Alfa-college
GRONINGEN, BOL, niveau 2, opleidingsduur 2 jaar

Gastheer/-vrouw (Groningen)

Jij bent het gezicht van het restaurant en daarmee het visitekaartje. Je begeleidt gasten in het restaurant en daarbuiten (banqueting) van binnenkomst tot vertrek. Je zorgt ervoor dat het ze aan niets ontbreekt en ze tevreden weggaan. Je hebt een servicegerichte instelling nodig, net als goed kunnen luisteren, vriendelijk zijn en oog hebben voor detail. 

Sinds de opleiding ben ik echt gegroeid

Renzo vertelt

Sluiten

Je bent het gezicht van een horecabedrijf of -afdeling. Voor mij draait het allemaal om de gasten: ik verwelkom hen, vraag hoe het smaakt en informeer of ze nog iets nodig hebben. Afrekenen en ze naar de uitgang begeleiden hoort er natuurlijk ook bij. Voor je gasten ben ik ook continu in contact met de keukenmedewerkers. Je moet echt inzet tonen, motivatie hebben en dit willen, anders is dit geen opleiding voor jou, ook niet als tussenjaar.

Ik houd ervan om in beweging te zijn en word er blij van als ik ervoor kan zorgen dat mensen tevreden zijn. Dat past goed bij het beroep. Ik vind het fantastisch om echt contact te hebben met mensen, dus als ze iets delen over zichzelf of hun dag. Dan is mijn dag goed!
In dit eerste jaar liep ik 10 weken stage bij café-restaurant Huize Maas in de stad Groningen. Het leukste was de samenwerking met collega's van mijn leeftijd als mensen met veel meer ervaring. We konden hen alles vragen en er was veel humor tussendoor. De theorie kwam goed van pas. Ik leerde hoe je moet omgaan met moeilijke situaties. Ook leerden we op lichaamstaal te letten, zodat je kunt herkennen of iemand iets nodig heeft.

Ik was heel verlegen op de middelbare school. Sinds de opleiding ben ik echt gegroeid. Ik heb me ontwikkeld van een verlegen jongen tot iemand die geïnteresseerd is in mensen en ze durft aan te spreken om een gesprek aan te knopen.

Renzo Paso
Student opleiding Gastheer/gastvrouw


  • Iets voor jou?
    • Je vindt het leuk om kennis op te doen van eten en drinken
    • Je bent sociaal vaardig
    • Je bent flexibel en denkt graag in mogelijkheden
    • Je maakt het gasten graag naar de zin
    • Je bent een harde werker en werken op onregelmatige tijden is voor jou geen probleem

     Herken jij jezelf hierin? Dan is de opleiding Gastheer/-vrouw iets voor jou!

  • De opleiding

    Deze opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen.

    Als gastheer of gastvrouw ben je het visitekaartje van het restaurant. Je verwelkomt de gasten en begeleidt ze naar hun tafel. Je zorgt voor een prettig verblijf, je geeft adviezen over het menu, neemt de bestelling op, serveert uit en maakt de rekening op. Tot slot begeleid je de gasten naar de garderobe.

    Je leert:

    • bestellingen opnemen
    • gerechten en dranken serveren
    • kassawerkzaamheden
    • het restaurant inrichten en tafels indekken
    • wijn-spijscombinaties maken
    • over de omgang met gasten
    • commercieel denken en handelen.
  • Vakken

    Je krijgt theorie- en praktijklessen. Onderwerpen zijn onder andere:

    • gastheerschap (ontvangst, verblijf en afscheid)
    • voeding- en warenkennis
    • wijn- en drankenkennis
    • materiaalkennis
    • omgaan met ontevreden gasten
    • ruimten inrichten
    • hygiëne (HACCP) en schoonmaakwerkzaamheden
    • veiligheid en milieu.

    Algemene vakken

    Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands, Engels en rekenen, loopbaan en burgerschap. Dit zijn verplichte vakken, waarvoor je examen doet.

    Keuzedelen

    Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, vakgebied of aangrenzend vakgebied. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. Je kiest bijvoorbeeld voor het keuzedeel Gastvrijheid in de zorg, Eetcultuur en wensen of Wijnkennis 1. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt.
  • Leerweg

    Stage

    Je doet op school praktijkervaring op in ons lesrestaurant, de keuken en het grand café 'Le Petit Quartier'.

    In het eerste jaar ga je 30 weken naar school en loop je 10 weken stage. In het 2e jaar ga je 3 dagen per week naar school en loop je 2 dagen stage op do/vr/za/zo. Naast dat je zelf voor je stage een erkende stageplek mag zoeken is de opleiding verantwoordelijk voor het vinden van een stagebedrijf. De inrichting van de stage kan in een schooljaar afwijken.

    Je werkzaamheden zijn onder andere:

    • gasten ontvangen en placeren
    • drankjes en gerechten serveren
    • tafels op- en indekken
    • restaurant en bijbehorende ruimtes indelen
    • communiceren met andere afdelingen, zoals keuken en schoonmaak; externen
    • afscheid nemen van de gasten en afrekenen.
  • Vooropleiding
    Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
    - vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg
    - mbo-diploma niveau 1 (Entree-opleiding)

    Toelatingsprocedure

    Als je je aanmeldt, krijg je een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek of een andere kennismakingsactiviteit. Bij de kennismaking kun je kijken of de opleiding echt bij je past. Ook komen je leerprestaties, je houding, wederzijdse verwachtingen en je motivatie voor de opleiding aan de orde.


  • Na je opleiding

    Verder leren

    Na de opleiding kun je doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 3 of 4.

    Aan het werk

    Als gastheer of gastvrouw kun je tegenwoordig vrijwel overal aan het werk, bijvoorbeeld in:

    • de sportwereld (stadion)
    • een wellnesscentrum
    • een zaal- en congrescentrum
    • een (zorg)instelling
    • een horeca- of cateringbedrijf
    • de recreatiesector (vakantie- en bungalowparken).

  • Schoolkosten

    Wij zorgen als school ervoor dat onze praktijklokalen beschikken over alle gereedschappen of materialen die je nodig hebt om de praktijklessen te volgen. Er zijn ook kosten voor jou als student. 

    Voor je opleiding betaal je:

    • les- of cursusgeld
    • kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
    • kosten voor extra activiteiten.

    Voor je opleiding betaal je verder:

    • de aanschaf van vakkleding voor het restaurant (circa € 90)
    • nette zwarte schoenen (zelf aanschaffen, geen sportschoenen!).


    Les- of cursusgeld

    Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO.

    Meer info

    Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.


  • Studie in cijfers

    Studie in cijfers

    Studie in Cijfers: de studiebijsluiter voor het mbo

    Studie in Cijfers geeft een paar belangrijke kenmerken van een opleiding weer. Helaas is er voor deze opleiding geen studiebijsluiter beschikbaar. Informatie over je kans op een baan in jouw regio vind je op de website van Kans op werk.

Misschien ook interessant voor jou?

Kok

GRONINGEN
  • BOL
Niveau 2