Alfa-college

Hier nemen ze de tijd voor je

Hier nemen ze de tijd voor je

Sluiten
In eerste instantie had ik de verkeerde opleiding gekozen. Een student heeft mij gewezen op de opleiding Verkoopspecialist met als specialisatie mode. Zij dacht dat deze opleiding wel bij mij zou passen. Na een bezoek aan de jaarlijkse modeshow in De Tamboer was ik helemaal om. Studenten Business Fashion hadden voor dit modespektakel kledingstukken ontworpen en showden de nieuwste modecollecties van kledingzaken uit de regio.

Vooral het creatief bezig zijn spreekt mij enorm in de opleiding aan. Je ontwerpt bijvoorbeeld je eigen kledingstukken en maakt collages. Ook krijg ik stoffenleer. Zo weet ik nu dat een jas van stof meer wind tegenhoudt. Na het behalen van de opleiding ontvang ik ook een erkend diploma van het modebranche-instituut Detex. Zo’n diploma wordt extra gewaardeerd in de kledingbranche.

Bij het Alfa-college heb ik regelmatig gesprekken met mijn mentor/coach. De docenten nemen echt de tijd voor me. Vanwege mijn gezondheid kan ik niet altijd fysiek op school aanwezig zijn. Daar is begrip voor en er zijn maatregelen genomen. Zo kan ik vanuit huis de lessen volgen en dat is erg fijn.

Darline Koning
Student Business Fashion/ Verkoopspecialist
 • Iets voor jou?
  - Je bent commercieel
  - Je vindt het leuk om met mensen om te gaan
  - Je geeft graag advies
  - Je kunt goed leidinggeven
  - Je hebt een nette werkhouding

  Herken jij jezelf hierin, dan is de opleiding Verkoopspecialist iets voor jou! 

  Kijk op Instagram en krijg alvast een indruk van de opleiding.
 • De opleiding

  De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen.

  Als verkoopspecialist zorg je voor de verkoop en het optimaliseren van het verkoopproces. Je geeft advies aan klanten en collega’s. Je bent verantwoordelijk voor de verkoopruimte en zorgt dat het product goed verkoopt door een aantrekkelijke winkelpresentatie. Het inrichten van de etalage behoort ook tot je taken.

  Kies de opleiding die bij jou past

  Tijdens de opleiding krijg je begeleiding van een vaste coach en stagementor. De opleiding sluit je af met theorietoetsen en praktijkopdrachten.

  Je specialiseert je tijdens de opleiding in een bepaalde branche/productgroep:
  - Levensmiddelen
  - Doe-het-zelf
  - Sport
  - Kleding
  - Schoenen

  Wat leer je?:
  - In- en verkoop
  - Productkennis
  - Productpresentatie
  - Marketing
  - Manangement
  - (financiële)administratie

  Individueel of in groepsverband werk je aan verschillende opdrachten zoals verslagen, rollenspellen en praktijkopdrachten.

 • Business School

  Bij de Business School leiden we je op tot ondernemer van je eigen toekomst. Je wordt namelijk breed opgeleid. Na twee basisjaren ga je je in leerjaar 3 specialiseren. De rode draad is: jezelf ontwikkelen in ondernemen.

  Op het ondernemersplein werk je individueel en met studiegenoten aan opdrachten en projecten, altijd onder begeleiding van een studiecoach. Theorie volg je op het instructieplein. Je kiest zelf wanneer je welke instructie volgt. Gastcolleges en bedrijfsbezoeken zijn een belangrijk onderdeel in de opleiding, zo kun je breed kennis maken met een specifieke opleidingsrichting.

  Uitstroomrichtingen

  De uitstroomrichtingen zijn:
  - B2HBO (niveau 4)
  - Business Administration (niveau 4)
  - Business Brood en banket (niveau 2, 3 en 4)
  - Business Culinair (Horeca) - niveau 2, 3 en 4)
  - Business Recreatie & Evenementen (niveau 4)
  - Business Retail (niveau 3 en 4)
  - International Business (niveau 4)

  Haar- en Schoonheidsverzorging

  Ook deze opleidingen behoren tot de Business School. Deze zijn echter niet gekoppeld aan bovenstaande opleidingen en volgen hun eigen onderwijsprogramma.

 • Vakken
  Tijdens de opleiding Verkoopspecialist volg je de volgende vakken:

  - Verkoop
  - Inkoop
  - Productkennis
  - Bedrijfseconomie
  - Management
  - Marketing
  - Persoonlijk, maatschappelijke en communicatie vorming
  - Loopbaan en Burgerschap

  Algemene vakken

  Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands, Engels, Duits, Loopbaan en burgerschap, Projecten en Economische vakken.

  Keuzedelen

  Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, vakgebied of aangrenzend vakgebied. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt. Je kunt onder andere kiezen uit:

  Mode Retail
  Heb je interesse in de retail en fashion? Dan is het keuzedeel Mode Retail iets voor jou!
  In dit keuzedeel leer je meer over specialistische werkzaamheden in de mode branche, zoals visual merchandise (etalage en winkelinrichting) en trends en styling. Je gaat aan de slag met naaimachinetechniek in de vorm van restyle en vermaak werkzaamheden, handig als je duurzaam met je kleding om wilt gaan. Je gevoel voor ondernemen en de ontwikkelingen in de modebranche leg je vast in je portfolio.

  Oriëntatie op ondernemerschap
  In dit keuzedeel word je uitgedaagd! Wil jij een eigen bedrijf starten of wil jij je eerst oriënteren? Je gaat aan de slag met een echt of fictief bedrijf. Je leert door te doen. Je brengt een product of dienst op de markt waarmee je geld kan verdienen. Je voert marktonderzoek uit en je leert over marketing. Ondernemers uit de regio verzorgen gastlessen.

  Als ondernemer moet je voorbereid zijn en anticiperen op trends en ontwikkelingen in de maatschappij, zoals technologische ontwikkelingen en individualisering. Dat vraagt om ondernemende competenties, zoals de regie nemen, flexibel zijn, creativiteit en marktgericht inzicht.

 • Flexibel onderwijs
  Studenten van de economische en ambachtelijke opleidingen volgen een lesprogramma vol keuzevrijheid en flexibiliteit. Op bepaalde dagen kun je in overleg met je mentor/coach kiezen uit drie opties: Je kunt vakken volgen buiten je eigen opleiding of extra modules volgen uit je eigen vakgebied. Ook kan het zo zijn dat je juist extra aandacht zou willen voor een vak zoals rekenen omdat je dat wat lastig vindt. Jij kiest je eigen traject.

  Tijdens de 'flexuren' is het mogelijk om wft-certificaten te halen. Met het halen van wft-certificaten bewijs je dat je professioneel advies kunt en mag geven over financiële producten. Je kunt met het wft-certificaat dus aan de slag bij een bank of verzekeringsmaatschappij.
 • Leerweg

  BOL

  Je wisselt school en stage af. Op school volg je theorie- en praktijkvakken. Deze stage is bij een winkel waar jouw voorkeur naar uit gaat. Waar jouw interesse ligt en waar jij je in wilt verdiepen en klanten wilt helpen. Je loopt stage als je aangetoond hebt een goede werkhouding te hebben. Dit houdt onder andere in: op tijd aanwezig zijn, mensen op een nette manier aanspreken en gepast gekleed zijn.
 • Vooropleiding en toelating
  Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
  - vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg in de sector economie.
  - vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg in een andere sector met in het vakkenpakket tenminste één van de vakken: wiskunde, economie of een tweede moderne vreemde taal
  - overgangsbewijs van klas 3 naar klas 4 havo of vwo
  - mbo-diploma niveau 2
 • Na je opleiding
  Na je opleiding als Verkoopspecialist ga je aan het werk in een winkel in een sector die jij leuk vindt. Hierbij heb je de keuze uit diverse functies. Met je diploma op niveau 3, heb je ook toegang tot niveau 4. Met een diploma op niveau 4 kun je ook door naar een hbo-opleiding, zoals:
  - Commerciële economie
  - Communicatie
  - Financiële en Facilitaire dienstverlening
  - International business and language
  - Retailmanagement
  - Personeel en arbeid

  Ook andere studies zoals de lerarenopleiding of een sportmanagementopleiding behoren tot je mogelijkheden.
 • Schoolkosten

  Voor je opleiding betaal je:

  • les- of cursusgeld
  • kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  • kosten voor extra activiteiten.

  Les- of cursusgeld

  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO.

  Meer info

  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.


 • Studie in cijfers

  Studie in cijfers

  Studie in Cijfers: de studiebijsluiter voor het mbo.  

  Studie in Cijfers geeft een paar belangrijke kenmerken van een opleiding weer. Informatie over je kans op een baan in jouw regio vind je op de website van Kans op werk.