Alfa-College inverted
GRONINGEN, BOL, niveau 2, opleidingsduur 2 jaar

Gastheer/-vrouw (Groningen)

Als gastheer of gastvrouw ben je het visitekaartje van het restaurant. Je verwelkomt de gasten en begeleidt ze naar hun tafel. Je vertelt wat er op het menu staat, neemt de bestelling op, serveert uit en maakt de rekening op.

Hier krijg ik tips en ondersteuning

Hier krijg ik tips en ondersteuning

Sluiten
In de horeca moet je overzicht behouden in tijden van drukte. Af en toe even diep ademhalen en weer door. Op school ben ik goed voorbereid op mijn stages door te werken in het Sterrenrestaurant en het Grand Café van het Alfa-college. Je krijgt hier alles mee: van helpen in de keuken tot rondlopen als gastheer en bedienen.

Ik heb veel interesses, waardoor ik soms twijfel aan mijn keuze voor het horecavak. Ik praat daar veel over met mijn docenten en stagebegeleiders. Mijn coach steunt me in mijn vakgevoel. Mensen beïnvloeden je wel, maar uiteindelijk kies je toch je eigen pad. Los van wat anderen zeggen. Als je iets wilt, dan ga je ervoor.

Ik wil graag doorstromen naar het hbo. Docenten geven me veel tips en ondersteuning, ook als het gaat om het kiezen van een vervolgopleiding. Uiteindelijk moet ik wel zelf kiezen. Maar eerst mijn mbo-diploma halen!

Jannes
student Horeca ondernemer/manager
 • Iets voor jou?
  - Je bent een harde werker
  - Je vindt het leuk om kennis op te doen van dranken en waren
  - Je bent sociaalvaardig
  - Je bent flexibel
  - Je vindt het leuk vinden om het mensen naar de zin te maken
  - Je hebt een goede conditie
  - Werken op onregelmatige tijden is voor jou geen probleem

  Herken jij jezelf hierin? Dan is de opleiding Gastheer/-vrouw iets voor jou!
 • De opleiding

  Deze opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen.

  Je leert:
  - bestellingen opnemen
  - gerechten en dranken serveren
  - kassawerkzaamheden
  - tafels en bar afruimen
  - wijn-spijscombinaties maken
  - over de omgang met gasten

  Stage

  Zowel in het eerste als in het tweede jaar ga je drie dagen in de week naar school en loop je 2 dagen per week stage. Naast dat jezelf een erkende stageplek mag zoeken, is de opleiding verantwoordelijk voor het vinden van een stagebedrijf.

  Deze opleiding kun je ook volgen via Leren in de praktijk. Dit betekent dat je je opleiding grotendeels in de praktijk volgt.

 • Vakken
  Je krijgt onder andere les over/in:
  - mastiek
  - mise en place maken
  - gastronomie
  - dranken-, materiaal- en productkennis

  Algemene vakken

  Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands, Loopbaan en burgerschap en rekenen. Dit zijn verplichte vakken, waarvoor je examen doet. Rekenen telt nog niet mee voor je diploma.

  Keuzedelen

  Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, vakgebied of aangrenzend vakgebied. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt. Je kiest bijvoorbeeld voor eetcultuur en wensen en Duits of eetcultuur en wensen en Engels.
 • Leerweg
  Je doet op school praktijkervaring op in het moderne lesrestaurant, de keuken en het petit-café. Je loopt daarnaast in beide jaren stage in het restaurant van een horecabedrijf. Tijdens je stages loop je gemiddeld 4 dagen per week stage bij een erkend leerbedrijf. Een dag per week heb je theorie op school.
 • Vooropleiding
  Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
  - vmbo-bb
  - mbo niveau 1 (entree-opleiding)

  Kennismakingsgesprek

  Na je aanmelding, volgt een kennismakinggesprek. We bespreken bijvoorbeeld je motivatie en het beeld dat je hebt van het beroep en de opleiding. Zo zorgen we samen dat je kiest voor de juiste opleiding.
 • Na je opleiding

  Verder leren

  Je stroomt door naar de opleiding Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw op niveau 3 (in Hoogeveen).

  Aan het werk

  Je werkt bij een horecabedrijf, zoals een restaurant of hotel.
 • Studiekosten
  Houd rekening met de aanschaf van bijvoorbeeld vakkleding (circa €170,-).

  Voor je opleiding betaal je verder:
  - les- of cursusgeld
  - kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  - vrijwillige bijdrage voor extra faciliteiten

  Les- of cursusgeld

  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO.

  Meer info

  De kosten voor lesmateriaal en de vrijwillige bijdrage zijn voor de totale opleiding. Tijdens je kennismakingsgesprek vertellen we je alles wat je nog wilt weten over Studers.  
 • Studie in cijfers

  Studie in cijfers

  Studie in Cijfers: de studiebijsluiter voor het mbo

  Studie in Cijfers geeft een paar belangrijke kenmerken van een opleiding weer. Zo vind je snel informatie die belangrijk kan zijn als je moet kiezen voor een opleiding. Je kunt zo ook gemakkelijk opleidingen met elkaar vergelijken. Studie in Cijfers wordt ook vaak de studiebijsluiter genoemd.

  Informatie over je kans op een baan in jouw regio vind je op de website van Kans op werk.

Misschien ook interessant voor jou?

Kok

GRONINGEN
 • BOL
Niveau 2