Alfa-college
HOOGEVEEN, BBL, BOL, niveau 2, opleidingsduur 2 jaar

Gastheer/-vrouw

Als gastheer of gastvrouw ben je het visitekaartje van het restaurant. Je verwelkomt de gasten en begeleidt ze naar hun tafel. Je vertelt wat er op het menu staat, neemt de bestelling op, serveert uit en maakt de rekening op.

Hier krijg ik tips en ondersteuning

Hier krijg ik tips en ondersteuning

Sluiten
In de horeca moet je overzicht behouden in tijden van drukte. Af en toe even diep ademhalen en weer door. Op school ben ik goed voorbereid op mijn stages door te werken in het Sterrenrestaurant en het Grand Café van het Alfa-college. Je krijgt hier alles mee: van helpen in de keuken tot rondlopen als gastheer en bedienen.

Ik heb veel interesses, waardoor ik soms twijfel aan mijn keuze voor het horecavak. Ik praat daar veel over met mijn docenten en stagebegeleiders. Mijn coach steunt me in mijn vakgevoel. Mensen beïnvloeden je wel, maar uiteindelijk kies je toch je eigen pad. Los van wat anderen zeggen. Als je iets wilt, dan ga je ervoor.

Ik wil graag doorstromen naar het hbo. Docenten geven me veel tips en ondersteuning, ook als het gaat om het kiezen van een vervolgopleiding. Uiteindelijk moet ik wel zelf kiezen. Maar eerst mijn mbo-diploma halen!

Jannes
student Horeca ondernemer/manager
 • Iets voor jou?
  Als gastheer / gastvrouw is het belangrijk dat je beschikt over een goede conditie. Je staat en loopt veel op een dag. Daarnaast is werken op onregelmatige tijden voor jou geen probleem.
  Het is belangrijk dat je beschikt over de volgende eigenschappen en interesses:
  - Je bent een harde werker
  - Je vindt het leuk om kennis op te doen van dranken en waren
  - Je bent sociaalvaardig
  - Je bent flexibel
  - Je vindt het leuk vinden om het mensen naar de zin te maken

  Herken jij jezelf hierin, dan is de opleiding tot gastheer / gastvrouw iets voor jou!
 • De opleiding
  Deze opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen. Je leert bestellingen opnemen, eten serveren, kassa werkzaamheden, tafel en bar afruimen, wijn-spijscombinaties maken en over de omgang met gasten.


  Uitdagend onderwijs

  Het Alfa-college daagt je uit om het beste uit jezelf te halen. Zo krijg je de mogelijkheid om een Barista-training te volgen. Je leert alles over koffie, de techniek van een koffiemachine en het maken van heerlijke koffievariaties.
 • Dienstverlenende beroepen

  Het Alfa-college in Hoogeveen biedt zeven niveau 2-opleidingen aan onder de noemer ‘Dienstverlenende beroepen’. Je eerste leerjaar kent een brede oriëntatie. Je maakt kennis met alle zeven opleidingsrichtingen (Gastheer/-vrouw, Helpende zorg welzijn, Medewerker facilitaire dienstverlening, Medewerker secretariaat en receptie, Logistiek medewerker, Medewerker (financiële) administratie en Verkoper).

  In het tweede leerjaar specialiseer je je in het gekozen uitstroomprofiel. Zo ontwikkel jij je tot de breed inzetbare medewerker die bedrijven en instellingen vragen.


  Persoonlijke coach

  Zodra je start met de opleiding krijg je een coach toegewezen. In een rapportage houd je bij wat je allemaal leert en doet. Elke 10 weken bespreken jullie deze rapportage. Heb je ergens extra hulp bij nodig, dan staat je coach voor je klaar. Het gesprek is ook bedoeld om te ontdekken wat je mogelijkheden verder nog zijn.

 • Vakken
  De vakgerichte lesstof is verdeeld over verschillende fases. Eerst leer je mastiek en mise en place maken, de zogenaamde voorbereidende fase. Daarna volgen de ontvangstfase, verblijfsfase en afscheidsfase. Ook volg je een module gastronomie en krijg je les in dranken- materiaal- en productkennis.

  Algemene vakken

  Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands, Loopbaan en burgerschap en rekenen. Dit zijn verplichte vakken, waarvoor je examen doet. Rekenen telt nog niet mee voor je diploma.

  Keuzedelen

  Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, vakgebied of aangrenzend vakgebied. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt. De volgende keuzedelen worden aangeboden: eetcultuur en wensen + Duits of eetcultuur en wensen + Engels.
 • Leerweg

  Tijdens je opleiding doe je al veel praktijkervaring op in ons moderne lesrestaurant Ambiance, keuken en Petit Café. Het eerste leerjaar is alleen in de BOL (beroepsopleidende leerweg) te volgen. Je gaat 3 dagen naar school en loopt 2 dagen stage bij een erkend leerbedrijf. Dit is in een restaurant van een horecabedrijf. Vanaf leerjaar 2 is BBL (beroepsbegeleidende leerweg) mogelijk. Dan combineer je leren en werken. Je zoekt zelf een baan bij een erkend leerbedrijf en je gaat 1 of 2 dagen naar school.

 • Vooropleiding en toelating
  Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
  - vmbo basisberoepsgerichte leerweg
  - mbo niveau 1 (Entree-opleiding)
 • Na je opleiding

  Verder leren

  Na de opleiding gastheer/-vrouw, niveau 2, word je toegelaten tot de opleiding Zelfstandig
  werkend gastheer/-vrouw, niveau 3
  .

  Aan het werk

  Als gediplomeerd Gastheer / gastvrouw niveau 2 werk je bij een horecabedrijf, zoals een restaurant of hotel.
 • Schoolkosten

  Voor je opleiding betaal je:

  • les- of cursusgeld
  • kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  • kosten voor extra activiteiten

  Voor je opleiding betaal je verder:


  • onder andere de aanschaf van vakkleding (circa €170,-).

  Les- of cursusgeld

  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO

  Meer info
  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.

 • Studie in cijfers

  Studie in cijfers

  Studie in Cijfers: de studiebijsluiter voor het mbo.  

  Studie in Cijfers geeft een paar belangrijke kenmerken van een opleiding weer. Informatie over je kans op een baan in jouw regio vind je op de website van Kans op werk.

Misschien ook interessant voor jou?

Kok

HOOGEVEEN
 • BOL
 • BBL
Niveau 2