Alfa-college
 • Iets voor jou?

  - Je bent klantvriendelijk ingesteld
  - Je vindt het leuk om advies te geven
  - Het lijkt je leuk om in een winkel te werken

  Herken jij jezelf hierin, dan is de opleiding Verkoper iets voor jou!

 • De opleiding

  De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen. Tijdens de opleiding Verkoper werk je aan beroepstaken die je nodig hebt voor de praktijk. Denk aan het ontvangen van goederen, de winkelruimte verzorgen, artikelen etaleren en presenteren, verkoopgesprekken en werken met de kassa. Omdat je als medewerker in een winkel dagelijks contact hebt met klanten, leer je ook hoe je omgaat met klanten.

  Coach

  Je hebt een vaste mentor/coach waarmee je regelmatig overlegt en de voortgang in de opleiding mee bespreekt. Je resultaten worden bijgehouden in een rapportage. Je laat in die gesprekken zien wat je al kunt en waar nog extra aandacht voor nodig is om te leren. Het gesprek is ook bedoeld om te ontdekken wat je mogelijkheden verder nog zijn.

 • Dienstverlenende beroepen

  Het Alfa-college in Hoogeveen biedt zeven niveau 2-opleidingen aan onder de noemer ‘Dienstverlenende beroepen’. Je eerste leerjaar kent een brede oriëntatie. Je maakt kennis met alle zeven opleidingsrichtingen (Gastheer/-vrouw, Helpende zorg welzijn, Medewerker facilitaire dienstverlening, Medewerker secretariaat en receptie, Logistiek medewerker, Medewerker (financiële) administratie en Verkoper).

  In het tweede leerjaar specialiseer je je in het gekozen uitstroomprofiel. Zo ontwikkel jij je tot de breed inzetbare medewerker die bedrijven en instellingen vragen.


  Persoonlijke coach

  Zodra je start met de opleiding krijg je een coach toegewezen. In een rapportage houd je bij wat je allemaal leert en doet. Elke 10 weken bespreken jullie deze rapportage. Heb je ergens extra hulp bij nodig, dan staat je coach voor je klaar. Het gesprek is ook bedoeld om te ontdekken wat je mogelijkheden verder nog zijn.

 • Vakken

  Tijdens de opleiding krijg je onder andere de vakken:
  - Goederenverwerking
  - Winkel verzorgen
  - Werken met een administratie
  - Economie gericht op de detailhandel
  - Branche
  - Visual Merchandise

  Algemene vakken

  Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands, rekenen, loopbaan en burgerschap. Dit zijn verplichte vakken, waarvoor je examen doet. Rekenen telt nog niet mee voor je diploma.

  Keuzedelen

  Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, vakgebied of aangrenzend vakgebied. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt. Per opleiding, en soms ook per school, verschilt het aanbod in keuzevakken. De keuzevakken die voor deze opleiding worden aangeboden zijn Engels, Mode en Supermarkt.
 • Leerweg
  Je wisselt school en stage af. Op school volg je theorie- en praktijkvakken. Bij de bol-opleiding (beroepsopleidende leerweg) ga je 3 dagen naar school en loop je 2 dagen stage bij een erkend leerbedrijf. Deze stage is bij een winkel waar jouw voorkeur naar uitgaat. Waar jouw interesse ligt en waar jij je in wilt verdiepen en klanten wilt helpen. Je loopt stage als je aangetoond hebt een goede werkhouding te hebben. Dit houdt onder andere in: op tijd aanwezig zijn, mensen op een nette manier aanspreken en gepast gekleed zijn.
 • Vooropleiding en toelating

  Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
  - vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg
  - mbo-diploma, niveau 1 (Entree-opleiding)

 • Na je opleiding

  Verder leren

  Na de opleiding heb je de mogelijkheid om door te stromen naar een niveau 3-opleiding. De opleiding verkoopspecialist sluit goed aan bij deze opleiding.

  Aan het werk

  Als Verkoper kun je aan het werk bij winkels. Kledingwinkels, supermarkten en doe-het-zelfzaken zijn hier voorbeelden van.
 • Schoolkosten

  Voor je opleiding betaal je:

  • les- of cursusgeld
  • kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  • kosten voor extra activiteiten.

  Les- of cursusgeld

  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO.

  Meer info

  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.

 • Studie in cijfers

  Studie in cijfers

  Studie in Cijfers: de studiebijsluiter voor het mbo.  

  Studie in Cijfers geeft een paar belangrijke kenmerken van een opleiding weer. Informatie over je kans op een baan in jouw regio vind je op de website van Kans op werk.