleg met je mentor/coach kiezen uit drie opties: Je kunt vakken volgen buiten je eigen opleiding (verbreding), of extra modules volgen uit je eigen vakgebied (verdieping). Ook kan het zo zijn dat je juist extra aandacht zou willen voor een vak zoals rekenen omdat je dat wat lastig vindt (remediërend). Jij kiest je eigen traject.
 • Vakken

  De opleiding is een brede commerciële en economische opleiding. Je krijgt de volgende vakken: 
  Inkoop, verkoop, productkennis, bedrijfseconomie, beheer en persoonlijke, maatschappelijke en communicatieve vorming.

  Algemene vakken

  Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands, Engels, Duits, Loopbaan en burgerschap, Projecten en Economische vakken.

  Studenten Business Fashion volgen een deel van bovenstaande vakken. In het eerste half jaar krijgen zij meer beroepsgerichte vakken. Daarnaast worden gastlessen gegeven en krijg je de mogelijkheid om je te oriënteren op het werkveld

  Keuzedelen

  Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, je interesses, hobby’s en/of toekomstdromen. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt. Per opleiding, en soms ook per school, verschilt het aanbod in keuzevakken. Op de Open dag krijg je meer informatie over keuzedelen.
 • Leerweg

  BOL

  Je wisselt school en stage af. Op school volg je theorie- en praktijkvakken. Deze stage is bij een winkel waar jouw voorkeur naar uit gaat. Waar jouw interesse ligt en waar jij je in wilt verdiepen en klanten wilt helpen. Je rondt je stage af met verslagen en diverse praktijkexamens. Je krijgt ondersteuning van de praktijkopleider in de winkel. Daarnaast komt je docent regelmatig langs om begeleiding te bieden.
 • Vooropleiding en toelating
  Voor de opleiding Manager heb je één van de volgende diploma’s nodig:
  - Diploma vmbo-kb, vmbo-gl of vmbo-tl in de sector economie.
  - Diploma vmbo-kb, vmbo-gl of vmbo-tl in een andere sector met in het vakkenpakket tenminste één van de vakken wiskunde, economie of een tweede moderne vreemde taal.
  - Overgangsbewijs van klas 3 naar klas 4 havo of vwo.
  - Diploma van een verwante opleiding op niveau 2.
 • Na je opleiding
  Met een diploma Manager retail werk je als leidinggevende bij een commercieel bedrijf. Je kunt aan het werk in alle branches van de handel- en transportsector, zoals groothandels, transportbedrijven, logistieke dienstverleners, distributiecentra, warehouses en productiebedrijven.

  Met een diploma op niveau 4 word je ook toegelaten tot een hbo-opleiding, zoals:
  - Commerciële economie
  - Communicatie
  - Financiële en Facilitaire dienstverlening
  - International business and language
  - Retailmanagement
  - Personeel en arbeid.

  Ook hele andere richtingen, zoals Pabo of een sportmanagementopleiding, behoren tot de mogelijkheden.
 • Schoolkosten

  Voor je opleiding betaal je:

  • les- of cursusgeld
  • kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  • kosten voor extra activiteiten.

  Les- of cursusgeld

  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO.

  Meer info

  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.

 • Studie in cijfers

  Studie in cijfers

  Studie in Cijfers: de studiebijsluiter voor het mbo.

  Studie in Cijfers geeft een paar belangrijke kenmerken van een opleiding weer. Informatie over je kans op een baan in jouw regio vind je op de website van Kans op werk.

Misschien ook interessant voor jou?