Alfa-college

Geloof in jezelf!

Geloof in jezelf!

Sluiten
Michael Steenbergen begon in 2006 met de opleiding Detailhandel bij het Alfa-college in Hoogeveen. In 2009 stoomde hij met zijn mbo-diploma door naar het HBO en inmiddels werkt hij en heeft hij een eigen bedrijf. Hij vertelt...

“Ik heb het altijd erg naar mijn zin gehad op school. We deden veel projecten; lekker praktisch, daar houd ik van. Het winkelproject met medestudenten was wat dat betreft wel één van de hoogtepunten. Dat geldt ook voor de buitenlandstage op Malta. En de stage bij Autoprofi in Hoogeveen heeft enorm bijgedragen aan mijn ontwikkeling. Ik heb er veel geleerd.

Achteraf kijk je natuurlijk anders tegen je schooltijd aan. Ik kan nu zeggen dat ik op het mbo voor het eerst echt kennis heb gemaakt met de arbeidsmarkt. Je ervaart wat het betekent als je een eigen bedrijf hebt. Want wat is werken eigenlijk? Ik merkte al snel dat als je je inzet op je stageplek, je best doet en goede resultaten weet te behalen, je dan als volwaardig medewerker wordt gezien. Je hoort dan echt bij het personeel bij het bedrijf waar je stage loopt. Dat voelt erg goed.

Na het behalen van mijn diploma ben ik Commerciële economie gaan studeren aan het hbo. De overgang van mbo naar hbo was goed te doen, maar ik moest eraan wennen dat de focus aan het begin van de opleiding meer op de theorie ligt in plaats van de praktijk. We werkten veel in projectgroepen en er werd meer zelfstandigheid verwacht.

Nu werk ik in het bedrijf van mijn vader, Steenbergen Scootmobielen Hoogeveen, waar ik alles doe met betrekking tot marketing. Al tijdens de opleiding kreeg ik steeds meer interesse in marketing. Inmiddels heb ik onder mijn naam ook een eigen bedrijfje opgestart. Hier houd ik mij bezig met videoproducties en videomarketing. Ik maak bedrijfsvideo’s, waarbij ik probeer het bedrijf op een originele manier in beeld te brengen. Afwijken van wat standaard is; daar gaat het om.

Waar ik over 15 jaar sta? Tja, mijn vader zal dan tegen z’n pensioen aan lopen. Hoe groot het bedrijf dan zal zijn, dat is nu nog niet in te schatten. Ik hoop dan een ideale combinatie te hebben met het bedrijf van mijn vader en mijn eigen videobedrijf. Als je maar gelooft in jezelf en vertrouwen hebt in wat je doet, stuur je jezelf sowieso al de goede kant op!"

Michael Steenbergen
alumnus Retail
 • Iets voor jou?
  - Je bent een commerciële denker
  - Je kunt goed organiseren
  - Je bent resultaatgericht
  - Je bent ondernemend
  - Je kunt mensen motiveren
  - Je vindt het leuk om leiding te geven
  - Je bewaakt de reputatie en de (financiële) doelen die door het hoofdkantoor zijn bepaald.
  - Je hebt regelmatig contact met klanten en zakenrelaties.

  Herken jij jezelf hierin, dan is werken als manager retail iets voor jou!

  Kijk op Instagram en krijg alvast een indruk van de opleiding.
 • De opleiding
  De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen en duurt 3 jaar.

  Tijdens de opleiding Manager retail leer je van alles over het detailhandelvak. Je werkt individueel of in groepsverband aan verschillende opdrachten zoals verslagen, rollenspellen en praktijkopdrachten. 

  Wat ga je leren:
  - In- en verkoop
  - Productkennis
  - Productpresentatie
  - Marketing
  - Management
  - Financiële administratie

  Je specialiseert je in een bepaalde branche/productgroep:
  - Levensmiddelen
  - Doe-het-zelf
  - Sport-
  - Kleding
  - Schoenen
 • Business School

  Bij de Business School leiden we je op tot ondernemer van je eigen toekomst. Je wordt namelijk breed opgeleid. Na twee basisjaren ga je je in leerjaar 3 specialiseren. De rode draad is: jezelf ontwikkelen in ondernemen.

  Op het ondernemersplein werk je individueel en met studiegenoten aan opdrachten en projecten, altijd onder begeleiding van een studiecoach. Theorie volg je op het instructieplein. Je kiest zelf wanneer je welke instructie volgt. Gastcolleges en bedrijfsbezoeken zijn een belangrijk onderdeel in de opleiding, zo kun je breed kennis maken met een specifieke opleidingsrichting.

  Uitstroomrichtingen

  De uitstroomrichtingen zijn:
  - B2HBO (niveau 4)
  - Business Administration (niveau 4)
  - Business Brood en banket (niveau 2, 3 en 4)
  - Business Culinair (Horeca) - niveau 2, 3 en 4)
  - Business Recreatie & Evenementen (niveau 4)
  - Business Retail (niveau 3 en 4)
  - International Business (niveau 4)

  Haar- en Schoonheidsverzorging

  Ook deze opleidingen behoren tot de Business School. Deze zijn echter niet gekoppeld aan bovenstaande opleidingen en volgen hun eigen onderwijsprogramma.

 • Flexibel onderwijs
  Studenten van de economische en ambachtelijke opleidingen volgen een lesprogramma vol keuzevrijheid en flexibiliteit. Op bepaalde dagen kun je in overleg met je mentor/coach kiezen uit drie opties: Je kunt vakken volgen buiten je eigen opleiding of extra modules volgen uit je eigen vakgebied. Ook kan het zo zijn dat je juist extra aandacht zou willen voor een vak zoals rekenen omdat je dat wat lastig vindt. Jij kiest je eigen traject.

  Tijdens de 'flexuren' is het mogelijk om wft-certificaten te halen. Met het halen van wft-certificaten bewijs je dat je professioneel advies kunt en mag geven over financiële producten. Je kunt met het wft-certificaat dus aan de slag bij een bank of verzekeringsmaatschappij.
 • Vakken

  De opleiding is een brede commerciële en economische opleiding. Je krijgt de volgende vakken: 
  Inkoop, verkoop, productkennis, bedrijfseconomie, beheer en persoonlijke, maatschappelijke en communicatieve vorming.

  Algemene vakken

  Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands, Engels, Duits, Loopbaan en burgerschap, Projecten en Economische vakken

  Keuzedelen

  Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, vakgebied of aangrenzend vakgebied. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt. Je kunt onder andere kiezen uit:

  Mode Retail
  Heb je interesse in de retail en fashion? Dan is het keuzedeel Mode Retail iets voor jou!
  In dit keuzedeel leer je meer over specialistische werkzaamheden in de mode branche, zoals visual merchandise (etalage en winkelinrichting) en trends en styling. Je gaat aan de slag met naaimachinetechniek in de vorm van restyle en vermaak werkzaamheden, handig als je duurzaam met je kleding om wilt gaan. Je gevoel voor ondernemen en de ontwikkelingen in de modebranche leg je vast in je portfolio.

  Oriëntatie op ondernemerschap
  In dit keuzedeel word je uitgedaagd! Wil jij een eigen bedrijf starten of wil jij je eerst oriënteren? Je gaat aan de slag met een echt of fictief bedrijf. Je leert door te doen. Je brengt een product of dienst op de markt waarmee je geld kan verdienen. Je voert marktonderzoek uit en je leert over marketing. Ondernemers uit de regio verzorgen gastlessen.

  Als ondernemer moet je voorbereid zijn en anticiperen op trends en ontwikkelingen in de maatschappij, zoals technologische ontwikkelingen en individualisering. Dat vraagt om ondernemende competenties, zoals de regie nemen, flexibel zijn, creativiteit en marktgericht inzicht.

 • Leerweg

  BOL

  Je wisselt school en stage af. Op school volg je theorie- en praktijkvakken. Deze stage is bij een winkel waar jouw voorkeur naar uit gaat. Waar jouw interesse ligt en waar jij je in wilt verdiepen en klanten wilt helpen. Je rondt je stage af met verslagen en diverse praktijkexamens. Je krijgt ondersteuning van de praktijkopleider in de winkel. Daarnaast komt je docent regelmatig langs om begeleiding te bieden.
 • Vooropleiding en toelating
  Voor de opleiding Manager heb je één van de volgende diploma’s nodig:
  - Diploma vmbo-kb, vmbo-gl of vmbo-tl in de sector economie.
  - Diploma vmbo-kb, vmbo-gl of vmbo-tl in een andere sector met in het vakkenpakket tenminste één van de vakken wiskunde, economie of een tweede moderne vreemde taal.
  - Overgangsbewijs van klas 3 naar klas 4 havo of vwo.
  - Diploma van een verwante opleiding op niveau 2.
 • Na je opleiding
  Met een diploma Manager retail werk je als leidinggevende bij een commercieel bedrijf. Je kunt aan het werk in alle branches van de handel- en transportsector, zoals groothandels, transportbedrijven, logistieke dienstverleners, distributiecentra, warehouses en productiebedrijven.

  Met een diploma op niveau 4 word je ook toegelaten tot een hbo-opleiding, zoals:
  - Commerciële economie
  - Communicatie
  - Financiële en Facilitaire dienstverlening
  - International business and language
  - Retailmanagement
  - Personeel en arbeid.

  Ook hele andere richtingen, zoals Pabo of een sportmanagementopleiding, behoren tot de mogelijkheden.
 • Schoolkosten

  Voor je opleiding betaal je:

  • les- of cursusgeld
  • kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  • kosten voor extra activiteiten.

  Les- of cursusgeld

  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO.

  Meer info

  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.

 • Studie in cijfers

  Studie in cijfers

  Studie in Cijfers: de studiebijsluiter voor het mbo.  

  Studie in Cijfers geeft een paar belangrijke kenmerken van een opleiding weer. Informatie over je kans op een baan in jouw regio vind je op de website van Kans op werk.

Misschien ook interessant voor jou?