Alfa-college

Hier krijg ik tips en ondersteuning

Hier krijg ik tips en ondersteuning

Sluiten
In de horeca moet je overzicht behouden in tijden van drukte. Af en toe even diep ademhalen en weer door. Op school ben ik goed voorbereid op mijn stages door te werken in het Sterrenrestaurant en het Grand Café van het Alfa-college. Je krijgt hier alles mee: van helpen in de keuken tot rondlopen als gastheer en bedienen.

Ik heb veel interesses, waardoor ik soms twijfel aan mijn keuze voor het horecavak. Ik praat daar veel over met mijn docenten en stagebegeleiders. Mijn coach steunt me in mijn vakgevoel. Mensen beïnvloeden je wel, maar uiteindelijk kies je toch je eigen pad. Los van wat anderen zeggen. Als je iets wilt, dan ga je ervoor.

Ik wil graag doorstromen naar het hbo. Docenten geven me veel tips en ondersteuning, ook als het gaat om het kiezen van een vervolgopleiding. Uiteindelijk moet ik wel zelf kiezen. Maar eerst mijn mbo-diploma halen!

Jannes
student Horeca ondernemer/manager
 • Iets voor jou?
  - Je bent een harde werker
  - Je vindt het leuk om kennis op te doen van eten en drinken
  - Je bent sociaal vaardig
  - Je bent fexibel
  - Je vindt het leuk om het mensen naar de zin te maken
  - Werken op onregelmatige tijden is voor jou geen probleem

  Herken jij jezelf hierin? Dan is de opleiding Gastheer/-vrouw iets voor jou! 
 • De opleiding

  Deze opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen.

  Als gastheer of gastvrouw ben je het visitekaartje van het restaurant. Je verwelkomt de gasten en begeleidt ze naar hun tafel. Je geeft adviezen over het menu, neemt de bestelling op, serveert uit en maakt de rekening op. 

  Je leert:
  - bestellingen opnemen
  - gerechten en dranken serveren
  - kassa werkzaamheden
  - het restaurant inrichten en tafels indekken
  - wijn-spijscombinaties maken
  - over de omgang met gasten
  - commercieel denken en handelen

 • Vakken
  Je krijgt onder andere les over/in:
  - praktijk- en theorielessen gastheerschap
  - mise en place maken
  - wijn- en warenkennis
  - materiaalkennis

  Algemene vakken

  Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands en rekenen, loopbaan en burgerschap. Dit zijn verplichte vakken, waarvoor je examen doet. 

  Keuzedelen

  Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, vakgebied of aangrenzend vakgebied. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. Je kiest bijvoorbeeld voor het keuzedeel Wijnkennis 1 of Eetcultuur en wensen. Het keuzedeel Engels is een vast onderdeel van je opleiding. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt.
 • Leerweg

  Stage*

  Je doet op school praktijkervaring op in ons moderne lesrestaurant, de keuken en het grand café “Le Petit Quartier”.

  In het eerste jaar ga je 30 weken naar school en loop je 10 weken stage. In het 2e jaar ga je 3 dagen per week naar school en loop je 2 dagen stage op do/vr/za/zo. Naast dat je zelf voor je stage een erkende stageplek mag zoeken is de opleiding verantwoordelijk voor het vinden van een stagebedrijf.

  * Het stagemodel kan aankomend schooljaar afwijken van bovengenoemde beschrijving. 
 • Vooropleiding
  Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
  - vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg
  - mbo-diploma niveau 1 (Entree-opleiding)

  Toelatingsprocedure

  Als je je aanmeldt, krijg je een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek of een andere kennismakingsactiviteit. Bij de kennismaking kun je kijken of de opleiding echt bij je past. Ook komen je leerprestaties, je houding, wederzijdse verwachtingen en je motivatie voor de opleiding aan de orde. 


 • Na je opleiding

  Verder leren

  Na de opleiding kun je doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 3 of 4.

  Aan het werk

  Je werkt bij een horecabedrijf, zoals een restaurant of hotel.
 • Schoolkosten

  Wij zorgen als school ervoor dat onze praktijklokalen beschikken over alle gereedschappen of materialen die je nodig hebt om de praktijklessen te volgen. Er zijn ook kosten voor jou als student. 

  Voor je opleiding betaal je:

  • les- of cursusgeld
  • kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  • kosten voor extra activiteiten.

  Les- of cursusgeld

  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO.

  Meer info

  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.


 • Studie in cijfers

  Studie in cijfers

  Studie in Cijfers: de studiebijsluiter voor het mbo

  Studie in Cijfers geeft een paar belangrijke kenmerken van een opleiding weer. Helaas is er voor deze opleiding geen studiebijsluiter beschikbaar. Informatie over je kans op een baan in jouw regio vind je op de website van Kans op werk.

Misschien ook interessant voor jou?

Kok

GRONINGEN
 • BOL
Niveau 2